Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oiduft

0 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Gondoltátok volna, hogy Louisiana, vagy egy-egy egzotikus ország (Marokkó, Egyiptom) ihlették meg a sztár szülőket a névválasztás során? Mariah Carey és férje, Nick Cannon iker kisfiát Marokkónak (Moroccan Scott Cannon) nevezték el (felső kép), míg Chris…..
Úgy látszik még nem álltak át egységes adatfeldolgozásra a NAV-nál, mert 2 internetes igénylésből az egyiket visszadobták, azzal, hogy nem csatolták mellé a jelenlegi adókártyát: 2011 októberben úgy adódott, hogy le kellett cserélni az adókártyát nekem és feleségemnek…..
Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte,…..
oiduft 2012.02.27 23:16:53
www.tudatosszules.hu/olvasnivalok/marsden-wagner-beszed.htm

Soha semmilyen tudományos adat nem támasztotta alá a szülések kórházakba való áttelepítését. Ez nem egy tudományos kutatási eredményeken nyugvó döntés és cselekedet volt.

Mi orvosok uralni akarjuk a vajúdást és a szülést; a hátára fektetjük a nőt, ami a tehetetlenség és a megadás testhelyzete. Az, hogy ő a hátán fekszik, én pedig a terpesztett lábai közt állok, azt sugallja, hogy teljesen uralom őt. Ez a lehető legrosszabb szülési testhelyzet.

Én sem tudtam milyen egy igazi természetes szülés, míg nem láttam.

Tudják, hogy Angliában kb. 1000 szülész-nőgyógyász orvos van és kb. 30 000 bába? Ugyanez a helyzet Hollandiában, Dániában és Skandináviában is.

Látják? Nagyon érdekes, hogy az orvosok Magyarországon azt mondják, hogy azért van szükség az orvosok jelenlétére a szülésnél, mert azt akarják, hogy az biztonságban folyjék le. Erre én azt mondom, hogy ez egy érdekes állítás. Európában kevesebb babát és anyát veszítenek el, mint Magyarországon.

Skandináviában az esetek 75-80%-ban a bába kíséri be az anyákat a kórházba, ő gondozza, ő látja el tanácsokkal, kíséri a szülést s az anya nem is találkozik orvossal. Ez, az összes szülés 75-80%-ára jellemző! És kevesebb babát veszítenek el, mint önök itt Magyarországon. Hát, hogy mondhatják, hogy biztonságosabb több orvos jelenlétében szülni?!

Egy nagyon jó példa van arra, hogy Magyarországon a gyakorlat nem ilyen. Ez a gátmetszésről szól. Nem tudom, hogy áll ma a helyzet, de néhány évvel ezelőtt a Semmelweis egyetemi kórházban jártam, körbevezettek, majd volt egy beszélgetés, ahol megkérdeztem a professzort, hogy hány nőnél végeznek gátmetszést. Erre ő furcsán nézett rám, és azt mondta: „Mindegyiknél.“ Erre én visszakérdeztem, úgy érti, hogy a szülések 100%-a gátmetszéssel történik? Erre ő: – Igen!

Az egyik fiatalabb orvos mosolyogni kezdett és magyarul mondott valamit a profnak. Én megkértem, fordítsák, amit mond. Azt mondta, hogy néhány nappal azelőtt, egy nő rögtön a kórházi felvétel után megszült, ezért rajta utólag kellett gátmetszést végezzenek!

Meg kell szerezni minden infót arról, hogy mi történik a kórházakban. Mi a császármetszések, szülésmegindítások stb. aránya, mi a valós gyakorlat? A halálozási arányok?!

Hány ember tudja, hogy 1000 baba hal meg évente a szülészeteken? Nem az otthonszüléseknél, hanem a kórházakban! Tudják ezt az emberek?

