Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qwertzu

0 bejegyzést írt és 4015 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem hordunk színeket, nem viselünk kirívó ruhadarabokat vagy kiegészítőket. A járdán az épületekhez közel, vagy majdnem az autók közé besorolva húzódunk félre, el az emberek útjából. Ha érdekel egy sport, magunk előtt is igyekszünk eltitkolni, a kíváncsiságot elfojtani, mielőtt a saját szemünkben is…..
qwertzu 2021.02.23 08:11:06
@arthurthedent: 20 éve küdök a súlyommal. Nálam jobban senki se tudja, hogy a fogyáshoz 1 dolog szükséges: kitartás. Ki kell bírni, hogy keveset eszel, és éhes vagy.

"Ennek persze semmi köze nincs a valósághoz, mert ha a fele igaz lenne gyakorlatilag senkinek sem okozna gondot a testsúlya."

Pedig működik. De azt senki se mondta hogy könnyű. Nehéz. De egyszerűnek tényleg faék egyszerűségű a dolog.

"Ezért köszi, mozogni kell és kevesebbet enni. " Igen ez működik. Ja és persze a mozgás + kevesebb kaja miatt éhes leszel.
qwertzu 2021.02.23 08:16:01
@midnight coder: De, be lehet tartani őket. Csak nehéz. Az evolúció nem arra kondicionált minket, hogy a gyakorlatilag végtelen élelemforrás ellenére nem hízzunk el.
qwertzu 2021.02.23 11:27:16
@arthurthedent: Voltak sikeres szakaszok, de a sikertelen részek az akaraterő és kitartás hiánya miatt vannak.
Az autentikus mexikói konyhával való ismerkedést sajnos alaposan megnehezíti, hogy kis hazánkba alapvetően a tex-mex irányzat érkezik csak. Megmutatom, milyen az eredeti verzió...
qwertzu 2021.01.20 21:47:18
@világevő: Az OECD ranglistán szoktunk ilyen előkelő helyeket megcsípni.

www.oecd.org/health/obesity-update.htm
Egyre sűrűbben fordulnak elő úgynevezett SIM swap csalások, 2015 óta jelentősen, négyszeresére nőtt az ilyen típusú támadások száma, és ma már bárki a csalók áldozatává válhat. A kiberbűnözés ezen típusa egy olyan kifinomult módszert takar, amelynél első lépésben a gyanútlan és sok esetben óvatlan…..
1890 körül. Teaválogatás. Ceylon, Sri Lanka..
qwertzu 2020.12.28 14:06:27
@JTom: Mondjuk nem tudom, hogy Tajvan miért nem engedi el a témát. Deklarálják magukat annak amik: egy szigetből álló állam.
Idén nagyon sok minden más, mint korábban: vírus, maszk, kijárási tilalom, a tűzijátékok használatának korlátozása, stb. Ezért megkérdeztem a Facebookon elérhető embereket, hogy idén fognak-e tűzijátékozni? Az eredményeket lent olvashatjátok...
qwertzu 2020.12.27 22:17:02
@clemens: Miért, mi nem kutyatartók nem vagyunk kötelesek eltűrni a kutyákat? Az ugatást, a vonyítást és a kutyaszart?

Mert felőlem hajrá állatvédelem. Oké, rendeljünk alá mindent annak! De. Akkor ha hajnal 2-kor részegen hazabotorkálok a faluban és megugat 1 kutya, akkor azt visszi a sintér, magánterületről is. Ha nappal ugat a panelbe az otthonhagyott kutya, akkor viszi a sintér. Ha hajnalba kutyaüvőltő koncert van, akkor az összeset elviszi a sintér. Ha otthagy egy kutyaszart a tulaj közterületen, akkor viszi a sintér.

Na így is rendben van a dolog?

Vagy csak a kutyások idegelhetik a többséget?
Tegnap volt egy vitám Facebookon a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltről. Innen jött az ihlet, hogy sorba vegyek néhány lehetséges jelöltet. Összesen 5 politikust tartok esélyesnek a közös ellenzéki lista miniszterelnök-jelöltjének: 1. Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc egyik interjújában már…..
qwertzu 2020.12.27 11:26:27
@ulpius66: Ha már tisztán listás, akkor nem kell küszöb, 200 fős parlament, 0,5%+1 szavazat esetén bekerül 1 ember. Lenne bennt pár futóbolond, de így a lehető legkevesebb szavazat menne kukába.
Nem csak gyakorlatilag lehetetlen feltörni, de megjegyezhető is...
qwertzu 2020.12.14 00:53:37
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
1: Bármilyen hosszú jelszóból ugyanolyan hosszú hasht genrálnak.

