Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anchan86

45 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kézműves tofu szaküzlet. Kuromon Icsiba, Oszaka, Japán Kínában 5000 éve termesztenek szóját, amit kezdetben zöldségként, hüvelyesként fogyasztottak, majd több feldolgozási, finomítási eljárás megjelenésével rengetegféle tradicionális ázsiai élelmiszer, alapanyag, ízesítő jött létre. A tofu és a…..
Anchan86 2019.03.09 10:35:15
@Bkkzol: Nem foglak győzködni, meg az ízlésen nem lehet vitatkozni. Én már elég régóta eszem tofut (hússal is) elsősorban ázsiai ételekben kedvelem. Húspótlóként "töltelék ételként" nyugati fogásokban pedig sosem fogyasztom, mert nem szeretem. Azt a tofut amit Magyarországon, Európában, Amerikában eszel, veszel nem lehet öszehasonlítani azzal amit Ázsiában, elsősorban Japánban lehet kapni. Itt nemigen látsz fűszerezett ízesített tofut, mert ezt a minőséget nem kell ízesíteni és alapvetően más jellegű a konyha.Ha egy ázsiai a Japánban kapható átlag 100 jenes snack kolbász alapján ítélné meg a kolbászokat, akkor megérteném, ha azt mondaná, hogy nem szereti a kolbászt. Ez ilyen.
park a hegyekben Eddig háromszor jártam Sikokun és nagyon szeretem. Kalandvágyóknak ajánlom a sziget felfedezését, akik olyan helyet keresnek Japánban, ahol elérhető áron, a turisták tömegeit elkerülve, békében lehet kikapcsolódni akár családosan is. Egy korábbi posztban már szó volt róla milyen…..
100 éves présgép a szójaszószgyárból Sódosima: a szójaszósz szigete  Nemrég Sódosima szigetén jártunk, ahol a japán szójaszószkészítés hagyományát már több mint 400 éve ápolják. Sódosima közigazgatásilag-a Sikokun található- Kagava megyéhez tartozik, de egy önálló sziget, nevén nevezve…..
Anchan86 2017.07.18 14:29:11
@Attilajukkaja: Az okara a szòjatej keszìtès mellèktermèke (a szòjàt beàztatjàk, megfőzik, ès vìzzel összeturmixoljàk, majd leszűrik ès leprèselik). A kiprèselt moromi tovàbbi felhasznàlàsànak utàna kell nèznem.
Anchan86 2017.07.18 14:34:42
@japancuccok: Èn Japànban èlek közel egy ève. A könyvet olvastam a mùzeumot meglàtogattam, ahogy le is ìrtam a cikkben, nem is èrtem a kèrdèst... Szòjaszòszt senki sem kèszìt otthon Japànban sem, ez ahhoz picit bonyolult, de miszòt ès moromit kèszìtettem màr a japàn anyòsommal.
Anchan86 2017.07.18 15:12:20
@japancuccok: Ismerem a műsort, èrdekes. De sajnos nem ismerek ilyen embert. Az otthoni szójaszósz kotyvasztáshoz viszont most megjött a kedvem...
  Az japán kultúrában az alkoholfogyasztás ugyanúgy a része az életnek, mint nyugaton, hiába az urbánus legendák arról, hogy az ázsiaiak nem bírják a szeszt. A házioltároknál és a temetőkben is gyakran áldoznak alkoholt az istenségeknek és az ősök szellemeinek, de  a baráti jellegű, közösségi…..
Anchan86 2017.03.06 22:41:49
@toportyánféreg: jó étvágyat a higítóhoz, ez nem az.
Nem sorozat, ennyi volt.
Anchan86 2017.03.06 22:44:22
@Who111: Egy ideig valamiért nem jelenítette meg a rendszer, de már látható elvileg. Amúgy a szakén kívül igen, ez az egyetlen tradicionális piájuk. Kínából jött át a szeszkultúra ott is főleg rizsbor van meg gabonapárlat. A többi nyugati dolog...
