Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Megyko

173 bejegyzést írt és 383 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt az év vége, és blogunkon hagyománnyá vált, hogy az évet nagyinterjúval zárjuk. A korábbi interjúk az oktatásirányítás, oktatáskutatás eredményeiről, értékeléséről szóltak, most azt szerettük volna megmutatni, milyen pszichológiai vonatkozásai vannak a száraz tényeknek, tendenciáknak. Szél Dávid…..
Jómagam igen gyakran járok moziba, és a többéves rutinom alatt néhány moziba járó embertípust volt alkalmam megfigyelni. Ebben a posztban róluk szándékozom megemlékezni. Ha még ismersz olyan mozinéző fajtákat, akik nem szerepelnek a felsorolásban, akkor írd le nyugodtan kommentben. Sőt, most már…..
Egyszerűen tombol a sajtószabadság Magyarországon. ..
Megyko 2018.06.07 12:33:25
@Hilda kisfia: Így van!
Megyko 2018.06.08 11:00:26
@Butuska: jogos, tegnap azért eltúloztam azt, hogy "nem gond, hogy az állam tömi pénzzel a médiumokat", illetve fajsúlyos tényező a médiapiacon. igenis gond.

viszont abban ma is biztos vagyok, hogy egy politikai célú nyomtatott lap brand-je nem fog egyik évről a másikra ellenkező előjelűvé változni az olvasók fejében. ezt a Nemzetnek végül sikerült elérnie, hát meg is szűnt. a Heti Válasznak szerintem ez kevésbé sikerült, így dicsőség nélkül szűnik meg, mert a többi médium nem a Heti Válasz színvonalának hiánya, hanem a "nem államinak" bélyegezhető sajtótermék eltűnése - kvázi a piac kisebbé válása - miatt sír. de ezt már mindenki leírta. szomorú, hogy a sajtópiaci mozgások (nyomtatott sajtó = pénzügyi csőd) ennyire a kormánypénzekre hajtásra ösztönzik a szakmát.
Megyko 2018.06.08 11:01:02
@Megyko: vagyis, "szakmát".
Forrás: https://www.pecsma.hu/wp-content/uploads/2015/09/ank-hungast-gyerek%C3%A9tkeztet%C3%A9s-hl06.jpg Beülök a mekibe, a fiamat várom. Egy eszpresszót kérek egy kis pohár narancslével. Most pocsék a kávé. Nem mindegy, hogy ki készíti. Nem látom a szőke huszonéves lányt, egy…..
Bármely menzán, ahol van tízórai vagy uzsonna, ott biztosan találkozunk a mackósajttal vagy medvével vagy kockasajttal vagy cikkelyes sajttal. Amúgy a Magyar Élelmiszer Könyv szerint simán ömlesztett sajt. 12 terméket vakteszteltünk meglepőnek mondható eredménnyel...
Megyko 2018.04.26 11:33:03
Márki-Zay Péter nagyon sikeres és fontos fél éven van túl, de nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy egy kiforratlan elképzeléseket felvonultató, zavaros szervezőgárdát maga mögött tudó, és ami a legrosszabb, az általa is kártékonynak tartott és leváltani akart (!) posztkommunista pártok által…..
Lezajlottak az országgyűlési választások. Az eredmények és az elmúlt pár nap eseményeiből megpróbáljuk összerakni, hogy melyik párt mire számíthat az elkövetkezőkben. A választáson legkevesebb szavazatot elnyerő nem kamupárttal, az Együttel kezdjük. Április 8-án végleg megpecsételődött az Együtt…..
Szelet vetettek - vihart aratnak?         Kép forrása: LMP Facebook Alaposan beintenek a beintőnek Az LMP máris beintett Karácsony Gergelynek - adja hírül az Index, s mutatja is Ungár Péter facebook fiókját, ahol megtörtént az a bizonyos beintés, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje…..
  A választások előtt naponta különböző közvélemény-kutatási adatok érkeznek. A pártok pedig egymásnak ellentmondó közleményeket adnak ki. Választó legyen a talpán, aki jól átlátja a helyzetet. Ebben szeretnék segíteni azzal, hogy leírom, szerintem mik a pártok választástechnikai érdekei, hogy…..
Felháborító! A Kétfarkú Kutyapárt jóra tékozolja a kampánypénzt! Csak röviden emlékeznék meg róla, hogy már tizenegy és fél éves az az index videó, amely révén először tettek szert a kétfarkúak országos ismertségre. Örültünk neki, hogy no lám, vannak helyi erők, akik hisznek a kreativitásban, az…..
Megyko 2018.03.28 10:40:03
