Regisztráció Blogot indítok
Adatok
theneverlate_Wizard

0 bejegyzést írt és 141 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már februártól újraindítja hajnali londoni járatát a Wizz, de még így is borzasztó szar marad a menetrendje: hajnalban és délelőtt három gépet is indít Lutonból Budapestre, aztán egyet este hatkor és nincs is több. Pont egy hónapja írtunk arról, hogy a Wizz Air iszonyatosan idiótára változtatta meg…..
Csiki nem kispályázott, küldött még öt Jóbarátok-találatot. Kis jóindulattal csak négy és felet.1.- Can I borrow this? My milk's gone bad.- Oh, I hate that. I once had a thing of half-and-half. Stole my car. - Kölcsönkérhetem a tejet? Az enyém megromlott.- Jaj, utálom az ilyet.…..
  Leminősítette Magyarországot a Moody's. Durván hangzik, igaz? Hogy még egy lapáttal rá is tegyen a félelemkórus, azt is hangsúlyozzák, hogy alig kerültük csak el a bóvli kategóriát. Amikor államkötvényeinkkel már csak gyerekeink játszhatnak, ők is szigorú szigorú…..
theneverlate_Wizard 2010.12.08 10:39:39
@devuscka: azért, mert akkor a szomszédos országokkal együtt gyengültünk, mert világszerte mindenki beszart, hogy csak az amerikai, meg német államkötvény biztonságos.

most meg az van, hogy a piac szerint a cseh, lengyel, szlovák, bolgár, lett litván állampapír az elég biztonságos, csak a magyar meg a román nem az.
theneverlate_Wizard 2010.12.08 11:13:54
theneverlate_Wizard 2010.12.08 11:32:21
@politicus:

Az a baj a cikkel, hogy nem említi az itt már korábban szereplő problémát...
lényegében "mindegy" hogy hányszor minősítik le Mo-t, amíg befektetésre ajánlják az országot (alacsony valószínűségét látják az államcsődnek). Ekkor csak mérsékelten magasabb kamaton veszik meg a befektetők az államkötvényeket (arányban a kockázat növekedésével ~ erre jó jelzőszám a cds).

Azonban, ha átkerülünk a befektetésre ajánlott kategóriából a spekulatív kategóriába (nagyobb a valószínűsége az államcsődnek), akkor többféle, jellemzően nagy vagyonnal rendelkező külföldi alapoknak (pl nyugdíjalapok) előírás szerint el kell adniuk a magyarországi befektetéseiket, mérlegelés nélkül. Ugyanis nem tarthatnak nem befektetői kategóriájúnak minősített eszközöket (aka ne spekuláljanak a nyugdíjasok pénzével).

ez a probléma, hogy onnantól nagyon nehéz lesz (drága) külföldi befektetők találni, aki kölcsönadja a pénzét, hogy mi abból nyugdíjat fizessünk, mert onnantól csak a spekulatív tőke jön/jöhet...

így pedig akár EGYETLEN további leminősítés is nagyon drága lehet az országnak (a Moodys vagy S&P-től, náluk negatív kilátással a legalcső szinten állunk, a Fitchnél eggyel magasabban)

így, míg egyetlen leminősítés - ha azt mondjuk a strukturális reformok okozta megnövekedett kockázatok (sikerül-e az átalakítás) miatt történik tényleg "na és", az utóbbi esetben komolyabb, és főképp drága probléma lehet. De szerintem nem kerül sor a döntő lépésre, amíg az év elején nem rukkol elő a kormány a beharangozott strukturális átalakításokkal, megszorításokkal.
w Davaj csaszi 2010.11.25 00:09:00
Egyszer még választást is lehetett nyerni azzal a csekkel, amin a nyugdíjasoktól állítólag elvett 19 ezer forint szerepelt. Az akkori váltópárt lobogtatta, harsányan hirdetve, hogy ők majd megadják, amit a Fidesz nem - mert amúgy az a pénzt nem elvették, csak nem adták meg az…..
theneverlate_Wizard 2010.11.25 13:58:14
@Jofiu:
felháborító, amit csinálnak, gyakorlatilag saját számládról vesznek el pénzt, illetve megzsarolnak, hogy azt add oda az államnak. zsarolás, lopás, egyik sem túlzás.

egész pontosan a különbség az, hogy eddig a befizetéseid negyedét egy szigorúan szabályzott számlán, magadnak gyűjthetted, mert nem lehet tudni, hogy az állam mennyi (re kevés) nyugdíjat tud majd adni 30-40 év múlva. és legalább az inflációval garantált módon növekednek a befizetéseid. ezt a magánszámlát örökölhette, akit megjelöltél (gyereked, élettárs, testvér), az államit csak a házastárs.

