Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gépember

134 bejegyzést írt és 266 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Fel kell hogy vezessem, mielőtt elolvasod a posztot, mert akkor legalább elmondhatom, hogy én szóltam előre...  "A bejegyzés szereplője létező notebook, a leírásban csúnya szavak hangzanak el, elolvasását semmilyen korosztálynak nem ajánlom."  …..
Gépember 2011.04.24 23:02:17
@Patrikhun:

Ha érzed is, és ráadásul hallod is, hogy "sül", akkor tovább ne próbálkozz vele.

Akkut vedd ki, és ha addig is szükséged van az adataidra, akkor a winchestert is.

Drukkolok Neked, hogy ne legyen nagy baja, bár a leírtakból sajnos egy alaplapcserére készülhetsz :(

Ha lesz további fejlemény a gépeddel, kíváncsian várom sorsát.
Gépember 2012.03.31 11:18:31
@kittykutty:

Szia Kitty,

A működés közbeni lekapcsolás figyelmeztető jel: a hővédelem működésbe lépett.
Ez az a pont, amikor mindenképp érdemes kitakaríttatni a gépet, mielőtt nagyobb probléma adódik.

Géped "jövőjét" megjósolni nehéz. Ha hibamentesen kibírt 2 évet, valószínű, hogy konstrukciós hibák miatt már nem fog tönkremenni. (mint pl. a HP 6735s esetében)

A hűtőborda viszont nagyon koszos lehet, ha kikapcsolásig fajult a dolog - erre érdemes odafigyelni a továbbiakban:
- félévente-évente kitisztíttatni
- ha olyan helyen használod, ahonnan alulról szöszöket szívhat be (takaró, szőnyeg, terítő, stb.), mindenképp tegyél alá valamit (egy nagyobb könyv, vagy akár egy megfelelő méretű női magazin is megfelel).

Ezzel két dolgot érsz el:
- később koszolódik el a hűtőborda,
- be tudja szívni a levegőt (ami pl. takarón való használatkor nem mondható el.)

Ha veszel hozzá egy notebook-hűtőt, azzal biztos, hogy ártani nem fogsz.
Erről bővebben itt írtam:
gepembernaploja.blog.hu/2010/08/04/milyen_notebook_hutot_vegyek

Viszont egy jó tanács:
Ha elviszed, olyan helyre vidd, ahol értenek hozzá.

Két ok miatt:
- Ezt a gépet szét kell szedni ahhoz, hogy rendesen ki lehessen takarítani.
- Nem elég csak kitisztítani, és a processzor alatt a hővezető anyagot (hűtőzsírt, hőpasztát) kicserélni, hanem a hővezető lapot (gap pad, thermal pad) is ajánlott ilyenkor kicserélni.

Pár száz forintos tételekről van szó, nem ez fogja a végén megdobni a számlát, viszont sokat számít.

Ha van még kérdésed, írj nyugodtan.

Gépember
Gépember 2012.04.10 19:21:19
@➊:

A winchester-LED nem a forgást, hanem az írási-olvasási folyamatot jelzi.

A mai - csendesebb - winchestereknél már inkább csak a fejszerelvény mozgását lehet hallani - ha egyáltalán lehet.

Hasznos dolog az a visszajelző LED.
Ismét egy Compaq Presario CQ61, ezúttal a 315SH, amely felépítésében teljesen megegyezik a 325SH-val, csak egy kicsit gyengébb processzorral (T3000 Intel Celeron 1.8 GHz / 1 MB cache / 800 MHz FSB) szerelték - ezért az alacsonyabb alverzió-szám.Balázs gépe mindössze 10 hónapos,…..
Gépember 2011.01.17 21:17:29
@Dr. Schwanzkopf Rudolf:

Pláne, ha ilyet látni benne:
gepembernaploja.blog.hu/2010/04/23/lili_gepe_avagy_mikor_ne_vegyel_uj_szamitogepet_2

De ez már tényleg az a kategória, amihez ajánlott legalább egy _minimális szaktudás_, mert ez már nem játék, itt 220 V van! (pontosabban, hivatalosan már 230 V)
Gépember 2011.01.28 14:35:43
@csanadi_imre:

Szia Imre,

Örülök, hogy Svédországból (is) olvasnak :)

Ha _rendesen_ ki szeretnéd takarítani, akkor szét kell szedni teljesen.

A leírtak alapján (ágyban, takarón használt gép, hangos ventillátor, melegedés, "zseblámpa-teszt") nagy eséllyel tele van porral-szösszel a hűtőborda.

Szereltél már PC-t - ezek szerint van érzéked hozzá. Laptopnál "csak" annyi a különbség, hogy sokkal kisebb helyre összezsúfolt, sokkal kisebb alkatrészekkel kell foglalkoznod.

