Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FunkTazmagora

0 bejegyzést írt és 185 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Másodszor futok bele abba, ahogy a NOL.hu tálalja Magyarország Tallinni Nagykövetségének bezárását, illetve az arra adott észt reakciót, miszerint Észtország is bezárja nagykövetségét Budapesten. Előrebocsátom, hogy a lépés szerintem is barátságtalan, számomra személyesen…..
FunkTazmagora 2014.08.04 16:45:53
Mivel a csak 3 államalkotó finnugor nép van, ezért eléggé otromba gesztus volt megszüntetni a nagykövetséget,mivel a diplomáciában fontos szimbólumok ezek ( még ha az átlag embert nem is érdeklik annyira ezek ). Már csak azért is hat durvábban ez a gesztus, mert egy hosszú ideje meglévő követséget zárnak be, ráadásul sokkal több közünk van Észtországhoz ( pl. uniós kapcsolatok, együttműködések keretében is ), mint az Isten háta mögötti Ecuadorhoz.

@retrovírus: @maxval, a gondolkodó birca: Örülhetnénk, ha olyan gazdasági és szociális színvonalat érnénk el, mint ez a "banánköztársaság". Hogy szoros viszonyban vannak a finnekkel ? És az miért baj ? Az észt és a finn nyelv eléggé közel áll egymáshoz ( dialektuskontinumot alkotnak ), közel is van egymáshoz a két ország, a kultúrájuk és a történelmükben is sok a közös, érthető, ha szívélyesen viszonyulnak egymáshoz. Ha Magyarországnak lenne ilyen szomszédos testvérnépe, akkor érthető lenne , ha mi is összetartanánk velük.
Geekblog Iszonyat 2014.02.18 13:40:19
A kezdőkép szuggesztív rettenete kíméletlenül torkon ragad: egy tágra nyílt szem mered ránk fagyott érzéketlenséggel, kiürülve, tompán, mintha minden mindegy lenne már. Ez a szem a kapu, melyen keresztül mostantól befogadjuk a világot. Átjáró, ami a kárhozatba vezet. Mélyén…..
FunkTazmagora 2014.02.19 11:52:29
@thegoddamnbatman: + Rosemary gyermeke
Valamilyen rejtélyes oknál fogva az emberek szeretik, ha 10 pontba foglalnak nekik valamit, gondolom, már a Tízparancsolat is azért áll éppen ennyi ukázból – illetve tiltásból, mert az Úr is tudta, hogy mennyire van kalibrálva az emberi elme. Valentin-nap lévén meg már úgyis…..
FunkTazmagora 2014.02.18 12:53:41
Narkisszosz története miért maradt ki ? Szerintem ő volt a görög mitológia legelcseszettebb szerelmese, hiszen saját maga tükörképébe szeretett bele.

Egyébként a Dredd bíró Amerika c, képregényében van az a mitológiai drámákat idéző sztori, h. a két szerelmes közül megölik a lányt, s a fiú annyira szereti, h. átülteti az agyát a lány testébe, s időközben terhes lesz tulajdonképpen önmagától ( amikor még élt a lány, akkor ejtette teherbe még férfi testtel ).
geekz.blog.hu/2009/12/11/judge_dredd_america

Emese álma azért is érdekes, mert Anonymus szövege szerint a nő már terhes volt ( Ügyektől) , mikor a Turul megtermékenyítette őt.
Ennek alapján a régi magyarok a mondai elemeket realitással színezték.

