Regisztráció Blogot indítok
Adatok
esomar

30 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1893. A prérin gyűjtött bölénycsontok vasúti szállításra várva..
esomar 2021.01.16 01:36:56
@Donatus a Jerbiton: Megint köztársaság? Miről tudsz, amiről a történészek nem? Mi kerülte el a figyelmünket? Merthogy 1849-ben nem sikerült kikiáltani a köztársaságot Debrecenben. Kossuth kénytelen volt castingleveleket írni az uralkodóházaknak. Pedig nagyon fűlött volna a foga hozzá, hogy ő legyen a kormányzó-elnök-miniszterelnök (istencsászár) egy polgári köztársaságban.
Szeberényi tér 1. Békéscsaba első evangélikus templomát az 1718-ban a Felvidékről érkezett szlovák evangélikusok építették. Ez a templom vesszőből font, sárral tapasztott, paticsfalú, meszelt épület volt, mert úgy gondolták, hogy a nagyon egyszerű templom építését nem akadályozza meg a hatóság.…..
A második világháború kezdetét Lengyelország 1939-es német lerohanásához szokták kötni a történészek. Ekkor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege (Wehrmacht) váratlanul megtámadta keleti szomszédját, hogy a "Lebensraum" szellemében bekebelezze az alsóbbrendűnek tartott lengyelek…..
esomar 2020.06.01 02:19:05
@A remete: Ez ténybeli tévedés. De fentebb már más leírta. A lengyelek már 1919-ben háborúztak a csehekkel Zaolzie-ért (en.wikipedia.org/wiki/Zaolzie), majd Csehszlovákia feldarabolásakor elfoglalták, bevonultak. (Nem a nemzeti vagy történeti indokok játszottak szerepet, érvényes megállapodást rúgott fel Benes 1919-ben, hogy visszaszerezze a cseh feketeszén-termelés egyharmadát, a legfejlettebb ipari területet.) Csak 1959(!)-ben lett érvényes megállapodás a vitatott területekről. 1945 után szlovákokkal változtatták meg az etnikai viszonyokat (csehszlovakizálták). Lengyelország lerohanásakor 1939-ben, az első bécsi döntéssel és müncheni egyezeményben Lengyelországnak ítélt történetileg árvai és szepességi településeket, amit gorálok laktak, Szlovákiához csatolta vissza a tisoi állam. Lengyelország 1945 után megkapta ezeket a területeket, figyelem, amiket a Hitler vezette döntőbizottság 1938-ban nekik ítélt!
esomar 2020.06.01 15:21:45
@kiddy: Nem felelnek meg a tényeknek, amit írsz. Danzig-Gdanskban nem voltak véres atrocitások. Nem is volt rá lehetőség, a danzigi szabadállam lakosainak 95%-a ugyanis német volt. Az atrocitás inkább adminisztratív volt, a Népszövetség ugyanis egy népszövetségi elnökkel az élén a lengyel állam adminisztrációja alá rendelte Danzigot (beleértve vasutat, postát, stb.). De a lengyelek nem csak itt viselkedtek így, hanem az úgynevezett folyosó, korridor (Königsberg, Kelet-Poroszország felé) német lakosságát is törvényes és törvénytelen eszközökkel elüldözték. A két háború között kb. a korábbi ötödére esett itt a németek száma. Tényszerűen meg kell említeni, hogy korábban a Porosz Birodalom is szisztematikusan zaklatta a vegyes területeken élő lengyeleket.
Annyi igaz a mondandódból, hogy a lengyelek követtek el súlyos fegyveres atrocitásokat a nemzetiségeik ellen - figyelem, a két háború között, nem csak a német megszállás során (!). De a göbbelsi propaganda a valós német áldozatok számát a tízszeresére nagyította (kb. 3500-5000 helyett 50 000-et vetítettek). Egy jelenkori közös lengyel-német történészbizottság legalábbis ekkora számot lát igazoltnak.
A "trianon-szindróma" ugyan ma is ható jelenség, de magának a békediktátumnak valódi gyakorlati jelentősége ma már nincs. Több mint száz évvel ezelőtt országunk már de facto elvesztette területének mintegy 2/3 részét, a Párizs melletti Trianon-palotában csupán ennek a helyzetnek a de jure rögzítése…..
