Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EsGé

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első és a második rész után a sorozat folytatásaként ezúttal különféle hadihajók és tengeralattjárók - olykor szomorú - sorsáról olvashattok. Kellemes időtöltést!   Az illusztrációkon azok a hajók láthatók, amelyeknek a neve kiemelttel íródott. Azt…..
A nap képe. Ezúttal nem az Indafotóról, hanem a Bricoleurbanism blogról. Sanghaj 1990-ben és 2010-ben. Egy kicsit belefirkáltam, mert igazából sokkal komolyabb a változás, mint elsőre látszik - a második fotó ugyanis távolabbról készült. Erre már nem lehet azt mondani, hogy…..
Ha kicsit gunyorosan akarunk fogalmazni (és nem tartunk attól, hogy ŐK az orrunkra koppintanak), bátran mondhatjuk, hogy többé-kevésbé titkos társaságokkal napjainkban tele van a padlás: szabadkőművesek, illuminátusok, bilderbergesek, céeferesek – hogy csak azokat említsem,…..
EsGé 2011.01.24 12:42:40
@Birca Maxval: A mohamedán sértő felhangú, mivel Mohamedet középpontba állítja, mintegy Allah helyébe. A muszlim vagy a muzulmán korrektebb. Egyébként a gyakorlatban kb. mindegy, valószínű, hogy nem sokuk olvassa a blogot.:)
EsGé 2011.01.24 13:57:23
@mátéé: A Szentpétery-féle oklevéltani naptár szerint stimmel a péntek. 1307 október 13., Mindszent hava, Kálmán vértanú ünnepe.

Más: Csak érdekességként, a Portugáliába települt és átnevezett rend jelképe is alig változott (ilyenről: en.wikipedia.org/wiki/Knights_Templar_Seal ilyenre: en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Christ_Cross). Ez került be a madeirai zászlóba is. (Nem tudom, hogy erről volt-e szó a csurtusblogon Madeira kapcsán, ha igen, akkor bocs.)
EsGé 2011.01.24 14:15:12
@efes: Nem, a teuton lovagrend az a német lovagrend, fehér alapon fekete keresztes mezben. A templomosok fehér alapon vörös keresztes mezben játszottak. Mondjuk a film fekete-fehér, úgyhogy nem nagyon látszik:)
Több, mint kétéves adósságot próbálok törleszteni az idei év első posztjával. Amikor 2008 decemberében megjelentek az első írások itt, a Konteóblogon, felhívott az egyik régi kollégám és azt javasolta, hogy a mindkettőnket sokáig élénken foglalkoztató Seuso-kincsről…..
 :::kurosz::: 16-17. SZÁZADI OSZMÁN MŰVÉSZET MAGYARORSZÁGON ÉS AZ OSZMÁN BIRODALOM KÖZPONTI TERÜLETEIN "Nemzetközi konferencia az Oszmán Birodalom központi területein és a peremterületeken található oszmán műemlékekből + konferencia-kötet.A pécsi és…..
Nem is értem, miért csak most, egy hónap elteltével került a szemem elé egy villamosvezető a kiskörútról levele, pedig autós fejjel nem feltétlenül pont úgy látjuk a közlekedést, ahogy ő, már csak ennél fogva is érdekes írás. Ugyan nem tudom, hogy mennyire aktuális még,…..
EsGé 2010.06.27 18:20:23
@szaGértő: Nem próbál senki rábeszélni a biciklire, egyszerűen ez is egy opció. Rendben, neked ez egy 50 kiló csomaggal nyilván nem játszik de aki csak magát fuvarozza a munkahelyre, annak azért megfontolandó, nem csak amiatt, mert esetleg gyorsabb, hanem mert mondjuk nem 350 ft-os benzint eszik, nem kell fizetni a parkolásért, nem ragad be a dugóba, stb.
Egyébként ha figyelmesen megnézed a videót, épp az derül ki róla, h nem ugyanannyi idő alatt tették meg a távot, hanem amíg a bringás átér a körtérről a Kálvinra, addig az autó halad 5 métert :/
Ha meg már nagyon összehasonlítgatunk, az időbe számold bele az autóval parkolóhelyre való vadászatot is.
EsGé 2010.06.27 23:15:22
A minap a Fehérvári úton felszerelt kúszóváltót fotóztam volna használat közben, amikoris elém kanyarodott a Batmobile Light: Ganz ipari csattogóslepke vs. Velorex - gigászok összecsapása lett volna, ha a villamos nem csak öttel mehetett volna a kúszóváltón :) A cseh csoda…..
