Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabez

0 bejegyzést írt és 987 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napi kedvenc kép: 1910. Német tiszt idomított zebráján ugrat át egy akadályon Német Kelet-Afrikában (jelenleg Tanzánia)..
A szokásosnál több fotót hoztam ma a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, kizárólag a magyar történelemből. A Tanácsköztársaság bukásától a háború végéig terjedő alig negyed évszázadot nézhetitek végig. Nem éppen az "ántivilág" idilli oldalát fogjátok látni, néhány kép 18+-os is lehetett volna... A…..
Gabez 2020.11.27 09:42:26
@omron: "És azért hányan haltak meg, mert nem kötelezték el magukat valahová?"

Sokan, de nem a pártatlanok kezétől.

"Szép dolog a pacifizmus, de amíg nem válik azzá mindenki, kábé annyit ér, mint a Michael York által megformált angol muskétás magánszáma a Bondarcsuk-fée Waterlooban, csata közepén."

Igaz lehet, de ettől még tény, hogy az ember erőszakos és nem fejlődik. Vagy fejlődik, de nem ezer év alatt, hanem százezer kell hozzá.
Ezt azért lehetne tudatosítani a fejekben (megfelelő oktatással) és akkor talán csökkene az erőszak mértéke - megszűnni persze nem fog.
De a különböző csoportok vezetőknek (bal és jobboldali politikusok, papok, elnökök, őrmesterek) nem érdekük az, hogy az emberek gondolkozzanak. Az a jó, ha lehajtott fejjel beállsz a sorba és kussolsz, illetve azt teszed, amit mondanak. Ezért nincs megfelelő oktatás, csak jelszó skandálás, agymosás, propaganda. Különösen jellemző ez Kelet-Európára, amely a Nyugatot majmolja ma is, mint az elmúlt ezer évben, tőlük vesz fel kölcsönt, mert rongyos a ruhája, mint mindig, de közben nacionalista jelszavakat harsog és ugrál fel és le.

És a képzetlen átlagember ezt szépen benyalja, miközben örül az okostelefonjának, az alufelnijének és a kormánytól kapott "ingyen"kölcsönnek, mint az a bizonyos majom...
Rögtön az elején tisztázzuk: a cím félrevezető, ugyanis Zenthe Ferenc nem csupán szinkronlegenda volt. Ugyan több mint 200 alkalommal szinkronizált, és Jack Lemmon állandó magyar hangjaként is tekinthetünk rá, mégsem a szinkron miatt jut elsőként eszünkbe, hiszen Zenthe Ferenc sokkal többet mutatott…..
Az iskolamester-irodalom legsikeresebb művelőjének legsikeresebb regényéből készült a Magyar Televízió és Fejér Tamás harmadik nagy sorozata. Fekete István ismeretterjesztő és szépíró a szépírásait is ismeretterjesztő és nevelő célzattal írta. A kirekesztés évei után meglelték azt a nevelő célzatot,…..
Gabez 2020.03.19 15:28:03
@victor2: Érdekes, amit írsz. Nekem is feltűnt, hogy Fekete az '58-ban írt regényében az épp aktuális rendszert pártfogolja, de ez nyilván lehetett azért is, mert rászóltak, hogy legyen így, illetve hogy máshogy nem lehet. Ettől még lehet, hogy nem így gondolta és mondjuk náci szimpatizáns - sose tudjuk meg.
Nyugdíj lehet, hogy járt akkor már, de nyilván kevés, plusz mindenüket államosították, a padlás üres lett...szóval ez sok esetben inkább csak szemkiszúrás volt.

Az ÁVO-sok meg egy kategória a nácikkal, a szélsőségesek mindig is csak bajt okoztak és bajt is fognak okozni. Ilyen az emberi fajta, ezt dobta a nagy evolúciós lutri. Akinek ez nem tetszik, időutazzon vissza az őskorba, amikor még csak a következő ebéd volt a gond, s nem az, hogy épp most kit verjünk fejbe éppen most milyen ideológia alapján...
Általában elég nyugodt, békés hely a madáretető környéke: szolid csicsergés, enyhe napsütés, némi szellő, kék- és széncinegék tizesével röpködnek a magvakért. Egészen addig, amíg meg nem jelenik a verébalakúak terroralakulata - élükön a legmasszívabb csőr tulajdonosaival, a meggyvágókkal!..
Bruno Barbey, a MAGNUM Photos munkatársa több ízben is járt a szocialista Lengyelországban fényképezőgépével. Először 1967-ben Charles De Gaulle francia köztársasági elnök látogatásakor, de ekkor még szociofotókat és emberközeli, a mindennapi életet megörökítő képeket nem készített. Erre 1976-ig…..
Gabez 2019.11.13 12:27:09
@sollozzo: Mert mondjuk nem ér rá? Gondolom nem ezt a posztot és a kommenteket lesi minden percében.