"2) Ha a hacker hozzá tud férni a szerveren tárolt hash értékekhez, akkor némi plusz erőfeszítéssel meg tudja szerezni az esetleges salt értékeket is, nem? Akkor meg nem sokat ér a sózás. :) Vagy mégis"

De, sokat ér. A salt kb. a hash mellett van. Definíció szerint hozzáfér a támadó. Azért ér sokat, mert mivel minden user saltja egyedi, ezért minden usernél előröl kell kezdenie a jelszavak próbálgatását.

Salt nélkül
123456 -> hash(123456)
Minden 123456 jelszót használó jelszava megvan

Salt-al
123456+egyedi salt ->hash(123456+egyedi salt)
csak 1 jelszó van meg.

Ha emellé járul egy rendes jelszó policy akkor nehéz visszafejteni a jelszavakat.
qwertzu 2020.12.24 10:14:18
@clemens: @Bobby Newmark:
Nyilván több ezer securitys és programozó közül egynek se jutott eszébe.

Természetesen minden rendes backend úgy van megirva hogy végesz számú (3-10 az ajánlás) után letiltja a próbálkozásokat. És ezt egy security vizsgálaton ellenőrzik is.

A jelszó erősség nem erre van, hanem arra hogy ha a támadó sikeresen megszerzi a teljes backendet, DBvel, tárolt hashekkel, forráskóddal,stb... akkor se tudja visszafejteni a jelszavakat. Ilyenkor nyilván nincs védelem, a támadó egy szerverfarmnyi GPUt ráereszthet a jelszavakra.
Valószínűleg már a címet olvasva mindenki érdekfeszítés mutatója kiakadt, és nem véletlen. De vajon tényleg irreleváns-e ez a probléma a társadalom többsége számára, és a GVH áprilisban kiszabott bírsága mennyiben jelent jót vagy rosszat az ország turisztikai iparágának? A büntetésről szóló teljes…..
qwertzu 2020.11.27 11:34:36
@gyongyi70: Azért szabályozói oldalról könnyedén kezelhető lenne a dolog.

1:Nem csökkenthet árat automatikusan.
2:Ha a jutalék 1%-nál magasabb, akkor lehet olcsóbban adni jutalék nélkül. És ez pl. kiterjeszthető lenne a bankkártyás fizetésekre is. Több mint 1% a jutalék? Akkor lehet olcsóbb a készpénzes fizetés. Az apple 30%-ot leszed az appos fizetés után. Akkor nem büntetheto, ha másol olcsóbban adod a cuccot.
Stb...

Problem solved.
Ha a legikonikusabb horror videójátékokat próbáljuk meg felsorolni, előbb-utóbb mindenképp szóba kerül a Silent Hill széria, ami 1999 óta velünk van. Ebben a videó-sorozatban végigmegyek a franchise főbb részein és megnézem, azok mennyire állták ki az idő próbáját. Szó lesz a fejlesztésükről, a…..
 A boltban megfizethetetlen az alma, ízetlen a szilva, löttyedt a barack? Sebaj, térjünk át a saját gyümölcs termesztésére, így kikerülünk a hagyományos ellátási lánc fogságából, saját nevelésű, ezért ellenőrzött hátterű, akár bio minőségű gyümölcsöt nyerhetünk, mindeközben pedig pénztárcánkat is…..
Miután egy párkapcsolat ténylegesen kialakult, a párok életében komoly beszélgetések veszik kezdetét, amelyek közül az egyik a pénzügyek témaköre. Kezdődik azzal, hogy meghatároznak egy összeget az esküvő fedezésére majd pedig megbeszélik a további pénzügyeket a jövőjükre nézve. De vajon mi a helyes…..
qwertzu 2020.10.07 09:19:52
@PattiLittleLotti: És akkor minden hónapban megbeszélitek, hogy cipő kéne a gyereknek, ki fizesse? A fűtésszámlákat meg utólag szétdobjátok?

