Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dasilva64

293 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudtam, hogy mire számíthatok, mégis meglepő volt a gyorsaság, ahogy a film azonnal beszippantott. Az első pillanattól szinte tapinthatóan éreztem Pádraic hitetlenkedését, fájdalmát, Siobhán bosszankodó szeretetét, Colm kétségbeesett küzdelmét, egyáltalán, azonnal ott voltam én is azon a téren és…..
A premier-előadások mindig nagyon izgalmasak, nem csak azért, mert reményeink szerint egy új megközelítést, új nézőpontot kapunk, de speciális a közönség reakciója is. Bartók nem adja könnyen magát, sem zeneileg, sem mondanivalóját tekintve, de valahogy azt gondoltam, A fából faragott királyfi lesz…..
Olyan nyolc-tíz éves lehettem, amikor édesanyám elvitt egy kiállításra a Műcsarnokba. Rengeteg furcsa, zavaros, vagy éppen minden figuralitást nélkülöző kép előtt csodálkoztunk egymásra: vajon mit ábrázolhat? Aztán végre ott álltunk egy festmény előtt, aminek minden apró részlete a helyén volt. Egy…..
Láttál már szomorú arcot, ugye? Ott látható a szomorúság háromszöge, a felemelt szemöldökökkel és szemekkel határolt terület, a homlok közepén árulkodó kis ránccal. Ami erősen botoxolandó hiba egy modell esetében. Carl (Harris Dickinson) benne van a már korban, lehet vagy 25-28 éves is - ráférne egy…..
Mi, magyarok el vagyunk kényeztetve, már ami a vadvilágról szóló könyveket, vagy  természetfilmeket illeti. Fekete István meghatóan szép állattörténetei, ezek feldolgozásai - ki ne ismerné Vukot, Dargay Attila felejthetetlen rajzfilmjét -, Homoki Nagy István hihetetlen technikai bravúrja, az 1953-as…..
"azok vagyunk, amihez a legjobban értünk" (részlet a darabból)     Ha a kínzáshoz, gyilkoláshoz, rettegésben tartáshoz, akkor tehetünk bármit, ezek maradunk: szörnyetegek.     ..
1824-ben egy híres írónak törvénytelen fia születik, a neve ifjabb Alexandre Dumas. Ugyanebben az évben valahol Normandiában világra jön egy kislány, Alphonsine Rose Plessis. Furcsa módon nélkülük sosem születik meg az operairodalom egyik legnépszerűbb operája, a La Traviata...
Nem is tudom, hogyan érdemes megnézni a Godot Kortárs Művészeti Intézet kiállítását - hagyni, hogy először hasson a tér és a látvány, és utána a művek között egy hűvös sarokban végignézni Fajgerné Dudás Andrea saját imázs-filmjét, vagy fordítva. Mi a filmmel kezdtünk, de talán érdemes lett volna a…..
Les Olimpyades, Párizs 13e. Nyolc több mint 100 méter magas épületet pásztáz a kamera, köztük furcsa geometrikus formák felülnézetből. Az égbetörő álmokat szimbolizáló felhőkarcolók uralta modern negyed funkcionalizmusa egyszerre vonz és taszít. Az emberek mint apró bábuk szimulálják az életet az…..
Az Operaház. Budapest büszkesége, Európa egyik legszebb operaszentélye. Hosszú négy és fél évet vártunk, hogy újra láthassuk. Ezért vigyázat, az írás is hosszú lesz...
Frivol: könnyűvérű, könnyelmű, meggondolatlan, felületes, kétértelmű, tisztességtelen, léha, vásott, ledér, céda, sikamlós, szeméremsértő, szemérmetlen, szabad szájú, pajkos, dévaj, hamis, hamiskás, tiszteletlen, tiszteletsértő, kegyeletlen, lelketlen, szentségtelen, sértő, szentségtörő,…..
Azt hiszem, többször bevallottam már: nem vagyok kifejezetten egy musical-rajongó, de azért nálam is vannak kivételek.....
Sokan és sokszor dolgozták már át és fel Shakespeare ikonikus Rómeó és Júliáját, nem véletlenül. Semmi nem világít rá jobban az egyes közösségek, embercsoportok közötti véres csatározások, gyűlölködések értelmetlenségére, mint egy tragikus-szép szerelem. Csak a szerelem eufóriája képes felülírni a…..
dasilva64 2021.08.19 13:54:06
dasilva64 2021.08.19 20:48:33
@Ekrü: köszönjük.
dasilva64 2021.10.08 19:01:07
@Bubu64: reményeim szerint idén megússzuk a lezárást... És igen, így talán eljut Budapestre is :)
Nőnapra francia estet kaptam... Könnyű vacsora egy francia étteremben, majd egy könnyed francia vígjáték Korzika gyönyörű szigetével a főszerepben. - Rendhagyó ajánló...
dasilva64 2021.10.08 18:59:42
@doggfather: egyetértek :)
In medias res, kezdjük a közepén: inkább eszeveszett csalódás volt a film, mint eszeveszett szórakozás. Pedig az Eric Toledano-Olivier Nakache szerző- és rendezőpáros beírta magát a filmtörténelembe az Életrevalókkal, és még a Samba is kellemes élmény volt. Sajnos Az eszeveszett esküvő nem hogy a…..
dasilva64 2018.01.16 23:27:14
@A nép fia: Amúgy a cizellált: aprólékosan megmunkált, részletgazdag - és ezt is akartam mondani :)
dasilva64 2018.05.03 14:59:34
@LINOLEA: az jó, hogy megnézted es neked ilyen pozitiv, akkor a film megtalálta a közönségét :)