Ez a gyónási sorbanállás engem is megütött, biztos valami nagy egyházi fejes volt a gyóntató, aki nem sűrűn jár arra. Illetve hol marad a gyónási titok? Hiszen mindenki hallja, hogy mennyi répát lopott a kisember, hogy ne haljon éhen...
Remélem az 5-ös képen nem ugyanazért álltak sorba...
Ma ismét egy (nagyon) régi történet folytatását ismerhetitek meg. Anno, 2012-ben jelent meg drk első posztja, amiben elmesélte, miként jutott ki Írországba és hogyan vetkőzte le az előítéleteit. Rákövetkező évben Amerika, méghozzá a Szilícium-völgy következett. Talán nem spoilerezem el a történetet,…..
Gabez 2019.08.23 12:34:58
Nem tudnék úgy élni, ahogy te. Munka, munka, munka, pénz, pénz, pénz. Szerintem - és ez a lényeg - az ember nem azért él, hogy dolgozzon, hanem azért dolgozik, hogy megéljen. Azt mondják, h a munka nemesít, de ez csak akkor igaz, ha a saját életeden dolgozol, nem másokat hízlalsz.
Nekem a személyes célom, hogy kikerüljek a mókuskerékből minél hamarabb, azaz ne kelljen nap mint nap a megélhetés miatt valaki más profitját növelnem.

A Völgy meg külön katasztrófa. Ahogy írtad, a lakásbérlés rettentően túlárazott, meg minden más is. Az emberek arrogánsak és mindent jobban tudnak nálad (pont mint a szerencsétlen magyar politikusok). Miért is jó egy ilyen helyen élni? Mert sokat fizetnek a cégnél, ahol mindenki műmosollyal szaladgál és közben, ha teheti, hátba szúr 5%-os emelésért? Röhej. Dolgoztam én is ilyen helyen, noha nem a völgyben.

Nekem ez az élet olyan, mint Amerika: műanyag. Ott minden műanyag. Nem őszinte. Maga az ország is úgy lett összetákolva, az egyenlőség nevében, pár millió őslakos kiirtása után és a rabszolgák becipelésével. Ezt mondom, azt teszem. Ez Amerika.

Az is biztos, hogy van jó oldala is Amerikának. Sok szép hely van ott is, ahol nem kerül havi 1 millióba a 20 m2-es lakás.

Amúgy szerintem az a lényeg, hogy havonta mennyit teszel félre és nem az, hogy mennyit keresel. Vannak olyan országok, városok, helyek, ahol sokat lehet félretenni, sokkal jobb a lakhatás és nem műanyag a kultúra.

Magyarország nem ilyen, persze. Nem is lesz a következő 50 évben.

