Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paligreg

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye május 15-én: Diszciplináris vagy integrált oktatás? Kerekasztal-beszélgetés a középiskolai természettudományos oktatásról Résztvevők: Gyenes GáborHonyek GyulaNádori GergelyUjvári Sándorközépiskolai tanárok A klubest időpontja: 2012. május 15. kedd, 18.00 óra…..
paligreg 2012.06.14 21:42:56
Egy kiegészítés (a témához): www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz1206/woynarovich1206.html
Kár, hogy kevesen hallgatták, pedig élvezet volt mindegyik hozzászólót hallgatni! (nem tudom hányan voltak a Kossuth Klubban, csak a hangfelvételt hallgattam vissza egy távoli országban, ott hallottam Máté András sajnálkozását)
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye április 17-én: Horváth Dezső fizikus (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont): A részecskefizika elmélete és a Higgs-bozon A részecskefizika elmélete, a standard modell, immár 40 éve uralja a mikrovilágot. Minden eddigi megfigyelés és mért adat hibahatáron belül…..
paligreg 2012.04.18 02:49:49
@captpicard: ott van a második vetített képen! Valóban tömény volt, de remélhetőleg követhető bárki számára, különösen így visszanézve és visszahallgatva. Persze sok olyan szó és fogalom hangzott el mellékesen, amikre az előadó - szerintem helyesen - nem tért ki. Így is épp belefért az egy órába. Lehet hozzá kérdezni, öntevékenyen utánakutakodni. Talán többen meglátják, hogy a tudomány ilyen.
Történelem és evolúció Hatástalan gyógymódok mindig is voltak, most is vannak és a jövőben is lesznek. Ezek lehetnek olyanok, amelyek hatékonyságát semmilyen megbízható bizonyíték nem támasztja alá, emiatt nincs okunk feltételezni, hogy működnének; vagy lehetnek olyanok, melyekről tudjuk,…..
paligreg 2012.02.14 22:12:48
@Alpha Decay: A kenyér segítségével pedig a pékek, a víz segítségével, meg a vízárusok a bor segítségével ... , ... . De hülye érv!
A Szkeptikus Klub következő összejövetelének programja: A polarizált fény biológiai hatásai Falus András akadémikus, intézetvezető (Semmelweis Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) A polarizált fény (Bioptron, Sensolite) biológiai hatásait eddig többé-kevésbé szubjektív leírásokból…..
paligreg 2011.12.20 23:33:39
@fordulo_bogyo: Az előadás is ezt az utolsó mondatodat támasztotta alá: "Szégyen, a tudomány lejáratása ez." Tényleg hülye helyzet volt. És volt olyan kolléga, aki azért volt kétségbeesve a végén, hogy megint kaptunk, mint társaság egy pofont a tudóstól. A tévedése csak az, hogy ez az ember nem tudós, csak egy bizonyos fajta élő lexikon és egyfajta összetett kísérleti technika (műszeregyüttes) kezelését végrehajtani, vagy végrehajtatni képes ember. Ez elég az akadémikussághoz, de ahhoz, hogy elfogadható legyen amit mond édeskevés.
Az előadáson ugyanaz derült ki, mint a cikkből:
valamilyen módon kiválasztottak két csoportját a panasszal jelentkezők és kezeltek köréből.
Az ezekre vonatkozó állításokat kritikátlanul készpénzként adja tovább, majd esküdözik, hogy ő ezeket a saját módszerével korrektül megvizsgálta. Pechjére bekövetkezett, amire nem számított: bizonyos genetikai különbségeket talált.
Az az érthetetlen, hogy miért áll be abba sorba, hogy a talált különbségeket a kezelés során alkalmazott polarizált fénynek tulajdonítsa?
Sok-sok logikai bukfenc, aminek egyetlen célja csak az lehet, hogy a reklámfelületeken legyen "tudományos bizonyíték" :
" Nemrég tudtuk meg, hogy az anyai hatások, az öröklött biológiai információ mellett a táplálkozás, fizikai aktivitás és minden bizonnyal az egész testfelületen alkalmazott lineárisan polarizált fény is jelentős tényező. Falus András professzor, akadémikus vezetésével folytak kutatások, amelyek során a polarizált fény teljes genomra gyakorolt hatásait elemezték visszatérő gyermekkori légúti fertőzésekben. "Célunk az volt, hogy a polarizált fény hatását ne csak egyes géneken, hanem teljes génsorokon, reakcióutakon és biológiai jelenségeken együttesen bizonyítsuk." - mondta a professzor.

