Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bge

96 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyerekek! Ezen a héten a következő kérdésekre várom a választ: Melyek a legnagyobb élő hüllők? Hol van a Föld legnagyobb sivatagja? Milyen lény a kentaur? Milyen gyorsan fut a gepárd? Ki találta fel a távcsövet? Mit eszik a kolibri? Hol él az orangután? Mindenkinek…..
Gyerekek! Itt vannak az újabb kérdések: Melyik cápafaj a legveszélyesebb? Melyik a legnagyobb madár? Melyik a legnagyobb kontinens a Földön? Mekkora a területe? Melyik a legősibb sport? Hol élnek a csángók? Mikor repült fel az első ember az űrbe? Ki…..
Gyerekek! Itt vannak a szeptember 17-től kezdődő hét kérdései: - Hol élnek a matyók? - Mikor és hol épült az első világítótorony? - Melyik hazánk legrégebbi nemzeti parkja? - Melyik a leggyorsabb madár? Repülési sebessége? - Mennyi ideig él a kék bálna? - Mit mérnek…..
Gyerekek! Egy játékos információkereső versenyre hívlak benneteket! A hét minden napjára kaptok egy-egy érdekes kérdést. A feladatotok az lesz, hogy megkeressétek a választ az iskolai könyvtárban található könyvekből. Nem elég megtalálni a választ, hanem azt is le kell…..
Elkezdődött a 2012/2013 tanév. Az iskolai könyvtár az új tanévben a következő időpontokban tart nyitva: Hétfő: 12-16-ig Kedd: 12-16-ig Szerda: 10-14-ig Csütörtök: 12-16-ig Péntek: 12-16-ig A fenti időpontokon kívül a tanórák közötti szünetekben is…..
Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba   Június volt s ujjongtunk, nincs tovább, Most gyertek szabad mellű örömök S pusztuljatok bilincses iskolák. De elcsitult a jókedv-förgeteg S helyére ült a döbbent némaság: Köröttünk már az Élet csörtetett. Óh, ifjui, szent…..
Pünkösdöt a húsvét utáni 50. napon ünnepeljük. Ez a nap a Szentlélek eljövetelének napja. Többféle népszokás fűződik hozzá. Amikor valami rövid ideig tart, akkor azt szoktuk mondani: - Ez csak pünkösdi királyság! Régebben ezen a napon az istentisztelet után a falu apraja és…..
A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus feltámadására emlékezünk. Köszöntsük most az ünnepet Dsida Jenő versével!  DSIDA JENŐ: NAGYCSÜTÖRTÖKÖN A szél suhogva borzong az olajfa lombokon. A kanyargós úton,által az erdőn tömöttsorú…..
Rudyard Kipling angol költő, novellista, regényíró, főként az Indiában lévő, angol katonákról szóló meséiről, verseiről, továbbá gyerekeknek szóló meséiről vált emlékezetessé, melyekért 1907-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. 1865. december 30-án Bombayben…..
Híres Zoltánok: Kodály Zoltán (1882-1967): zeneszerző, zenetudós, zenepedagógus, akinek Háry János című színpadi művéről bizonyára tanultatok. Népdalgyűjtő útjait 1905-ben kezdte. Innen ered barátsága Bartók Bélával, a nagy zeneszerzővel és zongoraművésszel. Kodály…..
195 évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Nagyszalontán Arany János költő, a Kisfaludy Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatója és főtitkára. Szülei: Arany György és Megyeri Sára földművesek voltak. Kilenc testvére közül csak a legidősebb, Sára…..
Karinthy Frigyes 1887-ben született Budapesten. Apja tisztviselő volt. Még nem volt tizenhat éves, amikor egy folyóiratban regényét közölték. Érdeklődött a természettudományok iránt: matematikát, fizikát tanult. Később átiratkozott az orvosi egyetemre. Végül az írói pálya…..
