Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Artur, a mesélő

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fizessenek a nyugdíjasok is egészségügyi járulékot - mondta Bodrogi József egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős egykori miniszteri biztos. Mert mi is ma a helyzet hazánkban, miért lenne erre oly égető szükség? Az…..
Artur, a mesélő 2012.11.21 20:32:51
@Cheradenine Zakalwe:
Így van, a második idézett bekezdés különösen szomorú és a bármiféle pozitív demográfiai fordulat esélyét minimálisra csökkenti:

"Tehát nem az időseket veszélyezteti igazán a szegénység, hanem a gyermekeket és azokat, akik gyermeket vállalnak – tud valaki ennél szomorúbb adatot mutatni egy társadalomról?"

Ezt még hozzátenném:
"A szolidaritásra hivatkozó érvelés pedig eleve téves, hiszen a mai huszas-harmincas nemzedékek úgy fizetnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy tudják, a demográfiai kilátásaink alapján ők talán sosem kapnak már (érdemi) nyugdíjat onnan. Mi ez, ha nem maga a szolidaritás?"
Hiába mondták neki, hogy rossz ötlet, David Cameron brit miniszterelnök nem hallgatott a tanácsadóira és Boris Johnsonra, London polgármesterére és Barack Obamához hasonlóan elment az amerikai tévébe haknizni egy kicsit. Cameron David Letterman talkshow-jába ült be tegnap este, és…..
 A 163 éve lezajlott ”kápolnai csata" névvel jelzett ütközetsorozat volt a szabadságharc második jelentősebb sorsfordító hadi eseménye, nem is elsősorban a taktikai, inkább a vezérkari hatásait tekintve. Az alábbi bevezető részben  betekintést nyerhetünk…..
Akik mindenről tudtak Pekingtől Párizsig   Nem is oly rég, egy nagyon kedves ismerőssel kortyolgattam egy pohár isteni bort a Bazilika környékén lévő felkapott vendéglátó-ipari egységben – nevét hagyjuk, ennyi reklám elég – amikor is feltette nekem a kérdést, hogy…..
Artur, a mesélő 2011.10.31 21:31:01
@Kismy: a mongolok által lezúzott "összes orosz fejedelemség" legnagyobb része az erdős sztyepp-sztyeppövezet térségében helyezkedett el. Novgorodba, vagy Pszkovba, amik már a tajgaövben voltak, nem is jutottak el...

A kővárakhoz meg annyit, hogy teljesen igaz, ha a mongolok nagyon el akartak foglalni valamit, elfoglalták, legyen az bármilyen jól védett erődítmény.
Viszont ez időbe telik, és több ilyen jól védett hely esetén, több időbe, több erőforrásba és azok (ld. ostromgépek, ezt vontató igásállatok, kínai szakértők, stb...) ide-oda csoportosítgatásába. Nem lehet minden európai kővár ostromához a kínai ostromszakértő elitet odavezényelni. Az idő pedig ilyen esetekben a hódító ellen dolgozik (ld. pl. Mo.-n is, ahol életben maradt a király és így megmaradt az ország is...).

Ráadásul az európai széttagoltság ilyen szempontból akár még előny is lehetett volna, mert nem elég egy császárt, királyt, német fejedelmet megölni-elfogni, hanem mindegyiket külön-külön.

És természetesen az ő erőforrásaik is végesek voltak, még a győztes csaták során is (pl. Muhinál) gyakran elég jelentős vérveszteségeket szenvedtek.

Mindez együtt azért nem biztos, hogy sétagaloppá tett volna egy Atlanti-óceánig terjedő hadjáratot.
Artur, a mesélő 2011.11.01 14:33:30
@Kismy: Ezt a Torzsokot nem tudtam, de most már ennyivel is okosabb lettem...:) Mindenesetre a tajgaöv fogta meg kb. a 2. vh-s német hadsereget is, ők is kb. odáig jutottak.