@232323: Ez gyakorlatilag közös számla. Ha jól értem és szabadon költhet róla.
qwertzu 2020.10.07 15:07:08
@metal: Készpénz. :)

Tádááám!
Amikor megtudtam, hogy megjelenik egy BDSM-ről szóló regény, kíváncsi lettem. Ez akkoriban nem volt még népszerű téma, inkább tabunak számított. Gondoltam, de jó, valami új és érdekes, amiről eddig csak kevesen mertek írni. Szóval nyitottan, lelkesen álltam hozzá A szürke ötven árnyalatához, és…..
Határozott időre adtam bérbe a lakásomat, ami nyáron letelt. A bérlő a felszólításom ellenére sem volt hajlandó kiköltözni és nem is fizet. A kieső bérleti díjra nagy szükségem lenne gyermekeim eltartásához. Most kilakoltatási pert kell indítanom, vagy van gyorsabb megoldás? Válaszát előre is…..
qwertzu 2020.09.14 13:44:29
@nincs1agy: Nem szerződéssel van. Lejárt a szerződés.
Ma már szinte minden tevékenységünkhöz a banki ügyintézéstől a baráti csevelyig internetet, okostelefont használunk, saját jelszóval a belépéshez. És ezek a jelszavak egyre könnyebben dekódolhatók. Ezért fontos egy bonyolultat kitalálni, még akkor is, ha nehéz fejben tartani – írja a Business…..
qwertzu 2020.09.12 08:04:33
@KRESZ idióták: "A srácnak teljesen igaza van: szerver oldalon lehetne a legtöbb ilyen védelmet megvalósítani, a hash illetéktelen kézbe jutása ellen meg egy erős hash+jekszavanként változó "sózás" elég kellene, hogy legyen."

Az erős hash nem véd meg, ha gyenge a jelszó. A sózás is csak arra jó, hogy minden felhasználónál előről kell kezdeni a hashek generálását. De ha gyenge a jelszó, akkor nagyon hamar megtalálják.

@Bobby Newmark: "Ha az oldal nem engedne háromnál többször próbálkozni, akkor nem kéne sem baszomhosszú, sem isten faszával is megtűzdelt jelszó."

Nincs olyan szerveroldali védelem, ami a jelszó tábla kikerülése esetén véd, csak ha megkövetelik a normális jelszavakat.
qwertzu 2020.09.12 11:55:57
@KRESZ idióták: Ellenben normál szakértők szerint ez egy teljesen jó jelszó.

Pl:
www.my1login.com/resources/password-strength-test/

Voltak már ilyen kikerült jelszótáblák, ahol rendesen meg volt csinálva a dolog, a jelszavak tekintélyes része törhető volt. Password123, 123456,... társai. A te példád nem lett volna atörhetők között.
qwertzu 2020.09.12 15:09:17
@KRESZ idióták: Egy hétig tömték az agyamba a céges security továbbképzésen az okosságot, türhetően ki vagyok művelve a témából. A tudomány aktuális állása szerint a hosszú jelszó a jó jelszó, és password helyett a passphrase az igazi, abban az esetben, ha fejben tartott jelszavakról beszülönk.

Az accountot amúgy nem szokás tiltani, az támadási felület lenne*, ehelyett pl. captcha challenge, a 3. után.

*pl. 1 perc alatt le lehetne tiltatni a teljes magyar facebookot.

A számok megköveteléséne nem növeli a jelszó erősségét, mert az emberek a végére basznak egy 1 vagy 123-t a jelszónak.
Lehet, hogy a nagymamád ki se tudja olvasni a mai sütemények neveit és azt sem érti, miért jobb a mandulaliszt a hagyományosnál, de az biztos, hogy az ő fiatalságának is megvoltak a maga „sztársüteményei”, amik ugyan kicsit egyszerűbbek, kicsit háziasabbak voltak mai társaiknál, mégis korszakok…..
Lelkes olvasónk egy jó kis írással lepett meg minket e-mailben, melyet - előzetes hozzájárulását követően - változtatás nélkül közlünk. Köszönjük zerosugar6564-nek az alábbi kis szösszenetet: "Értelmiségi, bár szinte kékgalléros, jól fizető szakmában keresek állást és elegem van a rossz…..
qwertzu 2020.09.02 15:19:19
@Chendrys19: Nah csak elbasztam alinkelést.