Bár feltétlen híve vagyok a Belváros (Budapest?) új főutcájának, természetesen a kritikai észrevételeknek is szívesen helyt adok. Jankoke nevű olvasónk nem is egyet vett észre rajta - mi tagadás, a folyamatos söprögetés már nekem is szemet szúrt...   Kedves Urbanista!…..
EsGé 2010.06.01 20:31:16
@Sixx! Anyád is nyugger?:
Ez az a Ráday, aki a Szépművészeti átépítését is megfúrta? Neki biztos nem tetszene elvégre ez valami XXI. századi kinézetű utca és nem XIX., pfujj. Komolyra fordítva a szót, nekem csak egy bajom van a főutcával, a felfestett burkolati jelek nagyon gyorsan kopnak, a József Attila utca sarkánál most festették fel negyedszere. Valami hozzáértő tudja, h miért? A festék nem fog olyan jól a kövön, mint az aszfalton, a redszeres kavicsszórás csiszolja le, vagy az anyagot spórolták ki belőle?
EsGé 2010.06.01 22:11:28
@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Nem kidobnivaló, de nem kell görcsösen mindenben a XIX. század végi városképhez ragaszkodni, nem 1880-at írunk, hanem 2010-et és ez nem skanzen, hanem nagyváros. Ha ésszel változtatnak valamin, az sztem nem feltétlenül baj. A főutca egyébként a felújítás előtt teljesen jellegtelen volt, ha már felújították, akkor inkább így, mint hogy valami historizáló álrégi hülyeséget találtak volna ki helyette.
Adagia I. Görög barátnőnk, Poly rakta fel blogjába a Focus német magazin legfrissebb számának címlapját, amelyen a milói Vénusz látható görög zászlóval körbetekerve, amint jobbjával félreérthetetlen gesztust tesz. „Az eurocsalád csalói”, hirdeti a címlap a görög…..
A hajók nevében az „Erzherzog”-ot, azaz főherceget a naplóíró csak „Eh”-nak rövidíti. Az Erzherzog-osztály főbb jellemzői: Vízkiszorítás: kb. 12000t Meghajtás: 12db Yarrow kazán, 2db négyhengeres gőzgép, 2 hajócsavar, 18000LE Sebesség: kb.…..
Izrael hadserege nemzetközi vizeken megtámadta és meggyilkolta a Szabad Gázát Mozgalom (Free Gaza Movement) jogvédő szervezet által indított hajóflotta 16 utasát. A flotta segélyszállítmányokat akart a Gázai Övezetbe juttatni, mindezt a 2007 óta tartó izraeli blokád ellenére. Az…..
Napi Budapest Ritka, mint a... 2010.05.23 01:00:00
... fehér varjú? Ez legalábbis annak tűnik...
A héten megkezdték az Andrássy út burkolati jeleinek újrafestését. Fura ritmusban dolgozhattak a szakik, mert 5 nap alatt nem voltak képesek végére jutni a zebrák, terelővonalak, záró- és stopvonalak, előjelző nyilak, valamint megállóhelyek…..
Archiregnum Gordon Down 2010.05.08 21:48:00
  Stand by üzemmódban az Egyesült Királyság politikai rendszere. Az egyfordulós választás rendben lezajlott, kiosztották a mandátumokat, mégsem egyértelmű, hogy merre tovább. A győztes konzervatívok 302 mandátumot kaptak, de a kormányalakításhoz 326 mandátum…..
EsGé 2010.05.09 10:57:31
@levee: Mivel az angoloknál csak egy forduló van, a hipotetikus magyar modellhez csak az első fordulót kell figyelembe venni, tehát a 175-1 felállás lenne.
EsGé 2010.05.09 15:11:09
@Omár: Az viszont a liberális-konzervatív koalíció mellett szól, hogy akkor legalább meglenne a parlamenti többség. Egy lib.-munkáspárti koalíciónak még mindig csak 315 helye lenne, ami a konzervatívoknál több, de még mindig kisebbségi kormány lenne, ami dupla szívás.
EsGé 2010.05.10 11:29:14
@jardel: Nem hiszem, hogy a képviselők szemében sokat számítana, h listáról agy egyéniben kerültek be a parlamentbe. Jól hangzik, hogy Kovács Pisti ott Karakószörcsög és vidéke érdekeit képviseli, de ez nem így van: ő ott a saját pártja és saját maga éredei szerint működik. Összeségében a magyar rendszer sokkal igazságosabb, gondolj bele, h a fentebb említett eméleti példában, ha nálunk is egyéni, egyfordulós választás lenne, akkor most tkp. egypárti országgyűlésünk lenne, ami azért finoman szólva sem tükrözi a választások tényleges eredményét.
