Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dqdb

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az új fejlesztői kiadás apró, de annál vártabb fejlesztéseket is tartalmaz: A gyorshívó elemek átméretezhetők. "Advanced" opcióként kisebb méretű csempéket lehet beállítani, "power user" opcióként pedig tetszőleges méretet, és a 4:3-mas aránytól is el lehet…..
Megérkezett az új kiadás egy igen vaskos változáslistával és néhány érdemi fejlesztéssel. A menüben a "Fejlesztői eszközök" almenüből megnyitható egy feladatkezelő, ami az aktuálisan futó processzeket listázza. A processzeket ki is lehet lőni. A beállításokba bekerült…..
dqdb 2013.11.04 19:49:27
Magyar Opera Opera Next 16 2013.07.19 14:15:13
Tegnap kiadtunk egy Opera Next 16 verziót. Nem vagyok meglepve, hogy sokan már tegnap észrevettétek.A következő funkciókat adtuk hozzá ehhez a buildhez: Geolocation API űrlap autokitöltő Windows 7/8 jump-list támogatás előadás mód most már Mac-re is opera:flags (Kísérleti…..
dqdb 2013.07.21 14:15:49
@Cawington: fel lehet iratkozni külső szűrőre, nekem sikerült.

Ha az Opera nem nyúl hozzá az induláskor lefutó folyamatok sorrendjéhez, és helyezi a fülek betöltése előttire az extensionök elindítását, akkor sajnos marad ilyen a blokkolás. Ugyanez a jelenség anno O11 környékén is megvolt, akkor megoldották, remélem, most is meg fogják.

@penge™: amikor felraktam, nem volt bepipálva. Miután újraindítottam a böngészőt, ott volt a pipa.
Haavard elindított egy sorozatot a blogján, ahol a személyes áttérésének fázisait írja le. Ezek egyike volt a billentyűparancsok konfigurálhatósága, a többi eléggé PR bullshitre sikeredett, de nézzük el neki, elvégre alkalmazott. :) Ahogy már dqdb is rávilágított, van egy…..
dqdb 2013.07.08 08:09:06
Látom, nem csak én szívtam meg a széteső Preferences fájlt :) Ha úgy másolod vissza a Preferences.bad fájlt, hogy kézzel törlöd belőle az összes extensiont, akkor azokat újratelepítve nem lesz egyéb adatvesztésed.

A billentyűzetkombinációk nem tökéletesek, rengeteg nem működik belőlük (Ctrl+szám és spatial navigation például), és van egyéb nyűgje is:
1. ha a legutoljára bezárt fül újranyitását Ctrl+Z-re rakod, akkor annyi az undo-nak a textboxok egy részében
2. Ctrl+Alt+valami egyáltalán nem megy, próbáltam minden sorrendben, a többi módosítókombináció rendben van
3. lehet egy billentyűs parancsokat beállítani (1 és 2 a fülek váltására), de néha fókuszvesztéses szituációt vélek felfedezni oldalbetöltéskor és fülváltás után a másodperc töredékrészéig, amikor nem reagál ez a billentyű, de egy módosítóval beállított igen.

Ezektől az apróságoktól eltekintve már az első Next verziót lehetett így hackelni, nekem azóta a régi Operára hajazó billentyűparancsok élnek (1-2 fülváltásra, régi logikájú Ctrl+Tab, ...)

"CycleBackwardInActivationList": [ "Ctrl+Shift+Tab" ],
"CycleForwardInActivationList": [ "Ctrl+Tab" ],
"SelectTabToTheLeft": [ "1", "Ctrl+Shift+F1" ],
"SelectTabToTheRight": [ "2", "Ctrl+Shift+F2" ],

A chrome.commands.* API hiánya miatt bizakodom, hátha azért nem engedélyezték jelenleg, hogy a kiegészítők hotkey-ket használhassanak, mert az még nincsen készen teljesen.
Pár nappal azután, hogy kiadták az Opera történetében mérföldkőnek számító 15-ös verziót, a böngésző fejlesztői úgy érezték, hogy kicsit részletesebben beszélniük kell a böngészőmotor-váltás hátteréről és a várható változásokról. Mindezt egy Desktop Team…..
dqdb 2013.07.06 08:21:52
@Nekomajin: launcher.exe --with-feature:sync

Érdemi tartalom nem lesz a fülön, de ott lesz.
...sajnos csak Norvégiában. Kétségtelenül jobb, mint a 35 fokos hétfők. És akkor következzen a változáslista. Kiemelt változások: Ctrl+Insert, Shift+Insert gyorsbillentyűk újra működnek a címsávban Ctrl+Shift+V billentyűparancs: "Beillesztés és Ugrás" Maximizált ablak…..
dqdb 2013.07.02 11:04:39
@summoner: jelenleg "egyszerűen" így:

prohardver.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_19308-19308.html

