Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csokipaci

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyetértek Heller Ágnessel. Ez mostanában ritka esemény. Németh Sándor saját lapjában, a „hetek”-ben – és az ATV-ben –  karácsony alkalmából Ungvári Tamással beszélgetett a Messiásról.  Itt szólaltatták meg a Széchenyi-díjas filozófust, Heller…..
csokipaci 2012.02.05 15:20:00
csokipaci 2012.02.05 15:22:25
A BÁLVÁNYIMÁDÁS BIBLIÁBAN FELLELHETŐ JELLEMZŐI

1-3) Eföldi teremtményt vagy arról képzeletben alkotott lényt vallási értelemben szolgál, leborul előtte, szobrot készít róla

„Elhagyták Istenüknek, az ÚRnak minden parancsolatát, és öntött bálványt csináltak maguknak: két borjút. Asérá-szobrot is készítettek, és leborultak az ég minden serege előtt, és szolgálták a Baalt
(2Kir 17:16)

„Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez." Jézus így válaszolt neki: "Meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj."
(Lukács 4:7)

„Kornéliusz eléje ment, lábához borult, és imádni akarta. Péter azonban felemelte, és így szólt hozzá: "Állj fel, én is ember vagyok!"
(Apcsel 10:26)

„Van-e isten rajtam kívül? Nincsen kőszikla, nem tudok róla! A bálványszobrok készítői mind hiábavalók, és amiket kedvelnek, nem érnek semmit. Tanúik nem látnak és nem tudnak semmit, ezért szégyent vallanak. Ki formált istent, ki öntött bálványszobrot, amely semmit sem ér? Akik a bálványokhoz ragaszkodnak, mind szégyent vallanak, mert maguk a mesterek is csak emberek. Gyűljenek össze, álljanak elő mind! Majd megrettennek és szégyent vallanak valamennyien! … emberalakot készít, mint egy feldíszített embert, hogy házban lakjék. Cédrust vág ki, tölgyfát vagy cserfát választ, amelyet az erdő fái között nevelt, kőrisfát ültet, amelyet az eső nevel. Ez lesz az ember tüzelője, vesz belőle, hogy melegedjék, befűt, és kenyeret süt. De istent is csinál belőle, és leborul előtte”
(Ézsaiás 44:15)

„Ne csináljatok magatoknak bálványisteneket. Se faragott képet, se szent oszlopot ne állítsatok magatoknak, kőszobrokat se helyezzetek el országotokban, hogy leboruljatok azok előtt”
(3Mózes 26:1)

„ne fajuljatok el, ne készítsetek magatoknak istenszobrot, és semmiféle bálványszobrot férfi vagy nő formájára, sem a földi állatok formájára, sem az égen repkedő madarak formájára, sem a földön csúszó-mászók formájára, sem a föld alatt a vizekben levő halak formájára! Ha szemedet az égre emeled, és látod a napot, a holdat és a csillagokat, az ég egész seregét, ne tántorodj meg, ne borulj le azok előtt, és ne tiszteld azokat mert azokat az ég alatt levő többi népnek hagyta meg Istened, az ÚR.”
(5 Mózes 4:16)

"a bálványszobrok országa ez, és szörnyalakokkal dicsekszenek"
(Jeremiás 50:38)

"Leborultak a bálványszobor előtt."
(zsoltárok 106:19)

"Megáll a tudománya minden embernek, szégyent vall bálványával minden ötvös, mert csalódik öntvényében: nincsen abban lélek!"
(Jeremiás 10:14, Jer 51:17)

"Kiirtom bálványszobraidat és szent oszlopaidat az országból. Nem borulsz le többé kezed csinálmánya előtt"
(Mikeás 5:13)

(ld még pl.2 Kir. 17:16)

3/Súlyosabb forma: A szobrát Isten templomába helyezi

„Azt a bálványszobrot, amelyet készíttetett, a templomban helyezte el”
(2 Kir 21:7)