Azt tudja-e valaki, ha már itt tartunk, hogy mongol nehézlovasság volt-e (akár valami minimális, testőrség-létszámban és szerepben)? Mert ezekkel az erőforrásokkal simán megengedhették (volna) maguknak + a sztyeppei nomád hadviseléstől nem idegen a nehézpáncélok és -fegyverzet használata sem (ld. az ókorban a szarmatákat, pártusokat, masszagétákat, stb.).
A következő sikerbeszámolót Kunfalvy Ákos, a kétes értékű "Szabadságérem" egyik birtokosa tette közzé a szcientológus levelezőlistán.Nagyon jól illusztrálja, hogy egész pontosan mi is történik az ún. "magasabb szinteken", amikor a célpont már…..
Nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. Egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének Alföldi alkalmatlan. (Fotó: Wiki) Felháborodást váltott ki, hogy Alföldi Róbert hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti…..
Artur, a mesélő 2010.11.18 13:20:19
@kesztió:
"December elseje Románia nemzeti ünnepe. És a világon minden normális helyen (Finnország pl.) a nemzeti ünnep az minden állampolgárnak egyformán ünnepe, nemcsak a többségieké. Tehát nekünk, erdélyi magyaroknak is az kell hogy legyen."

Azt hiszem kimondtad a kulcsszót: minden "normális" helyen. Na most K-Európa és a Balkán, benne Romániával kisebbségi szempontból nem egy Finnországhoz hasonló normális hely. Igazad, van, a finnországi svédek magukénak érzik az államukat a finn nemzeti ünnepekkel együtt, de ez azért van, mert az elmúlt száz évben a többség nem törekedett (és jelenleg sem teszi) ezerféle módon a kisebbség ellehetetlenítésére erőszakos beolvasztására, stb... Azaz alkotmányban biztosított jogaik vannak, széles körű megbecsülést élveznek, olyannyira, hogy néhány évvel ezelőttig a svéd KÖTELEZŐ érettségi tárgy volt mindenhol Finnországban (ezt próbáljuk elképzelni Románia viszonylatában).
Na ez az, ami hiányzik itt: gesztust gyakorolni, engedni mindig a többségnek, a felül lévőnek könnyebb először és nem annak, aki a megmaradásáért küzd...