Másik lehetőség, hogy Google Chrome alatt felveszed a neked szükséges keresőket, és annak a profiljából átmásolod a "Web Data" fájlt.
dqdb 2013.07.04 16:47:45
@penge™: annak a user JS-nek köze nincsen egyetlen böngészős topikhoz sem. Ismerős felsóhajtásszerűen megjegyezte, néha jól jönne egy ilyen, én poénból 10 perc múlva átdobtam neki az általad linkelt végeredményt. Ennyi, én sosem használtam, ne láss a létrehozása mögé konkrét személyt, konkrét topikot, mert nem volt.
dqdb 2013.07.05 09:48:14
@penge™: csak ismételni tudom önmagam:

"annak a user JS-nek köze nincsen egyetlen böngészős topikhoz sem"

Gyárthatsz felőlem ebben a témában mindenféle konteót, de akkor sem fog igazzá válni, ha többször elismétled.

--------
Azt továbbra is tartom, hogy memóriahiányos szituációban (4 GB-ból futok ki, de ez sokszor böngésző nélkül is menne) az O15 a magasabb memóriahasználat ELLENÉRE sokkal jobban használható marad a többfolyamatos működés jóvoltából. Itt csak akkor van megakadás, ha egy tényleg régen használt fülre lépek (2-3 másodpercig fehéren jelenik meg), és ezalatt is váltani tudok másik fülre, nem merevedik le az egész böngésző. Ezzel szemben O12 esetén sokszor előfordul, hogy két aktívan használt fül között oda-vissza váltogatva jön az 5-10 másodperces tetszhalál, mert sikerült kilapozni olyan memóriadarabot, amit nem kellett volna.

Már legalább 2-3 hete az O15-öt használom a laptopomon állandóan (az asztali gépen még O12 fut). Ez alapján kijelenthetem, hogy egy ma már gyengének számító (C2D + 4 GB) vason lassú HDD-vel jobban fut az O15, mint előtte az O12. Nem tudom, hogy lefelé hogyan skálázódik teljesítményben (valószínűsítem, hogy rosszabbul, mint az O12), de egyáltalán nem kell neki erőmű, egy ma maximum belépő szintűnek nevezhető számítógépen már az utód nyer performanciában. Tudásban persze nem, amiatt szidom eleget.
Az élet nem áll meg - még ha itt a blogon néha úgy is tűnik - az elmúlt időszakban az Opera fejlesztői két új Opera Next kiadással is jelentkeztek. Olyan értelemben nincs ebben semmi meglepő, hogy a szokásos hibajavítások és csiszolások érkeztek, néhány örömteli…..
dqdb 2013.06.23 21:14:41
@penge™: nem fog működni, mert olyan extension API-kat használna, amelyek Operában nem léteznek. Úgy néztem, ezek nem a fő funkcionalitáshoz szükséges részek, szóval szabad a pálya a metszőolló csattogtatásához, a licenc is engedi.

A kiegészítő fejlesztője kihozta abból a maximumot, amit a korlátok engednek, minden elismerésem az övé, de a végeredményt ilyen formában igénytelennek tartom, magasan a számomra még elviselhető gányolási szint felett van. Reménykedem az opr.panel vagy egy hasonló nevű API bevezetésében, nélküle sose lesz kulturált, állandóan látható panel O15-ben.
Talán a cikk megjelenési idejéből is látszik, hogy kicsit problémás újra felvenni a lépést. Mármint a folyamatosan érkező előzetesekét, amitől alaposan elszokhattunk az év első felében. A múlt héten azonban megjelent a radikálisan megváltoztatott Opera 15 első kiadása, ami -…..
dqdb 2013.06.09 12:03:36
@Dzsini: lehet portable telepítést is importálni:

prohardver.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_19459-19459.html
Emlékeim szerint ez az első ilyen jellegű videó a Magyar Operán, kéretik így tekinteni rá. A cél az volt, hogy egy videón keresztül "testközelből" mutassam be az új Opera telepítését és használatát, hogy némi képet alkothassanak róla azok is, akiknek nincs módjuk…..
dqdb 2013.06.07 23:10:56
@penge™: a speeddial.ini-ből favorites.db fájl lett (ez Opera fejlesztés). A favorites táblában nincsen oszlop az újratöltés szabályozására (a migrálás a serialized_data oszlopban sem viszi át ezt az infót).

A search.ini-ből Web Data fájl lett, azon belül is keywords tábla (ez Chromium örökség). POST ugrott, annak nincsen mező. Itt még reménykedem amiatt, hogy nem kaptuk meg beállításra a Chromium felületét, és az alapértelmezett keresőket leíró JSON fájlban van post attribútum.

