Regisztráció Blogot indítok
Adatok
báhno

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bulányi György piarista szerzetes, a „Bokor közösség” alapítója 2010. június 6-án 92. évében elhunyt. Magyar-német szakos tanárként végzett, és 1943-ban szenteltél pappá. Piarista gimnáziumokban tanított, majd 1945-ben Debrecenben hozzáfogott a „Bokor…..
báhno 2010.06.14 23:54:15
@-JzK-: Ószövetségből való idézetek önmagukért beszélnek, pont erről beszélt Gyurka bácsi is, hogy az ószövetség semmi másról nem szól, csak hogyan gyilkolják egymást Isten nevében a nemzetek.
Személyes véleményem szerint ezekkel az idézetekkel nem lehet igazolni, mivel ezek tökéletes ellentmondásban vannak a jézusi tanításokkal.

Az Újszövetségből hozott idézetekkel kapcsolatban, viszont érdemes pár gondolatot megfogalmazni:

„Megkérdezték a katonák is: ’Hát mi mit tegyünk?’ Nekik így felelt: ’Ne zsaroljatok, ne bántalmazzatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal!’” (Lk 3: 14)

NE BÁNTALMAZZATOK SENKIT!!!! ott van benne, szerintem ebbe nem fér bele a legyilkolászás...elég egyértelmű ezt nem kell magyarázni.

Más részről Keresztelő Szent Jánosról pedig, szintén Gyurka bácsi által sokat hangoztatott Bibliai idézet az igaz:

"Én vagyok a juhok ajtaja.Mindnyájan, akik előttem jöttek, tolvajok, és rablók, s a juhok nem is hallgattak rájuk. én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, üdvözül bejár és kijár, és legelőre talál. a tolvaj csak azért jön, hogy lopjon,öljön és pusztítson.én azért jöttem,hogy életük legyen, és bőségesen legyen."(Jn10,7-10)

A másik idézettel kapcsolatban (a kafarnaumi százados)
ezt a történetet érdemes kicsit jobban megvizsgálni, Jézus a bűnös embereket is megakarja váltani , ő nem kirekesztette őket,hanem mondjuk el ment ebédelni hozzájuk, ettől volt ő más, mint akik előtte jöttek. mindenkinek megadta az esélyt. De emiatt nem jelenti azt, hogy ezek a bűnös emberek bűnei követendők.
A latornak is az üdvösséget helyezte kilátásba Jézus. na mi van csak nem ő is honvédő háborúsdit játszott?:)

szerintem, ebből kafarnaumi századosos idézetből nem következik, hogy ezt lehetne tenni. De lehet én értem félre. számomra teljesen nem ide való ez a történet, és ezzel nem lehet alátámasztani a jogos önvédelmet.

Azáltal, hogy az egyház elismeri a jogos önvédelmi háborút, ezzel bebizonyítja, hogy nincs hite,hogy nem lehet járni a jézusi úton, bizony-bizony vissza kell ütni néha.

mi is az a jogos önvédelem? belém rúgnak, és én védekezésből visszarúghatok, és akkor már az is visszarúghat jogosan, aki jogtalanul támadott meg. és akkor addig rúgdaljuk egymást míg valakinek le nem vágják a lábát?

van másik út, Jézus is ezt bizonyította, őt talán jogosan feszítették keresztre?
Néha kell tudni a kersztet választani..
Pont a jogos önvédelem, miatt állítja le Pétert is, a kis kardjával.
De ott van Gandhi példája is, hogy kell Jézusi módon "visszaütni"...

én ezt így érezném helyesnek egy ilyesmiféle szituációban, de ha valaki nem így érzi helyesnek ne így tegyen:)
báhno 2010.06.16 02:01:48
@jabbok:
persze, hogy felületes ezt nem lehet 2 mondatban kifejteni. ez egy hosszabb vita téma ennél. De a hangsúly inkább azon van, hogy nem jobb, sem nem különb az ószövetség a zsidó nép eredetmondája, bármelyik nemzet saját kis eredetmondájánál, pontosabban akkor ilyen erővel bármelyik nemzet története is ott lehetne helyette. Elnézést kérek tényleg pontatlanul fogalmaztam.

Az ószövetség nélkül is teljesen jól meg lehet érteni Jézust, ebben teljesen biztos vagyok, de ez egy vélemény.

Ez nem liberális-jóléti etika, ez csak az, amit Jézus mondott. "történelmietlen", ez gond?

Jól látod a helyzetet, pont ezt kellene, elrugaszkodni a történelemtől. békebeli? Úgy látom elfeledkezel, hogy a Bokor mikor alakult, és milyen körülmények között. Ez szerintem nem illuzórikus és békebeli időszak volt..

"meglepő indulattal" Jézus is így kergette ki a kufárokat a templomból.

Téma most itt a nemzetek közötti háború volt. Én elsősorban erre reagálva írtam.