"szenteljétek meg őseitek Istenének, az ÚRnak a házát! Hordjatok ki minden undok bálványt a szentélyből!"
(2Krónika 29:5)

"tisztátalanná tetted szentélyemet minden förtelmes és utálatos bálványoddal"
(Ezékiel 5:11)

„Tisztátalannak fogjátok tartani az ezüsttel bevont bálványszobrokat és az arannyal borított istenszobrokat. Kiszórod azokat, mint valami undokságot, és ezt mondod: Ki veletek!”
(Ézsaiás 30:22)

"Förtelmes bálványaikat abban a házban állították föl, amelyet nevemről neveztek el, és tisztátalanná tették azt"
(Jeremiás 7:30)

(Ld még pl. Jer 32:34, Dániel 9:27, Dán. 11:31,2Krónika 33:7)

4)Természetfeletti bizodalmát ilyenbe /ld 1.pont)/ (is) veti, tőle vár természetfeletti oltalmat.

„Olyan lesz Jákób maradéka a többi nép között, mint az ÚRtól jövő harmat, mint a fűre hulló zápor, mertnem emberben reménykedik, nem emberekben bízik.”
(Mikeás 5:7)

„jobban szeretik a gyalázatos bálványt, mint oltalmazójukat.”
(Hóseás 4:18)

"Gyűlölöm a hazug bálványok híveit, mert én csak az ÚRban bízom"
(Zsoltárok 31:6)

„Semmit sem tudnak azok, akik fából készült bálványokat hordoznak, és olyan istenhez imádkoznak, aki nem tud segíteni”
(Ézsaiás 45:20)

"Ha segítségért kiáltasz, tud-e rajtad segíteni bálványaid tömege? Valamennyit fölkapja a szél, a szellő is elsodorja. De aki hozzám folyamodik, az örökli az országot, és részt kap szent hegyemen"
(Ézsaiás 57:13)

"Akik hitvány bálványokhoz ragaszkodnak, azok elhagyják jótevőjüket"
(Jón 2:8)

"Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta. 3 Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ...Az ÚR a te őriződ, az ÚR a te oltalmad jobb kezed felől. .. most és mindenkor”.
(Zsoltárok 121:1)

5)Isteni jellemzőket tulajdonít neki, neki (hamis) természetfeletti üzeneteikben hisz

„Tudnak-e esőt adni a népek bálványai? Vagy az ég adja-e a záporesőket? Nem, hanem te, URunk, Istenünk, benned reménykedünk: hiszen te alkottad mindezeket! „
(Jeremiás 14:22)

"a házibálványok hazug kijelentést adnak, a varázslók megcsalnak látomásaikkal, haszontalan álmokat beszélnek el, és amivel vigasztalnak, mit sem ér."
(Zakariás 10:2)

„Mit használ a bálványszobor? - hiszen csak szobrász formálta! Mit ér az istenszobor? - hamis útmutatást ad! Bár bízott benne, aki megformálta, csak néma bálványt készített. Jaj annak, aki a fának mondja: Ébredj! - és a néma kőnek: Kelj föl!”
(Habakuk2:18)

6)Természetfeletti jó dolgokért neki ad hálát

„tömjénezünk az ég királynőjének, és italáldozatot mutatunk be neki, ahogyan tettük mi és atyáink, királyaink és vezetőink Júda városaiban és Jeruzsálem utcáin. Mert akkor jóllaktunk kenyérrel, jó dolgunk volt, és nem kerültünk veszedelembe.”
(Jeremiás 44:17)

(Ld még.:Jeremiás 11:13, Ezékiel 23:39 stb.)