A wand.dat-ból Login Data fájl lett (Chromium örökség a beállítással együtt). A fájl tudása butább sokkal, csak felhasználónév-jelszó párost ment, a form többi elemét nem, és nincsen mesterjelszó sem. Ennek ellenére reménykedem, hogy ez csak egy átmeneti állapot, visszajön egyszer a Wand.

Az urlfilter.ini-nek nincsen új megfelelője, kizárólag extensionből érhető el a Chromiumból örökölt chrome.events.UrlFilter objektum.

Az override.ini-nek nem létezik megfelelője. A Websites fülön kivételként megadott oldalakat a Preferences fájl tartalmazza.

Én haladást látok a részükről, bizakodom a jövőt illetően. Eléggé sok mindent sikerült már belőni (vagy Opera extension, vagy Chrome extension, vagy saját extension, vagy user JS, vagy SQLite hegesztés), pár dolog hiányzik még nagyon. Oké, nem out-of-the-box, mint 12-ben, de nem annyira tragikus a helyzet, mint amilyennek másfél hete tűnt.
dqdb 2013.06.08 14:52:09
@penge™:

> nincs POST

Tudsz mondani olyan oldalt, ahol kizárólag POST keresés megy? Én próbáltam találni egyet, hogy teszteljek valamit, de nem igazán jött össze.

> kijelented, hogy ezek után még bízol bennük. Irigyellek az optimizmusodért.
Mindenkinek más a preferenciája, nekem

lassan sikerült az O15-öt olyanra faragni, hogy számomra vállalható kompromisszumokkal véglegesen átválthatok rá általános böngészőként (mert az O12 is kompromisszum, csak más területeken).

Pár napja nézegettem Chromium commitokat, és láttam, hogy @opera.com végű felhasználók dolgoznak olyan részeken, ami bár most még hiányoznak az O15-ből, de valószínűleg hamarosan megjelennek.

Szóval igen, optimista vagyok, de csak azért, mert a számomra még hiányzó dolgoknál megnyugtató válaszokat találtam, vagy vélek belemagyarázni az összeszedett információkba (vagy a könyvjelzőknél a népharag rá fogja őket kényszeríteni a megvalósításra). Ha napi szinten függnék az RSS-M2-Notes triótól, akkor nagyon pesszimista lennék.
Magyar Opera Next, next... finish? 2013.05.31 19:44:07
Már éppen lefekvéshez készülődtem, amikor tudomásomra jutott, hogy megjelent az új Opera első előzetese. Pedig már jó ideje elérhető volt a Desktop Team blogon, de ez is jellemzi az utóbbi időket. Olyan régen jelent meg érdemi verzió, hogy már teljesen elszoktam az oldal…..
dqdb 2013.06.03 09:20:23
@penge™: Chrome-ban nincs MHT támogatás.
Az MHT támogatás levelezőkbe kell, az Opera tartalmaz egyet, így nem volt nekik nagy munka megoldani a mentést (a megjelenítés már az M2 miatt készen volt, hiszen egy MHT fájl lényegében egy letöltött MIME levél). Az új változatban sem lenne az, valószínűleg egy ember 2-3 nap alatt végezne vele, de remélem, nem erre pocsékolják az erőforrást.

@penge™: Nem parse-olja az RSS-t/Atom-ot, RDF-et. (Ez utóbbi ritka, csak az Opera támogatja és 1-2 hivatalos RSS kliens).
Ha van RSS olvasó, akkor kell támogatni, ha nincsen, akkor nem. Jó lenne, ha lenne majd, de ez sem olyan pozitívum, ami a Presto-t dicséri, hanem olyan, ami az M2-t.

@penge™: További formátumok, amiket az Opera natívan ismer: wav, midi, tiff, apng (animált PNG), xmb.
Ezeket a Chrome is tudja (vagy jelentős részét legalábbis), maximum olyan formában nem támogatja, hogy direkt lejátszás/megjelenítés. Az Opera abban volt jó, hogy a szoftver egy másik helyén már úgyis megírt modult más helyen is előszeretettel használt fel, így méretre kompakt tudott maradni, de tudásra mégis nagy és kényelmes. De ez sem Presto, hanem a körítése.

@penge™: Miért kéne ahhoz programozónak lennem, hogy FELHASZNÁLÓI véleményt formáljak különböző programnyelveken írt különböző programok között?
Ha csak a programról formálsz felhasználói véleményt, akkor semennyire. Ha a vélekedésedben az szerepel, hogy egyik program azért jobb, mert X nyelven fejlesztették, akkor az nagy probléma. Mert nem azért jó egy program, mert X nyelven készült, és azért rossz, mert Y nyelven, hanem azért jó egy programot, mert jóra írták meg, és azért rossz, mert rosszra, mindez nyelvtől független.