Dr. Madarasi Anna gyermekgyógyásszal, Fenyő Márta biofizikussal, valamint Éder Katalin tudományos munkatárssal együttműködve Falus András professzor az ismétlődő légúti fertőzésben szenvedő beteg gyermekek klinikai tüneteinek és összetartozó génhálózatainak változásait vizsgálta egész testfelületen alkalmazott polarizált fény hatására. A gyermekeknek - a kezelést megelőzően - több hónapig voltak ismétlődő légúti betegségei - az anatómiai eltérés vagy az immunhiány minden esetben kizárható volt. Ekkor kezdték el hetente kétszer, összesen 10 alkalommal a gyermekek egész testét polarizált fénnyel kezelni meghatározott protokoll szerint. Vizsgálták a vér lymphocytai teljes génaktivációját a fentebb említett módszerek szerint. A klinikai tünetek több gyermekeknél teljes mértékben megszűntek, a vizsgált betegek többségénél pedig a tünetek ideje és az antibiotikus kezelések száma jelentősen csökkent. Azokon a gyerekeken, akik tünetmentessé váltak, megvizsgálták a lymphocytak génexpresszióját, amelynek során azt az eredményt kapták, hogy a gyulladásért felelős gének mennyisége polarizált fény hatására csökkent. Az első vizsgálatok egyértelműen és határozottan megerősítették, hogy a betegek kúraszerű polarizáltfény-kezelése során a krónikus gyulladások gátlása és a tünetek csökkenése következett be.

A vizsgálatokat természetesen tovább folytatják felnőtt betegeken, több kontrollcsoport bevonásával és kiterjesztik a polarizált fény egyéb, ma még nem bizonyított hatásaira is."
paligreg 2011.12.20 23:52:27
@fordulo_bogyo: Ne sajnáld! Majd ha végighallgatod, meglátod. Mondott még szebbeket is. Többféle elgondolkodtató hozzászólás volt, de az előadó hozzá se tudott szólni, csak védte a klinikai orvoslás "tekintély mundér"ját. De miért?
Közel egy éve, hogy a Szkeptikus Klubon a géntechnológiai módszerekkel előállított gazdasági növényekkel foglalkoztunk (Génpiszkált vagy génnemesített?). Ennek kapcsán több olyan kritikát kaptunk, miszerint nem adtunk teret GM-növények ellenzőinek. Ezért most előadásra és beszélgetésre kértük fel a…..
paligreg 2011.07.24 11:38:59
sonline.hu/somogy/kozelet/horn-peter-csupan-illuzio-a-genmentes-termeles-390497 és a két utolsó komment: 30. "Kérdés, mi volt a kutató célja azzal, hogy ezt a véleménynét közzétette. Szerintem téved, de nyilvánvalóan propagandisztikus, amit mond. Professzori tekintélyével azt sugallja, hogy kár ellene küzdeni, engedjük csak be. Szerintem meg akkor is érdemes a végsőkig kitartani, ha az egész világ megőrül és ezt termeszti. A genetikával foglalkozó tudósok elsöprő többsége a génmódosítás mellett van, a hadmérnökök meg pártolják a fegyverkezést." 31. "Kedves Gál Elvtárs! Mondottam a szakmai kérdést nem szükséges politikai alapon kezelni. Nem hitted el Most Te és a Fidesz-KDNP koalíció kapott egy marha nagy maflást,melytől padlóra kerültetek .Sírdogáltok és kóvályogtok, mint gólya sz@r a levegőben." Eddig még nem fűlt hozzá a fogam, de most végighallgattam a klubestünkön előadásnak nevezett hablaty-t. Ö csak általa értelmesnek minősített kérdésekre válaszol ... . Brrrr ... . Tovább osztja az észt: http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-07-23 22:30-kor.