ha jól értettem amit eddig mondtak (bár mondtak mindenfélét, de amit legújabban)

ez egy virtuális számla lenne. ezen igazából semmi pénz nincs, mert a nyugdíjcélú befizetéseid ugyanúgy egyből elköltené az állam.
viszont legalább odaírják neked, hogy eddig mennyit fizettél be. + jováírnak egy virtuális kamatot, ami nagyjából két tényezőtől függ (svéd modell)
1, a demográfiai helyzettől
2, a gazdasági növekedéstől

Vagyis ebben a rendszerben - ha jól van kicentizve és takkra szabályozva a dolog, amire semmi esély, hogy néhány hét alatt összedobják... - annyi a nyugdíjkifizetés, amit fedeznek a befizetések (ez a magyar helyzetre lefordítva egy időben növekvő mértékű nyugdíjcsökkenést eredményez).
theneverlate_Wizard 2010.11.25 14:03:29
@Aszketa:
a nácizmus és a nacionalizmus (eufemisztikusan hazaszeretet) között nem csak írásban nincs olyan nagy különbség, mint gondolod...
A kétharmados kormányú parlament a költségvetés ellenőrzésének egyik utolsó bástyáját igyekszik kidönteni. A 2009 óta sikeresen és eléggé kormányfüggetlenül működő Költségvetési Tanács (KT) költségvetését évi 835 millióról 10 millióra csökkentik (ez valamivel…..
A gazdaságpolitikához egy kicsit is konyító állami intézmények kikapcsolásával nem marad más hátra, mint hogy Orbán egyedül Matolcsyékra hagyatkozzon. Nem veszélyes ez? (Fotó: fidesz.hu) Először még csak az ÁSZ elnöke elmélkedett arról, hogy az ő intézménye milyen jól el…..
theneverlate_Wizard 2010.11.22 09:58:49
@Diocles:

Az Alkotmányban is hiába van rögzítve bármi, látjuk, mennyit ér. Ennyi erővel szerinted alkotmányra sincs szükség, mert semmi hatása nincs. Ami a politikai kultúra bírálata, azt nem érdemes a KT-nek felróni (vagyis hogy a közvélemény ereje nem elég átütő, és nem érdekli az embereket, ha fenntarthatatlan a költségvetés).

Nem sok az egymilliárd. 100 milliárd sem lenne sok, azért, hogy az országnak átlátható, hosszú távú szemléletben készült költségvetései legyenek. Ennek az évente összevissza változtatgatásnak a nemzetgazdasági költségei ennél lényegesen nagyobbak.

Nincs olyan független intézmény (Magyarországon), ami ilyen komolyan foglalkozna a költségvetéssel, mondhatni főtevékenységként makro modelltt épít és abban lefordítja az aktuális költségvetési javaslatok hatását. Ez nem 5 emberes feladat, komoly stáb kell hozzá. De ez bőven megtérül, ha közvélemény hajlandó erre figyelni.
Blogunk nem (na jó, ritkán) aktuálpolitizál, úgyhogy a Költségvetési Tanács szinte teljes költségvetési sorát a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) javára átcsoportosító fideszes költségvetési módosító kapcsán felháborodott kommentár helyett egyszerűen…..
Nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. Egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének Alföldi alkalmatlan. (Fotó: Wiki) Felháborodást váltott ki, hogy Alföldi Róbert hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti…..
theneverlate_Wizard 2010.11.18 12:52:34
@tschaffer:
ott a pont. ajánlom minden felháborodott figyelmébe.
itt mi nyúljuk le az ő pénzüket, megmutatjuk hogy van színházunk, kulturált nyugatiak vagyunk (hehe), nincs rajtunk fogás, 1000 éves állam, duna melletti szép parlament. fizzesetek csak azért, hogy bemehessetek, meg nézhessétek.
Nem, nem óhajtok átmenni a tech-blogok világába. A cím a Genexpo finoman szólva pofátlannak nevezhető számlázására vonatkozik. Mert mi ha nem pofátlan dolog egy darab LED izzót kb. 13 000 Ft-ért kiszámlázni -természetesen a mi, adófizetők kontójára.Körbe néztem hát a…..
Nívó Átlépjek vagy ne lépjek? 2010.11.03 06:14:00
A magánnyugdíjpénztár vs állami nyugdíjpénztár téma a terítéken van, és lassan nincs olyan nap, hogy ne olvashatnánk cikket erről a dologról. Engem most a gyakorlati oldala érdekel: ha Orbán azt mondja, hogy akkor mostantól át lehet lépni a magánnyugdíjpénztáraktól az…..
theneverlate_Wizard 2010.11.04 09:39:23
Szerintem egyelőre nincs értelme visszalépni az államiba, ugyanis semmit nem döntött még el a kormány (értsd hogy fog működni, hogy kompenzálnak, a közösbe meg a saját pénzemet mégsem dobnám be önként). ha muszáj lesz, akkor is érdemes minél tovább húzni a dolgot, mert jövő évre biztos készülnek majd hosszú távú hatástanulmányok.