A magyar nőknek ki kell vívniuk a jogot, hogy eldönthessék, hol, hogyan és kinek a jelenlétében akarnak szülni. Más országokban ez teljesen normális.
A Lucerne tó fölött magasan, a svájci Alpok csúcsai között áll a Villa Am See, a kortárs északi minimál családi betonfészke. A részben a domboldalba ásott villa nehezebb időkben főhadiszállásnak is elmenne, tekintélye, zord, mégis vonzó karaktere alkalmassá teszi. Ahhoz…..
Új MÁV blog Macskás kaland 2011.08.13 12:40:00
Dezső küldött egy levelet, melyben felháborodott azon, hogy a nejét rendőrökkel szállíttatták le az IC-ről.  A kedves feleség ugyanis macskával utazott, erre a kalauz 8000 6000 Ft-ra akarta megbüntetni, s mivel ez nem jött össze, így jött a karhatalom. Azon lehet vitatkozni,…..
oiduft 2011.08.13 21:02:12
Nem értem, mi az utas problémája. Utazás ELŐTT kell tájékozódni az utazási feltételekről. Mivel a macska nem tud olvasni, ezért őhelyette is. Felesleges, sőt: égő emiatt pattogni.

Bár nekem kutyám van, és nem olvastam végig az üzletszabályzatot soha, mégis tudom, hogy élőállatot szállítani nem lehet IC-n, kivéve a vakvezető- és rendőrkutyát. Fent van a MÁV honlapján is, el sincs dugva, kb egy percembe került megtalálni:
www.mav-start.hu/utazas/belfold/felkeszules.php
A vakvezető kutya kivételével nem vihető be élő állat

az 1. osztályú kocsiba,
az étkezőkocsiba,
a pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonatba és kocsiba.

A magyaron kívül más nyelvet nem beszélő IC kalauz viszont übergáz... Azokhoz a külföldiekhez miért nem hívott rendőrt? Az ilyet le kellene fokozni személyvonati kalauzzá, ha létezik ilyen egyáltalán...
oiduft 2011.08.14 09:29:18
@topi6: A stílus maga az ember. :(

Nem tudok valamit? Akkor utánajárok, megkérdezem. Ott, ahol kell, úgy, ahogy kell. Nem várom el, hogy más rágja a számba, amit tudnom kell - elvégre honnan tudná más, hogy nekem milyen információra van szükségem? Ha elmegyek, teszem azt, a Magas-Tátrába túrázni, akkor nem vagyok hülye, hogy ott jöjjek rá: a hegycsúcson délelőtt 11-kor MINDIG elered az eső, tehát kötelező felszerelés az esőkabát...
Oiduft képet küldött, két méretben teszem ki a láthatóság érdekében:Your valuables there is no safety in your car - vagy nekem nincs abszolút nyelvérzékem, vagy annak, aki ezt így ki merte írni a Miskolci Megyei Kórház előtti parkoló elé. (Magyarul: az ön értékei nincs…..
oiduft 2009.07.21 10:56:35
Az angol csak nálunk világnyelv (ahogyan Kobayashi Ken-Ichiro is csak nálunk világhírű karmester)! Legalábbis mi sokat bizonygatjuk itthon magunknak az angol nyelv fontosságát, holott nyilvánvaló, hogy haladó nemzetek nem is ismerik a világnyelv fogalmát. Sőt, nagyon jól elvannak…..
A minap fejeztem be Passuthtól az Esőisten siratja Mexikót, amiből elég jó képet lehet kapni arról, hogyan hódított meg Cortez 300 zsoldossal egy egész birodalmat. Érdemes elolvasni, bár a könyv jórészt Cortez-apológia. A szerző láthatóan kedveli a kalandort, és hajlamos…..
oiduft 2009.05.12 23:18:48
@eloszto: Inkább te nézz utána. Konkrétan Ambroise Paré (1510-1590) négy francia király alatt volt a hadsereg fősebésze. Ebben a korban a sebeket (főleg, ha lőtt seb) forró vassal vagy olajjal égették ki. Egy csata után azonban Parénak elfogyott az olaja, csak a tiszteknek jutott, a közkatonák sebeit kútvízzel öblítette ki. Másnap csodálkozva tapasztalta, hogy a tisztek lázasak, a közkatonák meg szépen gyógyulnak. A Semmelweis korabeli orvosokról nem is beszélve, akik könyékig turkáltak a halottakban a boncoláskor, utána meg kézmosás nélkül nyúlkáltak frissen szült anyákba, akiknek 8-15%-a meg is halt gyermekágyi lázban... Egészen a 19. század közepéig-végéig, amíg a fertőtlnítés és az altatás/fájdalomcsillapítás kérdéseit meg nem oldották, és az emberi testet alapvetően fel nem térképezték, egy orvos nem sokat tehetett a betegéért, mint hogy eret vágott rajta meg beöntést adott neki, esetleg összevarrta a sebeit. Egy gyógyfüveket jól ismerő asszonynak több haszna volt.

