Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zöldeketbeszélek

93 bejegyzést írt és 5850 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elköltöztem! A blog teljes tartalmát bőröndbe csomagoltam és markos legényekkel átvitettem a zoldeketbeszelek.hu oldalra, amely ezentúl rendszeresen frissül :)...
Mióta az Egyesült Királyság idén nyáron belelavírozta magát egy meglehetősen bizonytalan jövőbe (és ez nem a döntés minősítése, hanem ténymegállapítás, hiszen voltaképpen senki sem tudja, mit hoz a következő pár év), szóval azóta magyarként lakást venni a…..
Van ám egy határátkelős vetülete is Donald Trump amerikai elnökválasztási sikerének, és bár őszintén szólva kicsit gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e a mai posztot, aztán csak nem bírtam ellenállni a témának. Melania Trump története ugyanis szerintem sikersztori.…..
zöldeketbeszélek 2016.11.11 15:05:59
@P.Elliot: A Nagydobosi sütőtökre gondolsz. Lehet kapni a magját, nem ment ki teljegen a divatból, sőt én még egy francia vetőmagos cégnél is láttam.
zöldeketbeszélek 2016.11.11 18:32:40
@P.Elliot: Örülök, hogy örülsz :). Sok sikert a tököléshez ;).
Ki ne szeretné azokat a történeteket, melyek arról árulkodnak, hogy ha az ember igazán elszántan szeretne valamit, akkor előbb-utóbb meg is érkezik a lehetőség – pláne, ha azt magának teremti meg. Ilyesmi Kiss Angéla sztorija is, aki tényleg egy kebabostól jutott el addig, hogy……..
Vajon milyennek látja Magyarországot valaki, aki az Egyesült Államokból költözött vissza? Móni törzsszerző és kommentelő itt, a blogon, most ő írta meg (tulajdonképpen a kultúrsokkról szóló sorozathoz kapcsolódva) története egy részét. A morbid romantika szerinte az egész régióé, amit nem lehet…..
zöldeketbeszélek 2016.06.29 10:48:23
@Bredpitt Monika: Én még drukkolok neki, hátha összejön...de nem igazán adok rá nagy esélyt.
zöldeketbeszélek 2016.06.29 11:20:18
@Bredpitt Monika: Lenézés, a problémák elbagatellizálása, a szülő-tanár nézeteltérések 'leverése' a gyereken, címkézés, alkalmatlan tanárok (alkoholista, agresszív, gyerekundoros) státuszban tartása, a gyerekek egymás közötti agressziójának félvállról kezelése stb. Ami tudom, nem kerületspecifikus.

Amit írsz, valós probléma. A tanárok sokszor már eszköztelenek a túlkoros vagy csak teljesen szabadjára engedett gyerekekkel szemben, de az is igaz, hogy nem mindenki való erre a pályára. Nagy általánosságban abszolút tanárpárti vagyok, ugyanakkor annyi gyerekellenes megmozdulásról tudok az ismerősök révén (nem csak Erzsébetről persze), hogy sokszor elbizonytalanodom...igen, támogatom a tanárok küzdelmét, a tankönyvreformot, a kötelező óraszám csökkenést, de a tanárok vajon támogatnák a megtisztulást a saját pályájukon?

A fanyalgók egyik érve az szokott lenni, hogy mit ugrálnak a renitens tanárok és a szülők, őket is így oktatták, ők is így tanultak és túlélték...igen, de 2016-ban nem szeretnék a hetvenes évek módszerei és elvei szerinti iskolákat már. Normális szülő jobbat akar a gyerekének, mint ami neki kijutott.
zöldeketbeszélek 2016.07.07 16:09:19
@bpetya75: az ovit a lányom hagyományos formában járja, de nagyon elégedett vagyok mind a programjukkal, mind az óvónőkkel (egy óvóbácsi is volt gyakorlaton). Az ovi-általános iskola átmenettől nem féltettem volna (csak azért nem néztünk Waldorf ovit, mert messze lett volna és drága), de az általános iskola-középsuli átmenettől igen. Nagyok a kétségeink, mert nagyon kevés alternatív középiskola van. Persze hol vagyunk még ettől...