Mindannyian ismerjük a "hivatalos történetét" a Halálcsillag elleni támadásnak. Mind ismerjük Luke Skywalkert és a lázadókból álló csőcseléket, akik vakmerő támadást indítottak a valaha épített legerősebb és legjobban védett űrállomás ellen. És természetesen…..
paligreg 2011.07.01 08:50:50
Mint már jeleztük, az Értelmes Tervezettség Egyesület (ÉRTEM) egyoldalúan kilépett abból a nyilvános vitából, amelyet az evolucio-vs-tervezettseg.blog.hu weboldalon folytattunk velük már tavaly október óta. Az alábbiakban részünkről Zsámboki János ismerteti a vita megszakadásának…..
paligreg 2011.03.19 22:03:33
@Tom Benko: Háát? Ha neked az időpazarlás szórakozás ... .
A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Prof. Paál Tamással, a hazai és európai gyógyszer-törzskönyvezés elméleti és gyakorlati kérdéseiről beszélgetünk a nemzetközi 10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi kampány eseményeivel kapcsolatban. Paál professzor az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt…..
paligreg 2011.02.24 05:21:07
@fordulo_bogyo: Csakhogy az ilyen tv-t a játékboltban is már csak az igen kicsiny gyermekek részére veszik meg. Ugyebár a kereskedelmi tv-k műsorainak zöme kifejezetten enyhén szólva butaság, és sokszor a köztévék sem jeleskednek az ismeretterjesztés terén.Különösen nem az orvoslások, jóslások és csodavárások terén. Tehát a gondolatátvitel(közlés) a működési alapokkal kapcsolatban gond nélküli tv készülékeken keresztül sem igen valósul meg.
@Áramlat csak annyiban pontatlan, hogy a hatóságnak nem célja, hanem feladata és kötelessége a törvények pontos - mondom pontos - betartása, és jogkörének határáig annak betartatása. Ez a hatóság (helyes) működési elve. Az igazi kérdés az, hogy mi a törvények és a törvényhozás működési elve és gyakorlata. Ha egy hülye társadalom, közösség hülye törvényeket enged meg magának, akkor bizony issza annak a levét! A mi kampányunk célja épp az, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a hülyeségnek itt a határa, és ne tovább! Úgy látom eredményesek vagyunk. Látjuk az utat egészen az EU-ig. A kampány nélkül eddig a tegnapi beszélgetésig sem jutottunk volna még el. Sajnos csak a hozzászólásokra jutottam el. Nem szabadna, hibás a hivatalt úgy felelősségre vonni, ahogy azt az "emberi jogvédő" tette. A hivatal tudománya nem csak a természettudomány, hanem többek között a jogtudomány is. Az állítólagos gyógyszergyár iparosnak pedig fogalma sem volt a gyógyszergyártás és gyógyszerminőségbiztosítás, pláne a fejlesztés elemeiről sem. Az pedig, hogy az embereknek joguk lenne hülyének lenni, az a liberalizmus túlhajtása. "Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet.
Jó szóval oktasd, játszani is engedd.
Szép, komoly fiadat!" DE - KEDVES @dbeáta és a hasonlóan gondolkodók, érvelők - a HOMEOPÁTIA NEM JÁTÉK!
A „10:23 – Nincs benne semmi!” kampány lényege ez volt: 2011. február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolást hajtottunk végre magunkon. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztottak el…..
paligreg 2011.02.11 11:10:04
@frejjah: 1. mert rendkívül sokba kerül, de még többe az, hogy megszűnne az üzlet, hiszen ők is tudják (vasgy legalábbis érzik), hogy humbug az egész.
2. elsősorban az orvosokról és gyártókról
3. Nem az elnevezés teszi a dolgot, hanem az, hogy a törvénykezés kivételt tesz. Tulajdonképpen "szegény Hahnemann alapon". Ahogy a homeopátiás fogorvosnő érvel az RTL-en:
www.rtlklub.hu/most/18329_reggeli_vasarnap_ota_tilos_a_bkv-megallokban_dohanyozni_csak
paligreg 2011.02.11 12:18:29
@frejjah: az előző videóban a 14. perctől, ebben pedig a két és fél perctől
itt a mai Mokka linkje: www.rtlklub.hu/most/18363_reggeli_elleptek_a_reggelit_az_x-faktorosok_nalunk_jart_a_sz - 2:58-tól
paligreg 2011.02.11 12:40:56
@Joco74: Sőt a ma reggeli szujóbirkózásból Paál Tamástól megtudhattuk, hogy a betegségtudatú emberek gyógyításának ez a felkent eszköze, amíg ki nem hal "az alternatív" gyógyászat. Mi szkeptikusok pedig egyszerűen hübelebalázsok vagyunk.