Hiijaten orosi udon- hideg udon tészta citrusos szójaszószos mártásban (az Okaszen specialitása)   Az udon tészta készítésének hagyománya Kagava(香川) megyéből -régi nevén Szanuki 讃岐- származik, ami Japán délen fekvő kis szigetén, Sikokun található. Ez a régió sokáig nehézkesen fejlődött, mivel a…..
Gondolom sokant tudjátok már, hogy kínai konyha régen nagy hatással volt a japán konyhára -jelenleg inkább a nyugati hatás dominál- és számos híres japán étel valójában kínai eredetű. Így  talán az sem meglepő, hogy egyes japán nagyvárosokban találhatók kínai negyedek, amik főleg gasztronómiai…..
  Oszaka belvárosában van egy vásárlóutca, nevezetesen a Szennicsimae Dogujaszudzsi (千日前道具屋筋 ) , ami tele van minden vendéglátáshoz és konyhai munkához kapcsolódó áruval.Lehet itt a kézműves műanyag szusitól -éttermi bemutatóanyag céljára szánva- a legjobb agyag és fémedényeken, készülékeken…..
Anchan86 2016.06.24 22:59:42
@ComLo:
A haramdik bekezdés második sorában van egy hiperlink ami egy régebbi blogposztra mutat. Kattintsd le, talán választ kapsz a kérdésedre! ;)
Habár Japán nem büszkélkedhet Kínához hasonló kiterjedéssel, a szigetország eltérő földrajzi és éghajlati adottságai miatt a konyha itt sem általánosítható, és tudható le egyszerűen a rizs- hal -szója "szentháromsággal". Sőt, a valójában a japán konyha manapság már sokkal sokszínűbb és nemzetközibb,…..
Akárhogy is nézzük, a vegetáriánus táplálkozásforma eredetileg ázsiai, illetve buddhista gyökerű, elméleti hátterű gyakorlat, mely immáron vallási vonatkozásaitól javarészt megfosztva él tovább a Nyugati világ kultúrájában is. A buddhista rendek, ennek ellenére elég különböző módon állnak a…..
Nem egyszer találtam magam szembe az egyébként teljesen logikus kérdéssel, hogy vajon Ázsiában isznak-e az emberek gyümölcsteát.Természetesen isznak, habár ezek a nálunk megszokottól eltérő gyümölcsökből készülnek, amik  közül sokat gyógynövényként is számon…..
  清汤抄手-qingtang chaoshou szecsuáni wonton leves   A wonton Észak-kínai eredetű tésztaétel és tulajdonképpen a főtt húsos táskából (水饺-shui jiao) alakult ki és terjedt el Kína délebbi részeire. Nagyjából a Tang- dinasztia korától alkot ez a két étel külön…..
Kínában első találkozásom a wonton-nal Chengdu-ban történt. Ma is emlékszem, amikor megérkezésünk napján elcsigázva, késő este az utolsó még nyitva tartó helyek között megpillantottunk azt az egyszerű kifőzdét, ahonnan jóleső levesillat áradt. Miután helyet foglaltunk…..
Mivel nem áll meg a természet a nyárnál és kicsit hűvösebb napok jönnek, elhatároztuk, hogy megtámogatjuk a rózsák hervadását egy érdekes, Kínában kifejezetten gyengélkedés és meghűlés esetén ajánlott, ám az itthon fogyasztott herbáriumoknál lényegesen finomabb és…..
Szójapácban A Yunnan- i konyha 2014.05.16 16:54:52
Yunnan tartomány Kína egyik legdélebbi régiója, Vietnam-mal, Laos-szal és Myanmar-ral határos. Természeti kincsekben igen gazdag: erdők, hegyek, folyók, rendkívül tiszta levegő és a speciális vörös talaj jellemzi. Kína 54 nemzetisége közül 25 Yunnan-ban is megtalálható. Ezen…..
qing zheng yu (清蒸鱼)   Talán kevesen tudják, de a kínaiak legalább akkora halrajongók, mint a japánok, bár utóbbiakkal ellentétben ők többnyire a folyami halakat részesítik előnyben. Érdekes különbség, hogy míg Japánban az édesvízi halakat találják a kelleténél…..
