Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagyberényi szőlőskert

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Birtok születik Évjáratok 2010.05.31 18:18:00
Ebben a folyamatosan frissülő posztban az évjáratokat fogom jellemezni általánosságban és különösen Adony-Szőlőhegyen található birtokom tekintetében.Mottó: "Magyarország éghajlata a szoláris éghajlati felosztás szerint mérsékelt, földrajzi elhelyezkedése miatt…..
nagyberényi szőlőskert 2010.05.31 18:39:47
Szőlőművelés Reveláció 2010.08.26 09:51:00
Tegnap volt a Művelt Alkoholista blog tízéves szülinapi partija, amire mint kétszeres cikkíró(?) vagy mint rendszeres kommentelő(?) meghívást kaptam. Remek alkalom volt arra, hogy személyesen megismerkedjek azokkal az emberekkel, akikkel eddig csak nickname-ként,…..
A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony 2010. május 8-án Perkátán, a Győry kastélyban rendezte meg hagyományos, immár XVII. Kistérségi Borversenyét. A verseny az Adonyi Kistérség nyolc településének (Adony, Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Kulcs, Perkáta, Pusztaszablocs,…..
nagyberényi szőlőskert 2010.05.17 17:14:39
A hétvégét a szőlőben töltöttem, egy helyenként esős, helyenként napos, kellemes áprilisi időben. Amikor megérkeztem, szemrevételeztem a szőlőt, és a hajtások olyan állapotban voltak, hogy azonnal is kezdtem a fattyazást, ami egy roppant kellemes tevékenység: szépen le kell…..
Birtok születik Albumok 2010.05.05 20:07:00
Az utóbbi időszakban - az élére állított birtok munkái mellett - sikerült több, régen dédelgetett terv valóra váltása is. Na, persze nem nagy dolgokról van szó, mégis a büszke gazda elengedhetetlen kellékei: a fotóalbum és a pincei vendégkönyv.Nem minden úgy…..
nagyberényi szőlőskert 2010.05.10 19:56:06
Beépülő slideshow-t nem tudok, de a jalbum.net/ oldalról letölthetsz egy okos kis progit, amivel tudsz csinálni albumot, slideshowt, és egy aloldalra berakhatod, ha a blog.hu engedi. Asszem igen.
Április 24-én rendezte meg a dunaföldvári Szent Rókus Borrend a II. Duna-menti Települések Borversenyét. A versenyre 32 településről 350 bormintával neveztek be a résztvevő gazdák. A zsűrizésben neves borbírálók és közéleti személyiségek is részt vettek, többek között…..
nagyberényi szőlőskert 2010.05.02 20:59:31
Amikor mintegy 12 évvel ezelőtt elindultam a borkészítés és a szőlőművelés igencsak rögös útján, akkor biztosan nem sokat tettem volna tétként arra a fogadásra, hogy egykor majd szőlőterületet fogok vásárolni. A kezdeti évek során, az otthoni vegyes fehérszőlőből…..
A Nagyberényi szőlőskert blog elkövetője, ToM vasárnap meglátogatott kedvesével, hogy megismerje az adonyi szőlőhegyet, a pincémet, a szőlőmet, a boraimat és engem is.Ugyebár eddig "csak" blogbarátok voltunk, olvastam az ő blogját, persze némi ihletet is…..
Egyre több fogyasztó veszi jó néven, ha a megvásárolt termék nem tartalmaz vegyszert. Ennek megfelelően egyre több termelő igyekszik a minimumra csökkenteni a termények permetezését, és lehetőség szerint környezetbarát szereket alkalmazni. De vajon mit jelent az, hogy…..
2010. március 6-án a szlovákiai Marcelházán részt vettem a 6. községi borversenyen. A kapcsolat borrendi ismeretséggel kezdődött, korábban egy kisebb, majd egy nagyobb létszámú csapattal is ellátogattam már a marcelházi borbarátokhoz. Ezt a meghívást az Adonyban töltött 2…..
nagyberényi szőlőskert 2010.03.11 14:48:18
@attisch: Először is csak tájékozódási céllal, mivel még sosem voltam ilyen rendezvényen. Szívesen megnéznék pár versenyt élőben, hogy átlássam az egésznek a menetét, az elvárásokat, stb.
Aztán ha már lesz mivel indulni, akkor természetesen belevágok, mert ha "csak" a család és a barátok mondják a boromra, hogy iható, netán jó, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy jó úton járok. A szakmai zsűri véleménye sokkal igazabbnak tűnik, biztosan jobb eredményeket tudok majd elérni, mintha csak ülnék a löttyöm fölött.