@invalid user name: Részben egyetértek veled. A Jobbiknak hatvan, a Momentumnak 300 oldal körüli programjai vannak, az LMP-t nem tudom, mert most akartam megnézni, de nem jön be az oldal. Szerintem úgy vannak vele a pártok, hogy "miért ne?" alapon készítenek egy programot, gondolván, hoy ártani nem árthat, van mit mutogatni, és jó retorikai fordulat a fideszt megdobálni, hogy "na nekik nincs".
Egyébként nem hiszem, hogy különösebben érdekelné őket. Retorikai muníció, amit be lehet dobni.
Mindig a Momentumot bántom, biztos mély frusztrációt okoztak, csak számomra példaszerű balfaszkodás 300 oldalas programot írni a semmiről, tele bullshittel, miközben a beléjük vetett bizalmat már tavaly áprilisban elintézték. Akkor már lehozták róluk az első "kipukkadt a lufi" cikkeket. Nem tom miért ide írom, biztos cnagy csalódást okoztak.
Távoli példa, de ha valaki megnézte a Dárdai-féle válogatott-fejlesztési tervet (pár napja került fel), na olyasmit lehetne programként 2018-ban elképzelni. Problémacsoportok, megoldási lehetőségek, alapfogalmak világossá tétele. A gyakornokok által írogatott átlagos irodalmi színvonalú kamuzás / "közpénzek elköltése mindenkire" ígéretek kritikusan gondolkodó embert nem érdekel.
Megyko 2018.03.28 11:26:52
@invalid user name: röviden "elromlott a sztorijuk". onnantól kezdve általános lett az újságírók bizalmatlansága is velük szemben. nem tudom, hogy külföldön mennyi bizalmat kapnak az alakuló politikai csoportosulások, de a momentum fél éven belül elveszítette azt, és átminősültek - ahogy te is írtad - kvázi lelkes amatőrökké.
Amit írtál, a kétfarkúakról az egy összefoglaló? Szóvívői minőségben, vagy a saját értelmezésed? Egyébként részben egyetértek vele, én nem akartam beleírni a posztba, de igen ezek a "civil" aktivitás jellemzői, melyeket most leghangosabban a kutyák képviselnek. De egyértelműen látszik, hogyha nem lenne 8-10 (vagy még több) éves tapasztalatuk az ilyesmiben, nem tudnák ilyen jól csinálni. Ezzel a rutinnal, történettel maximálisan megérdemelnék, hogy a parlamentbe kerüljenek. Az ő ízlésük, hogy Tristan Tzara és André Breton szellemiségében érzik magukat jól, ezt kívánja meg a szellemi immunrendszerük. Ellenben, ha másként döntenének, és átpozicionálnák magukat, komoly eredményeket tudnának felmutatni. Elképzelhető, hogy "komoly párt"-ként is megállnák a helyüket az emberek szemében. Szerintem ezt ők is tudják, csak szerények / nekik ez így megfelel.
Megyko 2018.03.28 12:19:02
@invalid user name: köszi, hogy ezt ismertetted... Budapesten is példátlan a facsemete-ültetés gyakorlata. egészséges fákat kis csemetékre cserélni. túlszámlázni. És a faültetés csak egy része/esete a sikasztásnak, mégis azonnal működésbe hozza az ember fantáziáját, hogy ez más, nagyobb ágazatokban, például építőipar, hasonló arányokban megy.
Lassan két hete lepte meg az egész országot a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye. Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt meglepő győzelme után sokan azt várták – a kormányoldalon és a kormányváltást kívánók között is -, hogy az ellenzéki pártok viszonylag rövid időn belül…..
Megyko 2018.03.10 13:19:00
A klubrádiót szociológiai tanulmányként elég sokat hallgattam tavaly tavasztól őszig. Van minden nap telefonos közvéleménykutatásuk, meg beszélgetős műsoruk is.
Az összbenyomás igencsak az volt, hogy a Jobbikra simán átszavaznának a szocialista szavazók. Kevésbé polkorrekten megfogalmazva: a szoci nyuggerek annyira gyűlölik Orbánt, és ANNYIRA UTÁLJÁK AZ ÖSSZEFOGÁSRA KÉPTELEN BALOLDALT, hogy simán szavaznának a bármilyen (Jobbikos) ellenzéki jelöltre.
Ismétlem: Klubrádió. MSZP-DK-EGYÜTT bázis.
Ez nem bizonyít semmit, és nem ad hozzá semmit TörökGáborelemezhez. Pusztán felveti a kérdést: mennyire biztosak a pártpreferenciák, és mekkora különség van az átlagember számára párt és párt közt?