7) Vallási kultikus ünnepséget rendeznek tiszteletére, vallásos dalt énekelnek neki

„ő így felelt: Nem diadalének hangja ez, nem is legyőzöttek gyászénekének hangja, dalolás hangját hallom én! Amikor odaért a táborhoz, és meglátta a borjút meg a táncot”
(2Móz 32:19)

8) Templomot építenek tiszteletére

„megvigyék az örömhírt bálványaik templomába”
(1 Sámuel 31:9)

„Az ország egész népe pedig behatolt a Baal templomába, és lerombolta azt”
(2Kir 11:18)

9) Kultikus vallási tiszteletben részesítik

„Ne imádd és ne tiszteld azokat”
(2Mózes 20:5)

„Bálványokat tiszteltek, amiről megmondotta nekik az ÚR, hogy ne tegyék azt”
(2Kir 17:12)

"Így tehát ezek a népek félték ugyan az URat, de tisztelték bálványaikat is."
(2Kir 17:41)

"szent fákat és bálványszobrokat tiszteltek. Emiatt a vétkük miatt szállt az ÚR haragja Júdára és Jeruzsálemre"
(2Krón 24:18)

"Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak."
(Ézsaiás 42:8)

(Ld még pl. 2Krónika 33:22, Zsolt 106:36, Ezékiel 33:25, 2Kir 21:21)

10) Úgy véli, hogy természetfeletti módon metakommunikálni tud vele

„kövessétek csak mindnyájan bálványaitokat, és tiszteljétek őket! De majd egyszer hallgatni fogtok rám, és többé nem gyalázzátok meg szent nevemet ajándékaitokkal és bálványaitokkal”
(Ezékiel 20:39) (ld még pl. Ezékiel 21:21)

***************************************************************************
Döntse e mindenki, hogy ilyenek saját felekezeténél előfordulnak-e?

Zárszóként:

"Kívül maradnak az ebek, a varázslók és a paráznák, a gyilkosok és a bálványimádók, és mindenki, aki szereti és cselekszi a hazugságot!"
(Jelenések 22:15, Jel 18:4)

"Ezért, szeretteim, kerüljétek a bálványimádást!"
(1 Korintus 10:14)

"Gyermekeim, őrizkedjetek a bálványoktól!"
(1Jn 5:21)

"mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok. Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti lelketeket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére"

(1 Thesszalonika 5:22)
A madridi találkozó csúcsa a 20-ai virrasztás és a másnapi pápai mise volt. Ez adta ugyanakkor a legnehezebb helyzetet is, amit a csapatunk átélt. Már délelőtt el kellett indulnunk a virrasztás helyszínére, a Cuatro Vientos repülőtérre, ahová másfél millió fiatalt vártak. Nem volt egyszerű már a…..
Az elmúlt évtizedekben (századokban?) nagy divat a hit és ész viszonyát boncolgatni, minderről konferenciákat rendezni, könyveket írni és a témát újra és újra felmelegíteni (lásd itt is pár bejegyzéssel lejjebb). Ez mára már kb. az a közhely kéne legyen értelmiségiek…..
csokipaci 2011.09.14 15:26:23
@matthaios:
Szia Matthaios!

>KEK 1418 ezt mondja:
'Tekintettel arra, hogy Krisztus jelen van az Oltáriszentségben, imádó hódolat illeti meg.'
Imádás csak személyt illet meg.<

Lehet, hogy Te másképp értelmezed, nyelvtanilag mindenesetre egyértelműen ezt mondja:
Az Oltáriszentséget -mivel Krisztus jelen van benne-imádat illeti meg.

Az Oltáriszentséghez pedig -ebben egyet értettünk szerintem- hozzátartozik(nak) valami(k), ami szerinted tárgytalan tulajdonságok halmaza szerintem meg egyszerű tárgy, de biztosan nem maga Krisztus.

>Jézust földi életében is imádás illette meg, de például ezt nem kell feltétlenül a körméről is elmondani, pedig ez is Jézus része volt. Az imádás Jézusnak szól.<

De az valóban Jézus teste volt és semmi más Tőle idegen dolog nem volt állandó "tartozéka".