Adatmentés után(!), nyugodt, világos környezetben állj hozzá. Ma este/éjjel átküldök Neked pár képet, hogy mire figyelj szerelés közben. Ha segítségre van szükséged, üzenj itt, vagy az e-mail címemre.

Csak kíváncsiságból: milyen szervizdíjak vannak kint Svédországban?
Gépember 2012.03.29 17:58:16
@DNA:

Szia,

Köszönöm.

Ha nincs kitörve semmi a billentyű aljából, akkor lehet, hogy csak nem pattant be a helyére. A műanyag gomb és a fém "keret" találkozási pontjaira figyelj.

Egyetlen gombot max bontóból kapsz, esetleg használt, komplett billentyűzet megérhet pár ezer Ft-ot. (De ellenőrizd le, hogy minden gombja működik-e rendesen!)
 A tegnapi történet folytatása.Ebből az alkatrészhalomból kellett "összelegózni" a gépet:nagyobb méretben Az alsó műanyag borítás: erre/ebbe építkezünk.Jobb oldalon a táp és a két USB-port csatlakozója.nagyobb méretben Az alaplap bekerül a…..
Gépember 2011.01.13 01:32:02
@Kerti Gábor:

A Te esetedben arra következtetek, hogy forrasztás helyett ők minden alkalommal csak visszamelegítették a chip-et, ami bírta egy hétig.

Ehelyett egyszer kellett volna (más módszerrel) de _jól_ megcsinálniuk. Igaz, hogy ez drágább művelet (kb. 25eFt), de utána - ha rendszeresen (fél-egy évente) tisztítva van a gép - nem szabad a problémának újból előjönnie.
Gépember 2011.01.15 21:23:30
@mindentkapni:

Örülök, hogy jobb lett :)
Gépember 2012.03.29 17:45:19
@tomiet111:

Szia,

Köszönöm.
Nemsokára a kezembe kerül majd egy CQ61, megnézem...
 nagyobb méretbenforrás ..
 Miközben a SOPA és a PIPA törvénytervezeteket hagyták látványosan elbukni, addig az ACTA-t szép csendben aláírta - többek között - Magyarország is. kép innenHogy miről szólt (volna) a SOPA és a PIPA, az alábbi videóból kiderül.   Mi (lesz)…..
 A XXI. század technikai vívmányainak köszönhetően egy csomó olyan dolog vesz minket körbe, amelyeket 20-30 évvel ezelőtt még csak sci-fi sorozatokban, filmekben láthattunk. Azóta felnőtt a "digitális bennszülöttek" generációja, a Facebook-generáció, akik…..
 Avagy: hogyan NE hozd magad kellemetlen helyzetbe.  Az év eleje a nagy elhatározások, váltások/változtatások kedvenc időpontja. Még akkor is érdemes egy vonalat húzni magunkban, ha nem vagyunk a "január 1.-i fogadalmak" nagy hívei :) (kép innen)A…..
Gépember 2012.01.09 18:17:44
@Szárnyati Gézа:

A Disk Redactor nem tudjuk, milyen elvet használ a végleges törlésre.

Akkor inkább már az Eraser:
eraser.heidi.ie/

Ingyenes, jó.
Gépember 2012.01.09 18:26:27
@lavór:

"Amatőrök azok is maradnak." - Valamikor réges- régen, egy messzi messzi galaxisban én is amatőr voltam.

Csodálva néztem a "mestert", aki a 386DX/4MB/40MB -os gépemből egy 486DX2/8MB/80MB-os "erőművet" varázsolt. És a mai napig hálás vagyok neki, hogy akkor magyarázott. Sokat, érthetően.
Gépember 2012.01.09 19:02:16
@luciferko:

format c: /u parancsra gondolsz?
A /q volt a gyorsformázás.

Régi, és egyáltalán nem biztonságos.
És ráadásul vagy floppy-ról(!), vagy Windows 95/98/ME CD-ről kell boot-oldod...

