Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Huber Zoltán

1165 bejegyzést írt és 593 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sarah Silverman ötven felett is tökéletesen hozza az infantilis szabadszájú kiscsajt, aki valahogy a mikrofon elé szabadult, miközben a Grow Some Lips címen futó új anyag minden korábbinál kiérleltebb és összeszedettebb, miközben egy fokkal kevésbé konfrontatív és belemenős. Vagyis, ha úgy tetszik,…..
Hatalmasat fordult a világ, mióta Louis C.K. sztárokkal megpakolt 2017-es nagyjátékfilmjét személyesen a torontói filmfesztivál igazgatója konferálta fel, a közönség pedig állva tapsolta a színpadra lépő komikust. Az I Love You, Daddy fekete-fehér tragikomédiáját a világpremier után néhány héttel…..
Különös rejtély, miért épp Joe Listet hívták a szervezők Dark Comedy néven futó tematikus fesztiváljuk húzónevének, hiszen a stand-up amit művel egyáltalán nem morbid vagy sötét. Saját bevallása szerint List mindig abból dolgozik, ami valamiért feldühíti vagy kanossá teszi, munkamódszere pedig…..
A veterán önmarcangoló Marc Maron két évvel korábbi, Netflixen is hozzáférhető estjének címe tökéletesen foglalja össze a lényeget. Az End Times Fun a civilizáció elkerülhetetlennek tűnő végéből és a kollektív apátiából faragott vicceket, a finálé pedig egy nagyívű apokaliptikus víziót tárt elénk,…..
A jó stand-up egy kicsit mindig feszegeti a műfaj határait, ennyiben tehát Mike Birbiglia mindenképp jó stand-upot csinál. Privát életéből építkező anyagait nyugodtan nevezhetnénk akár komikus elemekkel átszőtt monodrámáknak is, hiszen az egyes bitek mindig egy nagyobb ívű, dramaturgiailag is…..
“Oké, megvoltak a feketék, a zsidók, a bevándorlók, a nők, az öregek, a melegek, a transzneműek, a konzervatívok, a libsik…kit ekézzünk még?” - szegezte a kérdést nagyjából hetven perc után Mark Normand a közönségnek, akik aztán sorra kiabálták be a neveket Putyintól az angol királynőn át az…..
Nem véletlenül bukkant fel a Joker vonatkozó standupos jelenetében random open mic arcként pont Sam Morril, a harmincas évei közepén járó, a maró poénjait gyakran dörmögve/hadarva előadó New York-i komikus ugyanis éppen olyan neurotikus aurát sugároz, ahogyan azt Móricka is elképzeli. A humor pedig,…..
Nincs az az előzetes tudás vagy YouTube-videó, ami felkészítheti az embert arra a brutális szózuhatagra, ami Henry Rollins laza két és fél órás szófosásán vár rá. Akinek persze mond valamit a név, azt nyilván nem éri váratlanul a tény, hogy hősünk színpadi jelenléte finoman szólva intenzív. A…..
Soha nem voltam még stadionos standupon, ezért amikor a lepattanó jegyek online piacán szembejött egy mérsékelt árfekvésű lehetőség, azonnal lecsaptam rá. Torontóban egyébként épp emiatt könnyű belőni, kik épp a legmenőbb komikusok, hiszen akit a helyi Papp Lászlóba raknak, az egyértelműen a csúcson…..
Legendákat általában nem azért néz meg az ember élőben, mert valami forradalmi újdonságra számít. A nyolcvankettőt taposó John Cleese sztorizgatós önálló estje is amolyan kollektív zarándoklat, vagyis a jegyvásárlás fő motivációja az volt, hogy vajon milyen élmény másfél órát egy légtérben lenni az…..