>Jézus Isten és földi életében, például a pólyában, be volt zárva egy térrészbe. A kereszten is be volt zárva egy térrészbe, érettünk odaszegezték.<

De az konkrétan a váltságért volt "bezárva", nem más miatt, sajátos jellemzői voltak, és akármit nem is lehetett azzal tenni.

>Nincsenek elméleteim, de szerintem nemhogy a protestánsokat, de még a nem keresztényeket sem kellenne eleve a kárhozatba küldeni.<

Jó, de akkor vagy az a kenyér, ami örök életet ad nem lehet azonos az Oltáriszentséggel vagy Jézus nem arra értette. Más verziót nem látok.

Legjobbakat;

csokipaci
csokipaci 2011.09.15 22:12:34
@matthaios:
Szia Matthaios!

>>'Tekintettel arra, hogy Krisztus jelen van az Oltáriszentségben, imádó hódolat illeti meg.'<<
>Ki az alany a mondatban? Krisztus. Az "imádó hódolat illeti meg" mellékmondat miért nem vonatkozhat az alanyra, Krisztusra? <
> Ilyen kifejezés például a "szentségimádás". Ez úgy értendő, hogy a szentségi színek által határolt térrészben jelenlévő Jézus imádásáról van szó<,

Bocs, de ezzel nem tudok egyetérteni. A KEK egyértelműen kiderül, hogy bocs a kifejezésért, de gyártva lett a római katolikus „Oltáriszentség” kifejezés, ami jelenti a színeket, tulajdonságokat ÉS az állítólag BENNE lévő Krisztust. ÉS: mivel -állításod szerint is- pl. az Oltáriszentséghez tartozó tulajdonságok nem magának Krisztusnak akcidensei.

(1374benne ugyanis az egész és teljes Krisztus, az Isten és ember van jelen. ld. még 1413, 1377,1404,1381 stb.)

> A példát annak megmutatására hoztam, hogy az egészt imádattal lehet illetni, anélkül, hogy egy speciális részt imádni kellenne.<

Ez eddig rendben, csak az nem stimmel, hogy
Jézusnak viszont nem volt olyan (pláne állandó jellegű) akcidensei/tartozékai, ami ellentétes lett volna a vele kapcsolatos Igékkel, hanem teste is Istennek (is) mutatkozott (járt a vízen, átment a falon, nem romlott meg stb.)

„Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk… eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának. Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk”
(Jn 4:24)

>Ez már haladás, mert elismered, hogy Jézus, aki Isten, bezáródhatott" egy térrészbe. Az Oltáriszentségben ez konkrétan az irántunk való szeretetből történik.<

Szerintem is „be van zárva” anyagi dologba/térrészbe/testbe, de nem ilyenbe.

>Szerintem Jézus hallgatói előtt nyitva állt a lehetőség, hogy követőivé váljanak és így az Oltáriszentségben részesüljenek. Itt azokról beszélhet, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, nem csatlakoznak hozzá és így ezért mondja "nem lesz élet bennetek" (többes szám második személy)<

De Jézus nem arról beszélt, hogy akinek van lehetősége és eszik a testemből, hanem egyszerűen úgy, hogy aki „eszi az én testem” vagy aki „nem eszi a testem”. Se ő, se az apostolok elfelejtették megemlíteni az áldozás, átváltoztatás, színimádás és egyéb szavakat, amiket csak a lelkitől eltérő értelmezés szült -szerintem- utólag.

Köszi, h leírtad a véleményed!

legjobbakat

csokipaci
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
csokipaci 2011.08.21 13:08:02
@thotferi: felettébb jogos.

