Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MULTMENTO

1001 bejegyzést írt és 563 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már régóta álmodom arról, hogy ugyanolyan bögrém legyen, mint gyerekkoromban volt. Ez egy Zsolnay ibolyás, hasas bögre. Régóta beszélgetünk a kollégákkal arról, hogy szinte mindegyikünknek vannak olyan tárgyi emlékei, melyekre vágyunk, hogy ugyanolyan ismét legyen, ha az már…..
Már január elején megvettem a ma bemutatásra kerülő bögrémet, de csak ma tudtam lefényképezni. Nem mindig sikerül jó képet készíteni a porcelán tárgyaimról, legtöbbször valóságban sokkal szebbek és beszédesebbek.Ez a hasas porcelánbögre típus a gyengém, ilyen forma volt…..
MULTMENTO 2011.02.14 08:37:30
@aranyosfodorka: Nagyon jó kis vers. Az érdekesség, hogy eddigi tapasztalatom szerint az ibolyamintás porcelánt sokkal többen szeretik, mint az egyéb mintást. Egyszer egy aukciós oldalon pont olyan ibolyás Zsolnayt találtam, mint a miénk volt, ráadásként még csorbulás is volt rajta. Én elmentem 3000 Ft-ig a licitálással (ez is többszöröse a valós értékének), de mégis ennek közel duplájáért kelt el :-(
MULTMENTO 2022.03.13 06:58:26
@koporcponthu: Köszönöm szépen, az eladó mondta, hogy a KP a Kispest jelzése, de amikor írtam ezt még nem dolgozták fel ennyire a porcelán jelzéseket. A szakkönyvek csak a II. Vh-ig foglalkoztak vele. Az eladó szerint a bögre inkább a II. VH alatt készülhetett, mert a szegély aranycsíkja letünt, és egyszerű zöld csíkot kapott körbe a drága arany helyett. De ez lehet csak az eladó logikusnak tűnt magyarázata.
Európa fekete levese - volt egyszer a vendéglátó-ipari múzeumban a kávétörténeti kiállítás alcíme. Ez a kiállítás nekem és barátomnak nagyon tetszett. Főleg azért, mert a kiállítás rendezőjének személyes vezetését élvezhettük. A kiállításon ismertem meg a karlsbadi…..
MULTMENTO 2022.03.13 06:51:54
@koporcponthu: Köszönöm az információt.
Új akkumulátort vettem a fényképezőgépembe. A feltöltött akkumulátorral fotótúrára indultam, hogy lemerítsem. Amikor elindultam Raul Wallenberg emléktábláját fotóztam a Benczúr-Bajza sarkon, amikorra sikerült lemerítenem az akkut Langfelder Vilmos emléktábláját fényképeztem az Andrássy úton.…..
MULTMENTO 2021.10.29 09:43:45
@Verne Gyula: Köszönöm, javítottam.
Mi is játszottunk ilyennel az iskolában. Ezzel szabadott, nem úgy, mint a Monopoly-val, melyről akkor csak suttogva lehetett beszélni. Azért szerettük, és vendégségben igen gyakran játszottuk mi is. Miki barátom már jó ideje írogat a Facebookra, hogy van, neki Gazdálkodj Okosan…..
MULTMENTO 2020.06.28 09:32:19
@spartains: Sajnos nekem nincs Gazdálkodj Okosan játékom. Ezt a posztot egy barátom képeivel készítettem. Megkértem őt, hoyg válaszoljon Önnek. Remélem megteszi. Üdvözlettel: MúltMentő
MULTMENTO 2020.12.10 08:02:23
@denesb: Sajnos nincs Gazdálkodj Okosan játékom. Én a barátom játékképeivel illusztráltam, aki már eladta az övét, így nem tudjuk küldeni.
MULTMENTO 2021.01.26 07:44:38
@lolo31: Kedves Lolo! Kereslet van rá, ezért most is gyártják. a Vaterán az újragyártottak 1500.és 5000 Ft között kaphatóak. Régen gyártottak is kaphatók ugyanott azok évjárattól, és állapottól függően 9 és 15 ezer Ft között kaphatóak.
Éppen ma van tíz éve, hogy blogger lettem. Miért adtam ezt a címet? – Ez illik hozzám. Szeretek számokkal játszani. Végül is ez a szakmám. Most akkor következzen a bloggerkedésem tíz évének bemutatása számokban, posztokban és képekben. A „blog.hu”-n összesen nyolc évet töltöttem. Itt sikernek…..
Nagyon féltem régi öntöttvas tárgyakhoz nyúlni, mert sajnos az öntöttvas idővel törékennyé válik, így törtem el annak idején a régi faszenes vasalónkat. Örököltünk egy régi mérleget az alábbi állapotban:Mit sikerült eddig erről a mérlegről…..