Nyilván nem reprezentatív, de a bejutásra várva a sorban előttem és mögöttem is azon morfondíroztak a leendő nézőtársaim, milyen érdekes, hogy Russell Howard úgy számít húzónévnek, hogy tulajdonképp a netflixes cuccát leszámítva nem is nagyon láttak tőle semmit. A “fiatal” brit titánra valóban sokan…..
  A CODA lett a legjobb film és ismét magyar Oscar-díjasnak örülhetünk, Sipos Zsuzsanna a Dűne berendezője – Patrice Vermette production designerrel – vehette át a szobrocskát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Denis Villeneuve filmje tarolt a technikai kategóriákban, a legtöbbet, összesen…..
  Andrew Schulz nagyjából azzal csinált szédítően gyors karriert, hogy látványosan tesz a közbeszédet egyre jobban fojtogató érzékenységre és politikai korrektségre. A YouTube-on komoly nézettséget generáló, egy-egy aktuális témára fókuszáló kirohanásaiban a politikai oldalakon átívelő mindenkori…..
  Torontóban hagyományosan erős a stand-up szcéna (csak három random név: John Candy, Catherine O'Hara, Jim Carrey), ami egyúttal azt is jelenti, hogy a másod- és harmadvonal is tele van izgalmas arcokkal. Sőt, gyakran éppen ők, a még feltörekvők vagy már soha nem befutók szolgálnak igazi…..
Jim Gaffigan új önálló estje ünnepek közé és/vagy kapudrognak remek, de ennél villantott ő már sokkal jobbat. Egy minikritikában összefoglaljuk, ki is ő, és milyen lett a magyar Netflixen A stand-up szörny címre fordított Comedy Monster. Magyarul persze az is eléggé sután hangzik, hogy saját…..
A figyelemgazdaság öldöklő versenyében egyes filmes magazinok már novemberben kijönnek az éves toplistákkal, én viszont pontosan az ellentétes módszert követve szedtem csokorba néhány tavalyi kedvencemet. Olyan címeket válogattam, amelyek nem feltétlenül voltak katarktikusak és/vagy hibátlanok, de…..
Egy év kényszerű kihagyás után ismét volt CineFest Miskolcon, kissé karcsúsított, ám kifejezetten sűrű programmal. A hagyományosan két szeptemberi hétvégére, illetve a közbe eső hétköznapokra több magyar bemutató (Külön falka, Kilakoltatás, Természetes fény, A feleségem története), máshol már…..
A járvány miatt két hónapot csúszott a fura-kurta díjszezont záró idei Oscar-gála. Az intimebb helyszínen, látványos show nélkül levezényelt díjátadó kimondottan bizarr hangulatban zajlott. Távolságtartás, visszafogottság, komoly beszédek (Youn Yuh-jung üdítő kivételével) és kötelező politikai…..
Nos, igen. A legutóbbi kaland alapján úgy tűnhetett, gondjaim akadtak Ellroy művészetével, vagy legalábbis az egyik regényével, pedig az a könyv is meglehetősen tetszett, éppen csak nem érte utol azt a (nagyon magas) átlagszínvonalat, amit ettől az írótól az általam korábban megismert művei alapján…..
Az elmúlt hetekben a WandaVision tartotta lázban a világot, úgyhogy a hetvennyolcadik Filmvilág podcast salátás epizódjába betuszkoltuk az adás felvétele előtt egy nappal véget ért sorozatot. A Marvel friss produkciója engem nagyjából fél időben veszített el, de a profizmus parancsát követve…..
Az év, amikor Viggo Mortensen sofőrnek, az ifjabb Washington KKK-tagnak állt, Natalie Portman expedícióra, Szamosi Zsófia munkába indult, Toni Collette megőrült, Jesse Buckley befutott, Christian Bale alelnök, Chadwick Boseman párduc lett, plusz csillag született és kedvencünk lett A kedvenc.…..