Fighter Kikerülni a veszélyt 2010.05.03 14:28:56
A posztban arról lesz szó, miért és hogyan kerüljük el az időben felismert veszélyhelyzeteket. A veszély elkerülésének lényege, hogy normál utcai viselkedésünkből a “veszély esetén való viselkedés” üzemmódba szinte automatikusan, egyetlen pillanat alatt át tudjunk…..
EsGé 2010.05.03 20:07:02
@Oppenheim: Nekem is volt hasonló élményem. Kb. 2-3 éve Szegeden mentem haza az albérletbe egy teljesen kihalt utcán, mögöttem meg jött egy nem túl bizalomgerjesztő kinézetű srác. Amikor mellém ért, felvette a tempómat. Már ez is egy kissé gyanús volt, egy tök kihalt utcán miért jön pont mellettem, miért nem előz meg? Amikor átmentünk a következő keresztutcán, intett egyet jobbra és füttyentett (hívta a társait), na akkor már tudtam, hogy gáz van. Utánna odafordult hozzám, kézfogásra nyújtotta a kezét és megszólított ("Szerbusz testvérem."). Gyorsan és hangosan elküldtem a kurv@ anyjába és átmentem az utca túloldalára. Amikor visszanéztem, ott tanakodott a két haverjával, ahol hagytam, de szerencsére nem jöttek utánnam. Gondolom, ők nem parfümöt árultak. :)
EsGé 2010.05.03 20:21:39
@Oppenheim: Sztem aki a kezét nyújtotta, lefogott volna, a többiek meg nekem jönnek. Nem tudom, nem volt kedvem megvárni. :) Nem tennék rá nagy összeget, hogy csak el akartak adni nekem valamit, akkor csak megszólítottak volna valahol az utcán. Az, hogy követett, majd mellém jött , beintett a keresztutcába a társainak, majd utánna kapásból, tök ismeretlenként kezet akart fogni velem, ráadásul egy teljesen kihalt utcában, nekem ez túl gyanús volt. Bár lehet, h életem üzletét szalasztottam el, most már mindegy. :)
A thai miniszterelnök már látja a megoldást, sőt, angolosan szólva roadmap, azaz útiterv is létezik erre. Ez magában foglalja a konszenzust egy új alkotmányról – a piros ingesek az 1997-eset szeretnék vissza, a jelenleg kormányzó Demokrata párt viszont a katonák által írott…..
EsGé 2010.05.03 18:28:28
@Idet: Szerintem kerámia, a testvéremnek is van ilyen. A fehér a sótartó a fekete meg a bors. Ha jól emlékszem az IKEÁban vette, de nem vennék rá mérget.
Más: az hogy több tízezer embert kéne bevetni a barikádok ellen az szerintem erős túlzás, katona létére kissé túl optimista a fickó. Ha akkorák, mint a képen és csak bambuszból meg gumikból építették, nem hiszem, hogy egy tanknak vagy egy nagyobb páncélozott járműnek komoly akadályt jelentenének. Azért remélem nem fajulnak odáig a dolgok.:(
Már biztos, hogy az illetékesek az Andrássy utat választották a kerékpározás elátkozott útvonalának. Az okok nem ismertek, az viszont igen, hogy a főváros egyik legszebb és nagy kerékpárforgalmat bonyolító útján alakították ki a balesetek tömegeit okozó bicikliutat. A…..
EsGé 2010.05.01 23:32:54
@Ómájgád: Plussz még valami: ha teszem azt a nagyon közeli jövőben robbanásszerűen el is terjednek az elektromos autók, attól még a dugó nem múlik el (max kevésbbé lesz szennyező) és parkolóhely sem lesz több. Úgyhogy a villanyautó környezetbarátabb ugyan, de közlekedésileg ugyanazok a korlátai mint a mai kocsiknak.
A Critical Mass a szombat délutáni felvonuláson kívül egy másik akciót is szervez, ennek lényege, hogy minél több embert szeretnének meggyőzni, hétfőn (április 26.) biciklivel közlekedjen. Olyan városképre számítanak, amiért évek óta küzdenek. A holland nagykövet nyílt…..
EsGé 2010.04.23 12:54:19
@Stock: ""mert a többi közlekedő ugyanolyan joggal követel magának teret, mint mi"
az alapelvvel egyetértek, ellenben ha ezt a kerekesekre érted, akkor nem, ugyanis szezonális és kevesen vannak.." Mit nem értek ezen? Azt állítod, hogy mindenkinek joga van közlekedni, csak a kerekeseknek nem.