Mellette:

- Ki garantálja, hogy a magánnyugdíjpénztár nem fog felszívódni:

Van egy garancia alap, amibe minden pénztár rendszeresen fizet. Ha az egyik csődbe megy, a befizetéseid inflációval felkamatoztatva visszakapod.
Ha az állam csődöt jelent, ki garantálja a nyugdíjad? Senki, és mivel az állam nem is tesz félre tartalékot, csőd esetén sincs miből fizetni.

- A magánnyugdíjpénztárak működésüket nem a hozamokból fedezik, hanem a befizetéseimből:

a befizetéseidből levonnak kb 3-5 százalékot. ha 30 éved van a nyugdíjig, ez azt jelenti, hogy átlagosan 15 évre fizetsz ennyit a tőkeösszegedre vetítve, ez évente a tőkeösszeg 4%/15 = 0,0026 -od része. ehhez jön a vagyonkezelési díj, ami kb 0,4% évente, és fokozatosan csökken. Ez sok, de az állam például évente a fizetésed 1,5 százalékát veszi el költséggként, amiért nem nyújt semmit.

- a nyugdíjkasszának óriási hiánya van Tehát az átlépésemmel a jelenlegi rendszer fenntartását támogatom:

Az átlépéseddel a közösbe dobsz pénzt, amiről fogalmunk sincs, mire költik. valszleg egyszerűen feléli az állam, és nem mondjuk strukturális reformokra megy. ez olyan, mint hitelből menni nyaralni, az nem egy befektetés, ami visszahozza az árát

Ellene:

- A magánnyugdíjpénztárak hozamai eddig nem igazán jók:
tényleg nem olyan jók, de 1, ez hosszú távon derülne ki 2, az állami hozamokról nem tudunk semmit, a semminél pedig az infláció + egy kicsi hozam is jobb
theneverlate_Wizard 2010.11.04 09:59:06
@Tervező: 8% megy az mnyp-ba
és 24+1,5% az államnak.
vagyis aki magánynugdíjpénztári tag,
annak is havonta A FIZETÉSE NEGYEDÉT a mostani nyugdíjasoknak adják.
és megtarthat 8 százalékot.

nem a 8 százalék hiányzik a rendszerből, hisz azzal együtt is hiánya van a nyugdíjkasszának... magasabbak a nyugdíjak, mint amit megengedhetünk magunknak
theneverlate_Wizard 2010.11.04 12:14:16
@loading: akkor mégegyszer, a levont 5 százalék egyszeri díj, az jó sok évre vonatkozik( mondjuk 30 ), vagyis a hozamokban ez elég kis részt jelent
w Játszani is engedd! 2010.09.08 06:30:00
Végül, lassan, lomhán megérkezett a vasseprű a köztévébe, kisöpörni onnan a reakciót, a nemzeti együttműködés ellenségeit. Sajnos – és ez itt egy országos jelentőségű sajnos – továbbra is az a jelszó, hogy aki nincs velünk, az van ellenünk. Kevés olyan tévés…..
  Előrebocsátom: nem a svájci frankhoz képesti árfolyammozgásokkal foglalkozom, mivel a CHF a világ majd minden valutájához képest brutálisan erősödött az elmúlt időszakban. Az euróval szembeni árfolyam kérdéséhez fűzök hozzá ezt-azt, lévén az eurozóna a magyar…..
theneverlate_Wizard 2010.09.04 12:31:23
@Roe:
szerintem elrontottad a linket.

ezen aztán kereshetném a magyar vonatkozást.

