Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BOB

135 bejegyzést írt és 476 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán még azok is, akik csak felületesebb ismeretekkel rendelkeznek a katolikusok és reformátusok hitgyakorlásának különbségével kapcsolatban, kapásból fel tudják idézni, hogy a hazai református templomok tetején kereszt helyett csillag vagy kakas látható. A kereszt vagy feszület tipikusan nem…..
BOB 2020.12.24 21:36:59
@Kovacs Nocraft Jozsefne: az Újszövetség eredeti, görög nyelvű irataiban is kereszt (σταυρος) szerepel
BOB 2020.12.24 22:41:53
@Bandibacsi34: a nyelve mindenképp eredeti. Bár vannak lyan teóriák, miszerint Máté evangéliumának létezhetett valaha egy arám nyelvű ősmagja, a legrégebbi kéziratoktól kezdve (amik a II. század elejéről származnak, tehát nem sokkal azutánról, hogy egyáltalán ezeket a történeteket elkezdték írásba is foglalni) minden megtalált újszövetségi fragmentum görög nyelvű.Ha bővebben is érdekel: en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_Testament_papyri
BOB 2020.12.24 23:01:00
@Bandibacsi34: és azért a kereszt lett a jelkép, mert Jézust a római hatóságok keresztre feszítették, azon a kereszten hangzott el, hogy "elvégeztetett".
Mindig a mérték a kulcs. Annak idején, gimnazistaként, 25 évvel ezelőtt milyen kedves dolog volt, hogy az embernek van egy e-mail címe egy magáncégnél, és levelezgethet. De azóta elteltek az évtizedek, és úgy alakult, hogy ma email-cím nélkül egész egyszerűen nem lehet létezni.  Itt van például a…..
BOB 2020.10.20 18:57:49
Az Internet eddig jórészt önszabályozás alapján működött. Minden nagyobb szolgáltatónak elemi érdeke ugyanis, hogy problémmentes legyen a szolgáltatása, és ezért elég sok mindent képesek megtenni. Az általad vágyott szabályozás ilyen módon már elég rég működik is, csak nem mindenki tartja magát hozzá és nincs hozzá köze az államnak (felvethetjük a kérdést hogy egy globális rendszer esetén melyik államnak is lehetne hozzá köze, az EU is csak egységes szabályozásokkal tud fellépni, amik valójában csak a piacvesztéstől való félelmen keresztül hatnak a globális IT-cégekre).

Amikor a 2000-es évek elején az addig jórészt lemezeken terjedő vírusok hátrébb szorultak és az e-mailben terjedő károkozás vált "divattá", minden e-mail-szolgáltató elkezdett különféle védelmi szoftvereket telepíteni és különféle - közösségileg épített - "feketelistákat" használni a szolgáltatásukban. Közösségi, önszabályozó alapon. Ezek a listák viszonylag egyszerűek: felkerülni könnyű, lekerülni nehezebb, és amíg rajta vagyunk, a legtöbb levelezőszerver visszautasítja a tőlünk jövő levélforgalmat. Legyünk egyenesek: aki levelezőszervert üzemeltet, annak a felelőssége, hogy tőle ilyen nem kívánt forgalom ne juthasson ki az Internetre és igen méretes szégyen egy rendszergazdára nézve, ha az általa üzemeltetett rendszerek egyike feketelistára kerül, mert ez azt jelenti, hogy az üzemeltetés nem tette meg a szükséges és elvárható lépéseket ennek elkerülésére. Szóval ha arra adjuk a fejünket, hogy saját leveleződomaint üzemeltesünk, akkor ezzel fel kell vállalnuk az ezzel járó felelősséget is. Védelmi szoftverek telepítése, naprakész monitorozás és karbantartás, satöbbi. Ez úgy tűnik, a reformatus.hu esetében sajnálatosan elmaradt.

A Freemail egy ennél is szomorúbb történet: az egykor úttörő, közösségi levelezőszolgáltatásként ("C3" volt a neve) indult projekt valamikor 1999 körül bekerült az Origo portfoliójába és a legnépszerűbb szolgáltatásuk volt (tulajdonképpen a Freemail volt az egyeten oka annak, hogy az Origo napi látogatószámban egy ideig meg tudta előzni az Indexet), majd egyrészt jöttek a multik (és a GMail tényleg nagyon jó) és elvitték a felhasználók nagy részét, másrészt a Telekom beolvasztotta a saját T-Online portfoliójába és mivel neki már így 2 webes levelezőszolgáltatása volt, nem igazán lelkesedett a szükséges fejlesztések költségeinek kifizetéséért, így szép lassan elavult lett az egész rendszer, tulajdonképpen már rég meg kellett volna szüntetni.