EsGé 2010.04.23 13:06:57
@GG81: Nem azért troll, mert más a véleménye, hanem a stílusa miatt, olvasd el a kommentjeit. Az egy dolog, hogy az a kiindulási alapja, hogy aki autóval van, annak mindig igaza van, az autó a tökéletes közlekedési eszköz mindenre, az autósnak mindenhez joga van. Ellenben mindenki, aki bringával jár, az szabálytalan, gyökér, csak foglalja a helyet az autók elől és különben is levegőt venni sincs joga. Önmagában még nem ez a gond (habár messzemenően nem értek vele egyet), hanem az, hogy ezt meglehetősen apári stílusban megpróbálja másokra is ráerőltetni és csípőből elutasít minden vitát vagy érvelést. Ismétlem, olvasd végig a kommentjeit.
EsGé 2010.04.23 14:03:08
@GG81: Abban igaza van, hogy rengeteg a szabálytalan bringás, de ettől még nem kéne általánosítani. Amit a balkáni városvezetésről írtál, azzal 99%-ban sajnos egyet kell értenem. Abban is van igazság, hogy előbb normális közlekedési alternatívát kell teremteni és csak azután korlátozni az autósforgalmat, de ehhez egységes döntéshozás kéne, ami nincs. A belvárosi főutca felújítását az V. kerület fizette (+ az EU), az egész egy nagyobb kerületrekonstrukció része, ami nem tudom, hogy mennyire van összehangolva az egész város fejlesztési tervével (már ha létezik ilyesmi). De az sem megoldás, hogy azt mondjuk, hogy addig az x évig, amíg nem lesz M0, 4-e metró meg elfogadható BKV és egy halom bicikliút, addig járjon mindenki autóval és nem nyúlunk semmihez. A kerület a saját hatáskörében ennyit tudott tenni, nem várhatnak arra, míg a főváros lép valamit.
Ajánlom ezen írást Némedi Lacinak, aki megismertetett a mondással, miszerint a kutatást befejezni nem lehet, csak annak aktuális állását lehet összefoglalni. 1914. novemberének elején a német és a brit kelet-afrikai haderő összecsapott egy nagyvárosi szemmel jelentéktelen kis…..
EsGé 2010.04.12 23:20:27
Itt van pár link, tonnányi adattal meg képpel: www.germancolonialuniforms.co.uk/ www.deutsche-schutzgebiete.de/deutsche-kolonien.htm

Ja, és az NKA előtti magántársaság neve Deutsch-Ostafrikanische Gesellschaft (azoknak, akik szeretik a hosszú és többszörösen összetett német szavakat :)
  A választásokat követő napok nagyszerű szórakozása a szavazóköri eredmények közti böngészés. Van-e olyan szavazókör, ahol győzött az MSZP? Sikerült-e valamelyiket 100%-ra hozni a Fidesznek? Akad-e olyan, ahol a Fidesz csak harmadik? Még mindig Nyakó István-e a…..
Elérkezett az első forduló előtti kampány utolsó napja. Alapvetően három nyitott kérdésünk maradt, ugyanaz a három, mint hetekkel korábban: (1) lesz-e a Fidesznek kétharmada, (2) ki lesz a második, az MSZP vagy a Jobbik és (3) a három biztos bejutón kívül van-e esélye az LMP-nek…..
Végigmentem a minap Budapest új, frissen átadott főutcáján a Kálvin tértől a Szabadság térig. Szokásomtól eltérően ezúttal pontokba szedve fogalmazom meg tapasztalataimat, melyek összességében egyébként nagyon is pozitívak voltak. 1. Mindenekelőtt legyen olyan egy…..
Egészen rutinosnak tekintem már magam thai tüntetés ügyekben, de őszintén bevallom, nem szégyellem, a thai hektikusság mind a mai napig meg tud lepni. A reggeli hírek és az előző posztban szereplő képek után mindenre számítottam délután, de arra egyáltalán nem ami fogadott…..
Lowetinszky János József (1866–1935) naplóinak további – tehát a 3 éves sorkatonai szolgálatot követő időszakban keletkezett naplók – folytatólagos közlése előtt ismét egy jelentős időbeli ugrás: az alábbi naplóbejegyzés(ek) révén…..
A korábbi moziajánló kapcsán kaptam egy kérdést, hogy miért van a thai cím végén az ISO felirat. Először nem is értettem, hogy miről van szó, aztán a plakátra ránézve jöttem rá, hogy semmiféle ISO nincs, mindössze a thai feliratot egyszerűsítette a grafikus. Aztán eszembe…..