MAL Október 4-én átszakadt az ajkai (kolontári) vörösiszap-tározó 10. kazettájának északnyugati sarka. A következmények ismertek, az okokról majd legközelebb. Szóval, nagy volt a baj. "A teljes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot" — nyilatkozta még aznap…..
paligreg 2011.01.30 14:20:28
@KovA: "ott abban a helyzetben felelősen azt jelentsem ki, hogy nem kell plusz védőgát meg semmi, mert már nem történhet semmi... pár hónapra rá persze már könnyű laikusként is okosnak lenni." Ezt már pár napra rá is láthatták az ott levő hozzáértők. Jó lenne látni az összes zárolt infót! Miért is nem lehet? Miért is van egyáltalán bármi is zárolva?
Orosz Ágnes írása Azzal a fejjel gondolkozunk ma is, amit az evolúció a pleisztocéntől fogva kialakított bennünk. Vagyis kőkorszaki aggyal a kőkorszaki problémák megoldására vagyunk „bedrótozva”. De még ennél is hosszabb időre nyúlik ez vissza. Már a főemlősök is így működnek. Arra…..
paligreg 2011.01.14 15:14:35
@pounderstibbons: Nem is személyeket wmikit, vagy bárki mást kell szűrni, hanem a hülyeségeket! És igenis a hülyeségek nagy részét szó nélkül kell hagyni! A provokációkat is. Különösen, ha gyerekesek. Ne a trollokról szóljon a világ! Ti zsigerből általában a trollokra mentek rá olyankor is, amikor maga a kérdés önmagában helytálló lenne - ha tényleg olyan ártatlan tudatlan lenne, aki még nem hall(hat)ott az adott kérdésről.
paligreg 2011.01.14 15:32:04
@pounderstibbons: Ezzel teljes mértékben egyetértek. A kollega teljesen fölöslegesen támadja itt (itt!) a vallásosságot. Kiegészíteném azzal, hogy "a tudomány" és az, hogy ez a valami állít valamit - ilyen nem létezik. Az emberi gyakorlatnak azon a területén, amit tudománynak neveznek születnek állítások, amelyeket ellenőriznek, cáfolnak, megerősítenek. Ezeknek megvannak a maguk módszerei. Nem jó ez "a tudomány" féle megszemélyesítés, ugyanúgy nem "a vallás" féle. Mert az utóbbiból nyilvánvalóan többféle is van. A többes szám használata mindkét esetben indokoltabb. S ekkor derül ki a tudományos megközelítés hallatlanul nagyobb egységessége, ereje, ellentmondásmentessége.
paligreg 2011.01.14 15:46:43
@pounderstibbons: "Nézd meg xxxxxxx cikk alatti vitánkat ...." - Persze sok xxxxxxx helyen helyénvaló a részletes válasz, de az már nem, hogy hozzátesztek egy felesleges (sajnos tényszerűleg igaz) hülyézést. A többesszámot meg értelmezd úgy, hogy sokan mások is, akiket személyesen nem ismerek ugyanígy reagálva lopják az időnket - mindenfajta haszon nélkül. Hamis érv a "bűn tévedésben hagyni felebarátodat" illúzióval előjönni.
A Kontrax azért emlékezetes a generációmnak, mert először nekik voltak olyan tévéreklámjaik, amelyeket nyugatinak éreztünk, és mindegyikben volt jó nő, nem pedig olyan, amelyikről elsőre lerítt, hogy a megrendelő vállalat vezérigazgatójának az unokája. Egyébként a…..
A nagy Evolúció–Értelmes Tervezettség vita I. (sokadik meccs, első menet) Ember tervez, a Tervező is tervez. Sosem végzünk ezzel? A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom kulturált vitája már zajlik néhány hete, így a legújabb ütésváltás előtt talán hasznos lehet…..
paligreg 2010.12.10 12:39:57
@Gallis Deece: "Minden ezredik nucleotidunk "hibás", legalább 3 millió génhibával születünk. Ezek okát a tudomány nem ismeri. Én elfogadom, hogy ez az eredendő bűn miatt van így."