Ha "fizikailag végigment és törölt", akkor az inkább úthenger, nem egy DOS-parancs :)
 Költözés esetén ma már a legfontosabb kérdések egyike, hogy a kiszemelt lakásban milyen "digitális ellátásban" lesz részünk. Mert a lakás felújítható, a szomszédokkal is össze lehet barátkozni, de ha pl. a régi szolgáltató nem elérhető az adott helyen, akkor…..
  Aki Karácsonyra laptopot kapott, annak íródott a tavaly ilyenkor megjelent "Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább" című 5 részes folytatásos regény :) Idén az időm is kevesebb jóval, ismételni sem fogom magam, de hasznos lehet, ha újra átvesszük, mit is…..
 Hivatalosan is elérhetővé tette a Microsoft a Windows 8 fejlesztői változatát. (Ez még a béta előtti verzió!)Három verzióban érhető el angolul:Windows Developer Preview 32 bit (x86) (2.8 GB) Windows Developer Preview 64 bit (x64) (3.6 GB)  Windows Developer Preview 64 bit…..
 Közel egy órás film arról, hogy miért KELL ma szinte mindennek tönkremennie a garanciális idő lejárta után. Miért döglik be a nyomtató, vagy miért megy tönkre az iPod akkumulátora, ha lejár a garancia? Hová kerül az a rengeteg, leselejtezett, használhatatlan számítógép?…..
  A  tegnapi videót a TED.com oldaláról linkeltem ide. Ezen az oldalon minden videó alatt ott van a "Download" gomb, amely segítségével letölthetjük az előadást audió, vagy videó formátumban (szemben a Youtube-bal, ahol egy kicsit trükközni kell, hogy legyen…..
 Ralph Langner 10 perces előadása a Stuxnet céljáról, trükkjeiről és hatásmechanizmusáról. Ha többet akarsz tudni a Stuxnetről, olvasd el:Die Hard 4 - a megvalósuló rémálom, vagy Vámos Sándor:A Stuxnet és hatásai c. nagyon részletes szakmai leírását.  …..
Gépember naplója Kis türelem... 2011.05.05 21:33:00
  Egy kis türelmet kérek Tőletek, jó pár bejegyzés készülőben, de egy kis "átalakulás" esete forog fenn... Nemsokára újra, itt, és még több... Stay tuned... :)   ..
Első teszt (Opera 10.53 - Firefox 3.6.3 - Chrome 4 - IE 8). Második teszt (Opera 10.61 - Firefox 3.6.8 - IE8). Harmadik teszt (Opera 11.01 - Firefox 4 - Chrome 10 - IE8).   A múltkor ígértem, hogy Windows 7 alatt is megfuttatom a tesztet. Most csak a Peacekeeper-re jutott idő, lentebb…..
 Na jó, még nem hivatalosan, de mindenesetre a napi meglepetés megvolt, amikor néztem a statisztikát, hogy honnan jöttek a látogatók a blogra, és egy kis kutakodás után ezt találtam: Kattints a képre a nagyobb méretért  ..
Magyar Opera Szégyenfal 2009.01.26 10:06:00
Itt gyűjtenénk össze azokat az oldalakat, ahol nem látnak minket szívesen: vagy egyenesen kitiltják az Operát, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak vele, és emiatt nem megy valami, esetleg a rossz ellenőrzés miatt csak az azonosító átállítása után lehet működésre bírni az…..
 A kérdéseket megelőzendő: igen, van még, aki Yahoo!-t (is) használ, igen, azért, mert jobban szeret címkék helyett saját maga által létrehozott könyvtárakba pakolni, és nem, nem zavar, hogy angol nyelvű a kezelőfelülete. Az viszont igen, hogy az Operát nem…..
 Első teszt (Opera 10.53 - Firefox 3.6.3 - - Chrome 4 - IE 8) itt.Második teszt (Opera 10.61 - Firefox 3.6.8 - IE8) itt. Harmadik felvonás:Opera 11.01 - Firefox 4 - Chrome 10 - IE8A tesztgép egy régi darab, de frissen telepített XP SP3 + Java + Flash:ASUS P4U800-X, Intel Celeron 330…..
Gépember 2011.03.29 17:22:20
@Med1on:

Az, hogy milyen tesztkörnyezetben készül a riport, csak abból a szempontból fontos, hogy az adott értékek mit mutatnak.

A lényeg, hogy minden böngészőt ugyanazokkal az "esélyekkel" futtassuk.

Egy erősebb konfiguráción valószínűleg hasonló sorrend jönne ki, de - minden böngésző számára - sokkal magasabb eredménnyel.
Gépember 2011.04.18 16:36:41
@vilirt:

Mivel mérted, melyik programmal?
Gépember 2011.04.18 22:17:50
@vilirt:

Tévedés, az IE9 Vistához és Sevenhez is jó, majd a IE10 lesz csak Seven alá telepíthető.

Nálam három böngésző van fent: Opera, Firefox, IE9.
Sebességben (szubjektív, felhasználói szemszögből, és mérések alapján is) a sorrend:

1. Opera
2. Firefox
3. Internet Explorer 9
  „Kedvenc” gyártóm, a HP-Compaq megint nagyot alkotott. Név szerint CQ61 az új favorit, amely jelenleg a nehezen karbantartható gépek képzeletbeli toplistáját vezeti.   (A „kedvenc” címet már annak idején kiérdemelte a 6820s…..
Gépember 2010.09.12 12:02:39
@Chinook:

A zárójelben lévő rész is fontos: Teljes lemerítés-feltöltés _után_ használod egy kicsit akkuról a géped, amíg eléri a 70-80%-os szintet.
Gépember 2011.01.27 13:41:18
@SSRizsa: Gratulálok a szereléshez! :)

Ezek szerint használtan vetted a gépet, mert 6 hónap (kb. 180 nap) alatt nem rakhattál bele 238 napnyi üzemórát :)

A ventillátort is szétszedted/megzsíroztad? Úgy látszik, ebbe a típusba kevesebb kenőanyag jutott a kelleténél...
Gépember 2011.04.18 16:35:37
@vilirt:

Ha ilyen szinten szétszeded a laptopod, akkor biztos, hogy a gyári garanciában lőttek.

