Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K7

1 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "kik a magyarok ősei?" kérdés rendszeresen felvetődik a hazai médiában és Kőrösi Csoma Sándor óta - vagyis már kerek két évszázada - hogy kiemelten foglalkoztatja a magyarságot. Kőrösi Csoma 1819 novemberében (vagyis épp most 200 éve) indult el Erdélyből gyalog-szerrel (!) Indiába és Tibetbe, hogy…..
Fekete-fehér Óda a Nemzeti 11-hez 2016.09.19 11:11:58
A közelmúltban Kövér Lászlótól hallhattuk azt az aranybecsű megjegyzést, hogy Németországban a Nationalelf-el nyugodtan hívhatnák Internationelf-nek is, a sok bevándorlótól. Külön kiemelte Mesut Özilt, aki szerinte ékes példája az integráció működésképtelenségének, hiszen inkább tartja magát…..
A rendszerváltás óta fokozódó érdeklődés mellett egyre növekvő szinten foglalkoztatja az embereket őseink származásának kérdése. Vajon mely népből származunk? Kik lehettek őseink? Kik a legközelebbi rokonaink? A szkíták, hunok, avarok leszármazási „vonalán” helyezkednek el az „ősmagyarok”, vagy…..
K7 2016.03.10 13:21:39
A magyar őstörténet kérdése a magyar államiság történetével egyidős. Alig néhány száz évvel a honfoglalás után azonban egymásnak ellentmondó és meglehetősen pontatlan leírásokat találunk az eseményekről, elsősorban honi történetíróinktól, -vélhetően a napi politikai igényeknek megfelelően kezelték ezt a kérdést, már akkor is.
Arról sincs semilyen megbízható forrásunk, hogy megközelítőleg hányan is érhettek ide a IX. század végén. Egyes források a Kárpát-medencébe érés előtti végső lökést egy megsemmisítő erejű besenyő támadásnak tudták be, amely ha csak részben is igaz, jelentősen lecsökkenti a magas létszámban, szervezetten végrehajtott honfoglalás valószínűségét. A népességnövekedés becsült üteme alapján pedig akár még a 100-150.000-es fős (túl)becsült létszám esetén sem élhetnénk ma 1-1,5milliónál többen a honfoglalók leszármazottaiként az országban.
Akkor kik is lehettek a honfoglaló magyarok? Természetesen minden olyan nép neve szóba kerülhet, amelyik ezekben az időkben már itt, vagy a környező vidékeken élt, esetleg a népvándorlás hullámaival ide kerülhetett. Ami azonban tény, hogy az első 100-150 évben az uralkodói és (katonai) vezető rétegeket a türk népek adták, míg a népesség egy számottevő része (korábbi, vagy ezen időkben létrejött hatásokra) egy finnugor alapú nyelvet használt.
Az Árpád-korra jellemző adalék, hogy az elvileg kissebbségnek számító (pogány) népelemek leszármazottai magas társadalmi státuszra és privilégiumokra tettek szert, amely vissza-visszatérő sérelme volt akkoriban a pápai államnak. Az ilyen típusú államszervezet, amely az egyes etnikumokat társadalmi szerepük szerint tagolta be a feudális hierarchiába, meglehetősen gyakori modell volt, elsősorban a sztyeppei népeket magukba olvasztó későbbi államok kialakulásában. Ugyanúgy, ahogy az sem egyedülálló eset, hogy ugyanezen népek később elveszítve társadalmi befolyásuk, a többségi társadalomba olvadva sok más nemzetalkotó néphez hasonlóan elvesztették nevük, nyelvük és identitásuk.
Érik a nagy pofára esés, a médiában is rendszeresen rinyáló devizahitelesek kicsit se akarják elhinni, hogy az árfolyamgát 2.0 rendszere segít rajtuk, gyakorlatilag basznak rá nagy ívben. Jó kérdés, hogy a most akkor a rendszer szar, vagy a devizahitelesek idióták? Sajnos úgy…..
Ide gyűjtjük azokat a magyar filmeket, amiket szívesen megnéznétek. Kommentben írjátok be a címét vagy az IMDB-linkjét, és a legnépszerűbbekre ráindulunk, mint egy drótszőrű tacskó...
Miután Pörzse Sándor lelépett az Echo tévétől, azt nyilatkozta, hogy "nehéz volt elviselni, hogy a televízió elfogult politikai kérdésekben, és legtöbbször egyoldalúan működik". Amit mi nem egészen értünk, hiszen ez az a televízió, ami annyira sokszínű és…..