Három mondat, három önkényes és önkényesen egymásba fűzött állítás.
A másodikkal és harmadikkal az a baj, hogy az elsőre vonatkoznak, s ha az első csak egy kicsit is nem áll meg, akkor semmi értelmük.
De rendkívülien fülbemászó állításokat tartalmaznak (ez adaj a megjelentetésük értelmét a hitpropagandában): a második elmarasztalja a tudományt, a harmadik pedig hitbéli értékítélet mellett rátesz egy lapáttal a másodikra. Kétségessé teszi a tudományt és minden tudományos megállapítást - igaz, hogy ezt azoknak mondja, akik hajlandók az ő egyéni tekintélyét elismerni.
Mit jelent az, hogy "hibás"? Legfeljebb annyit, hogy az új gén létrehozásakor a másolási folyamat nem csinál pontos másolatot. Miért is csinálna? Pont az evolúció magyarázza meg, hogy mégis miért tűnik úgy, mintha a gének mindig csak "helyesen" másolód(hat)nának le! Az első mondatban ennek mértékét is megmondja a tudomány. A dolgok vannak, nincs okuk. A tudomány feltárja és leírja őket, nem okokat keres. (Persze a jelenségek,a dolgokkal való történések között oksági kapcsolatokat is felfedez, kimutat.)
A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom (ÉRTEM) Egyesület ezúton tájékoztatja az érdeklődőket a két szervezet között elindult hivatalos párbeszédről.Vágó István egy napilapnak adott interjúban hangot adott az intelligens tervezettség felfogásával kapcsolatos véleményének. Az…..
paligreg 2010.12.08 13:27:17
@Brendel Mátyás: "Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
Saját fájdalmad s örömed:
Nincs rád szüksége a világnak,
S azért a szent fát félretedd."
S ne képzeld magad lángoszlopnak!
Bármennyire is akadnak elgondolkoztató meglátásaid a világról - az itteni szózuhatagaidban ilyennek nyoma sincs!

Mi fáj? A fejed? Te, maga a nagy liberális ateista racionalitás, hogy engedsz meg magadnak ennyire értelmetlen, szószátyár érzelem(ráadásul hamis) szózuhatagot?
Figyeld meg, hogy VRbagoly milyen nyugodtan, türelmesen és nagyon pontosan próbál veled beszélgetni - ugyanúgy, mint az SZT az ÉRTEM-mel, de te hasonlóan viselkedsz vele szemben is, mint az ÉRTEM-esek az SZT-vel.
Egyébként nekem úgy tűnik hamis fogalmaid vannak mind a tudomány felépüléséről, mind a blog-ok megítéléséről:
"A tudományt tudományos publikációk építik fel," - írod. Nem, a tudomány a kisebb-nagyobb tudományos műhelyekben végzett kitartó munka során nyert eredményekből épül fel. Valahol olvastam egy önéletrajzodat: feltűnt benne a mai tudományipari tudományos élet publikáció-fetisizmusába vetett lelkes ateista hited.
"nem blogon folytatott szánalmas viták." - folytatod. Csak te szeretnéd szánalmasnak láttatni. De sebaj! Hogy mi és ki a szánalmas, azt eldöntheti a kedves blog és komment olvasó maga. A te fellépésed pozitívuma az, hogy alkalmat adsz olyan tartalmas, tárgyszerű és gondolatébresztő élvezetes hozzászólások olvasására, mint VRbagoly-éi. Ha szólsz - előtted a mérték.
paligreg 2010.12.08 14:37:13
@Brendel Mátyás: "Hozzászólásod többi része értékelhetetlen." De csak azért, mert te bárkinek a lelkébe korlátlanul belegázolsz, s erre (is) rendkívül sok karaktert pazarolsz (biztos relativisztikus sebességgel gépelsz - irígyellek érte, dehát nem lehet mindenki robot), de a sajátodét érinthetetlennek tartod. Nem minősítem.
paligreg 2010.12.08 14:46:29
@pounderstibbons: "elmúlt néhány napban se aludtam sokat." - Így jár, ha valaki állandóan Brendel Mátyást olvas és még válaszol is rá!