Egyébként a madárfajok többségének nincs hímvesszője ( kivétel az emu és a ludak ), tehát az is még egy érdekes kérdés, hogy hogyan oldhatták meg a dolgot... :)
FunkTazmagora 2014.02.18 19:42:46
@Müszélia: Nem hiszem, hogy Emesének csőre lett volna :)
Szokásunktól eltérően ezúttal nem mitológiai hősök vagy regényszereplők izgalmas erotikus történetei egyikét fogjuk elregélni nektek, hanem a nem kevésbé érdekfeszítő valóságból merítünk ihletet. Bár ez a valóság is olyan messzinek tűnik, mint a legendák … Volt…..
FunkTazmagora 2014.02.06 15:29:21
FunkTazmagora 2014.02.06 16:04:26
@Gloria Mundi: Egy korábbi kommentre reagálva: az iszlámban nem igazán elképzelhető a szekularizáció, ugyanis az ellentmondana a vallás tanításainak. A Koránt és a tanításait Allah alkotta ( aki csak megmásíthatatlant és tökéleteset alkothat ), ebből következően a saria Allah akarata. A muszlim társadalmakban ezért sem játszódott le a vallási és az állami vezetés szétválasztása, a kalifák, ajatollahok és szultánok egyben vallási és államvezetők is ( voltak ). Muszlim országokban soha nem tud olyan liberális demokrácia létrejönni, mint pl. Franciaországban vagy Németor.-ban. A szekularizáltnak mondott Törökországban is egy tekintélyelvű , félig-meddig vezérelt 'demokrácia' alakult ki, ahol nem vallásosak annyira már az emberek, de a vallási tradíciók még mindig fontosak ( ha csak külsőségben is ), lásd nemrég sokak örömére engedélyezték újra a fejkendő viselést. Az emberi jogok tekintetében pedig súlyos hiányosságok vannak ( pl. egy homoszexuális felvonulás elképzelhetetlen lenne, ahogy az etnikai kisebbségeket is sok bántalmazás éri ).
A nyugat-európai muszlim bevándorlók nagy része ( ez a 2.-3. generációra is igaz ) pedig képtelen beilleszkedni a többségi társadalomba - tisztelet a kivételnek - : mivel egy muszlimnak a vallási identitása a legfontosabb, taszítja őket a nyugati liberális értékrend, külön negyedeket hoznak létre ( ún. no-go zóna ) és radikalizálódnak. Ameddig lesznek hívő muszlimok, nem számíthatunk arra, h. a nők jogai javulni fognak - egyébként sok muszlim nő természetesnek veszi, h. másodrangúnak tekintik vagy bántalmazzák, tehát az is kérdés, h. egyáltalán a saját véleményüket mennyire lehetne megváltoztatni, mennyire igénylik a változást. De ez már off :)
Talán nem túlzás azt mondani, hogy Ádámnál és Évánál nagyobb hatású mitológiai szereplőket nehéz elképzelni (tippeket azért szívesen fogadok), noha olyan sok szöveget nem kaptak a forgatókönyvírótól. De ki mondta, hogy a hatásos forgatókönyvhöz bonyolultság kell? A…..
FunkTazmagora 2014.02.03 12:01:35
"Erről most eszembe jutott, ha az Úr lépteit hallani lehetett, akkor neki is volt teste" Igen, eléggé gyanítható, h. az ősi izraeliták még antropomorf formában képzelték el Istent ( JHW ), a Biblia ezt írja : "Akkor ezt monda Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket” Tehát Isten az ember megalkotásánál a saját ( az megint egy érdekes kérdés, h. az említett bibliai részben ki(k)hez szól Isten ? Ki(k)vel együtt teremtette az embert ? ) kinézetét vette alapul.
További érdekesség, h. Istennek a kezdetekben felesége is volt ( tehát JHW hímnemű ), Ashera :
www.mult-kor.hu/20110322_asera_lehetett_jahve_felesege

Régészeti ásatásokon pedig találtak olyan kis házi bálványokat, amin a JHW monogram szerepel.

Szerintem Ádám nem tekinthető "piszkozatnak" vagy prototípusnak,mivel az ő egyik darabjából lett megalkotva a nő, ezzel sztem a Biblia azt a patriarchális szemléletet akarja alátámasztani, h. a nő alsóbbrendű a férfinál. ( És ez nagyon is egybevág a hímnemű Isten elképzelésével, aki ugye mindenek ura )

Egyébként Isten nem gondolt a beltenyészetre, hogy csak egy emberpárt teremtett ? A bibliaértelmezők nem oldják fel valahogy ezt a problémát ? :)
Mindenkinek kellemes téli napfordulót kívánok - az ugyanis ma, december 22-én van. Mint már korábban meséltem róla, a keresztény karácsony csak egy a sok solstitiumhoz kötődő vagy arra ráapplikált ünnep közül. Számos istenséget lehet ehhez a pár naphoz kötni, például…..
FunkTazmagora 2014.01.15 16:00:59
@Gloria Mundi: Helóka ! Régebb óta hébe-hóba olvasom a blogot, de csak most szántam rá magam, h. írjak is :)

Azt, h. Saturnalia idején a rabszolgák urak lehettek, bizonyítja vmilyen korabeli feljegyzés vagy törvényi határozat vagy vmi ilyesmi írott dokumentum ? Vagy ez inkább történelmi urbanlegend ?