Egy intraday graphot lenne érdemes linkelned, ha már annyira szeretnél, amin eurhuf és usd huf van, június eleji napokra. nagyon egyszerű kettéválasztani a svácji frankkal szembeni gyengülést, hogy az eurchf változás tőlünk független, a maradék pedig nem... ez alapján 190 lenne most a chf és nem ~220 (forrás: MNB, inflációs jelentés)
theneverlate_Wizard 2010.09.04 13:20:06
@Roe: igen, április végén elég nagy turbulencia kezdődött globálisan.

De amit te írsz, azt nem ezzel tudod alátámasztani.
Ha tényleg nem romlottunk, akkor nézd össze a cds-ünket a bolgárokkal, románokkal, lettekkel, (lengyelekkel, csehekkel).
Vagy az árfolyamokat a cseh korona, lengyel zloty, román lejjel.
Vagy a magyar devizakötvények hozamalakulását a régiós országok hasonló kötvényeivel (mondjuk német hozam feletti felárakat hasonlíts össze).

Ha ezzel megvagy, elég szomorú képet fogsz látni, sajnos. A relatív megítélése Mo-nak drasztikusan romlott a versenytársakhoz képest, kockázatosabbnak tartanak minket, drágán finanszíroznak magyar adósságot, bizonytalanabbnak ítélik az ország kilátásait. Ami elég nagy kontraszt a már-már túlzó optimizmushoz, amit az elmúlt másfél évben láttam. Igen, negatívra fordult a nemzetközi hangulat, és megint mi szívjuk meg, mert nem tudunk lapítani, és fegyelmezetten gazdálkodni, mert még azt sem látjuk, hogy most nem jó, ha valakire felfigyelnek, és gyengének ítéltetik.
theneverlate_Wizard 2010.09.04 13:28:27
@marcinátor:
ezzel nincs gond. ez jót tenne a versenyképességnek.
Csak közben a devizahitelesek szépen fizetésképtelenek lesznek, a bankok veszteségeik miatt drasztikusan visszafogják a hitelezést - tőkeemelésre kényszerülnek.
ez már komolyan érinti a gazdasági növekedést, új projektek/vállalatok nehezen fognak indulni, a munkanélküliség nő, fogyasztás visszaesik.. ördögi kör. közben az elárverezett ingatlanfedezet miatt nyomás alá kerül az ingatlanpiac, leesnek az árak, a vagyoncsökkenés miatt pedig még jobban visszaesik a fogyasztás....stb
El Enanónak, azaz a Törpének nevezték, mert alig volt magasabb százhatvan centiméternél. Costa Ricának már volt Nobel-békedíjas elnöke is: Oscar Arias Sanchez, de az El Presidente Costa Ricában mindörökké Don Pepe Figuerest jelenti.Don Pepe 1948-ban került hatalomra egy…..
Valódi gesztusoktól mentes, pitiáner politikai életünk szép példája az Orbán-Simor csetepaté. Miközben a nyugat a jegybank függetlenségének szép ideáját látja fenyegetve, belülről nézve egyre inkább úgy tűnik, egyszerűen csak havi 8 millión marakodnak a sértődött…..
theneverlate_Wizard 2010.07.22 16:43:49
@Dagadt Botsáska:
érdekes lesz majd, ha a bérplafont 1 ft-ra állítják.

végül is nem csorbítja a függetlenséget, csak a stáb minden tagja magától elmegy. ugyan már. nem a pénztől lesz független, de nem is attól, ha úgy változtatgatom a fizetést, ahogy az ov-nak tetszik.

amúgy érdemes visszanézni. amíg az mnb bérköltsége csökkent a tíz év alatt (nominálisan is) addig a költségvetési szerveké megduplázódott. logikus, hogy akkor a sokkal hatékonyabban működő szervezetet kezdem cseszegetni, addig nem a saját házam táját kell rendberakni.
A belépő nem lett meg, de vajon elkapták-e a tolvajt?Update, most érkezett Gundel Takács Gábortól: "Ma megtudtam, hogy a jegyeket egy venezuelai újságíró vette fel, aki ártatlanul besétált az irodába és mivel voltak nyelvi akadályok, véletlenül pont az én jegyemet adták…..
theneverlate_Wizard 2010.07.01 08:51:17
Mi jut eszetekbe, ha meghalljátok a szót: Hollandia? Hangulatos tulipánföldek és szélmalmok, biciklin kacsázó szőke csajok klumpában, vörös lámpás negyed és mariska, sajt, no meg igazi minőségi foci. Az alábbi összeállítás azoknak készült, akik lusták összeguglizni mindazt,…..
theneverlate_Wizard 2010.05.30 09:21:22