Múlt héten egy ismerősöm azt írta, szerinte felértékeltem a filmet, nála 0/10
Így van ez, ahány ember, annyiféle ízlés :)
dasilva64 2021.08.19 20:47:59
@dombovárivanda: Nem emlékszem :D De lehet...
Nem tudom megszámolni, hányszor, hány féle rendezésben láttam már Bizet Carmenjét. Állítólag a világon a leggyakrabban játszott opera - nem véletlenül. Népszerűségét fülbemászó dallamai mellett a Prosper Mérimée regénye alapján készült rendkívül feszes, szenvedélyes, időtlen librettójának is…..
"Tudod, hogy mit reméltem tőled? Azt hittem te mentesz meg. Azt hittem szeretni fogsz. És akkor anyám is szeretni fog."..
2012. december 16-án este Dél-Delhi szomszédságában, Munirkában két mezítelen, vérző áldozatot találnak az út melletti árokban. Egy fiatal párt. Hazafelé tartottak, amikor a buszon lévő hat férfi - köztük a sofőr és a kalauz - megtámadta őket. A férfit megverték, a nőt a súlyos bántalmazáson kívül…..
dasilva64 2021.01.24 11:06:20
@metartADMIN: köszi :)
Péterfy-Novák Éva azonos című, alig több mint egy éve megjelent regénye egyértelműen színpadra kívánkozott. A történet időben széttördelt, lassan összeálló darabkái letehetetlenné teszik a könyvet, ugyanakkor remek alapul szolgálnak a két főszereplő több évitzedes különbséggel eltolt, mégis szorosan…..
dasilva64 2021.01.20 22:30:38
@Bubu64: Nagyon köszönöm, amit írtál, azt hiszem ez adta lökést, hogy újra rákezdjek az írásra :) Remélem nem csak én, de majd a színház és a mozi is kijön az apátiából lassan, és nem csak sorozatokról fogok ajánlókat írni. De addig is, fent az új ajánló :)
Puha, ritka szövésű fehér vásznakkal letarkart bútorok, kopott, hámló tapétával és régi fotókkal borított falak között furcsa, kissé őrültnek látszó középkorú férfi beszél nekünk - vagy magában: "Tudom, hogy miért jön. A fiam. Tudom, mit akar. Azt akarja, amit minden fiatalember akar az apjától. Azt…..
2019. májusában mutatta be a bécsi Józsefvárosi Színház Stefan Vögel új darabját, az Egy apró kérést. (Az Orlai Produkciós iroda rendkívül gyorsan, egy éven belül elhozta nekünk Budapestre.) Bár a német cím (Die Niere - A vese) látszólag poéngyilkos, ám valójában az első öt-tíz perc után már…..
  Tüntetés Budapesten 2019. szeptember 14...
dasilva64 2020.02.10 12:29:48
Nagyon sokan írtatok, ezért aztán nem válaszolnék egyesével, igyekszem egy csokorba kötni a gondolataimat.
1. Nem gondolom, hogy általában a férfiak bűnösök, hogy csak ők követnek el szörnyűségeket, hogy mindenért ők a hibásak. Ezek az esetek abból a szempontból tartoznak össze, hogy az elkövető minden esetben megölte a saját gyermekeit, és esetenként az anyát is, majd öngyilkos lett. Ez a totális családirtás. Én nem hallottam ilyen esetről, amikor nő az elkövető (ettől még persze lehet), de az biztos, hogy ezt a típusú bűncselekményt túlnyomó többségében férfiak követik el. A szövegben direkt kiemeltem, hogy "EZEK a férfiak"... - nem véletlenül. Mert EZEKRŐL a férfiakról írtam, nem általában a férfiakról.
2. Az ismert esetekben nem volt jellemző (legalábbis nincs erre utaló nyom), hogy drog, vagy alkohol szerepet játszott volna, ezzel szemben időnként mentális kórelőzmény valóban előfordult.
3. A nőkre az a típusú bűnelkövetés a leginkább "jellemző", hogy az újszülöttet, csecsemőt ölik meg, többnyire kevésbé drasztikus eszközökkel, viszont legalább harmadában pszichiátriai kezelés alatt állnak, illetve szülés utáni pszichózisban szenvednek. A család többi tagját ltalában nem bántják és nem lesznek öngyilkosok. (Ez nem mentegetés, vagy felmentés, egyszerű ténymegállapítás.) Nem szeretném bagatellizálni a csecsemőgyilkosságokat, sőt, szívesen látnék arról statisztikát, kutatás, hol, ki, miért követett el ilyen szörnyűséget, mi lehet a személyes és társadalmi háttere, ezen tudás birtokában lehetne hatékonyabban megelőzni.
4. Nem gondolom, hogy ma a válás egyértelműen a férfiak kisemmizéséhez vezetne. Nagyon sok borzalmas válást látunk, nyilván mindkét oldalon elkövetett borzalmakkal (javaslom a Házassági történet című filmet, ami nagyon finoman de mutatja ezeket a jellemzőket). Sajnos ezek a bűncselekmények akkor is előfordulnak, ha nincs válás, nincs vagyon, vagy nem volt kisemmizés, ez nem az anyagiakról, hanem a másik ember birtoklásáról szól.
5. Sehol nem írtam, hogy az IE ratifikálása EZEKET az eseteket megakadályozná, sőt, azt írtam, semmiféle jogi szigorítás ezeken nem segítene. Az IE azon segítene, hogy általában a férfi-nő kapcsolat kevesebb erőszakba torkolljon, ezzel egészségesebb környezetet teremtve lehetne hatással ezekre az esetekre IS.