Nem hiszem, hogy ezeken a történeteken bármilyen állami szabályozás segítene. Felelősségvállalás és szakmai alázat - ezek kellenének ide. Azt meg nem lehet kikényszeríteni.
Vasárnap Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tett a Magyarországra való beutazások tekintetében. A helyzet fontosságát és komolyságát jelzi, ahogy ezt ő maga is megjegyezte, hogy minderre nem a megszokott csütörtöki Kormányinfón, hanem vasárnap délelőtt került…..
BOB 2020.07.15 21:32:28
@Utazz Okosan Blog: Ezt a mellebeszelest hagyjuk mar, semmifele "vonal" es semmifele EU-normak nem voltak. Raboktek egy par orszagra es kesz. Norvegia pl. netto politikai bosszunak esett aldozatul, ezt meg ki is mondtak. Kanadat ugyszinten nem lehet magyarazni, es a masik oldalrol Horvatorszag es az USA szinet sem. Ez politikai dontes volt, hagyjuk mar azt a bullshitet, hogy ebben barmifele szakmai erv szerepet jatszott volna. Ha igy lenne, nem titkolnak a modszertant. Marpedig titkoljak, akarki megkerdezte eddig, netto suketelest kapott valaszul.
BOB 2020.07.16 07:57:32
@Utazz Okosan Blog: az nem vitatom, hogy a szabalyokat be kell tartani (en is ezt teszem), de ettol fuggetlenul ez egy egy hasrautesszeru dontes. Norvegia belenk kotott? Nem veletlenul az tortent hogy "elfelejtettunk" adatokat szolgaltatni? Mas szemeben a szalkat, mienkben a gerendat sem...
Sokan vegig se gondoljak, hogy az ilyen hasrautesszeru dontesek milyen hatassal vannak emberek tizezreinek eletere. Nemcsak utazasrol van itt szo, hanem pl. arrol, hogy aki kulfoldon dolgozik, mikor lathatja viszont a csaladjat. Es amikor ilyen sulyu kerdesekrol van szo, nincs helye kommunikacios szempontok alapjan meghozott donteseknek, titkolozasnak meg plane. Nem vagyunk ugyanis jatekszerek.
Mielőtt nekikezdtem volna ennek a bejegyzésnek átfutottam, hogy mikről írtam egy évvel ezelőtt, a “Két év Svédországban” című bejegyzésemben. Gyakorlatilag a véleményem nem sokat változott azóta, az erre az évre kitűzött céljainkat pedig már majdnem meg is valósítottuk. Munka terén nem hozott nagy…..
Távol álljon tőlem, hogy Karácsonyt védjem, gondolom majd megvédi ő magát ha kell, ez a kép ettől függetlenül beszédes...
Svédacél Születésnapunkra 2020.05.31 15:58:24
Az elmúlt hetekben egy bukott, kivégzett lázadóvezér maroknyi megmaradt híve a népharag elől az egykori vezető anyjának lakásában bújkált. Fecsegtek egymás között mindenféle meséket a vezető feltámadásáról, többen közülük azt is hinni vélték, hogy találkoztak vele, sőt hogy némelyek állítólag látták…..
BOB 2020.06.01 13:16:22
@rabelais: ez a mondatod alapfokú halmazelméletből sem állja meg a helyét. Nekem viszont nincs időm trollokkal foglalkozni: vagy képes vagy kerülni a személyeskedést, vagy kapod az eltávot.
BOB 2020.06.01 13:55:40
@rabelais: Távol álljon tőlem, hogy kikezdjek a "nagyokkal" (értve ezalatt egy középiskolai 9. osztályos tananyag ismeretét), de a "te az igazságot cenzúráztad" mondatod azt állítja, hogy C=I (miközben C=Sz), és nem azt, hogy C∩I ≠ ∅ (ez még talán igaz is lenne, ehhez a határozott névelőt kellett volna csak elhagynod).
BOB 2020.06.01 19:58:38
@rabelais:
1.) A határozott névelő elvont fogalmak esetén másképp kap értelmet. Ha azt mondod "a szocializmus", akkor nem valamelyik irányzatára gondolsz, hanem az egészre. Ugyanez igaz ha azt mondod hogy "a skolasztika", amíg nem definiálod, hogy azon belül mire gondolsz, addig a határozott névelő az egészet jelenti. Ugyanez érvényes "az igazság"-ra is.
2.) Amúgy teljesen mindegy, szerintem elég egyértelmű volt: ha személyeskedsz, repülsz. Veheted ezt utolsó utáni figyelmeztetésnek is.

P.S.: ha jól emlékszem, több mint 20 éve volt a matek szigorlatom (nemcsak analízis I.)
