Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rianás

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kazinczy Ferenc, legendás nyelvújítónk 250 évvel ezelőtt született! Kötelezően feledésbe merülnek magyarságunkkal kapcsolatos események. Különösen érvényes lehet ez nyelvünkre, hiszen a nemzet állítólag ebben él(ne). Kosztolányinak egy írása jut eszembe. Kisfia olvasni…..
rianás 2010.02.20 12:03:18
@jan: Lehet, de az USA még usá-nak mondódik magyarul, de pl a GDP már dzsídípinek... Van bizony egy elég erőteljes újkori talpnyalás!
rianás 2010.02.20 12:12:31
@izrael miszteriuma: Anno (Nobel díj) idős barátnőm összefutott a Vörösmarty téren Kertésszel. Megmutatta neki a betetovált számot a karján, aztán azt mondta: "A gyűlölet nem jó válasz író úr. A megbocsátás a jó válasz." A hölgyet meddővé tették Auschwitzban.
Jezsuita bloggerek Hová mégy...? 2010.02.05 20:57:00
„Hová mégy – kérdezem feleled – nem tudom. Siettetném lépteim De te jobban sietsz. Előtted én te én előttem. Egy kapu előtt mégis megállunk. Megcsókollak Te nekem adsz csókot Aztán elindulsz szótlanul És magaddal viszed életem.” (Kassák Lajos: Veled…..
Az elmúlt napokban egy kedves ismerősöm a következő üzenettel ajándékozott meg: „Október 11-én, VASÁRNAP, délelőtt 11 órától a Hősök terén az eddigi egyik legnagyobb roma tüntetésre kerül sor. A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, Kállai László és a hozzá…..
rianás 2010.02.08 13:19:42
@Reina Nicolasa: Kedves Reina!
Teljes egyházhűséggel a hátam mögött azért meg kell szólaljon belőlem a magyarszakos: az egyház szó közös főnév, s ezért kis kezdőbetűvel irandó. Maradok rejtett tisztelője lánglelkednek, de azért az anyanyelv iránti szelíd lobogás se bűn..:)
A média égboltozata vakító fényű állócsillagok világa. Zenészek, diktátorok, futballisták, vagy netán ezek ötvözete, a nagy testvér győztesei, az élet apró incidensei mellett (válás vagy éppen egy átmeneti idegösszeroppanás) is megkapóan megközelíthetetlennek, és éppen…..
rianás 2010.01.25 09:31:26
Most tévedtem ide, de végigolvastam:)! Azt gondolom most, hogy szükségszerűen másként kéne, hogy lássa életét hívő és nem-hívő. Ha számomra nincs Isten, akkor a létem max 70 – 80 – 90 évnyi távlat, és a halálom megsemmisülés, tehát szükségképpen tragédia, még ha én esetleg nem is nézek szembe a halállal, a szeretteimnek mindenképp az. (Már ha ők is ateisták:)
Hívőként viszont egészen másként (kéne) látni! Hiszen itt a távlat a végtelen! És ez lényegileg módosítja a szemléletem. Ha igazán hiszem az örök életet, ami természetesen nem HLB gúnyos képeivel azonos, akkor az én távlatom szőröstül-bőröstül más, szinte összehasonlíthatatlan! Hiszen a végtelent semmi végessel nem lehet összehasonlítani!

Én személy szerint abban hiszek, és úgy nézem életem és halálom, hogy kimondhatatlanul nagyra van tervezve, valóban szédítő távlat, tán azért is nem érvelt vele senki, mert szinte beláthatatlan, és a kezdet és a vég is homályba, titkokba vész bele, még akkor is, ha itt csak az evilági végre gondolok… De mindez azért VAN!! Sőt, ez a hitünk lényege: a feltámadás!

Ha a létem nem ér véget a földi életemmel, akkor a halál csak az élet egy állomása, valóban elég erős cezura, és titokzatos, sőt félelmes is, mert legtöbbünk szenvedve megy át, de hát a szülés is fájdalmas, mégse mondja senki, hogy tragikus. (Tényleg: hogyhogy senki se szúrta be HLB-nek azt az ikermagzatos tanmesét, hogy „Van-e anya, vagy sincs”?)

Na most Haitire meg a többi katasztrófára visszatérve, teljesen másképp nézem a földi szemmel valóban tragikus dolgokat, ha a létet csak földi méretekben hiszem el, vagy ha örök távlatokban élek. Bármennyire is idegesítő lehet egy ateistának, hogy egy hívő tovább lát, ez mégis tény. Vagy legalábbis annak kéne lennie. Ha a számomra az valóság, hogy a meghalás nem megsemmisülés, hanem egy tranzit az egészen másba, akkor bár fájdalmas, ha valakimtől el kell szakadnom, méghozzá saját evilági életem teljes további részére, mégis tudok neki jó utat kívánni, és mindkettőnknek szerencsés viszontlátást. Ez nem rózsaszín keresztény romantika, ez a valóság, EZ A HITÜNK ALAPJA!