Nekem az furi, hogy a jámbor hívőknek nem tűnik fel az égbekiáltó ellentét Jézus/Péter és a pápa között. Jézus Isten, aki a Világmindenség Uraként egy kölcsönkért szamáron vagy épp mezítláb ment az őt ajnározó tömegben is, akinek nem volt hová fejét lehajtnia, aki azt hangoztatta, hogy az ő királysága nem evilági, aki azt tanította, hogy ne gyűjtsetek eföldi kincseket, aki elmondta, hogy utódja a Szentlélek lesz, vagy Péter apostol, akinek "ezüstje és aranya" nem volt, aki azt tanította, hogy őmaga presbitertárs, és Krisztus a főpásztor és a főpap és az egyház egyedüli feje és hogy ezeket a tisztségeket egyedül és átruházhatatlanul viseli. Mindketten a törvények és liturgiák helyett a szívbéli tröténések fontossága mellett álltak ki. Őket üldözték, leszektázták és megölte a hivatalos egyház az állami hatalommal összefogva az a hivatalosan elismert egyház, akinek saját főpapja volt, palástba öltözött papjai naponként áldoztak stb. Erre most őket képviseli állítólag a hivatalos egyház az állammal összefogva, akinek élén egy helikopterrel közlekedő palástba öltözött öregúr áll, aki azt hirdeti magáról, hogy ő az egyház igazi feje, ő a főpásztor, szobájában a véráztatta fakeresztet gyémántokkal kirakott aranykeresztre cserélte és többezer szobás luxuspalotában többszáz fős kiszolgáló személyzettel és testőrséggel körülvéve leledzik. És hol? Természetesen egy eföldi központban Vatikánban, amit Mussolinitől vett meg a t. szervezet a hatalomrasegítéséért cserébe.

Emberek, hová tettétek a szemeitek?
csokipaci 2011.08.22 17:22:35
@csaba carmarthen:
nézd, az utóbbi a pápák, már legalább emberileg nézve jó emberek. De ettől még az egész rendszer totálisan Bibliaellenes. A kérdés maximum az, mikor lesz nyilvánvalóvá mindenki számára.

Nekem az furi, hogy a jámbor hívőknek nem tűnik fel az égbekiáltó ellentét Jézus/Péter és a pápa között. Jézus Isten, aki a Világmindenség Uraként egy kölcsönkért szamáron vagy épp mezítláb ment az őt ajnározó tömegben is, akinek nem volt hová fejét lehajtnia, aki azt hangoztatta, hogy az ő királysága nem evilági, aki azt tanította, hogy ne gyűjtsetek eföldi kincseket, aki elmondta, hogy utódja a Szentlélek lesz, vagy Péter apostol, akinek "ezüstje és aranya" nem volt, aki azt tanította, hogy őmaga presbitertárs, és Krisztus a főpásztor és a főpap és az egyház egyedüli feje és hogy ezeket a tisztségeket egyedül és átruházhatatlanul viseli. Mindketten a törvények és liturgiák helyett a szívbéli tröténések fontossága mellett álltak ki. Őket üldözték, leszektázták és megölte a hivatalos egyház az állami hatalommal összefogva az a hivatalosan elismert egyház, akinek saját főpapja volt, palástba öltözött papjai naponként áldoztak stb. Erre most őket képviseli állítólag a hivatalos egyház az állammal összefogva, akinek élén egy helikopterrel közlekedő palástba öltözött öregúr áll, aki azt hirdeti magáról, hogy ő az egyház igazi feje, ő a főpásztor, szobájában a véráztatta fakeresztet gyémántokkal kirakott aranykeresztre cserélte és többezer szobás luxuspalotában többszáz fős kiszolgáló személyzettel és testőrséggel körülvéve leledzik. És hol? Természetesen egy eföldi központban Vatikánban, amit Mussolinitől vett meg a t. szervezet a hatalomrasegítéséért cserébe.