Olvasásra javaslom Birtalan Győző "Óriáslépések az orvostudományban" című könyvét, utána beszélhetünk.
MedIQ Kórházi étkek világszerte 2009.05.09 07:05:00
A hét blogja díjat tőlem a Hospital Food blog kapja, ahol páciensek a világ minden tájáról beküldik a kórházakban, klinikákon készített fotóikat, melyeken az látszik, mivel etetik őket. Tanulságos végignézni a képsorozatokat, mert néhány ételt még egy 4-5 csillagos…..
Zseniális matematikai térgörbületet avagy alternatív dimenziót fedeztek fel ern0 ismerősei a balatonberényi Paprika Csárdában. Arrafelé a teljes személyzet meg van róla győződve, hogy a 30+20 az összesen 50. Hát, nem mindig: Barátomék hétvégén négyesben Balatonberényben…..
oiduft 2009.05.06 21:37:45
@moli: Vendégként is böngészheted az Ongót. :-) Van egy ilyen link, csak két sorral lejjebb. Rákattintasz, és csodák csodája, regisztrálás nélkül is bent vagy.
Számtalan probléma tornyosul a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium előtt. Hónig Péter miniszter szerint mindig olyan feladatokkal keresték meg, amelyek egyfajta válságkezelést igényeltek, és a mostani helyzet is ilyen. Új nagyprojektek elindítására nem látja…..
oiduft 2009.05.05 16:08:08
@Ákibard!: én meg javaslom, vegyél már vissza kicsit. Állomás mellett lakom, hetente többször is járok vonattal, van közte reggel, délelőtt, délután, még késő este is, hétvégén és hétközben egyaránt. Utastársaim 90%-a 65 év alatti, főként dolgozó emberek és fiatalok, így nyár felé megszaporodnak a gyerekcsoportok, akikkel nagyon nehéz együtt utazni. Tömeges nyugdíjastámadásra még nem láttam példát - mondjuk BKV-val nem is szoktam utazni.
  Az AIDS tragédiáján nem lehet úrrá lenni csupán pénzzel, csupán kondomok osztogatásával, ami csak elmélyítheti a problémát. A megoldás a spirituális és emberi ébredés, és a szenvedőkkel vállalt szolidaritás – mondta XVI. Benedek a luandai reptéren, mielőtt…..
oiduft 2009.04.29 23:07:09
@plastik02:
"már bocsánat, de pápaként így nyilatkozni orbitális faszság és felelőtlenség.
a szeretet az nem fogja kinyírni a HIV-vírust a gumi viszont valamennyi védelmet ad legalább. ennyi, nem túl bonyolult..."

Szerintem fel se fogod, hogy a pápa miről beszélt. Ha mindenki csak a saját párjával szexelne, akkor nincs kitől elkapnia a HIV-vírust. A monogámia az összes szexuális úton terjedő betegségnek útját állja, és voilá: nincs szükség gumira (hacsak nem fogalmazásgátlás céljából). Ergo AIDS-et is csak vérátömlesztés útján kaphat el. Erről a szeretetről beszélt a pápa. Amíg a promiszkuitás egy népszokás, addig nem csoda, ha az AIDS gyorsabban terjed, mint a közönséges nátha.