Másik, némileg filozófiai hangvételű dolog, hogy egy elemzés vajon befolyásolhatja a jövőt, a közhangulatot, a pártok és a szavazók hozzáállását? Főleg egy Törökgáborelemez szintjén ismert szuperelemző? Én azt hiszem, hogy kis mértékben igen, de ezt döntse el mindenki maga. Nem a felelősséget akarom egy elemző nyakába varrni, mert ez igencsak gyökérség lenne. Csak a pártok érdekeinek elemzése mellett egy egyértelmű állásfoglalás is (NEM LESZ EGYÜTTMŰKÖDÉS) is helyt kapott, így gondoltam ez az elemzés túlmutat azon, hogy elemez, mert véleményt alkot, formál, az elemzés mellett.

Ami meg idegesítő (és elég sok kommentelőt idegesít), hogy a jelenlegi politikai helyzetben vajon mennyire hiteles még a racionális elemzés narratíváját alkalmazni , mikor a fidesz egyértelműen torzítja a játékteret (feléjük lejt a pálya), a kommentelők is felsorolták ennek legfontosabb elemét, a pártfinanszírozási rendszer együttműködést ellehetetlenítő hatását. Vagyis az egész rendszer irracionális, torz, fals.

Úgy érzem, - és sokan így érzik, ismerőseim, beszélgetős műsorok, rádiós műsorok, stb. - hogy az elemzések általában egy kicsit túlbecsülik az emberek politikai tudatosságát.
"45 fölöttiek el vannak felejtve, avagy mi fizetjük mindenki kedvezményét" - tiszta populizmus. Jó lenne, ha ezek "az öregek a hibásak, tudd meg miért", vagy "a fiatalok a hibásak, tudd meg miért" jellegű posztok meg sem születnének, bár tudom, ez eléggé irreális elvárás, mivel a feszültségeink, és…..
Megtudhattuk tehát, hogy az emléktábláira, szobraira, és kultuszaira oly érzékeny Magyarországon egyesek birtokában vannak a sajátos tudatalatti know how-nak, mellyel képesek „ünnepségeket és emléknapokat” a naptárban megfelelő helyre rakni. Két ünnepnap? Na ne nevettessék már ki magukat a…..
Megyko 2018.02.04 19:51:16
@ClownPepito:
Mindenekelőtt köszönöm, örülök, hogy ilyen jól megfogalmazott kommentet írtál!

Az a helyzet, a kultúraelméletekben nem vagyok annyira otthon, hogy szakkifejezésekkel tudjam megfogalmazni, de körülírni legalább is megpróbálom: szerintem a kultúra fogyasztása jelenkorunkban annyira zajos és nehéz, hogy abból kell kiindulni, hogy egy óriási szeméttelep az egész.

Szeméttelep, ahol rengeteg izgalmas, érdekes, az életünkről, az életünkben fontossá változtatható, formálható, értelmezhető szöveg, kultúrához köthető egyéb dolog van. Ezeket az egyénnek kell megtalálnia. Ha tehát egy nagyon markáns, inkább harsány választ adhatok neked, a kortárs próza, de inkább az egész kultúra alapvetően 100%-ban szemét, hiszen az emberek számára nem minden regény lehet egyformán fontos. És mivel minden regényt nem tud az egyes ember elolvasni, ezért még a kötelező olvasmányok ellenére sem lehet elérni azt, hogy mindent mindenki elolvasson.