,,A Koronához címzett uradalmi szálló-vendégfogadó épülete a mai Széchenyi út 1. szám alatti egykori Avas szálloda helyén állt.”   A szálló napjainkban...   Írja Dobrossy István helytörténész a szálló történetéről szóló munkájában. Nekem a szálló nem mond túl sokat, gyermekkoromban fodrászat,…..
esomar 2018.07.26 12:20:25
@Mitzi von Küche: A Nádor a rendszerváltás után átesett egy felújításon, szerintem 15 éve még ittam Zsolnay készletből kávét ott és most is van kulturális funkciója. Az Arany Bika története a Nádornál kedvezőtlenebb és vannak visszafordíthatatlan építészeti veszteségek, amik nem olyan régen érték az épületet. A cikkben két hibát fedeztem fel, a villamost mutató fénykép nem lehet XIX. század eleji és Böczögő nem zárhatta be 1838-ban a szállodát. Különben köszönjük a munkát!
Lássuk be, ezek az épületek és funkcók a polgári középosztály igényeit elégítették ki. Bármilyen nagy veszteségnek érezzük, nem tudnak már régi fényükben visszaépülni ennek a rétegnek az eltűnésével és a velük együttjáró fizetőképes kereslet, valamint kulturális szokásrendszer és igények nélkül.
Szájer József Fidesz-politikus szerint az ellenzék 7:1 arányban uralja a hazai médiapiacot. Az Európa-parlamenti képviselő e meglepő kijelentést nem itthoni fogyasztásra szánta, számítva arra, hogy Brüsszelben úgyse néznek utána az ennek ellenmondó részleteknek. Megjegyzése felhördülést váltott ki…..
esomar 2018.04.27 13:12:52
@Zöldi László: Véleményem szerint teljesen indokolt volt a bővebb idézése a szövegnek. Szájer ugyanis nem a médiabirtoklásról, annak arányáról beszél, hanem a szereplőket állítja fel 7:1 arányban (gondolom így az egy % fölöttiek: 1. Jobbik, 2. MSzP-P, 3. LMP, 4. DK, 5. Együtt, 6. Momentum, 7. MKKP vs. 1. FIDESz-KDNP). Másként nincs is annak a résznek értelme, hogy 'mi össze tudtunk fogni és ők nem'. Érdemes ennek tükrében újraolvasni az idézetet.
esomar 2018.04.27 13:18:02
@Kec5kemert: A G7 szerzője nem ért a médiához. Kapitális hiba a lapterjesztők adatait (nyomdai kibocsájtás mínusz remittenda) olvasottsági adatként idézni. Egy lapot nem egy ember olvas. Ez laptípusonként, laponként eltérő lehet, hogy mennyi az annyi.
esomar 2018.05.11 21:01:08
@Kec5kemert: Olvasd el újra azt, amit írtál: Egyik sorban kárhoztatod, aki hasraütésszerűen becsül adatot, a másik sorban pedig azt írod, hogy nem valószerűtlen feltételezés. Az általad nem ismert adatok akkor helyesek, ha te becsled? Mókás :) A G7-es cikk és ez a blog is félreértelmezésből indul ki, de a G7-nek nem elég a hamis premissza még megfejeli egy szakmai kreténséggel. Esetleg ha olyan biztos vagy benne, hogy a G7 megközelítése helyes, győzd meg az üzleti életet, nem kell az olvasottság mérésére százmilliókat költeni, ott vannak a Matesz adatok, abból tervezzenek médiaköltést, foglalást ;)
Normafa - sokszor volt ez a kezdő kép a Fortepanon. Ha beírjuk a keresőjébe, most is egy 1900-ban készült, lírai hangulatú fotót dob fel két kislánnyal és egy öreg bükkel. Ma, ha  a budapestiek meghallják a Normafa nevet, azonnal a népszerű kirándulóhely ugrik be nekik. Mi a Normafa? Milyen…..
KultúrPara Őseink és a szex 2017.01.07 07:24:00
A szex, a testiség az egyik legnagyobb tabu, amit az ember saját magának kitalált. Pedig a legősibb mesterség ugye pont ehhez köthető. Miért tartották bűnnek a testiséget, miért azonosították szinte minden kultúrában ördögi mesterkedésnek, boszorkányok csábításának, ha valaki élt a testével, és…..
esomar 2017.01.08 20:58:31
@Androsz: A blogger és a poszter is rosszul tudja. A képen Ré van és nem Nut. Ez csak az eredeti ábrázolás bal fele, a jobb oldalon van Nut és Geb. Ez ugyanis az egyik legnagyobb ünnep a Ré és Nut ünnepség illusztrációja. Nem karikatúra. Az autofelláció sem. Ha megtaláltam, küldöm a linket is.
esomar 2017.01.08 22:00:46
@Androsz: Elég rossz felbontású, de itt van:
carnaval.com/egypt/creation_sexuality.jpg
esomar 2017.01.08 22:02:54
@Tibitron79: Most látom, jobb oldalon nem Geb van, de alapvetően igaz, amit írtam.