De a konkrét eset ettől elvonatkoztatva is tényleg mindkét fél (Románia + Alföldi) teljes érzéketlenségéről tanúskodik. Sokan hoztak már különböző hasonlatokat, nos itt egy újabb: a francia-német megbékélést és jó viszonyt ma senki nem kérdőjelezi meg, de még az ő relációjukban is elképzelhetetlen, hogy a francia nemzeti ünnepet, máj. 8-at Berlinben ünnepeljék meg (pedig a mai Németország kínosan ügyel arra, hogy elhatárolja magát a náci múlttól, de még így sem jut ilyen ötlet eszébe senkinek - talán mert a franciáknak van jó ízlésük)...
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
Vajon hogyan fognak bűnhődni ezek a pöfeteg médiarohadékok? Miért gondolja bárki, hogy a nyereségvágyból szándékosan elkövetett szemétségért elég az egyszerű bocsánatkérés?! Pista bácsi 91 esztendős dudás, egy személyben megtestesíti a magyar kulturális hagyatékot. Több…..
Hol van már az a szökőkút, apa? - kérdezte tőlem a gyerek múlt vasárnap némileg türelmetlenül...
Artur, a mesélő 2010.05.13 08:12:40
@fehéregér: A szabadság téri emlékmű alatt nincsenek halott orosz katonák... Úgyhogy ennyi erővel bárhol máshol is el lehetne helyezni.
Lassan indulnom kell a televízióba, itt az ideje tehát, hogy - az első fordulóhoz hasonlóan - ismét összefoglaljuk a ma estével kapcsolatos legfontosabb válaszra váró kérdéseket. Az már most látszik, hogy mindenhol érvényes (és egyben eredményes) lesz a voksolás, azaz minden…..
Artur, a mesélő 2010.04.25 18:56:23
@török gábor: én azt mondom, hogy 55
Eszembe jutott, hogy a kampánycsend előtti utolsó napon talán azt is meg lehetne még nézni, hogy abban az 57 választókerületben, ahol vasárnap folytatódik a küzdelem, kire szavaztak a választók listán. Az alábbi táblázatban nincsenek az egyéni sorrendtől drámai mértékben…..
Artur, a mesélő 2010.04.23 12:49:11
@Treuga Mei: Csatlakoznék ehhez. Az utolsó oszlopnak max. azokban az EVK-kban van jelentősége, ahol az MSZP visszalépett az LMP javára...
LMP-sek elenyésző számban fognak az MSZP jelöltjére szavazni.
James Cameron elmehet a picsába... Ha olyan embert akartok látni, aki tényleg a legjobb a saját területén, sőt, igazi zseni, ám mindezt csendes visszafogottsággal élvezi ki, hát íme a számítógépes játékok istene, akit mindenki olyan ismer, aki az utóbbi 20-30 évben komolyabban…..
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
Artur, a mesélő 2010.04.12 01:19:12
@Villy: A botrányhős meggyes mind Esztergomban, mind az EVK többi településén kevesebb szavazatot kapott, mint a Fidesz a listán... azért ez mutat valamit - főleg annak fényében, hogy a megyében ez inkább fordítva volt - ld. pl. Bencsik, vagy Völner több szavazatot kapott, mint a Fidesz pártként.
Igen, Lehet! Nem hittem volna 4 nappal ezelőtt, hogy minden lista állni fog. De áll, és most sem hiszem el. Tegnap Celldömölkön, az egész város LMP volt. Négy kitelepülés, 16 aktivista, végigplakátolt város. Két nap alatt 200 szelvény. Ma reggel, Dunaújvárosban 732 KC volt, a…..
Április 1-ején lessz a születésnapom, már nagyon készülünk rá meg szerintem vmi meglepi buli is szerveződik de nem akarom elrontani hiszen az enyém. Ebből az alkalomból rendeznek megint egy országgyűlési népszavazást amire már előre eldöntöttem hogy minden képpen elfogok menni…..
  Nyakig a hóban meg kell küzdenünk azzal a problémával is, hogy ki a bánatnak adjuk oda, azt a rohadt szelvényt? A probléma végül is nem bonyolult, de azért mellékelünk hozzá egy segédletet.   Nem kell arra szavazni, akinek odaadod. Nem, nem szabad felírni senkinek, hogy…..
 Ha minden igaz, elkezdődött. Az antal attila, meg a balogh zsolt nevű versenyzők a hagyó miklós nevűre vallottak. Ez jelentősebb esemény bárminél bűnüldözésileg, mert olyan még nem fordult elő a magyar politikai bűnözés, a teljes társadalmi spektrumot átfedő,…..
Artur, a mesélő 2010.02.02 01:52:30
@Az ember, aki mindent elhisz:

Hát én őszintén szólva remélem azt, (amellett, hogy a H. Miklóst és a szoci vezérkar egynehány tagját elvezetik) hogy pofára fognak esni a RÉMes vállalkozók ilyen szempontból...
Egy vállalkozó ne a politikai megrendelésekből éljen meg, hanem a tisztességes piaci versenyben szerzett előnyéből.
törökgáborelemez 42. 1+1=0? 2010.01.22 18:55:00
Több okból sem szerencsés, ha egy elemző a megérzéseiről beszél. Mondanom sem kell, hogy az ilyesmi nem tartozik a bevett módszerek közé, ráadásul önveszélyes is ilyen nehezen igazolható állításokkal traktálni a publikumot. Miután azonban egy blog többet bír el, ezúttal…..
Artur, a mesélő 2010.01.22 22:02:53
mno.hu/portal/690124

Eszerint eddig Vas, Csongrád megye + Kispest az mdf-es ellenállók táborát gyarapítja. Tehát valóban "jól halad" a Török Gábor által fent vázolt szétesés...