A promiszkuitásnak meg a nyugati világban csak használt az óvszer és a tabletta általánossá válása. A szex bárki számára bármikor elérhető fogyasztási cikké vált. Értsd jól: nem az eszköz (óvszer, tabletta) a rossz - de vissza lehet élni vele. Mint bármivel.
oiduft 2009.04.29 23:55:28
@kovácske: Olvasd el még egyszer, amit írtam. :-) Nem a gumi a rossz. Ja, és nem a szex a rossz természetesen, mielőtt még erre gondolnál.

De: miért hasonulna meg önmagával a katolikus (vagy bármelyik) egyház? Benne van a Tízparancsolatban, közvetlenül a Ne ölj után és a Ne lopj előtt, hogy Ne paráználkodj. Már miért helyeselné a katolikus egyház a félrekúrást, ha amúgy egyetért a többi parancsolattal, pl a magántulajdon és az élet védelmével? A katolikus egyház alternatívát kínál a szabad szex-szel szemben, aminek a következményeit épp bőven aratja az afrikai kontinens. Olyan alternatívát, ami a gumival ellentétben 100%-os hatékonyságú, teljesen ingyenes, és csupa hasznos mellékhatása van, pl ép családok, boldogan felnövekvő gyerekek, egészséges társadalom, boldogság, happy end.

Ezzel szemben még mindig arról folyik a vita, hogy a pápa tiltja a gumit... Mikor ezt se így mondta, és mondott ennél sokkal többet, lényegesebbet, fontosabbat. Csakhogy a monogámia nem szalagcímre való, ugyebár. Arról nem is beszélve, hogy elmaradott, ósdi, betarthatatlan, talán még káros is...?

Hogy megvalósítható-e társadalmi szinten, vagy sem, az más kérdés. A gumi mindenesetre nem terjed, és nem tűnik úgy, hogy megoldaná a szabad szex problémáját. Az oktatás és a felvilágosítás biztos nagyobb sikerrel járna.
oiduft 2009.04.30 00:49:23
@Larus: Így van. Megtörtént eset: egy misszionárius és a menyasszonya évekig vártak egymásra szüzen. A férfi pár hónappal az esküvő előtt megingott, kivett egy szobát egy prostituálttal. 15 percnyi "gyönyör". de abban a szobában AIDS-szel fertőződött, és pár hónap múlva megfertőzte a feleségét is, aki hűségesen várt rá.
A képen az első emberpár női felének szeméremteste látható. Illetve nem látható, mert levelekkel takarja Éva, ám a világról való tudásunkat felhasználva képesek vagyunk a levél mögé sejteni. Azt meg tudjuk, hogy a kiűzetés tulajdonképpen az evolúció kezdete, az…..
L két filmcímmel nem ért egyet. Mindkettő volt már kommentekben, de most tessék, itt is ki lehet tárgyalni őket: Van két félrefordítás ami bár régi nekem azóta bántja a fülemet. Leginkább azért mert durvák és lényeget ferdítenek el plusz sikerült jól elültetni az emberek…..
oiduft 2009.03.15 11:34:03
Én 14 évesen láttam először a hegylakót, de még évekig nem tudtam, miért az a címe. Egyszerűen értelmetlen volt. Mi az, hogy hegylakó, amikor nem ikifejezetten hegyes vidékről származik, és mitől hívja mindenki azonnal hegylakónak, aki csak találkozik vele? (A beszédük miatt; teljesen egyedi az akcentusuk.)

Szerintem azért fogadjuk el mégis, mert már túl régóta halljuk ezt, és a fülünk megszokta. Amikor jóval később megtanultam angolul, és rájöttem, hogy a Highland az a Skót Felföld, ami nem csak földrajzilag külön kategória (azóta már jártam ott, gyönyörű!!), hanem politikailag, történelmileg és etnikailag is, akkor esett le, hogy Sean Connery és mindenki más miért hívja következetesen felföldinek. Amint már fent is írták, a határ környékén élők inkább voltak angolok vagy angolpártiak, mint a felföldi nyakas skótok, akik a lehető legtovább ellenálltak a beolvasztási és hódítási kísérleteknek, megőrizve ősi, törzsi berendezkedésüket és nyelvüket. Az angoloknak, amikor végül sikerült megszerezniük Skóciát, az egyik első dolguk volt, hogy a törzshöz tartozás ősi jelképét, a skótkockás szoknyák egyedi mintázatát betiltsák, halálbüntetés terhe mellett. Ez annyira sikerült nekik, hogy mára szinte egyetlen eredeti mintázat sem maradt fenn, az egyes klánok mai mintázata már újraalkotás.