Anchan86 2014.02.26 08:30:35
@motoroskonyhaja: Mindenkeppen!
Anchan86 2014.04.13 11:02:12
@A fickó: Ehhez az ételhez van egy külön szósz (蒸鱼豉油). Lee Kum Kee cég termékének, ami nálunk is kapható ez a neve: seasoned soy sauce for seafoods.
Anchan86 2014.04.13 11:06:15
@motoroskonyhaja: Örülök hogy ízlett, ez egy nagyon finom, egyszerű és egészséges étel,mi is nagyon szeretjük!
  Nemrég érkeztünk haza Csengduból, Szecsuán és Közép- Nyugat Kína központjából, de nem túlzás ezt a várost Kína egyik gasztronómiai fővárosának is nevezni . A szecsuáni konyha igen híres a pikáns, csípős ízeiről amit a „málá wei ” ( 麻辣味)kifejezéssel…..
A legtöbben úgy gondolnak a kínaiakra, mint akik rizst rizzsel esznek, pedig ez erős túlzás. Bár az is egyre több nyugati számára világos, hogy a tészta valójában kínai találmány és közel kétezer éves múltra tekint vissza, mégis  csupán néhány fajta kínai tésztaételt…..
Lassan két hónapja nem jelentkeztünk hírekkel, pedig a háttérben ismét komoly munka zajlott. A célkeresztben egy egészen látványos és sokak által már régóta várt funkció fejlesztése volt: képgaléria és csoportos képbeszúrás, a galéria három különböző megoldást kínál…..
Szójapácban Kínai reggeli Pesten 2013.12.27 20:05:05
Nemrégiben kaptam egy hasznos tippet, miszerint van egy klasszikus kínai reggeliket -is- kínáló hely Pesten, amit érdemes lenne kipróbálnom. Így is lett és nem csalódtam, sőt, kicsit meg is lepődtem. Az étterem egy rendezett, modern, kétszintes épületben található Budapest X.…..
Richárdék rosszkor látogattak a szegedi Cooltour caféba, mert a tulajnak épp rohama volt, és 5 perc után kidobta őket, mert még csak a társaságuk fele rendelt: Szegeden található egy Cooltour café nevezetű vendéglátó ipari egység. Nem először voltam a helyen de ilyet még…..
Az ázsiai konyha elsősorban nem a süteményekről híres, így sokan idegenkednek is az ilyen, "messziről jött" furcsaságoktól. Pedig az édességek hosszú múltra tekintenek vissza Kínában is: fogyasztásuk eredetileg ünnepekhez, vallási rituálékhoz kötődött. Bár manapság a…..
Megszagolni és megérezni Közeledik a december, elérkezett a sütött teák szezonja. Ilyenkor a tajvani pörkölt oolongok és a wuyi hegyi teák között keresgélek amíg forr a víz. Meleg hatású, tüzes aromájú, különösen ízes és illatos teák, szürcsölésük közben olyan…..
Most hogy újra beköszöntött a borús, nyirkos, kellemesnek cseppet sem nevezhető időszaka az évnek, sokkal szívesebben képzeljük magunkat megint trópusi nyárba, mint a pocsolyák tengerébe.  Ez a nyomasztó légkör sokunkat terel a hűtő felé, ilyenkor fogy ki mindenki a…..
Jegyzet a zsidó újév alkalmából Igen, vannak zsidók Kínában, bár a kínai kormány szerint nincsenek kínai zsidók! A judaizmus nem tartozik Kína öt hivatalos vallása közé, és a zsidók az ország hivatalosan elismert 55 kisebbsége között sem szerepelnek. Pedig a zsidók…..