Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cheque Republic

0 bejegyzést írt és 139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A poszt címe egy jó régi könyvből ellopott poén. Akkor még csak a Rigó utcai nyelvvizsga létezett, és az egyik arra felkészítő könyvben bemutattak egy cikkfordítási feladatra hat mintamegoldást. Ilyen egy ötös fordítás, ilyen egy négyes (akkor még iskolai osztályzatokat adtak…..
Rengeteg félrefordítás volt már a Top Gearből, és tartok tőle, lesz is még. Mennyiségben is és minőségben is egyre jobban kezdi utolérni a Jóbarátok és a CSI fordításának szintjét, ami pedig nem kis dolog.Kezdjük Kovácsné nehezen megbocsátható beküldésével (milyen…..
Cheque Republic 2010.10.06 14:47:30
@papptibi: A járműipari szótárban is megtalálható a féklóerő kifejezés. E szótárnak lebutított változata megtalálható az interneten is. (link a kifejezésre: www.jarmuszotar.hu/jarmuszotar_enhu.php?eng=HP)
Ha simán beírod a gugliba, akkor is jelentős mennyiségű találatot kapsz, sőt nálam sokkal jobban képzett mérnök kollégáim is ismerik ezt az idiómát. Korábban írtam, hogy a brake housepower-hour-t már effektív lóerőként azonosítja a szakirodalom, sőt a fentebb említett szótár is, ezért szerintem az effektív lóerő lenne a pontosabb meghatározás.
Cheque Republic 2010.10.06 14:48:47
Cheque Republic 2010.10.06 14:51:47
@Cheque Republic: Még egy korrekció: a brake horsepower-hour természetesen effektív lóerőóra.
Még öt óra van hátra a hivatalos startig, az első iPhone 4-eseket Budapesten, az Aréna Plazában kezdik el osztani éjféltől. A sor azonban máris hatalmas, körülbelül 150-200 embert számoltam össze, akik szeretnének kapni a kezdő készletből. A sor elején a VIP helyeken…..
Hű, hát már tök régen volt CSI. Ez most éppen Miami, a beküldő pedig Taki.  Feleségem a mai CSI Miami-t nézve próbálta low-power üzemmódban üzemeltetni a szürkeállományát, miközben én épp fényképeket válogattam a gépen. Közben megütötte a fülemet a…..
Cheque Republic 2010.09.22 10:24:53
@Leiter Jakab:

Ú, ez nagyon fight!
Cheque Republic 2010.09.22 10:25:45
@Leiter Jakab:

Ú, ez nagyon fight!
Cheque Republic 2010.09.22 10:44:58
@armitage:

Vagy esetleg: szeszfőző készülék jött az Angol Királyi Tüzérséghez
Kigondoltam KRESZ módosítás 2011 2010.09.16 07:07:00
A Kigondoltam! közlekedéstechnikai tagozata a kormány felkérésére elkészítette a KRESZ 2011-es módosítási tervezetét. A módosítások figyelembe veszik a megváltozott közlekedési kultúrát, igazodnak a korszerű európai normákhoz és a hazai gyakorlathoz úgy, hogy növelik a…..
Cheque Republic 2010.09.17 09:27:35
@Nina Skye:
Nehogy megtedd; én úgy tudom, hogy akkor eljő' a világvége!!!
Cheque Republic 2010.09.17 09:46:38
@Nina Skye:
Ha a TV2 élőben közvetíti majd a világvégét, akkor is lesz a közvetítés előtt reklám és műsorajánló?
Egészen véletlenül rátaláltam Schobert Norbi Facebook adatlapjára. Az első reakció: azt a kurva...!!!Először is Ápdét Norbinak olyan részletes önéletrajza van, hogy az 12-es betűmérettel 4,5 oldalnyi(!) word dokumentumot tesz ki. Aki nem hiszi, annak íme:Mintha, totál…..
Cheque Republic 2010.09.10 16:05:54
A backdoor kommunikációs üzeneteket bemutató Homár-posztok általában a felhőtlen szórakozást célozzák, ez a bejegyzés azonban a górcső funkcióját is betölti. Toljuk csak a górcső alá az az adópénzből működő mamutszervezetet, ahol a munkavállalók olyan mentális…..
Cheque Republic 2010.09.06 08:38:26
2010-ben egy törvényesen a parlamentbe jutott párt - amely tegyük hozzá Magyarország harmadik legnagyobb politikai ereje -, na, ők sajtótájékoztatót tartottak, ahol a párt EP-képviselője azt az ötletet vetette fel, hogy hozzanak létre közrendvédelmi telepeket. Ez egy olyan kettős…..
Cheque Republic 2010.09.02 14:32:45
Kedves kamuszutra! Tudok Neked olyan példát hozni, amitől remélem, hogy padlót fogsz. Nálunk itt Sz-Sz-B megyében a romák között elterjedt egy módszer, hogy hogyan lehet hatékonyan szellemi fogyatékos gyereket "gyártani". A purgyét hazaviszik a kórházból, majd egy-két hét múlva műanyag zacskót húznak a fejükre és egy bizonyos idő elteltével eltávolítják azt, miután az a kis ártatlan már súlyos oxigénhiányos állapotba kerül. Van olyan család, ahol 8 gyerekből 6 oxigénhiány miatt lett szellemi fogyatékos. Kicsit furcsa véletlen. Természetesen így a család havi 1 millánál!!! többet markol fel. Bizonyítékot akarsz erre? Azt nem prezentál senki. És miért nem? Az orvos/szociális munkás számára világos, hogy mi történt, de nem feszegeti a témát azért, mert vagy fél, hogy agyonverik, vagy a hozzád hasonlóak nácinak/rasszistának bélyegzik és esetleg elveszíti az állását. És itt nem arról van szó, hogy nem-cigányokat bántanak, hanem arról, hogy a saját gyereküket/vérüket teszik tönkre a pénz miatt. Szerintem az a kis ártatlan gyermek végképp nem tehet semmiről. Szóval tegyél különbséget az ilyen alja cigányok között és a normális (mondjuk zenész vagy kereskedő) cigányok között. Ők is ezt teszik. Egy kulturált zenész cigány egyszerűen dögvájónak hívja az ilyen kannibálokat. És mi lenne a megoldás? Mondjuk, lehetne Izrael példáját követni. A zsidók igény tartottak egy saját országra, meg is kapták és a konfliktusokat leszámítva egy nagyon jól működő országot „üzemeltetnek”. Adjunk a romáknak is egy országot, ahová nem kitoloncolni kell őket, hanem mindenki szabad akaratából mehetne. Lenne saját pénzük, parlamentjük stb. Szerinted a dolgos, tisztességes romákon kívül ki költözne oda? Elárulom Neked, hogy senki, hiszen ott magukat kellene eltartaniuk, dolgozniuk kellene meg társadalmi normákat kialakítaniuk. Hidd el nekem csak azután mennének, ha már az odatelepült, normális gondolkodású és életfelfogású cigányok felépítettek egy virágzó országot.