Zwack, Herz, Pick, Törley. A szavak hallatán egyből büszkén gondolunk a közismert termékekre: Unicum, szalámi, pezsgő. Ám kevesen vannak tisztában azzal, hogy ezen márkák mindegyike egy-egy családról kapta nevét, s még kevesebben ismerik a vállalatok történetét. A négy brand egyik közös jellemzője…..
Elöregedő társadalomban élünk, de vajon tudjuk-e hogy egyáltalán miért öregszünk? Kötelező-e az élőlényeknek meghalniuk? Ha átfogó képünk van az életről és a halálról, olyan válaszokat találhatunk, amelyek segítségével levehetjük öregedésünk terhét a társadalomról, és megbirkózhatunk saját…..
Alig ért le a bejgli és a sonkatekercs, a nyolcadikos diákok – és néhányan a negyedikesek, hatodikosok közül – máris kemény versenyre készülnek. Azoknak a gyerekeknek ugyanis, akik szeptemberben olyan középiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, amelyekbe felvételivel lehet csak bekerülni,…..
Két cseh, mérnök végzettségű újságíró, Miroslav Zikmund és Jirí Hanzelka 1947-ben világ körüli útra indult egy Tatra 87-tel. Az első részben Prágától Etiópiáig követtük őket, most jön az igazi terepjárás a luxusautóval...
Rengeteget fényképezték, sokat hallottunk róla és szerencsés esetben már láttuk is, mégis minden egyes alkalommal az újdonság erejével hat ránk. Főleg, ha megtudjuk mi is zajlott itt a 15. század végén. A gótikus stílusban épült firenzei dóm a maga 107 méteres…..
Hát igen, a francia alapvetően nem egy csirkezabáló nemzet, kivéve, ha 40 gerezd fokhagymával van megfejelve az a bizonyos pipi... úgy már egy francia is meg tudja enni. Ez egy klasszikus vidéki francia recept, és annyira, de annyira finom, hogy tényleg egy provence-i kis faluban éreztem…..
Egy olvasói levél adta az ötletet, hogy nézzük meg mivel indokolható egy Windows Phone beszerzése. Miért legyen az és ne mondjuk iOS vagy Android? Ezt fogjuk most több szemszögből is megvizsgálni, hisz ha az információim helyesek Pushalias főszerkesztő is hasonló cikken dolgozik.…..
1980. Karambol a Blaha Lujza téren...
esomar 2014.08.20 23:51:53
@Littlewood: megtalálod az emléktábláját a híd lábánál.
Sokszor a vonatok, buszok tetején utazó tömegekről szóló képek ugranak be nekünk, ha az indiai közösségi közlekedésről hallunk. De úgy néz ki ez a kép már a múlté! Hipermodern high-tech buszokat állított forgalomba nemrég az SVLL Connect, amivel forradalmasítaná az indiai…..
esomar 2014.08.18 16:34:58
@bovorac: Viszonylag gyakran megyek Münchenbe. Az utóbbi időben inkább választom a RailJetet. Kevesebb mint 6 óra. Majdnem háztól-házig visz (Bp. XI. kerületében lakom és München belvárosa a cél). A Belváros-LisztFerihegy+JFStrauss-Innerstadt utat megspórolom, vihetek a kis csomagomban bort, miegyebet, a kétméteres testem ki tudom nyújtóztatni, sétálhatok. Árban csak akkor jobb, ha időben foglalok. Ár-érték arányban általában jobb.
A könyv szerzőjét és blogját még egyetemi éveim alatt ismertem meg és követtem éveken át (utána nem éreztem, hogy túk sok újdonsággal szolgálna), egy jellemzően konzervatív és a cigányságot elsősorban kulturális- és történelmi aspektusból ismerő ember volt kénytelen…..
Tengeri sünöket, friss fügét, halat – és pelét fogyasztottak az ókori rómaiak előszeretettel. A pele hizlalásához ügyes kis edényt használtak. Legalábbis ezt találták brit régészek, amikor egy hatalmas szeméttartályt fedeztek fel Herculanumban.Herculanum (másként…..
A kép illusztráció, az Árpád hídi aluljáróban készült(Fotó: Urbanista) A Corvin-negyed (lánykori nevén: Ferenc-körúti) metró-aluljárójában vettem volna automatából metrójegyet. Előttem egy magányos japán turistanéni bámulta áhítattal a masinát, de önálló…..
Az Egyesült Államok legnagyobb városáért folyó küzdelem úgy tűnik már 1800-ban eldőlt. De lehetnek-e vetélytársai a közel jövőben a Nagy Almának, a Keleti-part és a világ kiemelkedő központjának, New Yorknak? Talán a 20. század folyamán felemelkedő déli városok, vagy…..