Egely György nemrégiben interjút adott az Indexnek, s ebben a következő, figyelemreméltó kijelentést tette: Nemrég készítettünk egy széndioxid-bontó készüléket, a világon először, ami kicsi, könnyű, és az autó kipufogójára téve a szén-dioxidot szétválasztja szénné és oxigénné. Ezzel az egész…..
paligreg 2010.11.16 20:25:12
@Szilágyi András: Rendben lenne, csakhogy az meg ezzel nem fér össze:
" - inkább a radioaktív hulladék kezelése és a neutronsugárzás okozna komoly problémát."
Az egész dologtól függetlenül az Egely féle dolgok úgy hülyeségek, ahogy vannak. Sajnálom, hogy az Egely lábtörlője belerángatott ebbe a tévesztésbe.
A fúziós energiatermelés (a plazmagömbben) többek közt épp a tisztasága miatt lenne jó, ha már végre sikerülne összehozni. Ugyebár ahhoz kell jóval a millió Kelvin fok feletti hőmérséklet, kellő sűrűségű plazma, kellő ideig összetartva, valami szabályozható szerkezetben. Vannak már ilyenek, de igen nehéz autónyi méretben elképzelni, és kell még legalább pár évtized, amíg összeáll egy termelő erőmű. Azért köszönt be világszerte a hagyományos atomerőművek reneszánsza. Ezek persze - és csak ezek - minden buta híresztelés ellenében minden más megoldásnál környezetkímélőbb technológiák.
paligreg 2010.11.18 12:11:58
@Szilágyi András: Pontosítsunk mindkét oldalról! Még ha részletkérdés részletkérdéséről van szó. De erről van értelme beszélgetni, nem úgy, mint Egely marhaságairól. Abban igazad van, hogy egy fúziós energiatermelő eszköznél is felmerülnek radioaktivitási gondok. De ez szerkezeti kérdés, s nem üzemeltetési. Elképzelhető olyan "üzemanyagkeverék", hogy radioaktív hulladék nem keletkezik. Fúziós készülékekről nemigen hallhatunk, fúziós berendezésekről viszont igen. Elég egy gyors guglizást végezni. Tájékozódni a biztosan tudományos hátterű helyekről érdemes, pl.
www.termeszetvilaga.hu/fizika_eve/fizika/zoletnik.html
Ebből kiderül, hogy a legnagyobb gond az, hogy a berendezések mérete hogy ne mondjam nem autónyi nagyságrendben esnek.
www.magfuzio.hu/
Sajnos a wikipédia sok része nem ilyen. Azt óvatos figyelemmel kell olvasni, ellenőrizni és befogadni. Egelynél legalább biztosan tudjuk, hogy megbízhatatlan, olvasni sem érdemes. (Bár tudom, hogy nevének minden egyes megemlítése, csak reklám az éppen még nem eladott könyve egy újabb példányának sikeres eladásához.)
Cikked egyébként jó, csak erre a témára is áll, amit az általad idézett Hraskó Péter cikk utolsó bekezdése mond:"Az érvelésünk végére értünk, a címben feltett kérdésre válaszoltunk. Azt találtuk, hogy az energiamegmaradás törvénye se empirikus, se induktív értelemben sem tekinthető bizonyosnak, de rendkívül jól megalapozott törvény, amelynek plauzibilitását az 1-hez nagyon közeli értékkel fejezhetjük ki. De azért marad egy praktikus probléma. Mit válaszoljunk annak, aki felteszi nekünk a címbeli kérdést, azonban nincs módunk arra, hogy olyan viszonylag részletes választ adjunk rá, mint ebben a cikkben. Ez gyakran megtörténhet a legkülönbözőbb okokból: nincs elég időnk, a kérdezőt nem érdekli a kérdés annyira, hogy türelmesen végighallgasson egy hosszú fejtegetést, vagy ehhez nincsenek még meg a szükséges előismeretei. Ez utóbbi vonatkozik a középiskolára, még abban az esetben is, amikor a kérdést egy kifejezetten érdeklődő tanuló teszi fel a tanárának. Szerintem ilyen szituációban, amikor csak rövid választ adhatunk, amely elkerülhetetlenül leegyszerűsítő, azt kell válaszolnunk, hogy igen, az energia biztosan megmarad. Ezzel csak egészen minimális mértékben vezetjük félre a kérdezőt, míg ha azt válaszolnánk, hogy az energia nem marad meg biztosan, tökéletesen helytelen irányba indíthatnánk el a gondolkodását. A cél azonban tagadhatatlanul az, hogy már az iskolában olyan felfogásban tanítsuk az energiamegmaradást, amely a lehető legjobban megfelel a plauzibilitáson alapuló történeti értékelésnek. A képletekkel való számolás gyakorlása az általános oktatásban csak akkor indokolt, ha ennek a célnak a szolgálatában áll."
