Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fiziqs

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
125 évvel ezelőtt, 1891. május 31-én kezdték el Vlagyivosztokban a Föld leghosszabb vasútvonalának, a Transzszibériai vasútnak a megépítését. A későbbi II. Miklós cár, Nyikoláj Alekszandrovics trónörökös adta meg az engedélyt minderre. A teljes vaspálya 1901 novemberére készült el, ekkor találkoztak…..
A nagy Evolúció–Értelmes Tervezettség vita I. (sokadik meccs, első menet) Ember tervez, a Tervező is tervez. Sosem végzünk ezzel? A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom kulturált vitája már zajlik néhány hete, így a legújabb ütésváltás előtt talán hasznos lehet…..
fiziqs 2010.12.09 18:36:27
@Peter T. Sinclare: Azt én is tudom, milyen lehetőségei vannak a barátnőmnek. Ezekszerint sokkal nincs beljebb a mindentudó. De jól értem, hogy azt mondod, nem is lehet sokkal beljebb? Vagyis az a "minden" valójában nem is olyan sok.
A tudás egy mércéje, hogy milyen megbízható jóslatokat tud tenni az ember. (ld Popper a tudomány falszifikálhatóságáról)
fiziqs 2010.12.09 20:55:57
@Peter T. Sinclare: Köszi, kezdem látni a "mindentudó" képességeinek korlátait. Arra felelj még, a mindentudó be tud valahogyan avatkozni a világ folyásába? A kezdeti feltételeket állította be (ha igen, hogyan), vagy folyamatosan bele-beleszól (hogyan)? Honnan tudjuk mi azt, hogy ő mindentudó?
fiziqs 2010.12.10 09:29:44
@Peter T. Sinclare: A "semmi létezői", az gondolom olyasmi, mint hogy hány angyal fér el egy tű hegyén.
Viszont a "mindentudó" is ilyesmi? Csak egy szókép?

Amúgy meg szerintem az, hogy a természetes kiválasztódás önzéshez vezet, nem igaz. Azt mondanám, hogy önzésre is, de az ellenkezőjére is szolgáltat számtalan példát a természet és a történelem. Ha körülnézünk, számtalan példáját látjuk emberek (állatok, növények) együttműködésének, és ennek "okaként" az evolúcióelmélet az evolúciót jelöli meg. Talán nagy vonalakban: békeidőben megéri önzetlennek lenni, háborúban a szolidaritás köre kisebbre húzódik.

Azt mondod, az erkölcs megalapozásához szükség van Istenre. De különböző közösségek különböző erkölcsi normák szerint élnek, az ő isteneik közül ki mondja meg, melyik az "igazi"?
 Mit neveztek falun miklósozásnak? Kik a nagymiklósok, akik kisbetűvel írják a nevüket? Miért akarták kivonni a forgalomból a mikulás szavunkat? Cikkünkből megtudhatja.  Piros ruhájáról, nagy fehér szakálláról mindenki felismeri, pedig nem is ez a lényeg. Ha jó…..
Mit ünnepelnek a zsidók chanukakor, és mit mondhat erről a nyelvész? Hasznos tudnivalók az idén december elsején kezdődő ünnepről - kiderül, hogyan játsszuk el összes pénzünket, gyújtsuk fel a lakásunkat, újítsunk nyelvet, és haragítsuk magunkra zsidó ismerőseinket! …..
MedIQ Közel a robotnővérhez 2010.11.03 07:49:00
Az Actroid-F már tényleg azt mutatja, nem állunk messze például a robotnővérek megjelenésétől. Egyre valósághűbbek ezek az androidok...
fiziqs 2010.11.03 21:05:20
@KissMáté: Tökéletesen megfelelő volt a női kéz a ruhák mosására, amíg nem volt mosógép, vagy a gyerekek is tökéletesen megfeleltek a textilgyárakban, amíg nem gépesítették azokat.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ludd_király