Ráadásul a program jóságát is nehéz mérni, hiszen nem egy egzakt mérőszám létezik rá, hanem bizonyos feltételrendszer alapján lehet értékelni. Egy fejlesztői számára horrorként megélt alkalmazás a felhasználó felé lehet a világ legnagyobb jósága, és fordítva is igaz: tökéletesen faktorált, gyönyörű felépítésű és dokumentáltságú program is lehet olyan, amit a felhasználó sikítva kerül el.

Fejlesztő vagyok, de nem minősíteném sem a Prestót (hiszen az Opera ASA-n és pár licencelőn kívül senki sem ismerheti a belsejét), sem a Blinket (mert nincsen vele tapasztalatom). De felhasználói-fejlesztői szinten minősítem az Operát és a Chromiumot, mert a komplett csomagot már látni kívülről is.

@Nekomajin: A két motor közötti különbséget az dönti el, hogy melyikben lehet egyszerűbben, kompaktabban és optimalizáltabban implementálni akármilyen funkciót. Ezt pedig továbbra se tudjuk megmondani, mert egyikünk se fejlesztette még egyik motort sem.
Tökéletes összefoglalás.
Amilyen semmilyen volt a mai előzetes, annál durvább hírt olvashattunk az The Next Web: Insider aloldalán. A Pocket-lint-től jött a hír: A Facebook állítólag szemet vetett az Opera Software-re. Egy névtelen forrásra hivatkozva a közösségi oldal úgy döntött, hogy nyíltan…..
Az utóbbi időben elég sokan panaszkodnak, hogy az Opera sok memóriát eszik a többi böngészőhöz képest. Ha csak a számokat nézzük, ez igaz is, viszont a hátterét és a miértjét sem árt figyelembe venni, hogy pontosan megértsük miért van erre szükség. Hasonlatként rögtön…..
dqdb 2010.07.13 23:31:31
@Teddy Beer: Amúgy volt már valakinél olyan, hogy 2GB fölé ment az Opera?

Nem, és nem is fog. 32 bites Windows alatt maximum 2 GB-nyi memóriát kap egy folyamat, amit csak eléggé nagy szenvedések árán lehet 3 GB-ig növelni.

Majd az egyszer megjelenő 64 bites változat, az már képes lesz többet enni :D
dqdb 2010.07.13 23:34:40
@dqdb: pontosítva az elírást: 32 és 64 bites Windows alatt is maximum 2 GB-nyi memóriát kap egy 32 bites folyamat.
Most van a focivébé, ki más lehetne a heti Apple-csaj, mint a német sílövő, Magdalena Neuer.A hölgyről tudni kell, hogy hivatalosan is tehetséges, hiszen nemcsak egy olimpikonról és többszörös világbajnokról van szó, de a puskás hölgy lett Miss Vancouver 2010-ről is egyben. Ez…..
Magyar Opera Visszalépés? (b3367) 2010.04.21 17:56:00
Egyre közelebb a végleges Opera 10.52 Windowsos és Maces verziójának megjelenése, a mai napon már a második RC változat is megérkezett. A soha be nem töltődő oldalak problémája jó ideje kísért Operás berkekben, ami már radikális megoldások után kiállt. Ez hozzánk ma…..
dqdb 2010.04.21 19:25:36
@Cawington: Állítsd be ideiglenesen az IE-t alapértelmezett böngészőnek, majd ismét tedd az Operát alapértelmezetté. Másnál bevált ez a módszer.
Mostanában volt egy nagyobb szünet a sorozatban, úgyhogy elnézést kérünk az érintettektől, de időhiány miatt lelassultunk a cikkekkel. Remélhetőleg most már folyamatosabb lesz, még mindig van jó néhány cikk tartalékban, úgyhogy ha már küldtél ilyet, de nem jelent meg,…..
A mai napon megjelent az Opera 10.5 második béta verziója. Még mindig nem teljesen világos, hogy mikorra szeretnének elkészülni a végleges változattal, de az új publikus verzió alapján egész szépen haladnak. Unatkozni persze ezután sem fognak... A Desktop Team blogjában…..
dqdb 2010.02.24 21:59:19
@HelloWorld: nekem nemcsak a YouTube-ra, hanem minden flashre ezt művelte, amíg újra nem indítottam. Azóta jól működik.
Magyar Opera Szégyenfal 2009.01.26 10:06:00
Itt gyűjtenénk össze azokat az oldalakat, ahol nem látnak minket szívesen: vagy egyenesen kitiltják az Operát, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak vele, és emiatt nem megy valami, esetleg a rossz ellenőrzés miatt csak az azonosító átállítása után lehet működésre bírni az…..