Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Palidrom

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd egy kiváló írást talált az Élet és Irodalomban Fleck Zoltán tollából. Mint ahogy a korábbi híradásokban már olvashattuk, a neves jogszociológust a Magyar Jogászegylet éves találkozóján indexre tették,  ugyanis a szervezők megrettentek, hogyha előadóként…..
Egy rossz időben történt bírócsere teljesen meg tudja változtatni egy tárgyalás kimenetelét. Egy per története arról, hogyan bújt ki az eladó egy rothadó házért való felelőség alól. Tisztelt Zugügyvéd, Az alábbi érdekes bírói gyakorlattal volt szerencsétlenségem…..
Úgy látszik nemcsak a vendéglőkből szoktak meglógni fizetés nélkül az elköltött ebéd után, hanem néha az ügyvédi irodákból is.  Mit tehet egy ügyvéd, ha nem fizet az ügyfél? Főleg, ha közben az ügyfelet elrabolták:Tisztelt Zugügyvéd,Ügyvédként tevékenykednék,…..
Palidrom 2006.08.04 15:44:18
Tisztelt Bélám: (már bocsánat, hogy letegezem, de jobb híján bratyiznom kell :))
"A munka klasszikus szabályai már csak az ügyvéd-dinasztiák munkájában ismerhetők fel" - Ez azért elég bántó sok kollégára nézve.

Nem igazán vagyok híve annak, hogy csak az lehet a jó ügyvéd, akinek a feneke alá tolják a tutit. Ennek leggyakrabban éppen hogy más, közhelyszerűen ismert következménye van. Olvassuk csak bármely családregényt és keressük a harmadik generációt.

A szakma szükségszerűen felhígul, ha néhány száz ügyvédből néhány ezerre ugrik a létszám...

A fiatalok nem tudnak közvetlen kapcsolatot létesíteni a tapasztaltakkal, mert hogyan is kezdenének neki... A kamara legjobb szándéka ellenére sem lesz senkinek úgy általánosságban a jóbarátja, nem ülhetünk csak úgy be a kamara révén a tapasztalt ügyvédek mellé tanácsot kérni (ingyen). Tisztelet a kivételnek, de a tapasztalt ügyvédnek elég kevés az ideje a jelöltekre, és elenyésző azon jelöltek száma, aki bármilyen képzést kapnak az ügyvédjüktől.
A kamarai oktatás az etikáról meg elvárt viselkedésről fontos, de azért két órában kevés elmondani a szakma szabályait. Főleg, ha sok ügyvéd a kamarai oktatást szükséges rossznak tekinti, és ebben "összekacsint" az egyébként rossz egyetemi beidegződésekből a kötelező oktatást mindig kerülő jelöltekkel. Vagy csak egyszerűen annyi munkát ad az ügyvéd a jelöltnek, hogy ez utóbbi ahol tud, spórol az idejével, beleértve az ilyen képzéseket is.

Ennyiben igenis előnye van a dinasztiáknak, mert ott azért gondolom emberségesen bánnak a saját leszármazóikkal, és nem sajnálják az időt...

De azért mindettől függetlenül a megfelelő és udvarias viselkedés nem elsősorban az ügyvédi munkában szerzett tapasztalattól függ. Azt, hogy kit-mikor tegezzünk, mégsem az öreg ügyvédektől kell eltanulni... Intelligencia, együttérzés, stb. Ahogyan az ügyfélkapcsolat kezelése is.

Nem reménytelen, na...
De az ügyvédjelöltek mai, többségében igenis siralmas helyzetéből kiindulva egyelőre naivitás volna rövid időn belül javulást várni az ügyvédek hozzáállásában.