Ha a felföldihez hasonló súlyú és értelmű magyar szót keresnénk, akkor nekem a kuruc jutna eszembe, ami visszaad valamit a nyakasságból és ellenállásból, bár értelemszerűen hülyeség lenne ezt használni. :-) A hegylakó viszont félrevezető és értelmetlen. És az akkori fordító helyében maradtam volna a felföldinél. A magyar fül akkor azt szokta volna meg...
oiduft 2009.03.15 12:35:30
@-d(-_-)b-: Igazad van, hegyes vidékről származik, nem fejeztem ki magam elég pontosan. Az Eilean Doan Castle, amiből ordítva kivonulnak csatába, a tengerparton van, nem a hegytetőn. A filmbeli település sem hegyen van. Ergo számomra értelmetlen valakit hegylakónak hívni, ha nem hegyen lakik, hanem völgyben meg tengerparton. Ráadásul egy olyan országban, ahol néhány terület kivételével nyagyítóval kell keresni a síkságot, mert mindenütt hegyek vannak.
oiduft 2009.03.15 15:26:28
Nem kekeckedni akarok, csak elmondtam, engem miért zavar a hegylakó kifejezés.

@-d(-_-)b-: Felvidéket nem azért hívjuk felvidéknek, mert mert "fent" van? :-) (Tudod, mint Alsó- és Felső-Egyiptom.) A Felföld Edinburghtól északra van, ennek ellenére nem fordítanám felvidéknek, az nekem a Felvidék a mai Szlovákiában. Azt se hívnánk Felföldnek, ugyebár? :-)

"dehát te írod, hogy alig van síkság. Az ilyen helyet meg hegyvidéknek hívják, nem?" Nem feltétlenül. A Feldöld nagyon változatos tájék: van benne tóvidék, fennsík, magasnak tűnő hegyek, mély völgyek, mocsarak, hullámzó fennsíkok, sziklás partvidék, igen ritkán erdők, amit akarsz. A hegyek egészen magashegységnek tűnnek a magashegyi növényzet miatt, pedig alig néhány csúcs magasodik 1000 m fölé.

Számomra a hegylakó csak akkor lenne megfelelő fordítás, ha a hegyen lakna, nem pedig egy egyértelműen síkabb vidéken élő és földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozó törzs tagja lenne. A felföldi viszont takarja az egész skót kultúrát és identitást, aztán azt az angol szemmel nézve barbár törzsi struktúrát, ami a klánok között viszálykodásban, az angolok felé viszont kemény ellenállásban mutatkozott meg. A hegylakó szó ezzel szemben csupán a highlander szó szerinti fordítása. Ennyi.
Nem biztos, hogy HGy beküldését teljesen értem, de hát én annyi mindent nem értek az életben.Asszociációkban viszont erős vagyok, és rögtön ez a comment:com-os poszt jutott eszembe...
oiduft 2009.03.15 14:58:53
Félrefordítások Szegény lány 2009.03.08 11:45:00
Professor Pizka (raerunk.blog.hu) beküldésében valóban egy fordítási hiba volt, még ha nem is teljesen az, amire ő gyanakodott először. A Velvetről mellékelt egy rövid írást (eredeti cikk itt): Jade Goody egy hónapon belül meghal 2009.02.28. 15:33 - -bry- Az orvosai szerint a brit…..
Tisztelt MÁV-figyelő! Füzesabony a MÁV azon büszkesége, ahol a "high tech" 3G IC és a kőkorszaki utastájékoztatás romantikus, római kori elegyet alkot. A vágányok számozása kizárólag a peronok elején található meg róma számokkal, vasoxidos  :)  táblán,…..
oiduft 2009.03.02 20:11:20
Volt szerencsém évekig naponta igénybe venni a füzesabonyi állomás kínálta lehetőségeket; jelenleg ezt hetente teszem, így a kommentelők többségével szemben tudom, Vajda Milán miről írt.