Mert a gond az, hogy a hihetőnek látszó hülyeség a pallérozatlan elmét a hülyeség irányába való ötletelésre és ugyanilyen irányba történő továbbgondolkodásra ösztönzi. A te cikked azért palléroz, nem úgy, mint egyes kommentek. Bár némelyik talán humorosnak tűnik.
Hoffman Rózsa ismét beszélt, és ha ő beszél, azzal nekünk, középiskolai tanároknak is dolgunk van, elvégre Orbán Viktor is megerősítette: a középfokú oktatásban számíthatunk legnagyobb változásokra. Hoffmann lesz az oktatás elsőszámú embere, ezért kijelentéseit…..
paligreg 2010.05.25 15:13:44
paligreg 2010.10.18 10:13:32
@malacz69 rettegéselemző:
Nagy marhaság ez a Pl. fizika csak írásban!

A fizika oktatás legfontosabb értelme a világunkról alkotott szabatos gondolkodás, fogalomalkotás, beszéd megtanítása.
Erről csak írásban, ráadásul csak teszt formájában számot adni igencsak nem elegendő. Ugyanez érvényes az egyéb természet- és társadalomrajzi tárgyakra is: a matematikára, a kémiára, a biológiára, az egészségtanra, történelemre - s természetesen magára a nyelvre. Csak ezeken keresztül biztosítható a biztos nyelvismeret és a mindenki számára egységes, világnézetileg semleges modern tudományos világkép elsajátíttatása. Márpedig ez az iskola legfontosabb feladata.
Természetesen ehhez az út az egyéni készségek és képességek közösségben történő megismerésén, megismertetésén és fejlesztésükön keresztül vezet.

Továbbá ne mossuk össze a jó iskolát, az elit iskolát és a tehetségek iskoláját! A jó iskola többek között foglalkozik a tehetséggondozással, a különféle szintű tehetségek kiválasztásával, tehetségirányítással, ... . Egy társadalomnak elemi érdeke, hogy gondoskodjon a tehetségekben rejlő lehetőségek kiaknázásáról, azaz kihasználja speciális fogékonyságaikat egyes fontos emberi tevékenységek iránt.

Az elit iskolák léte - tény. Lehet szeretni, nem szeretni. Létük úgy nem jó, ahogy nem jó, hogy vannak (nagyon) gazdagok és (nagyon) szegények. Az elit iskolák a gazdagság mentén alakulnak ki. A gazdagok automatikusan alakítják ki az elit iskolákat. A (gazdaságilag és ideológiailag) elit iskolák torzítják a tehetség és képességek szerinti érvényesülés lehetőségét.
Ezért a közoktatás egész rendszerének kell mindenki számára a szükséges tudást biztosítania. Persze ez további hosszú elemzést igényel.

Az elit iskolák torzító hatásai ellen törvényileg nemigen lehet fellépni, mint ahogy az emberek közötti gazdasági egyenlőtlenség ellen sem. Ezt nem gondolták át eléggé a "kakaóbiztos számítógépeket" a központba helyező látszatreformjaikkal a "vallásos" liberálisok, s az utánuk kullogó "vallásos" szocialisták. Most nehogy másféle vallásosság és elfogultságok irányítsák az intézkedéseket!
Az iskolai közösségteremtés szükségessége semmiképp sem jelentheti a világnézet elsődlegességét a világképpel szemben. Sem azt, hogy a világkép elemeiből csak a minket érdeklő részekkel foglalkozunk, csak azok elsajátítását követeljük meg igazán gyerekeinktől. Ahogy értelmezésem szerint @Don T. Boy kettős hozzászólásában frappánsan rámutat arra, hogy a széplelkeskedés igencsak kevés.