Másrészt ha valóban volt is ilyen szokás, mennyire élhettek vele a rabszolgatartók széleskörben, tekintve hogy abban a korban azért szemét módon bántak a rabszolgákkal- s ezt a Saturnalia idején esetleg megbosszúlhatták rajtuk ?
Nem jöhetünk úgy haza autószalonról, hogy ne szöktessünk meg az SD-kártyán néhány csajt. Pláne Tokióból, ahová sokan egyedül azért kimennének, hogy megnézzék élőben az iskolás lányokat, akik oly sok filmben szerepelnek a legkülönbözőbb szerepkörökben. Csikós, aki…..
Geekblog Hours 2013.12.17 12:01:36
Eddig sem volt kétséges számomra, hogy a jobb híján "Sors"-ként emlegethető, kifürkészhetetlen felsőbb hatalom gyakran úgy viselkedik, mint egy rosszindulatú, kegyetlen szarházi, az utóbbi évek talán legsokkolóbb színészhalála, Paul Walker végzetes balesete azonban még így is…..
Geekblog Szupercella 2013.10.22 01:58:11
Kezdjük a nyilvánvaló tényekkel, melyeket valószínűleg teljesen felesleges ideírnom, mégis szükségesnek érzem, csak hogy áramoljon bennem némi pozitív energia is: Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger kétségkívül élő Legendák, kikezdhetetlen Ikonok. Fénykorukban…..
FunkTazmagora 2013.10.22 22:32:35
@Forgács W. András: Egyetértek: ezeket a Schwarzi & Stallone filmeket 20-25 évvel ezelőtt kellett volna leforgatni, talán akkor a korszellemhez viszonyítva és a gyerekkori/fiatalkori emlékeinkben egy tűrhető B-filmként maradtak volna meg. Schwarzi és Sly már lassan a C-kategóriába kezdenek átcsúszni, kár erőlködniük, saját maguk karikatúráivá válnak.

A kritika alapján úgy tűnik, hogy még A bosszú börtönében is fényévekkel jobb ennél, pedig a korszak Stallone filmjei közül az is gyengébb produktum.
Geekblog Hegylakó (1986) 2013.10.09 08:10:00
Már megint azok a csodás 80-as évek!A blogon már annyiszor méltattuk őket, hogy nehéz, és valószínűleg fölösleges is bármilyen nagy lélegzetvételű tirádát zengenem róluk, ugyanakkor képtelen vagyok nem rácsodálkozni újra és újra, micsoda őrült, sziporkázó korszak volt…..
FunkTazmagora 2013.10.10 10:35:03
@Tiger Woods: Köszi.
FunkTazmagora 2013.10.15 10:42:45
@Tiger Woods: Már bocsi, de neked eredeti vagy netes verzió van meg ? Csak azért, mert amit az üzletben vettem, azon nem a kautzky-féle szinkron van :/ :( ( Egyébként én a neten is csak a régi szinkronnal találtam eddig )