Tudom, te a szemét jelzőt egyszerűen minőségileg rossz értelemben használtad, de úgy éreztem nekem is meg kell fogalmaznom pár gondolatot arról, hogy ez mit jelent számomra.
Egy problémát nem gyorsan, hanem jól kell megoldani. Amikor a jó mérnök találkozik egy problémával, és megtalálja a megoldást, nem áll meg, hanem tovább folytatja, amíg feltérképezi az összes lehetséges megoldást, és utána kiválasztja a legmegfelelőbbet. A gyors és egyszerű megoldásokkal az a baj,…..
  Év elején írtunk a Skamről, a norvég tinisorozatról, amit egészen szokatlan módon juttatott el a közönséghez a norvég állami tévé. Nem is komplett epizódok, hanem csak rövid jelenetek kerültek fel az internetre, előzetes bejelentés nélkül, abban az időben, amikor a sorozat elképzelt világa…..
A Trónok harca legutóbbi évadát az Emmy-nevezéshez későn (a 2017-es djakra a 2016 júniusa és 2017 májusa között bemutatott tévéműsorokat lehetett nevezni) mutatták be, így a tavalyi 12 díjával (a kreatív kategóriákkal együtt) már 38-nál tartó, Emmy-rekorder sorozat nem gyarapíthatja szobrai számát,…..
Attiláék egy vagyont hagytak ott az Euronicsban, többek közt egy F energiaosztályú porszívóért, ami nem működik szőnyegen. Nem tűnik nagy fogásnak. Naná, hogy a bolttól a hatóságig mindenhol próbáltak igazságot keresni maguknak. Ebből a hatóság mérsékelten jó ötlet, egyedi esetekkel ugyanis nem…..
Szeretném gyorsan letudni a tiltakozást, miszerint működne. Persze, egy bizonyos értelemben igen -- vegetál. De a lényegi folyamatok szintjén nagyon nem működik. A német FMCG (fast moving consumer goods, magyarul mindennapos termékekre szakosodott, kb. "vegyes-") boltok, mint a Lidl és az Aldi egy…..
Miért foglalkozom ezzel visszatérően? Mert -- a szememben legalábbis -- közügy a Momentum sikere, és minden elszalasztott esély a nemzeti gyötrődés megfordítására mindenki vesztesége (ha a választók egy része nem is tud erről, vagy nem így látja még). Szóval, szerintem jó volt a népszabadságos geg,…..
Megyko 2017.08.30 11:09:17
@Megyko: Mielőtt félreértés lenne: nem a sajtó a hibás a helyzetért, a momentum a nolimpia után ugyanabba a légüres térbe került, amiben már így is vannak elegen.
Egyébként szerintem Fekete-Győr kora is hátráltató tényező. Túl fiatal. Ez sem a párt arculatának, sem az ő tapasztaltságának nem kedvez. Szimpátiaméréseken nem tudom hogy áll, de biztos nem túl jól. Nem elég szimpatikus. Ez sajnos ilyen. Nem személyeskedni akarok, de nemzetközi példák is bizonyítják, hogy XXI. század, meg felvilágosult világ ide-oda, ha nem is tudatosítjuk állandóan, de ez nagyon fontos. Erre az arrogáns nyilatkozatok csak rátesznek egy lapáttal. De ez is csak egy tényező, ezer oka van, hogy most épp nem erősek. Csak ha már kiemelte a szerző FGY-t, akkor gondoltam megemlítem. Egyébként még az is lehet, hogy tavasszal elérnek valamit - csak mit, ugye.
Orbán Viktor előbb Európa politikai páriájává teszi Magyarországot, majd elhagyja az Európai Uniót, és belépteti az országot az orosz-kazah-belorusz vámunióba. Ha hagyjuk. Két napja Macron, francia elnök, az európai integráció új szóvivője Salzburgban találkozott az osztrák, a cseh és a szlovák…..
Két eset lehetséges. Vagy Orbán elmebeteg, és nem tudja, mit tesz ezzel a holland konfliktussal, vagy Macronnak üzen, hogy ha negligálja őt, további károkat okozhatunk. Esetleg tudja már, hogy Putyin várja a Magyar SZSZK-t a Szovjetunióban. (A kép a 8-1-es holland győzelemmel véget ért válogatott…..