Nem is annyira a "megfelelő", hanem inkább a "pótolható" a kérdés.
A Maecenas Kiadó megjelentette Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című regényét, ünnepi kétnyelvű kiadásban. Még tavaly, de én csak most bukkantam rá. Nagyon dicséretes, mindenkit csak biztatni tudok, hogy ha teheti, olvassa el valamelyik nyelven.Nem tudom, hogy a kiadó vajon…..
fiziqs 2010.06.29 00:18:36
@P.J.: Mi van? Mi köze van annak, hogy ő milyen jó műfordító, ahhoz, amit ír?
Subba Miből lesz a cserebogár 2010.06.09 13:46:00
Meg a nagy magyar slágerek: a Bikini A sötétebbik oldal című, 1991-ben megjelent albumán található Részegen ki visz majd haza című förmedvény konkrétan egy az egyben megegyezik az 1989-ben megjelent Super Mario Land zenéjével. A nótát egyébként D. Nagy Lala annó…..
A május elsején nyíló sanghaji világkiállítás a világ legfényűzőbb eseménye lesz, már ha a fényűzés definíciója az, hogy nagyon drágán hozunk létre nagyon látványos dolgokat, amelyeknek azonban kevés értelmük van. Nem a kishitűség szól belőlünk, de józan ésszel…..
fiziqs 2010.06.01 01:03:20
@Attilajukkaja: Nem látom, hogy kapcsolódik a homogén Gömböc az inhomogén teknősbékához. Szóval szerintem érdekes eredmény, azt nem tudom, mennyire jelentős matematikailag, de azért nem a keljfeljancsit találták ki az alkotói, az már egy ideje megvan.
Valamelyik posztban (talán a múltkori szinkron szerdásban) valaki nagyobb pénzt tett rá, hogy a félrefordítás blogot nem olvassa a szakma. Az összeget azóta is várom, mert én természetesen már akkor is tudtam, hogy ez nem így van, hiszen többször kiderült már, hogy többen is…..
fiziqs 2010.04.28 13:22:19
@aliglajos: Csatlakozom Bukowszkyhoz, a japán filmeket is szívesebben nézem eredeti hanggal, angol vagy magyar felirattal. Az eredeti hang felerősíti a film "kulturális turizmus" aspektusát. Tarkovszkijtól még egy filmet sem láttam szinkronizálva, nagyon-nagyon furcsán hatna.

És szerintem is lendítene a magyarok nyelvtudásán, ha felirattal mennének a filmek.
Egyre viccesebb ez a két forduló közötti, amúgy lagymatag kampány. Szépen, csöndben totálisan összekavarodtak az elmúlt 10-15 évben megszokott viszonyok. Az addig oké, hogy ez a két hét a visszalépésekről kell, hogy szóljon, de ez a mostani pár nap eléggé felborítja a…..
fiziqs 2010.04.19 18:02:42
@jános515: Talán érteném, amit mondasz, ha az önkormányzati választásokról lenne szó. De most a Parlament áll össze, a budapestieknek is érdeke, hogy ne seggfejek kerüljenek be. Egyébként nem maga Oszkár mondta, hogy nem csinál segget a szájából, hanem valóban visszalép, ha első fordulóban Pierre több szavazatot kap? Most aztán meg mégis segget csinál.
Kedvem támadt egy kicsit az elemezgetéshez és, hát mit is mondjak, elég érdekes eredmények jöttek ki. Főként Orbán büszkesége vitt a dologra, hogy már zsebre is tette a maguk fix kétharmadát és azért valljuk be, erről az utca emberének elsőre a „három emberből kettő…..
w A római patkányfogó 2010.04.02 05:45:00
Oké, feladom, eddig bírtam. Direkte igyekszem kerülni már, hogy a vallás, és azon belül a kereszténység abszurditásán rugózzak. Bár nem nagyon értem, miért ne tehetném akár hetente, elvégre a templomban is sok a műsorismétlés, mégis szeretnek az emberek rendszeresen ugyanarról…..
fiziqs 2010.04.02 20:21:36
@wrong: A monogramja DFL? Csak a teljesseg kedveert. Nekunk kemiat tanitott. Amit tanitott, az tetszett, de ezt a nyomaszto buzulos hangulatot nem szeretem, rossz emlek maradt.
kapcsold le a villanyt. a hócipőm van tele ezzel az egésszel. pedig ha nagyképű lennék, nagyobb környezetvédőnek tartom magam, mint sokan, akik villanyoznak ma este. persze, figyelemfelhívás, miegymás. oké. de. de nagyon nem szeretem az álságos dolgokat. és ez nagyon nagyon…..
fiziqs 2010.03.27 13:48:57
@Rékuc: a szomorú a történetben az, hogy a nagy szervezés ellenére nem ért el áttörést a konferencia.
fiziqs 2010.03.27 13:56:21
@Rékuc: merhetünk nagyot álmodni, de vegyük észre, nagyon hosszú az út odáig. Oké, bejöhet az ITER, vagy a Desertec, vagy bármi, és lehet (bár én nem nagyon hiszem), hogy néhány évtized múlva sokkal olcsóbb lesz az energia, de kérdés, addig mi lesz. És ezt a kérdést nem én teszem fel, hanem a fejlődő országok, akik szeretnének ugyanúgy sokat fogyasztani, mint mi.
fiziqs 2010.03.27 14:01:44
@Valaki1: A lámpaleoltás csak egy figyelemfelkeltő akció. Nem tartod elég radikálisnak? Oké, szervezz jobbat, de ez nem ok, hogy keresztbe tegyél neki.