Híres BálintokBakfark Bálint 1507-ben született Brassóban. Gyermekkorát Szapolyai János erdélyi udvarában, valamint Budán töltötte. Európa több jelentős országában is megfordult. 1549-66 között Lengyelországban élt, majd Bécsbe költözött. 1568-ban János Zsigmond erdélyi…..
1930. február 3-án született Csoóri Sándor magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus. Elemi iskoláit szülőfalujában, Zámolyon végezte. Majd Pápán érettségizett. 1950-ben munkatársa lett a Pápai Néplap című újságnak, majd a Veszprém Megyei Népújságnak.…..
Padisák Mihály író, szerkesztő, rádiós újságíró 1930. június 13-án született Budapesten. Apja asztalossegéd, anyja varrónő volt. A betűvetést az erdőkertesi kis falusi iskolában tanulta. Egyetemi hallgatóként, majd külkereskedőként bejárta Európát. Hazatérve kezdett el…..
Az Antal a római Antonius vezetéknév rövidüléséből származik. Jelentése: herceg, fejedelem, elöljáró. Remete Szent Antalnak, a háziállatok és a szegények védőszentjének a napja. Néhány híres Antal: Budai Nagy Antal (? – 1437. december 10-14 között Kolozsvár)…..
A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésű ünnepe. (A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte.) A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért…..
Adjon Isten minden jót Ez új esztendőben: Jobb időt, mint tavaly volt, Ez új esztendőben; Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt, Jó termést és jó vásárt Ez új esztendőben; Adjon Isten minden jót Ez új esztendőben: Zsíros esőt, kövér hót, Ez új esztendőben; Bő aratást,…..
Bognár Stefánia: Gyújts karácsony-gyertyát! Gyújts karácsony-gyertyát Legbelül szívedben, Fénye járjon most át, Ne fázz a hidegben! Legyen világosság Földön és egekben! Érintsen nyitottság Tisztult lelkületben! Gyújts karácsony-gyertyát! S Betlehem-tüzedben A…..
Eric Kästner német író, költő volt, a legtöbb helyen gyermek- és ifjúsági íróként ismerik. 1899. február 23-án született Drezdában. Egyszerű iparos családból származik. Tanítói pályára készült, majd germanisztikát, történelmet, filozófiát és színháztörténetet…..
Amikor életbe léptették a Gergely-naptárt, Luca napja volt az év legrövidebb napja, éjszakája pedig a leghosszabb éjszaka, s mint ilyet, gonoszjáró napként tartották számon. Luca neve a Lux (fény, fényesség, világosság) szóból ered. A legenda szerint Lúcia az ókeresztény…..
Zelk Zoltán: Mikulás Égi úton fúj szél, hulldogál a hó. Nem bánja azt, útra kél Mikulás apó. Vállán meleg köpönyeg, Fújhat már a szél, Nem fagy meg a jó öreg, míg a földre ér. Lent a földön dalba fog száz és száz harang, Jó hogy itt vagy Mikulás, gilingi-galang.…..
Az András a görög eredetű Andreiasz névből származik. Jelentése: férfi, férfias. Ezen a napon Szent Andrást ünnepeljük. András, Jézus tanítványainak egyike volt. Néró császár helytartója fogatta el, és egy X alakú keresztre kötöztette, hogy lassú halállal haljon meg. A…..
 Harcos Katalin: Advent előtt Kiült a Hold a hegytetőre. Nézd!Lábát lógázva a földre nevet,zord fenyők csúcsain ringatóziks közben dúdol adventi éneket. Jeges szél borzol kusza bokrokat,mélykék égen sok csillag hunyorog.Már ők is ünnepre készülődnek,akár a mennyben…..
Közel 130 évvel ezelőtt 1883. november 26-án Szekszárdon született Babits Mihály, a Nyugat első nemzedékének egyik legnagyobb költője. Édesapja törvényszéki bíró. Édesanyja: Kelemen Auróra verseket, irodalmat szerető, művelt asszony. Babits latin-magyar szakon szerzett…..