Cheque Republic 2010.09.02 15:02:04
@kamuszutra: Az az érzésem, hogy te annyira fajvédő vagy, hogy már a sorok között sem tudsz olvasni és ráadásul saját magaddal is ellentmondásba keveredsz. Azt írod, hogy "magyarok". Elárulok Neked egy titkot: az itt élő cigányok is magyarok. Természetesen vannak bűnöző nem-cigányok is és az ő tetteik is szintén elítélendőek. Én nem vagyok egy Jobbik-szimpatizáns, de nekem is az jött le ebből a javaslatból, hogy ők a beilleszkedni képtelen kiccaládokra pályáznak és nem az itt élő sváb/örmény/kínai kisebbségre és nem is Mága Zoltánra, Bangó Margitra. Rengeteg romát ismerek, hiszen itt Szatmárban rengeteg van belőlük, sőt nagyon sok zenész cigány ismerősöm is van, akik bejárták a világot. Cigányvállalkozó (és itt a vállalkozó nem pejoratív értelmű) elvből nem vesz fel cigányokat dolgozni, mert tudja, hogy milyenek. Fiatalkoromban, ha a kannibálok megpróbáltak kirabolni (ez sajnos többször előfordult), akkor úgy pofánbasztam a vezéregyéniséget, hogy a többiek jól bekussoltak és elhúztak a picsába; igaz nem most voltam fiatal, akkor még szamuráj kardot csak a karate filmekben láttak. Visszatérve a "magyarozásra", úgy veszem észre, hogy egy kis látens rasszizmus azért munkálkodik benned; ha tényleg igazi "fajvédő" lennél, akkor nem beszélnél magyarokról és cigányokról, de szerintem Te ezt csak divatból csinálod. Pont.
Cheque Republic 2010.09.02 15:39:37
@Pipas: Igen, tudom, hogy a „gadzsio" szó parasztot jelent. Már egy másik fórumon felvetettem, hogy így degradálják le a nem-cigányokat. Meg is kaptam a tudományos eszmefuttatást, hogy ez azért van, mert a cigány nyelv több mint ötszáz éves és akkor sok volt a paraszt és a romák rájuk használták ezt a szót. Mert a paraszt volt a dolgozó ember és, hogy ez nem pejoratív stb. Már akkor is lenézték azt, aki dolgozik, hisz a gadzsio azt is jelenti, hogy nem ember.
Ui.: Itt nálunk van egy mondás. Ha konfliktusba kerülsz egy kiccaláddal, először a sipítozó vénasszonyt kell leütni.
A Benkő Dániel feleséget keres című műsorában a döntőig sem jutott el Rusz Éva, aki a Blikk infói szerint most Delhusa Gjon show-jában tűnhet fel. A tatabányai ruhaüzletben dolgozó 43 éves elvált anyuka állítja, "szeretném Delhusát szőröstül-bőröstül", de a…..
Amikor Bede Márton közíró a Pastrami étteremben lefényképezte, majd neten megosztotta a fenti reklámanyagot, azt gondoltam, biztos az egyházi gimnazista emlékek miatt érzem úgy, hogy a fogyasztó-gyermekhez gügyögve lehajoló Ismeretlen Bácsi "frissen préselt nedűje", amit…..
Félrefordítások Szerencsés 500 2010.08.30 10:51:00
Ez a Fortune 500 csak nem akar összejönni. Egyszer volt már "Fortune 500 nevű cég", most pedig Kilfenora találkozott vele más formában:Bár a Fortune 500 nevű cégnél már bizonyára minden állás betelt, Matt Damon Az Informátor c filmjében a Szerencsés 500-ba tartozó…..
Cheque Republic 2010.08.30 15:57:08
@tundrazuzmo:

Ronald Reagan mondta Teller Edének:
The invention of the hydrogen bomb was a great fortune, Teller! ;-)
Itt az ideje, hogy mindenféle szemforgatás, képmutatás nélkül kerek perec ki merjük mondani: A vidék, a vidéki emberek 500 évvel le vannak maradva a múltban, egy feudális világban, feudális értékrend szerint élnek, az egyetlen dolog amit egy korhű középkori film forgatásához…..
Ben beküldése ugyan csak most érkezett, de nem akartam vele megvárni a telet, úgyhogy a várólista felrúgásával örüljetek neki, hiszen nyár van még két hétig:Bevallom, 30 év alatt először jutottam el Tihanyba. Nem tudom... Nekem tetszenek az ilyen feliratok. Bensőségesen outsider…..
Cheque Republic 2010.08.18 08:34:29
@Franci1969:
Most látom, hogy igazad van, bár más hibát is vétettem. Átlapoztam az összes műszaki szótárat és javítanám magam. A helyes kifejezés:
Needle circle turn dig.
Cheque Republic 2010.08.18 08:35:47
@Franci1969:
vagy:
Needles guard turn dig
Beharangozták, megcsinálták. Az Országgyűlés a 2010. július 22-i ülésnapján fogadta el a "2010. évi LXXXVI. törvény a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról" címet viselő alkotást, és az augusztus 11-i Közlönyben jelent meg. A…..
Cheque Republic 2010.08.17 08:44:24
Szeretnék leírni egy kis történetet, ami tegnap este jutott tudomásomra. Nem vagyok rasszista, de ettől elég keményen felforrt az agyvizem:
Találkoztam egy építési vállalkozó barátommal tegnap este. Most építettek 14 házat a romáknak Ópályiban. Egy ház építési költsége 10 MILLIÓ!!! forint, de ezért összkomfortot kapnak. Ópályi egyébként egy falu Mátészalkától 5 km-re és az ott élő romák a legigénytelenebbek az összes közül. Télen is mezítláb járnak, a gyereknek egy lyuk van a nadrág ülepére vágva, hogy ott végezhesse nagydolgát, ahol gondolja stb. Szóval a barátom elmondta, hogy átadták a házakat (melyek rezsijét is az önkormányzat fizeti) és az egyik roma azt nyilatkozta, hogy nagyon szép meg minden, de a segélyt is emeljék fel, mert most rosszabbul élnek. Kérdezte a barátom, hogy miért élnek rosszabbul, hisz ilyen házért a legtöbb ember egy életen át dolgozik. Válasz: "Hát azért, mert most kevesebb magyar dolgozik a VÁLCSÁG miatt, ezért kevesebb jut nekik." Hát a kurva anyjukat! És tényleg nem vagyok rasszista. Sőt szerintem a legtöbb rasszistának kikiáltott honfitársam sem az. Szerintem rasszista az, aki azt hangoztatja pl.: "a koszos niggerek így meg úgy.." és közben egy színes bőrűvel sem találkozott még életében. Aki viszont ma Magyarországon szidja a cigányokat, az simán egy élettapasztalattal rendelkező realista. Sajnálom, hogy ilyet írtam, de ez a fenti történet végleg betette nálam a kiskaput.
Ui.: Egyébként a cigány nyelvben minket, nem cigányokat gadzsio-ként emlegetnek, ami nemes egyszerűséggel parasztot, más értelmezésben "nem ember"-t jelent. Akkor, hogy is van ez?
Cheque Republic 2010.08.17 11:09:21
@Goompah:
Hidd el, nem hiszek el mindent kétkedés nélkül. Mátészalkán nőttem fel, ezért elég sokat jártam Ópályiban. Az ottani romák tényleg úgy élnek, mint az ősemberek. A lyukas nadrágon pedig nem értem, hogy miért csodálkozol; Kínában ez bevett szokás, csak ott, ha a gyerek az utcára ürít, eltakarítják utána. A paraszt szó pedig egyáltalán nem sértő, én a "nem ember" kontextuson vagyok felháborodva. Egyébként tudok számos undorító történetet írni Neked a cigányok igénytelenségéről és ezeket olyan megbízható emberektől tudom (mentősök, áramszolgáltató vállalatok alkalmazottai), akik napi szinten "vendégeskednek" putrikban. Szívesen elvinnélek egy-két ilyen helyre, hogy lásd te is, miről beszélek.
Ui.: Mindemellett örömmel konstatálom, hogy nem tartasz butának.
Cheque Republic 2010.08.17 12:59:01
@Goompah:
Elmagyarázom Neked a segélyezés (külvilág felé nem reklámozott) menetét. Először is tudod, mennyit kap kb. egy 5-6 gyermekes "családanya" segélyként: 200 000 Ft-ot!!!/hó. Ekkora összeg természetesen nem jár alanyi jogon, hanem kérvény alapján, amelyben mindenre hivatkozik (gyerek szellemi fogyatékos etc). Sajnos az illetékes szociális iroda meg is ítéli neki a pénzt, nehogy diszkriminációval vádolják. Segély kiutalva, majd egy hét múlva érkezik egy újabb kérvény: "Tisztelt pógámester úrr. kéne még píz, mert....." (ez sajnos nem vicc) és hosszasan ecsetelve, hogy romlott a gyerek szellemi állapota (egy hét alatt, pff) stb. Szóval a VÁLCSÁG előtt ezt a pénzt is simán megítélték neki, most már nem, hogy "RECEPTCIÓ" van. Felfogod, hogy havi 200 000Ft-ot még így is kap. Tudom-tudom nagy a család, de szerinted ebből mennyit kap a purgyé és mennyit a játékgép?
Ja és fent nevezett "hölgy" egyik gyerekének amputálni kellett a nagylábujját, mert a purgyé állandóan mezítláb járt, voltak a lábán kisebb-nagyobb sebek, a lábujján lévő sebbe beletekeredett valami szőr vagy hajszál. Természetesen fürdeni nem fürdette a gyereket, úgy elfertőződött, hogy csak az amputáció volt az egyetlen megoldás. És hogy honnan tudom mindezt? A mentős srác mesélte, aki kórházba vitte szerencsétlen gyereket + a mentős srác édesapja foglalkozik a szociális kérvények elbírálásával. Mindketten jól ismerik a fent nevezett családot.
Vezo228-nak köszönjük szépen a távolsági buszok Hermészét - egy vicces, ám találó poszt így péntekre. Nem, ő nem buszsofőr.Ő gépkocsivezető, aki a hetes kocsiállásról viszi a járatot a nagyváros és a még nagyobb város viszonylatában - vagy csak egy öreg, csuklós…..
Félrefordítások Túlsharézás 2010.07.24 07:58:00
E érdekes eszmefuttatást küldött nekünk az oversharing szó magyarításáról, ami azt hiszem, a véleményes hétvége remek nyitányául szolgálhat.Azért írok most, mert találtam egy érdekes fordítást az indexen (igen, ott, de ez most nem számít. :) )Erősen véleményes, sőt, még…..
Csabi már RJB, és arról híres, hogy ő az egyik beküldő, akinek fergeteges klasszikusunkat, Gag edzőt köszönhetjük. Ezúttal is animáció témában talált nekünk valamit.A sikeres animációs film, melynek címe Angolul Chicken run volt, magyar fordításban Csibefutamként került a…..
Cheque Republic 2010.08.06 08:34:25
@dócziorsi:

OFF
Kedves Orsi! Örülök, hogy végre "személyesen" is beszélhetünk. Imádom a filmek végén, amikor felsorolják a Magyar Változat Munkatársait. Egy főiskolás farsangon egyszer Tomasevics Zorkának "öltöztem", de sajnos csak az emberek 10%-a értette a poént. Gimiben diáknapon pedig tartottunk olyan versenyt, hogy ki tudja a legtöbb olyan nevet felsorolni, ami valahonnan ismerős, de az emberek nagy része nem tudja, hogy honnan. Mi nyertünk egy teljes szinkron listával. Szóval: háromszoros hurrá Dóczi Orsolyának, Gyabronka Józsefnek, Tomasevics Zorkának, Dezsőfi Rajz Katalinnak, Tyll Attilának etc!.,(ami tulajdonképpen az Ecetet rá! rövidítése)
Kukorica Jánosné beküldését nem találtam meg a blogon, ami furcsa, mert elég gyakori hamis barátról van szó. Ugyanis:Kedves Jakab,Nem vagyok hivatásos fordító, sőt, nem hivatásos sem, csak szimplán beszélek (és értek) angolul. Félrefordítások terén általában megelégszem…..
Cheque Republic 2010.08.04 14:52:19
OFF:

Eszembe jutott két érdekes történet a tanulmányaimból:

Gimnáziumban az angol "tanárnőm" előszeretettel úgy kérdezte meg, mennyi az idő, hogy "What is the clock?" Aztán mikor egyszer azt találtam neki mondani, hogy "The clock is a device used to measure time." osztályfőnökit akart adatni, mert szemtelen vagyok. Még szerencse, hogy az osztályfőnököm matematika tanár létére jobban beszélt angolul.
Főiskolán volt egy tanárom, aki angol nyelvtant ”tanított”. Azelőtt orosz szakos volt, csak átképezte magát. Tanítási metódusa az volt, hogy feladott a Kis angol nyelvtan című könyvből mondatokat és azokat kellett nekünk lefordítani. Igen ám, de minden nyelv sajátossága, hogy többféleképpen lehet interpretálni, viszont ő csak azt fogadta el, ha a fordítás szó szerint megegyezett a könyvvel. Így fordult elő, hogy a csoporttársamat fél év kényszerszünetre küldte (aki egyébként már 18 évesen a nyírbátori határőr parancsnokság hivatalos angol tolmácsa volt, felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében), mert állandóan egyes volt a dolgozata (főiskolán dolgozat, pff). Pl.: a Kis angol nyelvtanban a "Ki ölte meg Marylin Monroe-t?" mondat angol nyelvű verziója az volt, hogy "Who killed Norma Jeane?" Ez a piszkos kölök, aki soha nem nyitotta ki ezt a bugyuta könyvet "Who killed Marylin Monroe?"-ként fordította. Panaszkodtunk mi a tanszékvezetőnél, aki azt mondta, hogy ismeri a tanárnő képességét, de hát csak nem rúghatja ki, mert a férje valami fejes a városházán.
Cheque Republic 2010.08.04 15:21:41
@Goompah:

Igazad van az idős emberekkel kapcsolatban, ez eszembe sem jutott, bocs. És a németekkel kapcsolatban is igazat adok neked, nemrég jöttem haza egy 3 hetes németországi kiküldetésből. A germánok kifejezetten angol tolmácsot kértek a cégemtől, mert a tréninget tartó német kolléga gyakorolni szerette volna az angol nyelvet.
Igazából nem tudom, mi lenne a megoldás a nyelvi ”analfabetizmusra”. Jó ötletnek tartanám így a digitális műsorszórás térhódításával, ha lenne olyan opció a dekóderen, amivel eredeti nyelven és felirattal lehetne nézni filmet. Bár nem tudom hány honfitársunk választaná ezt. Szerintem a mostani oktatási módszert kellene elfelejteni. A hideg futkos a hátamon, ha hallok valakit, aki épp szóbeli nyelvvizsgára készül; minden mondat úgy kezdődik, hogy "in disz pikcsör áj ken szí..." - bocsánat a "fonetikus" leírásért, de szerintem ez adja vissza legjobban e mondat ”hangulatát”.
Ők is a társadalom tagjai, a nemzet részei, és egy valamirevaló közösség sosem feledkezhet meg legelesettebb tagjairól. (Fotó: text.freeblog.hu)Pintér Sándor egy interjúban arról beszélt, hogy a közterületeket meg fogják tisztítani „a koldusoktól és az ország hangulatát…..
Cheque Republic 2010.08.02 12:31:35
@csillagkutya seven:

Erről van valami konkrét számadatod, vagy csak vidékiből lehet hajléktalan? Vidéken is vannak hajléktalanok, de ott is csak a nagyobb városokban. Nem akarok demagóg lenni, de ha az megfelel Budapestnek, hogy emberek költöznek oda a jobb megélhetés érdekében és előremozdítják a főváros gazdaságát, akkor ennek az is vonzata, ha - tegyük fel és igazad van - a vidéki hajléktalan is oda vándorol a jobb "megélhetés" érdekében. Hja, hogy ők nem tesznek semmit a városért. Budapest se sokat tesz azért a vidékért, ahonnan elszívja a munkaerőt. Vidéken is lehet sokat keresni és Pesten is lehet keveset, de azért még mindig vonzóbb a keresőképes embereknek a fővárosba költözni a munka miatt. Talán előbb a vidék és a Budapest közötti óriási fizetésbeli különbségeket kellene megoldani és akkor a "vidéki hajléktalan" nem "költözne". Tudom, hogy demagóg vagyok és sarkítom a dolgokat, de nem én vagyok ezzel így egyedül.
Cheque Republic 2010.08.02 12:31:37
@csillagkutya seven:

Az pedig, hogy a BKV-n nem lehet utazni a bűz miatt, nem csak a hajléktalanok hibája, hanem azoké is akik nem tartatják be a szabályokat. Ők is emberek, akik szeretnék túlélni a hideg telet, nem akarnak megfagyni, ezért inkább felszállnak a fűtött járműre. És tényleg büdösek, mert nem tudnak/akarnak fürdeni a szállókon, ahol egymást is meglopják. Ha konzekvensen be lennének tartva a rendelkezések + valami emberi megoldás lenne a problémára, neked és nekem sem kellene a bűzös, koszos hajléktalanokat kerülgetnünk. Sajnos ez nem csak magyar probléma, nálunk fejlettebb társadalmak is küzdenek vele.
Cheque Republic 2010.08.02 16:10:21
@alessandro fabbro:

És mi van például Csepellel? Egy egész kisvárosnyi üres épület van a régi gyárterületen, ott nem lehet nekik értelmes munkát adni és lakhelyet teremteni? Miért akarjátok őket vidékre küldeni, hogy elvegyék azt a kis kiegészítő pénzkeresetet is a vidéki embertől? Ahogy ezt oleszt is megírta nagyon helyesen. Akkor nem lennének ott a belvárosban, külön kis "településük" lenne, senkit nem zavarnának, hiszen ez a cél, ugye? És írjatok már valami hivatkozást és pontos számokat, amire azt alapozzátok, hogy a hajléktalanok nagy része eredetileg vidéki!