@Bredpitt Monika: Nagyon érdekes, amit linkeltél, de én semmiképpen nem járatnám a lányomat ilyen suliba (hacsak nem ott élek és nincs más választás), mert a lányom semmilyen szempontból nem hátrányos helyzetű. Nagyon érzékeny, okos, tehetséges (az eddigi felmérések szerint), jók a szociális kompetenciái, gyorsan tanul. Éppen csak azt nem szeretném, hogy a kreativitását, lelkesedését a magyar állami iskolarendszer letapossa.
Az ügynökségek által szervezett munka sok kezdő határátkelőnek ad megélhetést, más kérdés, hogy kiszámíthatóság szempontjából nem feltétlenül ideális helyzet ez. Ezt is példázza Chocco Channel posztja, amiben tényleg szinte minden megtörténik vele, ami lehetséges. Talán még annál több is. Elindult…..
Határátkelő Létezik másik út 2016.06.29 04:42:24
„Van alternatíva, nem folyton keseregni kell, hogy semmi nem változik, hanem következetesen afelé kell menni, hogy változzon a helyzet, akkor is, ha fáj” – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában László, aki végigvette, min és hogyan lenne érdemes változtatni az országban – kezdve az…..
zöldeketbeszélek 2016.06.29 11:01:33
@szakasz2: Az oktatásos résszel én csak részben értek egyet, a felsőoktatásról írtakkal nem. Mivel mostanában úgymond szoros kapcsolatom van a felsőoktatással, egy kicsit összetettebbnek látom a problémát, mint a poszter.
Amit egészen biztosan kifelejtett, egyébként nem csak ő, hanem a reformerek is (tanártüntetés stb.), az a tanárképzés teljes átalakítása. A kontraszelektált emberanyag lecserélése, komoly szűrés már a felvételin. Ezt a gondolatot egyébként először éppen az ELTE egyik műhelybeszélgetésén hallottam egy nyugdíjas korú tanárnőtől, aki szerint már az ő oktatói pályájának az elejétől folyamatos a jelentkezők színvonalának csökkenése, párhuzamosan a tanári pálya elértéktelenedésével.
És ez csak a jéghegy csúcsa...
zöldeketbeszélek 2016.06.29 11:26:15
@szakasz2: +1
zöldeketbeszélek 2016.06.29 16:36:14
@Pernilla: Én nem hiszem, hogy ez valódi probléma, hacsak úgy nem, hogy kisebb településeken nem nagyon van választási lehetőség. De az állami általánosokkal együtt sem, ha a szülőnek tele a hócipője a klik-es iskolával, nem biztos, hogy el tudja vinni a gyereket máshová.