A pénz hatalmát megdönteni meg csak ideig-óráig tartó diktatúrával (pl vallásos, kommunista) lehet. Szerintem hasznosabb elfogadni, hogy a "pénz" szinonímája a "hatalom" szónak.
  Nem tudja lerakni az autót? Mert a kék, horpadt Kispolák a kedvenc helyén telel, tavaszol és nyaral? Azt hiszi, van megoldás? Vélemények az azonos című írásunkról...
fiziqs 2010.03.25 10:37:53
Az urban knitting, amikor csak úgy minden ok nélkül elkezdik körbekötni a különböző köztéri tárgyakat egy-két éve még eredeti volt, de mostanra egy kicsit már megkopott. Én már csak fáradtan nézek, ha az interneten szembejön velem egy nagymamásított korlát vagy faág. Ennek…..
A feministák előkelő helyen szokták emlegetni a Bibliát és a zsidókeresztény hagyományt, amikor a nők évezredes elnyomásának kulturális gyökereit firtatják. Olykor, keresztény teológusokat, lelkészeket hallva még hangsúlyosabban felvetődhet a kérdés: mennyire van…..
fiziqs 2009.11.27 18:26:13
@ravens01: Helyesen látod, ez tényleg "ködösítés" volt :-), de ennyi minimális visszapiszkálódást megszolgáltál. Igazából csak hiányolom az érdekes szempontokat a részedről. A szövegben nem csak a sorrendiség van (bár ez már önmagában is érdekes), és nem csak a "segítőtárs" szó, hanem sok-sok egyéb, amire nem reagálsz, (A férfi ad nevet mindennek, még a nőnek is, a férfivel törődik Isten, a férfi gondolatai az érdekesek, a következő fejezetben is a nő szinte csak rossz cselekvésekkel nyilvánul meg, stb). De mindegy, a kérdést már rég meghaladtuk ezen a fórumon, Csomorkány segítségével, aki képes volt konstruktívan hozzáállni egy párbeszédhez.
fiziqs 2009.11.27 18:42:25
@Csomorkány: Ezek már nehezen értelmezhető részek a számomra. Szerintem az, hogy a nő szülése fájdalmas, az csak biológiai szükségszerűség (evolúciós fejlemény, ha úgy tetszik), és nagyon fontos szellemi értékeket tudok hozzá kapcsolni, de nem szívesen tekintem Isten külön büntetésének. Azt meg, hogy az asszony nem tud igazi társa lenni a férfinak a vágyakozása miatt, hát, megint nehezen emésztem.