Hogy „kapa föld” vár-e, vagy egy emberszerető, mindenható Isten, valamint mindazok, akiket szerettem stb. az olyan lényegi különbség, hogy nagyon kell strapálnia magát mindkét félnek, hogy a másik világképét csak egy kicsit is el tudja képzelni. Namármost én azt gondolom, az a bibije a dolognak, hogy ebben a kérdésben az ateisták nem bírnak egészen ateisták lenni, mert a semmit ugyebár nem lehet elképzelni, meg az ő szívükben is ott ül a kisangyal, hogy hátha mégse úgy van, - és sajnos, a hivők se hisznek igazán, mert ekkora távlatot igen nagy bizalommal, reménnyel lehet csak – s akkor is csak töredékesen – átfogni, tehát a hívő is hallja a szívében ülő kisördög szavát, hogy hátha mégse?!...
És a halál kérdésének megválaszolásában hárítunk, hárítunk - errefele az európai típusú jelen civilizációban legalábbis. Már az öregséget is elkendőzzük, nemhogy a halált.
rianás 2010.01.25 09:33:24
rianás 2010.02.08 13:01:02
@izrael miszteriuma: ez mind nagyon szép - és hatalmasat lehet bukni benne...:((
1. Ha van papi rend, és igénylem is, akkor is fordulhatok közvetlenül Istenhez
2. Bűneinket - sajnos - nem lehet csak úgy levezekelni, még a szomszéd iránti kedvességgel sem, mert vannak maradandó károsodások
3. nem a rituálé bonyolult, - hanem maga az élet!
4. A tisztasági rendszabályok jók a maguk nemében, de csak higiéniához vezetnek - nem Istenhez...
Marad a Názáreti csöndes tippje: "senki sem juthat az Atyához, csak énáltalam..."
Évek óta folyik a vita a cigánygyerekek oktatási integrációja körül. Sok esetben maguk a romák is különböző véleményt fogalmaznak meg. Juhász Júliának az OSIRIS kiadásában megjelent: „Találkoztam boldoguló cigányokkal is” kötetében olyan sikeres életutat bejárt…..
rianás 2010.01.25 10:22:29
@Hitetlen?: Ha nem rühellnéd őket ennyire, és nem lenne sok hasonló felfogású az országban, akkor több remény lenne:(
Érteni értem, amit írsz! Csak nem értek vele egyet.
Persze: "könnyű nekem..." A nap 24 órájában velük élek, húsz éve...
rianás 2010.01.25 10:37:20
@izrael miszteriuma: Köszi, őket nem ismertem, örülök, hogy láthattam!
rianás 2010.01.27 18:04:41
@"fityisz": de Jó, hogy írtál! köszi! Az érdekelne, hogy a cigányok tényleg ezt a dalt tartják himnuszuknak? (Zöld az erdő...) Ezen rágódom, mióta meghallgattam. (Nem ismertem eddig.) Kicsit olyan nekem, mint a Székely himnusz: nem szerencsés, ha egy nép hétágra sajnálja magát (bár a magyar Himnusz is ilyen kicsit). Vagy egyszerűen a szegénységünk fejeződik ki benne?! Nem tudom... Mindenesetre nem igazán visz előre, ha vki azt gondolja : "Egész világ ellenségünk..." Szóval "Tíz év múlva ne ez a dal legyen!'
  Az ideológiai frontbarátkozás jegyében Révész Máriusz meghívta Böjte Csaba atyához Para-Kovács Imrét és Bakács Tibor Settenkedőt. A két földalatti múltú celebrádiós a minapi műsorukkal sikeresen indított el egy keresztényező hullámot a magyar sajtó arra fogékony…..
rianás 2010.01.25 22:19:22
@Shulc: komplett hülyeség, fogalmad sincs, miről beszélsz!
Nem tudom, ismeritek-e azt, akiről beszélni akarok. Elég ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, 4-500 ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal máglyára…..
rianás 2010.01.25 09:19:33
@Satori: Lehet, hogy velem csak az a baj, hogy nem szeretem a kandírozott pszichológiát, sem az exhibi prófétaságot, de az azért biztos igaz, hogy a népszerűség és a "piaci rés" betöltése semmiképpen sem bizonyíték arra, hogy jó az, amit csinálunk. Lehet jó, lehet nem jó. És a túl olcsó körítés mindig gyanús nekem. Ez a "lélektan colával" és "vallás sültkrumplival" menü nekem nem... - dehát akinek igen: lelke rajta!
Talán kevesen tudják, hogy nem is olyan messze Budapesttől, Leányváron, egy alkoholistákat mentő ház működik papok, püspökök, szerzetesek számára. Állandóan telt házzal. Alig képesek befogadni az egyház gyermekeinek vezetőit, a nyáj pásztorait. Van rendtársam, aki évekig…..
rianás 2010.01.16 17:08:08
@kis_csirke: Ez durva válasz! (Akinek nem inge...) Én évekig az Alföld közepén tanítottam, cigány nem is volt a tanyaközpontban, mégis az volt a gyakorlat, hogy a férfiak 70-80 %-a ősszel berúgott, tavaszig ki se józanodott, - a feleségek "tartották az eget". És mind színtiszta magyarok voltak! A gyerekeken nagyon meglátszott ez az alkoholizáló gyakorlat! Ne általánosítsunk, mert az mindig sebeket okoz. Venni kell a fáradságot, hogy közelről és részletesen megvizsgáljunk egy-egy problémát. enélkül nincs előbbre lépés, sem egyénileg, sem a társadalom egészében.
Az év utolsó napján, „Hálaadó Szentmise” keretében a legtöbb plébánián statisztikákkal megalapozva a plébános értékeli az egyházközség hitéletét: kereszteltek, temetések, hitoktatásra járók száma, lelkiségi csoportok tevékenysége stb. Vannak idős atyák, akik…..
rianás 2010.01.14 22:04:17
@saintlouisdefrance: Gyere a Mária utcába, a "nyóckerbe" a jezsuitákhoz az esti hatosra például, de másikra is jöhetsz! Pénz nem nagyon van, közösség és fiatalok és kereszténység viszont IGEN! Él és pezseg. Nem tökéletes. De az arca emlékeztet halványan valami názáretire...
rianás 2010.01.16 16:01:38
@álomfejtő: Természetesen vasárnap:)!