Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tomaho

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jövő csütörtökön, március 22-én Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet majd megkóstolni Somló friss, 2011-es borait. A Somlói Tavasz Egyesület hagyományos fővárosi évjárat bemutatóján tizennégy pince vesz részt, csaknem hiánytalan a névsor: Bazaltbor, Bogdán Családi…..
Tomaho 2012.03.18 19:57:05
Bőven van ok 2011-es villányi portugiesert kóstolni. Egyrészt előrejelezheti, hogy a csapásszerű 2010 után messiásként várt 2011 szimplán jó vagy egyenesen az évezred évjárata. Másrészt az oportó legnépszerűbb borvidékünk meghatározó fajtája, a sokat emlegetett piramis…..
Kevés szavazat érkezett idén, a választópolgárok kevesebb mint négy százaléka adta le voksát, éppen ezért még inkább köszönjük azoknak, akik vették a fáradtságot. Negyvennégy árva szavazatból nem lehet nagy következtetéseket levonni, azonban néhány érdekesség így is…..
Tomaho 2011.12.30 19:58:10
@demisec: egyetértek veled
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
Az olasz és az egyetemes borkultúra egyik kiemelkedő alakja, a 71 éves Angelo Gaja 50  éve borászkodik. A Wine Spectator magazin „Wine Star” című rendezvénysorozatában idén elsőként őt köszöntötték. Az ünnepi alkalomhoz a ’99-es Sperss-ből töltöttek a…..
Tomaho 2011.12.22 15:51:40
A Művelt Alkoholista Kétoportó 2011.07.14 06:00:00
Eredetileg nem is akartam posztot kerekíteni ebből, csak a villanytűzhelyen készített urbánus birkapörköltbe és mellé bontódott ki az Iványi-bor. Elfogyott a fele szombat délben, utána nyitva állt egész nap, aztán éjszakára visszakapta dugóját, végül vasárnap este teljesedett…..
Ezt a palackot a borászattól kaptam, és zavarban vagyok, mert nem igazán tetszett. Zavarban vagyok és meg vagyok lepődve: a Vylyan mindig is a kevés villányi kedvenceim egyike volt. A boraikban mindig éreztem egyfajta egészséges klasszicizmust; világpolgári józanságot;…..
Tomaho 2011.03.25 08:42:36
@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol):
Azért mert más a véleménye, mint a tiéd? Nem hiszem. Inkább érdekes írás.
Takács Lajost és a Hollóvár Pincét a törzsolvasóknak biztosan nem kell bemutatnom, az újabbak pedig innen kezdhetik meg a felzárkózást. Éppen három hete a Terroir Club szervezésében Takács Lajos kalauzolása mellett lehetett megkóstolni a pince 2009-es borait, furmintból és…..
Légli Ottó szerintem konkrétan nekem készíti a dolgait. Van még néhány ilyen borász ebben az országban, lehet, nemsokára összeállítok egy jó kis listát, ám egyelőre a 2010. év termelőjének dicséretére szorítkozom. Léglinek régóta tartoztam ezzel a bejegyzéssel, már az…..
Blogunk neve nem adja magát díjakhoz, és persze mi sem adunk díjakat. De talán blogunk és a szavazás jellegéből eredően azoknak a borászoknak, akik a különböző kategóriákban dobogóra kerültek, lesz egy jó napjuk. A napi olvasószámhoz képest a részvételi arány mindössze 4…..
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.11 13:00:00
Megismételjük a felhívást és emeljük a tétet: a szavazók közt kisorsolunk egy palack Gróf Buttler Syrah Nagy Eged 2006 katarzisbajnok bort, ráadásul nem is emeltdíjas emailen kell szavazni! Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát…..
Heimannék alaposan belebonyolódtak a bikavér-elhárításba. Ha jól emlékszem, az elterelő hadművelet a nem bikavérnek nevezett bikavérrel, a Cervusszal kezdődött. Ám a név hiába volt Bartókkal, kisplasztikával stabilan lehorgonyozva, egy osztrák buzgó mócsing kiszúrta, hogy a…..
Megtréfált a bogaras bor. A ciripeléséről híres, jelenlétével (szub)mediterrán klímát jelző rovar a névadója az utóbbi években elhíresült olaszrizlingnek és az azt termő dűlőnek, innen már valószínűleg a legtöbb borbarát  rávágja, hogy Szászi Endre Kabócása…..
Az tényleg ritka, hogy valamely termelőnek konkrétan minden egyes bora extra élménybe torkolljon, függetlenül attól, mely kategóriában játszik. Sok kedvenc borászom-pincém van, de ahogy végigpörgettem őket agyban, szinte mindegyik szortimentjében találtam tételt, amelyhez nem…..
Tomaho 2010.07.08 09:50:21
Az ostorosi Orsolya Pince minden bizonnyal jól iható és könnyed, egyúttal tartalmas vöröset óhajtott készíteni, amikor kadarkát, kékfrankost és zweigeltet házasított okosan, és mit ad isten, Turcsek Orsolya és az év felfedezettje Tarnóczi Zoltán igyekezetét siker koronázta.…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
Tomaho 2010.06.09 12:52:42
@AG 2.0: Én igen szeretem az írásaid, sőt tisztelem is, de ez csomagtartós história, akár igaz, akár poén, nem túl elegáns
A Patricius Furmintnak az Oremus Mandolás mellett van a helye. Csakhogy amit szívós munkával, egyenletes minőséggel és következetes stílussal sikerült az Oremusnak elérnie, vagyis egy "nagyüzem" nagyvolumenű borának borászarc és terroir-mítosz nélkül rangot adni, az a…..
Megérkeztünk a mátrai túra harmadik, egyszersmind utolsó fejezetéhez. Az elsőben Szecskő Tamás nagyszerű sorát méltattam, a másodikban Karner Gábor tételeinek jövőjére vonatkozó következtetéseket iparkodtam levonni, a harmadikban Losonci Bálint dűlőinek teljesítményéről…..
Miután a borászok által a közösségi bormarketing céljára befizetett összegek fölött rendelkező Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. stábja testületileg felmondott, majd három hónapnyi interregnum után kihirdették az utód nevét, a szakma legjobbjainak egy csoportja tiltakozó…..
Egyszer belecsaptam a lecsóba, amikor azt állítottam, hogy bár fehérországnak tekintjük magunkat, mégis nehéz olyan magyar száraz fehéret találni, amiben a művelt nemzetközi borízlés is fölismeri az értéket. Akkor provokatívan azt a feladványt hirdettem meg, hogy nevezzünk meg…..
A Stew egyik szerzője megkérte a Bonny Doon bohém filozófusát, Randall Grahmet, hogy sorolja föl a három leggyakoribb hibát, amit szerinte az átlagfogyasztó borvásárláskor elkövet. Grahm nagyvonalúan 3+2 hibát, illetve intelmet fogalmazott meg. Íme, az öt főbaki: 1. Az…..
"A borok jók, a körülmények nem, dolgozunk" – foglalta össze a helyzetet Takács Lajos, a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa, szőlésze, borásza. A hír, hogy a Hollóvár eladó, igaz, erősítette meg, de az információ részletezésekor egyrészt az derült ki, hogy…..