Emberek, hová tettétek a szemeitek?

www.evangeliumiprotestans.hu/index.php/papa
csokipaci 2011.08.24 17:39:47
@csaba carmarthen:

Nézd, ilyen "tanúságtételeket" minden vallás hoz a buddhistáktól a tibeti lámaizmuson keresztül az iszlámig. Sőt a mammont, meg őskori bálványokat vagy a görög isteneket se imádta volna senki, ha nem tapasztaltak volna meg valóban "csodás élményeket". Ettől még hamisak voltak.

II.János Pál szerintem is egy kedves öregember volt, emberileg nézve szerethető, ettől függetlenül még totálisan Bibliaellenes ez az intézmény.

www.evangeliumiprotestans.hu/index.php/papa

we love you too

ugyanakkor: ugocsa non coronat

csokipaci
Korábbi bejegyzésem kommentjeiben a vitatott medjugorjei jelenések kapcsán felmerült a híres „Extra ecclesiam nulla salus” elv vitatása. Több jó bejegyzés történt, de kicsit zavaros nézetek is felmerültek. Most nem a kérdéses elv történetére térek ki, hanem mai…..
csokipaci 2011.08.05 16:13:46
@kazse1:
Jó olvasást mindenkinek hétvégére :

www.evangeliumiprotestans.hu/index.php/maria

üdv.

csokipaci
csokipaci 2011.08.05 18:14:05
Halihó.

>Ahhoz ugyanis, hogy Jezus szeplotelen maradjon egy olyan edenyen keresztol kellett eljonnie az emberekhez, amely maga is teljesen szeplotelen:<

Látod, épp ez az állítás hiányzik a Szentírásból. Ez pogány kultuszok logikája, nem apostoli eredetű.

Krisztus menyasszonya pedig az egyház -beleértve Máriát, mint teremtményt- ami azért és kizárólag úgy nézve áll "igazakból" és "tökéletesekből", mert Krisztus váltsága azzá tette őket/minket, és a Világmindenség Ura nekünk tulajdonította Krisztus tökéletes igazságát. Nem pedig önmagu(n)kban és nem máshogy.

"Róm 5,19
Ahogy egy embernek engedetlensége miatt sokan bűnössé váltak, egynek engedelmességéért sokan meg is igazultak.."

És? Te pedig egyből szépen veszed a mondatnak azt az értelmét a több közül, ami a Róma 5:12-t felülírja, hogy megvédd a betanult felekezeti tanításod. Ez az, ami nem a Szentlélek vezetése, hanem helyettesíted annak hiányát egy "Római Katolikus Egyház" nevű fogalommal. Fordítva kellene: olvasod a Szentírást úgy, hogy minden szava egybecseng és leellenőrzöd, hogy neked is azt tanították-e vagy sem?

"Egy ember által jött a bűn ebbe a világba, a bűn által pedig a halál, s így a halál átment minden emberre, mert MINDENKI vétkezett."

Szóval mit írtál az belemagyarázásos Bibliaértelmezés.
Ugyanis a Biblia minden mondata igaz.

Mindenki nem vált bűnössé, de nem azért mert olyan értelemben bűntelen maradt, hogy ténylegesen nem vétkezett hanem pl. azért, mert még mindenki meg se született, vagy pl. azért mert a megtértek vétkéről Isten "nem emlékezik meg többé"

ld. Zsidók 8:12, 10:17...

áldás Rád!

csokipaci
Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden…..
Okkultizmus, ezotéria, jóga, természetgyógyászat, homeopátia, kineziológia, pránanadi stb. – megannyi gyanúsan csengő szó egy igazi hívő keresztény fülének. De vajon valóban így van? Mert bizony a mai világ szellemi szupermarketje egyre növekvő kínálattal rendelkezik…..
ÜnnepeinkA Római Katolikus Egyházban a mai napon (január 6-ához legközelebb eső vasárnap) ünnepeljük a Vízkereszt ünnepét, melyet szokás még a Háromkirályok Ünnepének, vagy Epifániának nevezni. Ezen ünnepen az Egyház három különböző történést ünnepel: Jézus…..