Ne sarkíts ezzel családtagjait megerőszakolják végig nézős jelenettel,nagyon jól mutatna egy drámai háborús filmben, de itt nem erről van szó.

kereshetünk olyan szituációkat, ami a világ legnyugodtabb emberéből is pofonokat hoz ki, van ilyen végső eset,amikor csak ez a megoldás(bár a futás sokszor megoldás:)

De itt olyan szituáciokról volt, szó ahol volt más választás, pl lehetett volna illegalitásban is az egyház a kommunizmusban, és erre a Bokor volt az élőpélda. és nem csak fegyveres felkeléssel lehet rendszereket megdönteni.
Love and the Town Hit 2009.06.15 15:34:27
Spiritualitás a mindennapokban Ez a cikk nem tudományos célzattal készült, csupán felbosszantott egy mondat egy régebbi cikkből, mi szerint a vallásosak nem hisznek a spirituális dolgokban,paranormális jelenségekben. Kicsit paradoxonnak éreztem, hiszen a vallások általában…..
A rovatmagazin.hu, egy egy rovásírással foglalkozó honlap készített egy rövid interjút Dúró Dórával, a Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinetjének elnökével.  (Dóra tényleg jó csaj, bár árnyalja a képet, hogy hozzáment Novák Elődhöz.)   "Gribek Dániel: A…..
Mandiner blog Nyúl-e a Jobbik? 2010.02.02 17:41:00
  Felhívtam Novák Elődöt, a Jobbik sajtófőnökét, hogy érdeklődjek arról: jelölik-e Budaházy Györgyöt képviselőnek? Novák Előd pontosan úgy viselkedett, ahogy bármelyik párt szóvivője viselkedik, ha kínos kérdést tesznek fel neki. Azt mondta, hogy a listáról március…..
  Két évvel a hivatalos bemutatója után végre eljutott a magyar mozikba is Jurij Jakubisko Báthory Erzsébet legendáját feldolgozó filmje. Mi tagadás, a szlovák rendezőnek remek szeme volt a témaválasztáshoz, hiszen Báthory Erzsébet alakja a magyar történelemben több mint…..
báhno 2010.02.02 17:57:57
@greybull: engem is meglepett, hogy fura mód korrekt a film. Csodálkoztam is, hogy miért pont egy szlovák készít magyar történelmi filmet. Előítéleteim is voltak a filmmel kapcsolatban, de semmilyen történelmi torzítást nem vittek bele.

Engem pont, hogy büszkeséggel tölt el, hogy más nemzetből való készítette el, így nagyobb elismerés nekünk.
báhno 2010.02.02 18:32:31
@vadaszlany: Úgy látszik az ördög tényleg a részletekben lakik:)
Nekem sajnos elkerülte figyelmem.
Gyermekkorom kedvenc közmondása az volt, hogy „a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”. Túlzás nélkül órákat gondolkoztam ezen. Tényleg lassabban tud amiatt futni az ember, ha hazudott??? A probléma nem volt elhanyagolandó, tekintve, hogy elég jó futónak…..
báhno 2010.02.02 17:42:28
@Agresszív Kamionsofőr: őszintén sajnállak, hogy még nem találkoztál bölcs öreggel, mert akkor tudnád, hogy bölcsessége egyik alapvető pillére, hogy nem szabályozz le, nem kötelezz, a döntést mindenben meghagyja neked.

Ne általánosíts! Tény, hogy az a fajta van többségben akiről te írsz, de ez sajnos az elmúlt évszázad eseményeinek terméke.
  A nyugdíj örök. A nyugdíj örökkön-örökké emelkedik. A nyugdíj természete ilyen. - jutott eszünkbe tanult kollégánk posztjának esszenciája, ahogy igyekeztünk elmélyedni a nyugdíj és a magyar szocialisták közötti kapcsolat misztériumában. A Hírszerző…..
báhno 2010.02.02 10:38:03
@Őrnagy Őrnagy: Ne félj ezek még azt is fogják mondani, hogy Orbán-Gyurcsány csomag... A nyugdíjasokért mindent!
A zuglói önkormányzat (Budapest, 14. kerület, MSZP-SZDSZ vezetés) tavaly októberben úgy döntött, itt az ideje egy kicsit megreformálni az 1993 óta érvényben lévő építményadót. A módosítás szerint már nemcsak az üzletek vagy a bérbe adott ingatlanok után kell fizetni,…..
Vastagbőr Fejek a hó alatt 2010.02.01 18:01:00
A hétvégén leesett –hazai viszonylatban- soknak számító hó bizony próbára tette az embereket: sok lapátolás, mérgelődés, bosszankodás. Van, aki az időjárásra haragudott, volt, aki embertársaira. Így tett a Kossuth rádió riportere is a szombat 11:00 órái hírekben. A…..
"Kedves MDF-es képviselőjelöltek! Választmányi ülés előtt kérem ellenőrizzétek, hogy minden szükséges felszerelés meglegyen! Hideg élelem, váltásruha, több liter folyadék, töltő a mobiltelefonhoz, töltő a laptophoz, több golyóstoll, és egy kacsa. WTF?! Miért…..
Magyarország, én így szeretlek: "2009. december elején jó idő volt és elmentünk a mélykúti krosszpályára edzeni egyet, aminek az lett a vége, hogy pereceltem egy nagyot. Agyrázkódást kaptam, elvesztettem az eszméletem, továbbá megsérült az egyik ujjam. Kijött a…..
  Traian Băsescu román államfő a Moldovai Köztársaságba látogatott a múlt héten. Még mielőtt valaki rám duvasztaná a BKV-s cigánybűnöző nyugdíjasok svéd kopogtatócéduláit, halkan indokolnék: magyar szempontból sem mindegy, hogy a nagyromán álom keleti fejezete…..
báhno 2010.02.01 10:46:55
@Talon Karrde: Băsescu-t érdemes fotozni/videozni, néha kioszt egy-két pofont a pimasz szimpatizánsainak xD
A Spotter blogról vettem át a sztorit. 1993-ban az orosz államadósság fejében 28 darab MIG-29 Fulcrum vadászgépet szerzett be a magyar állam. 1993-ban ez 800 millió dollárba került. 1997-ben már csak 20 aktív gép üzemelt, majd csak 14 gépet tettek NATO-kompatibilissé. 2005-ben…..