Mika János éghajlatkutató előadása 2010. május 18. kedd, 18.00 BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem Az előadásban áttekintjük azokat az érveket és ellenérveket, amelyek az éghajlat melegedése és annak emberi eredete mellett illetve ezek ellen…..
paligreg 2010.08.30 19:57:07
paligreg 2010.08.30 21:31:26
www.hangtar.radio.hu/hangtar/

◄ ►MR műsor - 2010.08.25
16:00 - 17:00 Veres Ágnes interjú Miskolczi Ferenccel, beszélgetés Zágoni Miklóssal és Láng Istvánnal
paligreg 2010.09.02 07:47:56
@Joco74: A jövő hét végén? Akkor már csak egy hét lesz a 14. európai szkeptikus kongresszusig.
  A Magyar Tudományos Akadémia Gazdasági és Jogtudományi Osztályának külső tagjává választották László Ervin zongoraművész-halandzsőrt. Először azt hittem ez egy vicc, de sajnos nem az. http://szkeptikus.blog.hu/2010/04/08/laszloervinRóla van szó."László…..
paligreg 2010.05.06 21:19:25
Nikola Tesla földi pályafutásának első 25 évéről szóló múlt heti posztunk örvendetes olvasottságától fellelkesülve (24 óra alatt 11 ezer egyéni látogató 23 ezer oldalletöltést produkált, amivel a blog eddigi históriájában a második helyre kapaszkodott) nekilátunk tehát…..
paligreg 2010.04.12 10:43:48
Hogy miben és mennyire volt zseni, s mik voltak a korlátai, s miért:
hrasko.com/xaknak.php?docid=10019

Forstdream hangneme, no meg ahogy nézem feljebb sokan másoké is primitív és meggondolatlan. Tessék előbbb guglizni, olvasni, értelmesen értékelni, szelektálni- ahogy ez a konteo blog teszi - majd véleményt fogalmazni, s azt értelmesen továbbadni! Persze ezekben a támákban ez olyan dolog mint az aranymosás. És egyáltalán nem mind arany ami fénylik.

Edison-ról pedig jó olvasmányos ifjúsági mű Száva István: A Menlo Parki varázsló

www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rab/0/7823/edison.htm

......
paligreg 2010.04.30 13:18:14
@Forestdream: A nemtudás nemcsak a törvény előtt nem mentség ... .
w Kommunista, fn. 2010.03.14 21:30:00
Kedves emberek, szükségem lenne a "kommunista" kifejezés minél pontosabb, vagy legalább minél bőségesebb definíciójára. Szótárazni, sőt Márait olvasni én is tudok, leginkább az érdekel, hogy kábé mit, kit, kiket értünk "kommunista" alatt a mai…..
paligreg 2010.04.09 14:11:52
@darkmirjam: Egyetértek, sajnos így van a mai közbeszédben. Dehát a Föld szó ma is sokak számára nem egy gömböt, hanem egy lapos korongot jelöl ... . Én 1984-ben pártbeszélgetésben (így hívták akkor a közvéleménykutatást!) úgy válaszoltam, a mi a kommunista kérdésre, hogy "kommunistának lenni annyit tesz, mint vallástalan kereszténynek lenni".
Véleményem szerint emiatt a vallástalanság miatt vált mára szitokszóvá (no meg volt az már a régi ánti-világokban is). Hogy világos legyen a vallástalan nem egyszerűen istentagadót, ateistát jelent. Eleve hiányzik a világképéből bármilyen objektíve létező isten is. Illetve nem hiányzik - nincs. A történelem azóta meg is mutatta, hogy a "vallásos kommunizmus-szocializmus" halálra van ítélve.

Hiába meséltek fentebb többen helyes történelmi ismereteket a kommunista szó tartalmáról - amíg tömegesen szitokszónak használják, addig rövid szövegekben egy használhatatlan szó marad. Persze a demagógia mindent elbír.
Szkeptikus Klub 2010. március 16. kedden, 18 órakor: Beszélgetés Dr. Fenyő Mártával, a polarizált fényt használó terápia feltalálójával A polarizált fényt sugárzó Bioptron lámpa a forgalmazó állítása szerint hatásos allergia, depresszió, kimerültség, fájdalmak, krónikus (pl. ízületi) gyulladás,…..