A vallásos középiskolásokról eszembe jut, hogy mellettünk egy katolikus gimnázium van. Ahogy az ott tanuló lányok öltöznek és viselkednek, nem valószínű, hogy a hitük miatt tanulnak ott...
Zsófi egy kéttannyelvű gimnáziumban tanult, két nyelvet is felsőfokon beszél, ugyanakkor az is gyorsan egyértelművé vált számára, hogy államilag támogatott helyen nem nagyon tud továbbtanulni. Pénzgyűjtésre Ausztriát és a pincérnőséget választotta. Ennek fél éve. Lássuk, miként látja a helyzetét és…..
Továbbra is érkeznek az írások a Magyarország 2.0-ra pályázatra, melynek célja Magyarország újratervezése, azaz hogy ti mit valósítanátok meg a külföldi jó példákból, min változtatnátok. (Küldjétek még bátran az írásokat, a cím: hataratkeloKUKAChotmail.com, a további részleteket itt találjátok!)…..
zöldeketbeszélek 2016.06.16 09:22:50
@fhdgy: Erdekes megkozelites! En pld nem vallalkozonak tekintem a kepviselot, hanem alkalmazottnak, a munkaltato pedig a valasztopolgarok azon resze amely ot pozicioba juttatta. Attol meg nem lesz vallalkozo, mert 'vallalja' a valasztoi erdekkepviseletet.
zöldeketbeszélek 2016.06.16 09:24:49
@tanato: Erre az idopontos rendszer nem jo?
zöldeketbeszélek 2016.06.20 11:23:21
@Gerusz: Köszi ezt a kommentet, rákényszerítettél, hogy alaposan utána olvassak a választási rendszereknek. Huhh, van pár szisztéma, a mandátumok kiszámításának bonyolultságáról nem is beszélve. A listás szavazásnak is értem a jelentőségét, a töredékszavazatok megmaradása miatt, de a probléma az, hogy listán az is bekerülhet a Parlamentbe, akire kényszerből sem szavazna senki.
@diggerdriver: Erre találták ki a pártmentes demokráciát - megvalósításáról még nem tudok, de lehet, hogy működik valahol...van ugye a személyes érdek, vannak a térségi (kis közösség, település, megye stb. és az országos érdekek. A pártérdek csak kukac az egészséges almában. A képviselők visszahívhatósága meg miért lenne katasztrófa? Csak a kereteket és kritériumokat kell okosan meghatározni, még mindig jobb lenne, mint most, hogy négy évig a legnagyobb gazemberségeket lehet teljes nyíltsággal elkövetni és semmi következménye. Ez a katasztrófa.
@fhdgy: értem a gondolatmeneted, csak nem ugyanabban a szerepben látjuk a képviselőket. Most mondok egy elvetemült ötletet. Miért nem úgy tekintünk a képviselői munkára, mint bármely, végzettséget és szakértelmet igénylő munkára? A ciklus végén felszabadul 360 üres álláshely (kb). Erre álláspályázatot kell kiírni, meghatározva a minimális kritériumokat. Az erre jelentkezőket a feltételek alapján szűrjék meg, a szűrőn átesettek pedig kezdhetik gyűjteni a kopogtatócédulát.
Hogyan lehetne számon kérni valakin a rossz döntéseit, sőt, rossz szakmai döntéseit, ha már eleve nem is kompetens a kérdésben, legyen az akár szociológiai, egészségügyi, pénzügyi vagy környezetvédelmi probléma...

Hogy ez esetleg nem elég demokratikus? Gondoljunk bele, hogy előfordulhat (elő is fordul), a nyolc általánost is csak átrugdosva kijáró képviselő dönt országos ügyekben, milliók életére gyakorolva jó vagy rossz hatást. Elképesztő, hogy az élet más területein elvárjuk, hogy szakemberek oldják meg a szakmai problémákat, míg országos problémáknál beérjük azzal, ha valaki képes volt leérettségizni, de még azt sem várjuk el, hogy bármilyen szakterületen legalább néhány éves vezetői tapasztalatot fel tudjon mutatni.
Az önkéntes munkának (mint mindennek) megvan a maga előnye és hátránya is. Utóbbi közé persze a minimális bevétel tartozik, az előbbihez pedig az a biztonság, amit a biztos fedél és az ellátás nyújt. Borbála Németországot választotta, és most megírta, hogyan telik egy napja…..
Cecília története nehezen nevezhető átlagosnak, hiszen éppen tíz éve kezdődött, amikor (alapvetően a nyelvtudás tökéletesítéséért) Londonba költözött, viszonylag biztos magyarországi karriert feladva. A brit fővárosban aztán megküzdött elsősorban saját magával,…..
zöldeketbeszélek 2016.05.05 19:00:27
@Mirjam2: Oké, biztosan van ilyen, én sem vagyok az a kifejezett nyelvzseni. A poszterina férjénél valószínűleg nem a képesség hiányzott (hiszen már megtanult egy idegen nyelvet), hanem az akarat. Azért az szomorú, hogy nem elég motiváció a magyar feleség :)!

@tanato: Éppen ezért érdemes lenne tanulni tőlük...

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Én sem állítottam mást.
zöldeketbeszélek 2016.05.05 21:26:21
@Mirjam2: @blackhairlady: Lányok, meggyőztetek, egy illúzióval megint szegényebb lettem :).
zöldeketbeszélek 2016.05.06 19:31:46
@tanato: Ahogy olvasom, igencsak lelkesen tanul idegen nyelveket :). Nekem az olasztanárom tanult meg magyarul olyan szinten, hogy az irigylésre méltó. Fordít is magyarról olaszra szépirodalmi műveket. Ezen kívül még németül is jól beszél.