Huber Zoltán 2021.03.08 23:08:22
@Sereglei: a Birdbox nekem talán azért volt némileg csalódás, mert előbb olvastam a könyvet, ahol nagyon jól működik az alapkoncepcoó. Tökéletesen igazad van, a látás elvesztése elemi félelem, de ugye a film (amit törvényszerűen látunk) a hagyományos filmnyelvi megoldásokkal nem tudja visszaadni azt a zsigeri félelmet, amit mondjuk a könyv vissza tud (mert ott is látjuk a betűket, de magát a történetet és a szereplőket nekünk kell elképzelnünk). Ezzel játszik egyébként a Vakság (ahonnan egyébként egyértelműen "inspirálódott" a Birdbox. Saramago könyvében alig van vizuális leírás, amit Fernando Meirelles úgy adott vissza filmen, hogy nagyon sok közelképet, életlenséget és fénybevillanást használ. A Vakság persze nem horror, inkább társadalomkritika, csak azért hozom fel, mert szerintem jó ellenpéldája annak, ahogy a Birdboxot megcsinálták (amúgy itt írtam erről bővebben: filmvilag.blog.hu/2019/01/04/a_felelem_szive_josh_malerman_madarak_a_dobozban). A Quiet place számomra sokkal jobban működött, én imádom a csendet a moziban, de ennek a filmnek a hatásmechanizmusa éppen azért problémás, mert otthoni körülmények között szinte lehetetlen azt a tapintható csendet átélni, ami szerintem kell ehhez. Még moziban sem tökéletes, amikor én néztem, a másik terem basszusai folyamatosan átszűrődtek, mindig kirántva engem a film világából, értelemszerűen csökkentve a hatást, illetve ha a zsiger hatást megzavarja valami, elkezdek gondolkozni a látottak racionalitásán, ami nyilván nem lesz tökéletes, hiszen nem is ez a lényeg. Amúgy a nem látás/hallás sokkal jobban működött nálam a Don't Breathe esetében, ott ugye az egész kint-bent tematika ad ennek egy plusz dimenziót. Én is folyamatosan egzisztencialista szorongásban vagyok és minőségi horrorok valóban kiváló szelepek, ezért is emlegettük az évtizedösszegzőben az Örökséget, a Wailinget, a Valami követet, szerintem ezek fontosabb filmek, legalábbis az én ízlésemhez jobban passzolnak, mert komplexebbnek érzem őket. Nagyon köszönjük a kedves szavaid egyébként!
A Filmvilág blog titkos laboratóriumából hamarosan érkezik a minden igényt kielégítő nagy év végi toplistás podcast, de addig is következzenek azok az idei személyes kedvenceim, melyek ilyen-olyan okokból nem fértek ugyan a legjobb tíz közé, de 2020 sokkal üresebb lett volna nélkülük. A sorrend…..
Egy szkeccsfilm akkor igazán jó, ha közben akaratlanul is elfelejtjük, hogy valójában szkeccsfilmet nézünk. A Békeidő esetében ez a kitétel ugyan nem teljesül, azaz egy-két ötlet gyengébb a többinél, a kilógó szálak valahogy mégis jól passzolnak az összképhez. Hajdu Szabolcsék egymáshoz hol…..
A kamaszkor és a felnőttlét határán gyakran kísérti meg az embert az a jellegzetes érzés, hogy pillanatokon belül valami rendkívüli fog történni vele. Újra és újra nekivágunk az éjszakának, ugyanazokkal a haverokkal ugyanott kocsmázunk csak azért, hogy bekövetkezzen végre az a várva várt valami,…..
Huber Zoltán 2020.04.23 22:30:50
@Hácsé77: azt szabad tudni, mennyi benne a valóság és mennyi a fikció?
A hatvanas-hetvenes évek fordulóján a giallók és komédiák egyre jobban legyűrték a westerneket az olasz közönség kitüntető figyelméért folyó kíméletlen versenyben. Az érdeklődés változására mindig szinte azonnal reagáló alkotók persze egyre jobban egymásba gyúrták az egymástól alapjártaton eléggé…..