Kicsit eltérve a témától, mit szólsz-mit szóltok az alábbi olvasathoz. Nagyjából magamtól gondoltam ki, de biztos sokan már előttem, kiváncsi vagyok arra is, ha tudtok adni hivatkozást. Szóval Édenkertet = gyerekkor. Ott minden adott, a táplálék, az abszolút erkölcsi szabályok, ott nincs mit szégyellni a meztelenségen, hiszen nem vagyunk még ivarérettek. De eljön a kamaszkor, a lázadás az addig Istennek látott szülők ellen. Kiderül, hogy az abszolút korlátok megszeghetők. Kiderül, hogy a jólétért keservesen meg kell dolgozni. Kiderül, hogy van a szexualitás, hogy a meztelenség takargatni való. A szülő-Isten ellen való lázadás amúgy is sok mitológiának eleme, ez nagy közös élmény. Ebben az értelmezésben Isten valójában örül annak, hogy az emberpárt kiűzheti az Édenkertből: végre erkölcsi társai, és nem egyszerűen bábjai lettek.
Most ez vagy a 750. poszt a blogon, vagy a következő lesz az (esetleg az utána következő). A bizonytalanság abból adódik, hogy nem tudom, az egyéb oldalakat (lásd rövidítések magyarázata, ilyesmi) is illik-e beszámolni, valamint lehet még egy, de legfeljebb kettő még vázlatban…..
A tavaly tavaszi Critical Mass: megértem, hogy a fiataloknak a járdán kellett bringázniuk, hiszen az úttesten annyi kerékpáros volt, hogy már nem fértek el többen.További járdahasználók és gyalogosfegyelmezők:Szép, de a járdát foglaló kerékpár.A Margit hídon kutyákat,…..
Mostanában ez már úgy megy, hogy Havas Henrik elböffenti magát, a Mokka stúdióját belepi a lókolbász-, meg a konzervkaviár szaga, a Tv2 az egészet kipakolja a honlapjára, jó nagy betűkkel odaírja, hogy botrány, mi pedig megbotránkozunk. Cikkben persze, hogy nőjön az olvasottság.…..
fiziqs 2007.06.15 17:07:19
similarthings

Fantasztikus, milyen sokat beszelsz melle. Idezem:

De hogy az általad "tanulmányozott" drogfogyasztói magatartásokat kívánod összevetni az erőszakos nemi közösüléssel az már kezd kissé meglepő lenni. Ezzel szerinted a valóságról beszélünk?
Gyerekek, akkor én kijelentem azt, hogy a világon annyi erőszakos nemi közösülés történik, mint ahányszor drogfogyasztás. És emiatt ne is legalizáljuk a drogfogyasztást, mert akkor nő az erőszakos nemi közösülések száma. Most nagyon logikus voltam, ugye? :DDDD

Szoval valamilyen szamomra furcsa modon probalsz poent faragni abbol a megjegyzesbol, hogy milyen magas a latenciaja egyes buncselekmenyeknek. Utana meg azt javaslod, beszelgessunk kriminologusokkal. A poffeszkedo megjegyzeseidbol, meg abbol, ahogy benyalsz keomanak, ugy tunik, jogasz vagy, tehat neked nagyobb eselyed van erre. En nem vagyok jogasz, es csak egy olyan lanyt ismerek, aki eroszak aldozata lett, es fel sem merult benne, hogy a rendorsegre menjen. Foleg a csaladon belul nagyon nem konnyu az ilyesmi, marmint rendorsegre jarogatni pl. a testvered ellen. Mindenesetre akar meg a 100-szoros latenciat is el tudnam fogadni megeroszakolas eseten (nem 100%-os, hanem 100-szoros), es termeszetesen itt a latencia aranya nagyon nagyban fugghet attol, hogy pontosan mit is ertunk nemi eroszak alatt. Ismetlem: nem kriminologusokkal folytatott beszelgetes utan, hanem csak ugy, "erzesre", a 100-szoros latencia (ami a te szamolasaidbol kovetkezik) nem tunik hulyesegnek.

Egyebkent meg en sem tudom, hogy itt a Koruton pontosan mi tortent, de nem tartom bajnak, hogy a rendorseg moralis allapotarol most ilyen sok szo esik. Ja, es drukkolok, hogy helyes itelet szulessen. Valamint fenntartom magamnak a jogot, hogy ketelkedjek az itelet helyessegeben (nem ez lenne az elso pelda arra, hogy a birosag teved). Varom a bizonyitekokat, stb.