@blackhairlady: @Mirjam2: Talán tényleg a nyelvtan a legnagyobb buktató.
Nem akármilyen történet következik, hiszen főszereplője, Natasa Szentpéterváron találkozott Burundiból érkezett párjával. A szerelem kibírta a kultúrák különbözőségét és a jelek szerint kibírja a távolságot is, hiszen főhősünk jelenleg (és egyelőre…) Magyarországon…..
zöldeketbeszélek 2016.05.05 11:26:35
@Hari Seldon 2: Hofival ki lehet üldözni a világból, gondolom nem csak én vagyok így :). Belenéztem, ő sem viszi túlzásba az ismeretterjesztést :).
zöldeketbeszélek 2016.05.05 11:59:35
@Hari Seldon 2: Holnap csinálok egy nem reprezentatív felmérést. A kérdés az lesz, mi jut eszedbe Voronyezsről. Ha csak annyit mond, Don-kanyar, akkor már rendben is vagyunk :).

@natussshka: Még különböző kultúrák esetén is lehet ugyanolyan az értékrendetek és végül is ez a legfontosabb.
zöldeketbeszélek 2016.05.05 18:33:12
@Flamy (fat cat wannabe): Végül is nem muszáj (én biztos nem titulállak érte kőbunkónak), de azért mégis a 2.vh. egyik nagy tragédiája volt a magyarokra nézve. Biztos tudnának az angolosok is olyan történelmi eseményt mondani, amely hasonló nagyságrendű vesztesége Angliának és a köztudatban van a mai napig.
@Narina: mindegy, hogy a halottak vagy a foglyok számára gondol az ember, tömegmészárlás volt, óriási veszteség.