MULTMENTO 2013.05.21 07:58:50
@Boldogblog: Köszönöm, de nincs szükségem újabb mérlegre. Nyugodtan tegye fel a Vaterára, elég sok antik mérleggyűjtő van, bisztos akad jó gazdája.
MULTMENTO 2020.01.05 10:09:00
@danna27: Kedves Danna! A mérleghez én egy közönséges dobozos spray festéket használtam. Az aranyozást kis ecsettel végeztem. Porcelán óramérleg számlapot 10 évvel ezelőtt lehetett még vásárolni az Ecserin. Nálam a gond az volt, hogy azok méretben nem voltak jók.
Jó felújítást!
Józsi
Ez a festett  asztalka porosan, megviselten érkezett hozzánk. Kíváncsiak voltunk, ezért leporoltuk. Az asztal véleményünk  szerint egy 1870-1880-as években készült neoreneszánsz stílusú asztalka. A lapján szereplő kép egykorú lehet az asztallal. Az asztal egy viszonylag…..
Az eddig ezen a blogon bemutatott régi bútorainknak szerencséje volt abban, hogy a padláson vészeltek át több évtizedet. A Singer varrógépünk, mely a 60-as években ment tönkre sajnos mostoha sorsra jutott. Anyósom emlékei szerint még az ötvenes években használták a csónakos…..
MULTMENTO 2010.11.24 08:11:58
@cZs: Köszönöm a linket. Az égetés tényleg látványos és eredetileg én is gondoltam erre a megoldásra. A legnagyobb gondom a munkaasztal interziájának a megmentése, ehhez beszereztem egy donor gépet, melynek használhatóbb a munkalapja, de egy restaurátor ezt is egy vagyonért (98eFT)-ért vállalta volna. Ennek a felújítása még hátravan, mert azzal azért szebb és fiókja is van. Ennek felújításához szívesen fogadok tanácsot,oktatást.
Köszönöm a hozzászólást ! G. József
MULTMENTO 2010.11.24 14:35:14
@cZs: Én is egy hasonlóan szép gépet vettem fénykép alapján feleennyiért. Csak szállítás után derült ki, hogy a fénykép két évvel koprábbi volt és azóta a gép egy nyitott szin alatt állt letakarva, és az intarziájából szinte semmi nem maradt, de azt hiszem megoldom magam a felújítását, legfeljebb nem kapja vissza az egykori teljes mintázatát :-)
MULTMENTO 2019.02.16 11:51:49
@szebimarci: Kedves Márton,
Egy csöppet sem keserítettél el, a varrógépet illetően. Én nem gyűjtő vagyok, és nálam a varrógépgyártás, illetve gyár története ugyan érdekel, de nem keseredek el attól a gépünk nem eredeti Singer gyártmány. A gép állványát elújítottam, és most pipereasztalként funkcionál. Mint családi emlék van számunkra eszmei értéke. Köszönöm, hogy részletesen írtál a saját gépedről. Üdvözlettel: Geibl József
Az utóbbi időben gyakran kattintok a blogon a „MULTMENTO” névre, és figyelem a bejegyzés számlálóm adatait. Ez a bejegyzés az ezredik. Csodálkozom magamon, hogy ilyen kitartó vagyok, és eljutottam idáig. Hogyan tovább? – Gondolkodtam el. A válaszadásban segített, hogy nemrég…..
MULTMENTO 2018.05.30 14:14:52
@mickey7: Köszönöm. Nekem is könnyebb lesz majd kommentet írnom hozzátok. Már régóta gondolkodtam, hisz több blogspot-os kedvencem van, mint blog-os.
Megőrzésre, és kutatásra kaptam 20 dekagrammnyi régi iratot. Egy hagyatékból származik, nyomozz utána, hátha találsz benne valami érdekeset. – ezzel rám bízta Laci barátom az iratokat. Találtam benne több érdekes levelet, adóbevallási íveket. Első posztként az egykori…..
A pünkösdi hétvégét sem pihenéssel töltöttem. Egy hajszálnyin múlott, hogy szombatot nem a munkahelyem töltöttem. Szerencsésen úgy alakult, hogy a szombatot Tarjánban és környékén tölthettem. Tarjánban évtizedes hagyomány, hogy Pünkösd környékén a kismesterségek…..
A bolhapiacon, az egyik eladó 500Ft-os akciót tartott. Egy nagy dobozban lehetett kutatni a különféle régiségek között. Ott akadtam rá erre a stopperórára. Nézegettem. Nem működik, orosz stopperóra, de biztos meg lehet javítani. – Mondta az eladó. Én meg tovább nézegettem,…..
MULTMENTO 2018.05.20 11:15:32
@aranyosfodorka: A mai mai fogyasztói szemléletnek nagyon ellentmond ez a kis fedél. A "cseregarancia" , mint modern szolgáltatás is a mai fogyasztói szokásokat tükrözi. Ha elromlik, cseréld, és ne javítsd...