Ez:@qwertzu: neked volt válasz.
qwertzu 2020.09.02 15:28:37
@MAXVAL bircaman közíró: Elég sok programozót ismerek facebook profil nélkül. Zűrmentes családapákat.
qwertzu 2020.09.02 15:37:08
@Aimar10: Nyert. :) De tényleg vannak mások is.
    Soros György augusztus 12-én töltötte be kilencvenedik életévét. A Népszava ünnepi riporttal köszöntötte a magyar származású üzletembert.   Az interjúból kiderül: Soros manapság is hetente háromszor teniszezik. Le a kalappal, mindenkinek így kéne élnie aggastyán éveit. És nem csupán a…..
A World Wide Fund for Nature (WWF) Hogyan tartsuk meg a vizet otthonunkban? címmel készített egy, a lakosság vízgazdálkodási szemléletformálását célzó igen szemléletes infografikát. Az illusztráció kiválóan összefoglalja, hogy lakossági szereplőként hogyan hasznosíthatjuk a lehulló csapadékvizet a…..
qwertzu 2020.08.18 20:35:19
@nitro1: Azért kell titkolni, mert tilos. Amúgy lehet külön vízórád locsolásra.
Bár az idei nyári tokiói olimpiai játékok az ismert okok miatt elmaradnak, ennek az összeállításnak anyagát már csaknem egy éve gyűjtögetem és nem volt kedvem jövő ilyenkorig aszalni, szóval ha tetszik, ha nem, ezt most megkapjátok. :) Szóval most - szerdán - kezdődne a sportünnep (labdarúgással és…..
qwertzu 2020.07.22 20:19:05
@JTom: Egy poszt jöhetne a korai japán karikatúrákról.
Egy.
Kínosan érintheti András herceget, hogy letartóztatták Ghislaine Maxwellt, a néhai Jeffrey Epstein segítőjét az Egyesült Államokban csütörtökön. Maxwellt 2016 óta keresték amiatt, hogy a vádak szerint éveken át segítette a pedofíliáért elítélt amerikai milliárdost, Epsteint, akit…..
qwertzu 2020.07.05 09:12:08
@nofret: 21 évesen volt 17 éves barátnőm, nem emlékszem, hogy vasvillával kergettek volna a rokonai.
Ha azt gondoltad, hogy a programozás csak a kockáknak való, akik algoritmusokkal kelnek és fekszenek, meg fogsz lepődni, milyen eredményre jutott egy friss kutatás, melyben programozók agyát szkennelték. Ami arra is rávilágíthat, miért van annyi bug (hiba) a programokban...
qwertzu 2020.06.16 11:08:32
@midnight coder: Itt most inkább arra gondoltam, hogy ha kódban kell rendezni. Olyat nyilván senki sem csinál, hogy felnyal egy táblát majd a memóriában rendezi.
qwertzu 2020.06.16 15:14:08
@s: "Hiba nélküli kódokat termel, fáradhatatlanul. Az egy alantas munka."

:) Ezt 20 éve hallgatom. :)

Akkor lesz ilyen, amikor erős MI lesz, de akkor a jelenlegi értelmiségi munkák 99%-a megy a levesbe.

Ez úgy a soha napján kiskedden ideje.

A probléma a következő: a feladat egzakt specifikációja, ami alapján kódot lehetne generálni, 100% pontosan ugyanolyan bonyolult megírni mint a kódot, és ebből következően pontosan ugyanazok a készségek kellenek hozzá, és ugyanannyi munkaidő.
qwertzu 2020.06.17 13:19:56
@Bambano: Ellenben GPU-ból ugyanannyi pénzért sokkal erőssebbet kapsz. És egyre több dologra vannak használva.
Már egy két hónapja írom a válaszokat arra a bejegyzésemre érkezett kommentekre, ami bár nem ebből a célból íródott, de végül a feltétel nélküli alapjövedelem mellett tette le a voksát. Az érvelésem a következő volt: felesleges a fizetést munkához kötni, mivel a munkáért kapott fizetésnek nincs sok…..
qwertzu 2020.06.13 12:02:39
@csárlszbrunzol: Igen, én ilyen perverz vagyok. Szeretem lenyírni a füvet.

@Almandin: Hidd el a legtöbb alapjövedelem ellenesnek, semmi baja a tökejövedelemmel, semmi baja azzal, ha valaki nem dolgozik. Szabad világban élünk, tegye. Azzal van baja, hogy elveszik a pénzét, amiért ő megdolgozott és odaadják másnak.
qwertzu 2020.06.14 10:31:31
@Kikívánkozott belőlem: Mert a tőkejövedelm esetén nem vesznek el pénzt senkitől. És ne gyere a Marx féle profit definícióval.
qwertzu 2020.06.15 14:08:48
@Kikívánkozott belőlem: Nem zárom ki. Beteszem a bankba a pénzem és kamatozik. Mutass rá, ez kitől von el pénzt, ami nem önkéntes.

Persze hitelfelvevőktől von el, de az önkéntes, dönthetsz úgy, hogy nem veszel fel hitelt. Arról nem dönthetsz, hogy vonjanak-e adót a fizudból.

A másik a tökejövedelmek adóztatásának kérdése, az valóban elég fostalicska. Ott, és a különböző offshore adózási problémáknál tényleg vannak megoldandó kérdések.