Persze minden ember más, megértem. Ezért is van a hangsúly a "szerintem"-en. Viszont mindig érdemes körülnézni máshol...
1848. James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke és felesége Sarah (a kép központjában állnak). Polk nagyon sikeres elnök volt (tegye fel a kezét aki tud mondani elnökségéről egy mondatot puskázás nélkül :)), ideje alatt mintegy 1,7 millió négyzetkilométerrel nőtt az ország területe..
Nem szoktam olvasni a Piac és Profitot, viszont most a szemem elé került egy cikk a nevezett online médiából, amely azt állítja, hogy „az IT döntéshozók 20 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a legutóbbi, szervezetüket ért támadás során a támadók nem hagytak semmilyen nyomot magukról”. Később Tóth…..
Gabez 2019.03.25 15:45:42
Novemberben már egyre kevesebb a kerti teendő (Micsoda közhely! De igaz!) azonban egy-két feladat akad ilyenkor is. Az egyik ezek közül tipikusan ősz végi, téli munka, és nem csak a hideg idő miatt kényelmetlen, hanem mert klasszikusan fejvakarós történet. Hogy végre kibökjem mire gondolok, hát nem…..
Péntek délután. Araszolás a Balaton felé. Jön a hír, hogy Martonvásárnál baleset, torlódás. Na, így legyen lottó ötösöm! Minden nyári péntek délután Martonvásár térségében van valami baleset. Vasárnap kora este pedig Budapest felé Szabadbattyánnál. Ez a két helyszín az M7-es Bermuda háromszöge.…..
Miért mennek ki, miért maradnak kint és miért jönnek haza a külföldön szerencsét próbáló magyarok? Az IT Kocsma blog szakértője, Dorogi Péter megmondja és tanácsot is ad azoknak, akik fontolgatják a külföldi tapasztalatszerzést! Miért mennek ki? „Jellemzően három oka van, hogy az emberek miért…..
Ismeretségi köröm egyes - mások által fiatalnak mondott - szociológiai tenyészete mostanában azzal tesztel, hogy ők leköltöznek vidékre. Mikor elkezdik a Budapest élhetetlen, bezzeg a vidéki friss levegő mantrát, már tudom mivel folytatják. Amidőn pedig udvariasan végighallgatom érvelésüket a…..
1964. Nem óriás ananászokat látunk, hanem a kék agávé növény óriási töveit, amiből a tequila készül. További érdekesség a növényről, hogy nem egy rovar, hanem egy denevérfajra porozza be, és leginkább 1500 méterrel a tengerszint felett érzi jól magát  ..
SarcHarc Spóroljunk a gazdagoknak! 2013.06.24 07:00:00
2013-ban elérkezett a valódi egykulcsos szja ideje Magyarországon, így aztán kiteljesedett ez az igazságtalan, pazarló és célját be nem teljesítő adónem. A kiindulás a többkulcsos és progresszív személyi jövedelemadózás rendszere volt, amely a „minél többet keresel, annál…..
Gabez 2013.06.24 13:13:36
@fizetekmegegysort: és azok, akik így jártak (sokan vannak, mérnökök, közgazdászok, ügyévdek, stb), azokkal mi lesz? le vannak tojva? Az orvosok valszeg kevesebben vannak, mint azok, akik sokat tanultak és jól keresenek. Győzike kirivó szélsőség.
Gabez 2013.06.24 13:17:16
@CSENDES: nyilván nem értem, te meg nyilván egy agytröszt vagy. Ez irónia volt, ha nem lenne világos. A 40 % csak egy kb érték, nem a szám maga a lényeg, hanem a mögötte húzódó ideológia. Ezt sztem elsőre is fel lehet fogni.
A tavasz első hónapja nem várt meglepetésekkel szolgáltatott: az egész tél legkeményebb időjárását hozta. Néhány szép napon kívül rekord hideg, hófúvás borzolta a kedélyeket és tette emlékezetessé nemzeti ünnepünket. Ez azonban a természetben zajló folyamatokat csak…..
Történetünk második része immár kis hazánkban játszódik. Az első részben megismerhettük a mamutfenyők fajtáit és titkait. Láttuk, milyen hatalmasra meg tudnak nőni, a fatömegük is óriási lehet, és igazi matuzsálemek élnek köztük a maguk több ezer éves korával. De mi a…..
Gabez 2013.03.06 13:25:09
@Cpt. Flint: én azt nem írtam sehol, hogy arra emlékszik, h elültették - ezt csak te szűrted le valahogy. Arra emlékszik, h gyerekkorában már megvoltak ezek a fák, pár évesen.
Gabez 2013.03.06 13:28:37
@Cpt. Flint: utánanézek! Hátha lesznek régi fotók.
Gabez 2013.03.07 08:59:50
@Cpt. Flint: a bátyám és a sógorom is erdész (én is majdnem az lettem), majd megkérem őket, hogy erősítsék meg a fák életkorát, nekik talán elhiszed. ;)

@nomad: az enyémek már 7 évesek lesznek, kíváncsi vagyok, mekkorát nőnek idén! Nemsokára megyek Sopron felé pihenni, akkor megpróbálom felkeresni a környékbeli fenyőket és le is fényképezem őket. Ha sikerül, majd itt megosztom a nagyérdeművel a képeket.
Mindenki hallott már a fák királykategóriájának eme nagyszerű képviselőiről, melyek Észak-Amerikában, pontosabban Kaliforniában és kissé meglepő módon Kínában honosak. Előbbi helyhez köthető az örökzöld (avagy tengerparti) mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és az óriás…..
Gabez 2013.01.23 15:15:51
@JoeP: Irigyellek! És kösz az infókat.
Gabez 2013.01.24 15:13:11
@cyan: Terveztem már régóta, hogy megnézem őket.