Ebben a bejegyzésben a bor forrását mutatom be képekben. Az izgalmas, ámde lassú folyamatot egy ún. sorozatfelvételen láthatjuk felgyorsítva, és a zajos erjedés legizgalmasabb pillanatait videóbetét illusztrálja. Popkornt a kézbe!  …..
nagyberényi szőlőskert 2010.03.09 20:52:05
nagyberényi szőlőskert 2010.03.10 15:15:33
@RAMBO: Most rendben van.
Na, persze nem mi hatan, hanem készítettem egy kis képes beszámolót a saját birtokomról és a szomszédok területéről. Kinek-kinek a mai stádium szerint bemutatom a szőlőjét.Én magát a metszést nem ma csináltam, hanem egyik nap nekiugrottam kemény 6 tőkének, hogy kipróbáljam…..
A 2010. február 26-án megrendezett Almásfüzitői 28. Nyílt Nemzetközi Borversenyen a Kékfrankos 2009-es boromat a bírálat első köre után - ahol is 89,0 ponttal Aranyérem minősítést ért el - a Csúcs-zsűri visszakérte, amely visszakóstolás során a 417 összes…..
nagyberényi szőlőskert 2010.02.27 18:46:47
Birtok születik Az öreg prés 2010.02.23 17:59:00
Hogy mi adja a szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozó emberek szeretetét e foglalatosság iránt? Úgy gondolom, erre sokan sokféleképpen tudnánk válaszolni. Színes a paletta: táj, növény, ember, környezet, eszköz, rendszer, maga a bor, sorolhatnánk hosszasan.Az…..
A két (és fél) napos áztatás után beüzemeltem a kis prést. Hosszasan sikáltam a kádban (az otthoni "szüretben" ez a legjobb: mindent kézmeleg, bő vízben lehet elmosni) majd rádöbbentem, hogy nincs olyan edényem, amibe a mustot tölthetném. A korábbi postban gondolom már…..
Közkívánatra íme pár ábra és fénykép kommenttel: :-) A támrendszer terve papírra vetve, jóval a telepítést megelőzően. Látszik az eredeti tervek szerint az ernyőművelés sémája. Továbbá a közel 70 m hosszú sor megszakítása középen egy fordított U-alakú…..
A hétvégén lent jártam Dörgicsén, ami az egyik legjobb dolog a világon. A hegyre vezető úton 15-30 centis hó volt, így a kocsit lent hagytuk a főúton, és gyalog vödröztük le a felkötözött szőlőt. Pontosan tudom, mit érez Ole Einar Bjørndalen az utolsó métereken: nekem is a…..
Hosszas töprengés előzte meg a művelésmód kialakítását. Egyrészről mivel a területre 3 különböző szőlőfajta került, annak minden különbözőségével, másrészt, mint mindenben, ebben is az igazi kísérletező kedvem akart és akar jelenleg is előre törni.A…..
Birtok születik Derék adonyiak 2010.02.15 21:20:00
Nem kis büszkeséggel teszem közzé Bálint Gyuri bácsi, mindenki Bálint Gazdája alábbi írását. Büszkeségem több irányú: egyrészt Gyuri bácsi igen szépen leírja az adonyiak szőlőműveléshez és borkészítéshez fűződő szeretetét, a német hagyományokat, a gazdák…..
Körül kell, hogy járjuk az új telepítésen megépített támrendszert és a megvalósított térállást.A támberendezés tartja a művelési módnak megfelelő helyzetben a szőlő fás és zöld részeit, teszi lehetővé az ültetvény művelhetőségét, a lombozat viszonylag jó…..
Birtok születik Elkezdtem... 2010.02.10 21:52:00
A blogban szeretném megosztani a látogatókkal a szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos gondolataimat, mindennapi munkásságomat.Szeretnék visszaemlékezni a szőlőtelepítésem fontosabb történéseire és jelen időben pedig a folyamatos fenntartásról számolnék be.Az…..
nagyberényi szőlőskert 2010.02.11 19:24:26
A következő interjúalanyom véleményem szerint az ország egyik legprogresszívebb borásza.  Elsősorban azért gondolom így, mert egyrészről sikeresen kilépett annak a kb. 12 világfajtának az árnyékából, amely ennek az országnak a borászatát meghatározza, és a régi magyar…..
A technológiákat bemutató sorozat első szereplője Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince fő tulajdonosa. Az biztos, hogy a borát szerette a Művelt Alkoholista közönsége, tehát mindenképpen érdeklődésre tarthat számot, hogy miként készült a nyertes Juhfark. A beszélgetés…..
Talán nem csak engem zavar az a szituáció, amikor egy borissza cimboránk egy borkóstolón félrészegen olyasmit állít a legnagyobb magabiztossággal egyik vagy másik borász által alkalmazott technológiáról, amit ugyancsak félrészegen hallott egy másik kóstolón, és aminek az…..