Ha az ember fia az informatika kihívásokkal teli világában dolgozik és különösen ha már összehordott magának ebben a világban némi igazolható tapasztalatot nagyobb projekteken, jobb ha felgyűri az ingujját, bemosakszik és felkészül arra, hogy előbb vagy utóbb heti rendszerességgel kapja majd az…..
BOB 2020.06.01 11:59:21
@geegee: Upplands Väsby jelentkezik :)
Egy régi kommunikációs bonmot szerint az a párt, amelyik öt szóban nem képes üzenni a választóknak, az jobb, ha el sem indul a választáson. A gyakorlatias politikus gyermeknek nézi a választóit, mert így tudja a legtöbb embert megszólítani. Nem kellenek a bonyolult összefüggések, számok, adatok,…..
BOB 2020.05.31 16:15:39
@midnightcoder2: olyasmikre IS gondolok, csak hát ott nagyságrendekkel kevesebb pénz van arra, hogy fullba tolják a kretént. Ennek ellenére ez egy általános trend. Viszont diplomáciai úton bocsánatkérésre felszólítani kutatókat nekem egyelőre egyértelmű mélypontnak tűnik.

Ha te kutató lennél, bizonyára le tudnád írni, hogy milyen paraméterek, mérőszámok alapján tartod az USA-t egy csapat rablógyilkosnak, össze kellene hasonlítanod más országok rablógyilkos-paramétereivel is, aztán konklúzióra kellene jutnod. Ha így járnál el (ami egy kutató esetében alapvető), akkor feltehetően néhány elnöki twitter-bejegyzésen túl nem csinálnának veled semmit. Vagy esetlen tényekkel, adatokkal cáfolnák, amit megállapítottál (ez is egy módszer, ugye). Egyelőre Magyarország unikális abból a szempontból, hogy kutatók megállapításaira diplomáciai úton válaszol. Nyilván, mert oda nem kellenek adatok.
BOB 2020.05.31 16:16:41
@BOB: "esetleg"-et akartam írni, nem esetlent :D
Van az a realista, ámde egyre népszerűbb nézet, miszerint minden nép megérdemli a kormányát (vegyük itt az "érdemnek" abszolút értékmentes felfogását, kb. mint a "képesség" következményét, ebben az esetben közösségi méretekben). Aztán van az a lelkesült, "nemzeti" álláspont, miszerint (esetünkben) a…..
BOB 2020.05.29 23:57:17
@stupidity: akkor segítek. A "szemet szemért" elv egy olyan korban keletkezett, amikor pl. egy megerőszakot nőért bosszúból kiirtottak egy komplett várost, mondván miért rejtegeti a bűnösöket. A "szemet szemért" elv éppen hogy önkorlátozást várt el, azt mondta, hogy a bosszú sosem lehet aránytalan, hanem az okozott sérelemmel kell arányban lennie. Sokan a jézusi "fordítsd oda a másik arcodat" előképét látják benne, persze egy sokkal vadabb és kegyetlenebb korban, de hasonlóan az önuralomra építve. Ennek megfelelően persze a bibliai gondolkodás már inkább csak mint valami rég kiveszett elvre tekint rá, a fő bibliai parancs itt nyilvánvalóan a "szeresd embertársadat, mint magadat".
Svédacél Megnyugodtam 2020.04.26 15:49:59
Ma kaptam egy e-mailt. A csatolmány az A**st vírusirtóprogram tanúsága szerint nem tartalmazott vírust. Jó hír ez ilyen vészterhes időkben...
Svédacél Karantéma 2020.04.26 14:34:04
Hat hét az összesen - gyors fejszámolás - 42 nap. Azóta vagyok elzárva kollégáktól, családtól, barátoktól, tulajdonképpen mindenkitől. Home office, izoláció, úgynevezett szósül disztenszing, néha magányos séták a környező erdőkben. Mármost 40 nap ugyebár Krisztusnak is elég volt a pusztában való…..
Foglalkoztunk már vele itt a Karakteren nagy általánosságban, hogy mit jelent helyes és helytelen; hogyan ítéljük meg a téves (vagy annak vélt) alakokat. Ideje azonban a konkrétumok vizeire evezni, és kiemelni néhány példát. Mi az, ami engem a legjobban fölbosszant, ha szövegeket hallok és olvasok?…..
2018. november 16-án, a 888.hu beszámolót közölt az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék eseményéről, mely során Hammer Ferenc docens szerdai órája egy részével csatlakozott az ELTE Társadalomtudományi Kara által szervezett NEM: Hagyjuk? című tiltakozó kezdeményezéshez. A cikkben foglaltak az alábbi…..
BOB 2018.11.22 08:49:05
@Nincs közöttünk csicska: Tehát egy 2017-es cikket egy 2019-es listával akarsz cáfolni. Mesélj még...