De most olvastam a többi kommentet, látom megvolt a történelem gyorstalpaló :).
A múlt héten elkezdtünk beszélgetni arról, milyen is az élet egy vegyespáros tagjaként, a mai poszt is erről szól, méghozzá egy olyasvalaki szemszögéből, aki nyolc év alatt négy kontinensen élt, ráadásul mindezt amerikai férjjel – szóval ha valakinek, akkor neki van tapasztalata a kultúrák…..
zöldeketbeszélek 2016.05.04 21:12:07
@Hobbiszakács: Mit értesz full-bio generáción? Gyakorlatilag a 60-as évektől kezdve durván vegyszereztek a mezőgazdaságban, a kiskertekben meg úgy nyomták a BI 58-at, hogy öröm volt nézni. Nagyjából a mai negyvenesek dédszülei voltak az utolsó full-biósok.
zöldeketbeszélek 2016.05.05 10:00:41
@Hobbiszakács: Hiába volt Magyarország az első, amelyik betiltotta a DDT-t, a mai napig ki lehet mutatni a talajból és a mélyen gyökerező növények is felveszik, pld. az olajtök. Sajnos ezektől a vegyszerektől évtizedekig nem fogunk még megszabadulni teljesen, vagy még tovább. @Herr Géza: Az én nagyapám is használt mindenféle durva permetszert, míg a nyolcvanas évek végén a kezébe nem került az első magyarul megjelentetett biokertész-kiskönyv, az Öngyógyító kiskert. Na, ezek után együtt kísérleteztünk a növénytársításokkal, csalánlével :). Rugalmas nagypapám volt :).
@Muscari: Viszont a beltartalmi értékek jobbak, a termény 'tartalmasabb'. Én is sokallom különben az árakat. Egy bio almatermesztővel készült riportban elhangzott, hogy kb. 20 százalékkal több a költsége, mint ha konvencionálisban nyomná, de a biopiacon az alma 3*-os áron kelt el. Egyszer próbálta meg a korrekt áron adni, mellette az árus 600 ft fölött árult, meg a többi almás is. És az emberek megvették a drágábbat...utána már ő sem kapálódzott, nem a saját pénztárcájának az ellensége. Emlékszem, Nápolyban a szupermarket bio részlegén kb. 30 százalékkal volt drágább a bio, mint az ugyanolyan minőségű konvencionális, szerintem ez még reális és belefér. Azért itthon is lehet normális áron biót kapni, pld. az egyetem tangazdaságából...
zöldeketbeszélek 2016.05.05 11:18:00
@Muscari: Pont egy önellátásról szóló könyvet olvasok, hogy mennyivel több földterület és víz kell ahhoz, hogy állati fehérjét állítsunk elő, mint növényit. Ami a biót illeti, a földterületből még több kell, mert nem csak a takarmányt termelik meg rajta, hanem az állatnak mozgásteret is kell adni, a biotermelés nem húsgyár, mint a konvencionális. Meg a fajták sem intenzív fajták, hanem lassabban növekvők. Tehát ugyanakkora földterületen kevesebb és lassabban gyarapodó állat tartható bióban, mint konvencionálisban. Sajnos ez az árán is látszik :(. Én még ellenőrzött biohúst vagy feldolgozott húsárut nem vettem, csak tejtermékeket, azok még megfizethetők.
Izland egy egészen különleges hely, már csak méretei, és viszonylag kis lélekszáma miatt is. Itt töltött el fél évet Edina, és írta meg benyomásait, melyek közül talán a legérdekesebb, hogy mennyire közösségként működik az ország. Mindemellé fotókat is küldött, amiért…..
Azzal kezdeném, hogy nem így terveztem a pénteket, de a sors (pontosabban Orbán Viktor miniszterelnök) közbeszólt. Szó szerint. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén ugyanis mondott egy olyat, amit még mindig nem tudok értelmezni, de majd ti talán segítetek...
Ami Marcel Proust számára a madeleine nevű sütemény Az eltűnt idő nyomában című regényben, az némi túlzással a Krówka a mai poszt szerzője, Nina életében. Fordulópont, a jelen és a múlt egy fontos pillanata, ami végül Lengyelországba, azon belül is Krakkóba vezette...
Ha vasárnap, akkor heti blogajánló, aminek keretében ma a címben feltett kérdésre is kapunk (számokon alapuló) választ, majd megnézzük, mi igaz az elmúlt hetekben elterjedt rémhírből, mely szerint az új személyi igazolvány nem használható külföldi utazásra, végül kicsit…..
Határátkelő A zombik földje 2016.03.05 06:47:00
Svájc szuper hely, legalábbis az anyagiakat illetően sokan vélik így, és igaz ez az életszínvonalra, a biztonságra és az egészségügyre is – legalábbis egy nem is olyan régi, ott élő külföldiek körében végzett felmérés szerint. Akkor mitől lesz mégis (ahogyan egyikük…..
zöldeketbeszélek 2016.03.05 09:30:29
zöldeketbeszélek 2016.03.05 09:31:28
@Muscari: Inkább 'esős kompromisszumot' ;).
Ismét ügyintézésre adjuk a fejünket, úticélunk a skandináv országok után kissé melegebb éghajlat lesz, méghozzá Portugália. Ahogyan próbáltam összeszedni a szükséges információkat, arra jöttem rá, hogy egyrészt ez jóval nehezebb, mint több más eddigi ország esetében,…..
zöldeketbeszélek 2016.02.25 12:01:11
@Muscari: Minap otthon felmerult Spanyolorszag (nem en vetettem fel; akkor mar inkabb az olaszok), de Portugalia valahogy sosem kerul szoba. Pedig biztosan szep helyek vannak ott is, de en is ugy emlekeztem, hogy nem nagyon hasitanak...
zöldeketbeszélek 2016.02.25 12:03:01
@LittleG (uk): Mindenhova :-). Egy kenyelmes lakokocsi es mienk egesz Europa :-).
Előfordul, hogy amikor a heti blogajánlóba válogatom a posztokat, belefutok olyanba, ami valamilyen oknál fogva (sokszor csak véletlenül) rezonál a magyar aktuális eseményekkel. Így történt ez most is, hiszen Montrealban nemrég volt a tanárok munkáját elismerő hét, így nem volt…..
zöldeketbeszélek 2016.02.22 16:11:32
@Mirjam2: Nekem kicsit fura, hogy a szükséges alapra azt mondja, hogy az mindig változik. Szerintem a szükséges alap a biztos írás-olvasás-szövegértés és a számtan. Ha ezeket a gyerekek kitűnően elsajátítják és a szövegértéssel nincs gond, már bármit megtanulhatnak, ami csak érdekli őket. Hihetetlen az a tudásanyag, ami a 21. századra felhalmozódott, érthető, hogy képtelenség ennek még a töredékét is egy 4-6-8-12 éves képzésben átadni. De a kulcs ahhoz, hogy ebből bármit kivegyenek, az az értő olvasás...amiből tudtommal egyre rosszabbul teljesítenek a magyar iskolások.
zöldeketbeszélek 2016.02.22 16:47:40
@Mirjam2: Rendben, a cikk eléggé csapongó, ez mondjuk nekem nem jött le belőle. Mi is alternatív iskolák felé kacsintgatunk a párommal, nem akarjuk a futószalagra rakni a gyereket...
zöldeketbeszélek 2016.02.24 05:51:24
@Dragonlady (Bp, Hun): :)