A bolhapiacon inkább nézelődöm és beszélgetek az árusokkal. A kis reklám kulcstartó bugyelláris is mindkettőnkben régi emlékeket elevenített fel. Emlékeztünk a Csemege boltok neon kosaras reklámjaira, mely a kis bugyellárison is megjelenik. Budapesten, az első lakóhelyünkön is…..
A solymári svábházban jártunkkor a Közösségi ház vezetője panaszkodott, hogy nehézkesen mennek a Rézi című színdarab próbái. Úgy érezte el kellene halasztani a tíz nappal későbbi ősbemutatót. A nagyközönségnek meghirdetett előadást elhalasztani nem lehet, így mi is…..
Feleségem révén ismételten eljutottunk a solymári német nemzetiségi közösségi házba. A német nemzetiségi házak közül nekem is kedvencem. Egy valódi élő tájház, ahol nem porosodik a település helytörténeti gyűjteménye. Itt rendszeresen vannak közösségi események,…..
A Dózsa György út páros oldaláról szúrtam ki, hogy a túloldalon van az utca névadójának domborműve. A ház másik oldalán egy emlékmű is látszott, gondoltam nem hagyhatom ki és a következő zebrán át is mentem a páratlan oldalra. Meglepődtem és örültem, hogy a házon az…..
Idén ősszel lesz harminc éve, hogy a Pécs-Bátaszék vonalon utazva a vonatablakon kinézve egy vízimalmot láttam. Hatalmas vízkerekének nagy része már hiányzott, és az elkorhadt többi rész is éppen, hogy ott volt még. Már akkor is csak rom volt, de akkor még azt gondoltam: Ha nagy leszek, és ez a…..
Szeretek a Wesselényi utca felé sétálni, mert ebben van a kedvenc festett lakóházam, a Schiman ház. Már többször kerestem rá a neten, és a házról ugyan találtam adatokat, de az egykori tulajdonosáról szinte semmit. Pedig a homlokzatra festett mintaként is értelmezhető klasszikus…..
MULTMENTO 2018.04.30 17:57:49
@aranyosfodorka: Sajnos azon a környéken inkább kivételnek számít. Én is örültem neki, hogy ilyen állapotba hozták.
A VII kerületben a Cserhát utcán jöttem a városligeti sétám után. A járda túloldalán felfigyeltem egy kisméretű márványtáblára. Gondoltam, ha már erre járok, átmegyek és lefényképezem a kaput, és a táblát. Otthon egy kis keresés, és megint okosabb lettem.   Adda…..
Már régóta akartam a Dózsa György úton levő hatalmas sarki szecessziós bérpalotát és bejáratnál levő Latabár Kálmán emléktáblát fotózni. A Latabárok színházi, és filmbeli alakításai a családi felmenőim nagyon szerették. Az én gyerekkoromban, ha az „Önök kérték”…..
Rendszeresen vásárlok antik könyveket a neten. Az egyik On-line antikvárium a nevem napjára egy 500 Ft értékű ajándékkupont küldött. Én meg gondoltam és beváltottam a következő könyvre. Amikor a könyvet átvettem, az átadó csodálkozott, hogy ilyen olcsón - 90 Ft-ért -, soha nem vettek könyvet náluk.…..
A kalaznói kirándulás alatt, amíg a csoport szakmai ügyeket tárgyalt, én elindultam felfedezni a falu legelőkelőbbnek látszó régi házát. Az ablakai szecessziós díszítésűek, és az egyetlen melynek az utcafrontról van a tényleges bejárata. Megtudtam, hogy a háború előtt ez…..
MULTMENTO 2015.06.14 11:51:01
@aranyosfodorka: Sejtettem én, hogy Neked tetszeni fog a poszt, és írni is fogsz hozzá. Nekem is nagyon fáj ennek a háznak a sorsa, és eszembe juttatja a saját lakodalmas házunkat, amelyiket épp most árulja a család. Ha előre lehetne tudni, hogy az új gazda majd megbecsüli, akkor .... Sajnos a lassan pusztuló szép épületekről szól a mi világunk :-(
MULTMENTO 2018.04.14 10:41:56
@NKM: Most a Katolikus egyház tulajdona. A főépületet imateremként használják. Mióta a a falunak nincs ott lakó papja a lakórész egyre rosszabb állapotban van.
Több magyarországi német településen szokás, Húsvét hajnalán a Kálvária felkeresése. Zsámbékon ezt a németek betelepülésük óta minden évben megteszik. Évek óta ezt a hajnali harmatszedést a Lochberg tánccsoport szervezi. Az idei évben mi is részt vettünk ezen az…..
Amikor Bozzay Margit Hazugságok százada című könyvét megvettem, akkor akadt kezembe Bozzay Margit Sorsom mása verseskötete. A verseskötetet azóta is gyakran forgatom. A kötetből válogattam néhány verset.  ..