• Az Európai Néppárt továbbra is megalkuvó Orbán Viktor kapcsán, pedig a politikus teljesen meg akarja változtatni saját céljai érdekében, sőt az Európai Parlamentnek is diktálni kíván • Orbán Viktor volt a Soros elleni kampány ötletgazdája, de az európai és amerikai szélsőjobb már teljesen átvette…..
BOB 2018.11.06 08:31:35
@CM2131: Nominálisan ez a kiinduló összegek közötti aránytól és a növekedésben levő különbségtől függ. A hányados valóban egyre kisebb lesz a kettő között, de a nominális különbség nem.
Egyetemi jegyzet politika-szakos hallgatóknak   Van itt néhány megjegyzés egy Index-cikk ürügyén: 1. Az Index éppen azt olvassa a jobboldal fejére, amit maga is képvisel: a szelektív nézőpontot. Az Index ugyanis számtalan alkalommal maga is "totálisan félreérti" az…..
Mindig nehézséget okozott, hogy nevén nevezd azt a gólt, amely egy gól hátrányra csökkenti kedvenc focicsapatod lemaradását? Vagy az, milyen szót használj arra, amikor az autópálya forgalma azért lassul le, mert minden vezető a szemközti sáv balesetét nézi? Mindenre van…..
BOB 2014.10.05 14:55:18
@maxval a bircaman: ilyen nálunk is van: a Mekkmester
Az Iszlám Állam (IS) nevezetű terrorszervezet meglepő sikereket ért el Irakban. Olyannyira, hogy az USA elnöke 11 év után újra légicsapások megkezdését rendelte el. Úgy néz ki, hogy megint be kell vonulniuk, és „rendet tenniük”, már amennyire az sikerült nekik múltkor is. A…..
BOB 2014.08.16 23:05:03
@fehérfarkas: a kurdok sosem voltak muszlimok, hanem hagyományosan jazidisták/jezidisták.
Erről a vallásról nagyon keveset tudni, némi bányászás után úgy látom, talán ez a leggyorsabb összefoglalása a hitüknek:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=16622939&t=9009759
BOB 2014.08.16 23:08:09
@BOB: Pontosítok: a kurdok között vannak muszlimok is, de most kifejezetten a jezidieket üldözi és gyilkolja halomra az IS.
Rendszeres olvasóink bizonyosan emlékeznek még egy 2012-es cikkünkre amiben annak jártunk utána, hogy Újbudán 2012-ben egy copy/paste-el elfogadták Székesfehérvár 2008-as informatikai stratégiáját. A plagizálás elfogadott módszer lehet a jelenlegi kerületvezetés részéről, hisz…..
Krumplishal Ki van a képen? 2012.08.12 13:42:05
Egy fiatalkori kép, egy zseniális szereplőről. Nekem nagy kedvencem. Ki fejti meg legelőször? Nem könnyű!  ..
BOB 2012.08.13 08:12:37
Krumplishal A sportág nagy öregje 2011.09.10 10:33:00
A minap Nimfas barátunk (pólót csak tőle!) kitett a Facebookra egy kis vicces bejegyzést: "Jövő héten a Spa*ban akciós Jamón Serrano... Kicsit persze morbid, hogy a sportág nagyörege szeletelt, vákuumcsomagolt, az érlelt még csak elmegy, kicsit már rozsdásak voltak amúgy is az…..
A nyolcvanas évek szelleme kísért a kerékpárok felszereltségét előíró rendeletben, ami alapján simán büntet a rendőr is. Legutóbb egy hegyikerékpáros versenyzőt bírságoltak meg, pedig neki aztán tudnia kéne. De mit is? ..
Tizenhét országban - köztük Magyarországon - nyitott a DVD eladási listák első helyén az AC/DC Live At River Plate című koncertfilmje; a HD minőségben forgatott DVD-t 2009 decemberében rögzítették Buenos Airesben. A koncertfilm minden idők egyik legsikeresebb hard rock zenekara, az…..
BOB 2011.05.23 23:12:39
@Transylvanianmixedgrill: és ahogy emlékszem, volt időszak, mikor még ennél is feszesebben tolták a Whole Lotta Rosie-t.
Dotkom A Nokia utolsó esélye 2011.02.05 07:30:00
Érdekes dolgok zajlanak mostanság a Nokiánál. A finn cég látszólag mindent elrontott az elmúlt években, amit csak el lehetett: az okostelefon-szegmensben szinte labdába sem rúg; az amerikai piacról lecsúszott; az operációsrendszerek terén teljes a zűrzavar; a profitabilitása…..
BOB 2011.02.05 14:48:14
@bunkó: Van ember a Földön, aki használja a hangtárcsázást? :O