Ezért (is) sokkal jobb az a megoldás, amikor egyetlen takarólemez eltávolítása után kitisztítható a gép.
Masszív vírusokkal teli gép volt nálam pár napja. Annak ellenére, hogy futott a gépen az Avast, valahonnan/valahogyan mégis feltelepült egy hamis vírusirtó, ami átvette a hatalmat a rendszer felett. A felhasználó ebből annyit érzékelt, hogy eltűnt a háttérképe, és folyamatos…..
Gépember 2011.04.17 01:14:31
@Komáromi Teréz Atya:

Köszönöm.

Rescue Disk-ről röviden:
Kettőt használok, az egyik komplett, csak le kell tölteni:

www.ultimatebootcd.com/

A másik gyakorlatilag egy CD-ről futó Windows, de ezt "fel kell építeni", illetve kell hozzá a Windows XP telepítő CD is:

www.ubcd4win.com/

______________________________

Hővezető paszta:

Hétköznapi használat esetén a hővezetési képességük közötti eltérés gyakorlatilag elhanyagolható: a legjobb és a legrosszabb paszta közötti különbség 4 C fok.

A gépeket - laptop, vagy asztali PC esetén is - érdemes évenként kitakarítani, ilyenkor az újrapasztázás is "jár neki", és ennyit mindegyik paszta kibír még forróbb processzor/videókártya esetén is.

Egy 80 féle hőpasztát kipróbáló teszt:
benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=62

Ennél jobbat nem tudnék írni :)

_______________________________

Jó az ezüstpaszta, de az igazán elvetemültek gyémántpasztát használnak, lévén ez utóbbinak 3500 W/m-k a hővezetési tényezője, míg az ezüstnek csak 430 W/m-k:

www.muszeroldal.hu/assistance/anyagokhotecnikaijellemzoi.html
Gépember 2011.04.18 13:37:37
@Komáromi Teréz Atya:

Átfutottam a cikket, még a fogkrémet is kipróbálták - meglepően jó eredménnyel :)
 Rögtön az elején tisztázzuk: a címben szereplő "egy lány is meg tudja csinálni" nem azt jelenti, hogy akkor bárki fogjon hozzá. Továbbá azt sem jelenti, hogy egy lány kevesebbet érhet/érthet bármilyen műszaki dologhoz. Csak annyit jelent, hogy az Asus A6000…..
 A hét elején megjelent az Opera böngésző új verziója, a 11.10, még gyorsabb lett, és kapott pár új funkciót is. Az Operáról, mint a legjobb böngészőről a magyaropera.blog-on mindent megtudhatsz. (Jár nekik a gratuláció is, mert hivatalos Opera oldal lettek!)Elindult az…..
A végtelen számú variációból az egyik: Bármelyik böngészőt is használod, a FastestTube két kattintással feltelepíthető rá. Ha a FastestTube telepítése után felmész a Youtube-ra, a kiválasztott videó alatt látsz egy új gombot: "Download" Minél jobb minőséget szeretnél,…..
Gépember 2011.04.16 10:11:13
@iipenwin:

Szívesen, köszönöm.
Gépember 2011.04.17 01:41:05
@Chinook:

Köszönöm a kiegészítést. Pár észrevétel:
A FastestTube beépül a böngészőbe egy kattintással, csak a Format Factory-t kell telepíteni.

Letöltésnél:
A Youtube Downloader-be bele kell illeszteni a letöltendő videó url-jét - ez az alap felhasználóknál buktató lehet - ők hozzászoktak a "csak rákattintok arra a gombra" logikához.

Konvertálásnál:
A Youtube Downloader a "High" állásban 256kbps / 48kHz(!)-re konvertál.
A Format Factory viszont akár 320kbps-ig el tud menni, és - az esetleges utómunka (vágás) szempontjából ez fontos - a CD-szabvány 44.1kHz-re alakít át.
Gépember 2011.04.17 01:46:41
@Komáromi Teréz Atya:

A VLC tényleg mindent lejátszik :)
Esetleges alternatíva lehet a K-Lite Codec Pack a Media Player Classic-kal:

www.free-codecs.com/k_lite_codec_pack_download.htm

Viszont ha valaki telefonon, vagy MP3-lejátszón hallgatná a Youtube-ról letöltött anyagot, akkor a konvertálás nem kedv, hanem "kényszer" kérdése. :)