Az meg számomra érthetetlen, h. az eredeti, szerzői kiadásra miért a szar minőségű, régi szinkront tosszák fel, mikor már legalább 10 éve az újabb szinkronnal adják a tv-ben, már gyerekkorom óta azzal szoktam meg :/
Geekblog Itt a vége 2013.09.23 06:54:00
Sztárkéjlakok romjaiban térdig gázoló, óriási péniszét himbáló Fenevad, lángoló hollywoodi dombok helyén nyíló feneketlen verem, ami egyenesen a Pokolba okádja a bűnös életük miatt elnyelt élveteg amerikai színészsereglet színe-javát, utcákon garázdálkodó démonok és…..
Geekblog A légy 2013.07.30 06:00:00
A légy a ’80-as évek egyik legjobb horrorfilmje. És pontosan azért az, mert esszenciális, zsigeri, nyomasztó horror, ami nem áll meg ijesztgetéseknél, feszültségteremtésnél és gore-nál, hanem sokkal mélyebbre megy, átvitt és szó szerinti értelemben is. A test hanyatlásával,…..
Geekblog 12 majom 2013.07.10 06:00:00
Az időutazásos történetek alapvetően – ha közmegegyezés alapján nagyon redukáljuk a kérdéskör összetettségét – két csoportba oszthatók. Az egyik sarokban azok a fantazmagóriák sorakoznak föl, amikben az idő sodrása, szövete, hálója, medre, tudomisénmije dinamikus, ergo…..
FunkTazmagora 2013.07.10 16:31:04
FunkTazmagora 2013.07.11 11:55:41
@chuck-d: Szerintem te az Ötödik elem-mel kevered :) Abban szerepelt Mila Jovovich.
Geekblog Szellemirtók 2013.07.03 06:00:00
A filmkészítés, mint köztudott - ha esetleg mégsem lenne az, kérdezze meg a Kedves Olvasó a feltehetően mellette álló elhanyagoltnak tűnő, szarbarna  színű és cigiszagú kardigánt viselő szabadbölcsésztől a belváros bármelyik szabadon választott kocsmájában -…..
Geekblog Them! 2013.05.22 06:00:00
Senki nem szereti a rovarokat. Na, jó, vannak, akik igen, de azokra mi, normális emberek hajlamosak vagyunk furcsán nézni. Kicsik, visszataszítóak, mindenhova beférnek, zavaróan sok lábuk van, és általában piszokkal, betegséggel asszociálják őket (a rovarokat, nem azokat, akik…..
Geekblog Newsflash! (20. hét) 2013.05.19 15:48:00
A VASEMBER 3 Amerikában túllépte a 300 milliós bevételt, világviszonylatban pedig már 1 milliárd felett jár. Ebből a Disney (és a Marvel) második legsikeresebb filmje lesz - de a Bosszúállók 1,5 milliárdos rekordja nincs veszélyben. A TRÓNOK HARCA producere elmondta, hogy…..
Geekblog VHS paradise: Kobra 2013.05.15 06:00:00
„Dögvész vagy. És én a gyógyszer.” Az amúgy igencsak gáz dumákkal teletömött filmnek ez az örökbecsű sora ott díszeleg a poszteren is, ami olyan eszméletlenül szupercool, hogy azt sem tudom, hol kezdjem méltatni. Stallone szerelését, napszemüvegét, géppityuját, laza…..
A fantasztikus, fiktív tájak és országok már az ókortól kezdve megmozgatták az emberiség fantáziáját, Platón Atlantiszát hamarosan korabeli térképeken is feltüntették, a középkorban keresztes hadjáratokat szerveztek János pap mesebeli országába, Swift Gulliverje eljutott…..
FunkTazmagora 2013.03.26 15:06:53
A magyar néphitben is ismert a farkasemberhez hasonló lény - de ez valszeg a környező szlávok és románok hitvilágának hatására jelent meg : mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1414.html

Minden negatívum ellenére viszont legalább a Marvel készítői tudják, h. létezik Magyarország nevű állam, és Európában van, mert sok amerikainak még erről sem lenne fogalma... :S
FunkTazmagora 2013.03.26 17:08:59
@Brushy: De azt azért sajnos el kell ismerni,h. nekünk nincsenek olyan világhírűen ismert mitológiai isteneink vagy lényeink és történeteink, mint pl. a germán népeknek ( Niebelung-ének, Beowulf, Artúr mondakör,stb) vagy a görögöknek,indiaiaknak,stb. Még a finneknek is ott a Kalevala, a románoknak meg Drakula ( Vlad Tepes).

Biztos gazdag a magyar néphagyomány is és számunkra megbecsülendő, de nemzetközi érdeklődésre kevés az esélye.