Végül, egyáltalán nem tudok mit kezdeni ezekkkel a jelzőkkel: libsi, férfigyűlölő, homofóbozó, a rasszistázó, meg a miránsbetelepítő... Nem értem, hogy kerültek ide.

De mindenkinek köszönöm a hozzászólást, a legtöbb hozott nekem új információt.
dasilva64 2020.02.10 12:38:31
@Pipas: A statisztikák szerint valóban (minél fiatalabbak a gyerekek, annál inkább) döntő többségében a gyermeket a bíróság az anyánál helyezi el. Ezen lehet vitatkozni (hogy élettanilag rá van szükségük, hogy a jelen társadalmi munkamegosztás miatt gyakorlatilag jó darabig főleg csak az anya van mellettük napi szinten, hogy a gyerekek érdekét ez szolgálja). Hogy ennek mik az anyagi konzekvenciái mindkét fél számára nagy tömegében, na arról is szívesen látnék hiteles kutatást, mert így most csak a különböző egyéni tapasztalások vitatkoznak egymással.

Viszont érdekes módon, amikor elkezd egy válás "problémás" lenni, felmerül a bántalmazás, szexuális abúzus, erőszak vádja, már 40%-ban az apáknál helyezik el a gyereket. Látszólag tehát nem érdeke az anyának, hogy ezekre hivatkozzon, mivel a bíróság ettől kezdve érdekes következtetéseket von le.
Csak a tényszerűség kedvéért.
dasilva64 2020.02.10 12:51:24
@Örömhernyó: egyfelől nem automatikus, nem "vesznek el" semmit, vagyonMEGOSZTÁS van és gyermekfelügyelet, láthatással. Gondolom az logikus, hogy akinél nincs elhelyezve a gyerek, azért ott a másik szülő hozzájáruljon a költségeihez, és valóban, ha az embernek gyereke van, az amiatti "tortúra" sosem ér véget. Ha válik, ha nem, ha egyedül marad a gyerekkel, ha nem.

A nő nem dönthet úgy bármikor, csak az első három hónapban, és egy normális kapcsolatban ezt a felek megbeszélik. Arról ne nyissunk már vitát, mikor ki maitt nem normális az a kapcsolat.

Igen, lehet sorolni gyerekgyilkos nőket, csak a poszton egy bizony típusú bűnelkövetésről szól, amit többségében férfiak követnek el. Bárki írhat nyugodtan cikket bármi egyébről.
Már az ötlet is pazar: amikor Isten (Kálid Artúr) egy pszichológus kanapéján keres megoldást a problémáira... Méghozzá Ellánál (Gryllus Dorka), az autista fiát egyedül nevelő, gyermekfejlesztésre szakosodott pszichológusnál. Telefonon jelentkezik be váratlanul és sürgősen, semmit sem árul el…..
Először azt hittem, rossz filmre, rossz terembe ültünk be. Rokokó arisztokrácia vacsorál dévaj hangulatban, sikamlós viccekkel körítve, váratlanul ébenfekete (rab)szolga vetemedik horror-replikára... Döbbent csend a nézőtéren (talán mások is hasonló problémával küzdenek), de már robogunk is tovább.…..
Marie mindössze egyszer találkozott az apjával, az anyjáról jószerivel annyi emléke volt csak, hogy gyakran bízta őt az aktuális férfipartnereire. Szexuálisan és fizikailag is bántalmazták kisgyerekként.     Állami gondozásba került, a különböző nevelők, segítők folyamatosan ki-be mászkáltak…..