Igen, éppen ez a korosztály az, amelyik elkezd 'gondolkozni', egy kicsit már átmenet a felnőtt lét felé. Már van némi élettapasztalatuk, tanultak történelmet, látják mi folyik a mindennapokban. Levonják a maguk következtetéseit.

Nagy kékség csak azt nem veszi figyelembe, hogy hiába akar ő meseországban élni, ha megfeszül is a valóságban van, ha meg gyerek akar maradni, akkor nem csak, ahogy Moyo írta, úgy is beszélnek vele, mint gyerekkel, hanem helyette-felette döntenek az ő életéről pont, mint a gyerekek esetében. Akinek ez megfelel, az most nem jó helyen van Európában.
Bevallom, nagyon megszerettem az Egy napom… sorozatot, szóval nagyon örülök, hogy még érkeznek a posztok (akinek van kedve, az ne habozzon megírni a saját napját, készülhetnek fotók, videók is – a cím hataratkeloKUKAChotmail.com). Most például Frankfurtból Gabuschkától, aki…..
zöldeketbeszélek 2016.02.22 12:19:19
@Evain: köszi :)!@Herr Géza: Nem balhéztam, nem az a típus vagyok, meg egyébként is siettem a konferenciára :). Hetekkel előre le volt foglalva a szállásom, az egyetem intézte, tudták, hogy melyik konferenciára megyek. De nem voltam igazán mérges, kicsit kényelmetlen volt a helyzet és ennyi. A recepciós kedvesen eligazított de azért nem volt 'milyen volt a napja' udvariaskodás :).
zöldeketbeszélek 2016.02.22 12:30:23
@Herr Géza: Akkor oké :). Megpróbáltam magam elé képzelni, ahogy átnyúlok a recepciós pulton és fúriává válva sziszegem, hogy vagy most átad egy szobát, vagy...!!! :)

Ébredés-elalvás játékban azt hiszem az én verzióm a legrosszabb. Ha valami miatt feltétlenül időre kell kelni, egész éjjel 1,5-2 óránként felkelek. Reggel meg mint a mosott rongy.
Érdekes számítást küldött el a minap Pappito, aki annak próbált meg utánaszámolni, tulajdonképpen mennyibe is került neki az, hogy Új-Zélandra költözött. Az összeg elgondolkodtató, főleg, hogy ez csak az ügyintézés. Ha van kedvetek, számolgassatok ti is (akár külön…..
zöldeketbeszélek 2016.02.22 09:49:46
@pappito: Az volt a furcsa, hogy az egész nyolc évbe telt. Ez soknak számít vagy teljesen átlagos? Egyébként én is gratulálok, gondolom minden fillért és minden várakozással eltelt hónapot-évet megért a végeredmény :).
zöldeketbeszélek 2016.02.22 10:10:10
@pappito: Köszi :)!.
Van, aki bevallja, van, aki nem, de mindenki volt már magányos. Pláne előfordul ez akkor, amikor az ember egyedül kénytelen belevágni a határátkelésbe, vagy éppen otthon, Magyarországon várja a külföldön dolgozó másik felét. Szóval van az úgy, hogy az ember egyedül van,…..
A mai napon megnyílt a génbanki mintakérés a Növényi Diverzitás Központ honlapján. A szemfüles növénybarátok néhány tételt már ki is merítettek, de még nagyon sok fajta beszerezhető. Egy megrendelő 10 tételt választhat, a vetőmagok ingyenesek csak a postaköltséget kell kifizetni. ..