Bár Füzesabony nem egy nagy település, azonban fontos vasúti csomópont: a Miskolc-Budapest fővonalról itt lehet átszállni Debrecen, illetve Eger felé, minden erre közlekedő IC megáll itt. Tehát tényleg fontos lenne megfelelő utastájékoztató tábla kihelyezése a pénztárnál, az aluljárókban és fent a vágányoknál is.

Ehhez képest a vágányok mellett, a peronon semmiféle utastájékoztató nincs, csak a hangos - bár az tényleg jól hallható, és mindent kétszer bemond, én még csak egyszer ültem rossz vonatra. Ennek ellenére elég hülyén érezheti magát az, aki életében akkor jár először Füzesabonyban, és át akar szállni - netalántán külföldi vagy hallássérült. Előbb le kell ballagni az alujáróba - ami egyúttal a város északi és déli része közötti egyetlen hivatalos gyalogosátjáró is -, ott a csavarral rögzíthetős rozsdás kijelzőn megkeresni a vonatát és a vágányszámot, majd vissza felmászni a lépcsőkön. Az eleve nem túl széles aluljárót tovább szűkíti a szép nagy újságosbódé, amit a lehető legzsúfoltabb helyre, a fő 3. és 4. vágányok alá telepítettek (ezeken fut át a Budapest-Miskolc főnoval összes vonata, ergo lent, az aluljáróban itt zsúfolódik össze egy-egy vonat érkezésekor a legtöbb ember). És hogy a helyzetet egy kicsit bonyolítsuk, az aulujáróbéli utastájékoztató tábla egyáltalán nem működik (biztos áramszünet miatt... :-) ), ilyenkor a pontos információért még egy lépcsőt fel kell mászni, el hosszában a vasútállomás mentén, be a pénztárakhoz - mert ott is van eldugva egy tájékoztató tábla -, majd a vágányok felé ismét lépcsőn le, lépcsőn fel. Perontető csak a 3-4. vágányok fölött van, a többiek vagy áznak, vagy lemennek az aluljáróba, vagy még messzebb ballagnak az állomásépület felé, ahol viszont a visszhangtól nem mindig lehet érteni a hangosbemondót, és a vágányok is messze vannak, könnyen lekéshető egy-egy vonat. Az elvileg kilencig nyitva tartó fűtött és nemdohányzó váróterem néha már fél kilenckor is zárva van, és egyes honfitársaink teljes lelkinyugalommal fújják benne a füstöt, senki sem ellenőriz, senki sem kér számon (régebben még ült bent egy vasutas, hogy a rendet fenntartsa, ma már nincs rá kapacitás).

A helyiek számára a helyzet egyszerűbb: mi már tudjuk, hogy a miskolci személy a kettesről indul, a debreceni személy a hatodikról vagy az elsőről, ahol éppen dízel pöfög, Eger felé általában az öödikről megy, Pest felé a negyedikről, Miskolc felé a harmadikról indul a gyors és az IC. De ha egy külföldit kell eligazítanom ebben a rozsdásodó információhiányban, akkor sosem vagyok büszke szép magyar hazámra, és benne erre a műemlék vasútállomásra.
oiduft 2009.03.02 22:44:19
@Peti817172M: Ja, és múlt szerdán utaztam vele, Miskolctól Pestig végig 17:32 volt a pontos idő. :-)
Krisztián és Tamás, a két jóbarát egy napon úgy döntött, a harkányi fürdőben költik el  üdülési csekkjeiket. Wellnesselni vágytak, korlát nélkül, ezért a pénztárnál a minden szolgáltatásra kiterjedő jegyet kérték, majd egy órával később még mindig szárazan…..
oiduft 2009.02.25 09:41:49