Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Unerwünschter Gast

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kis kíváncsi. Az állásról: miután sötét össze-vissza lépkedett a vezérével, világos nyerésre áll. A levegőben lóg a matt. Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2021.07.19 15:10:00
@Gyula Brondics: ....,Vf3, Hf6 ?
Unerwünschter Gast 2021.07.20 08:03:54
@redi1: "Kd7re meg
Vxe6+ Kc7
Fd6+ és kész a kocsi"

Vxe6+ ? De mi védi a vezért, hogy ne Kxe6 legyen?
Unerwünschter Gast 2021.07.20 10:01:54
@Zod tábornok: De talán éppen ezért Ve5+ után Kd7 "jobb". Habár csak a vereséget odázza el.
Sakkozz mindennap! Szajkó 2021.06.04 01:00:00
Van ott kék szem. Világos lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2021.06.04 13:47:17
@okosakk:
1. Bxd4,Bxd4
2. He2, Kh7(Kh8)
3. Vxg7, Kxg7
4. Fxd4+, Vxd4
5. Hxd4
És pluszban marad egy paci.
Sakkozz mindennap! Akárki 2021.06.02 01:00:00
A sakktól leszel valaki. Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2021.06.04 08:35:02
@Zod tábornok: Igen, gyakorlatilag világos pozició előnyben van és ha pontosan játszik, akkor nyer. De ez még nagyon sok lépés.

Tegnap találtam a következőt a lichessen: lichess.org/Gfl96ixY/black
Nem csak az érdekes, ahonnan a feladvány indul.
Sötét folyamatosan előnyt épít ki. Világos lép egy nagy homályt (Blunder). Erre sötét lép egy ennél még nagyobb homályt. Ezt világos kihasználja, és majdnem hogy átlagos lépésekkel döntő fölényben van, eljut egy 14 lépéses (!) mattig. Amit nem vesz észre és leront 19 lépésesre. De ezt sem veszi észre és lép egy nagyon nagy homályt, amire sötétnek van egy 6 lépéses mattfenyegetése (ebből lett feladvány). Amit 3 lépés után elront, világos döntő fölénybe kerül és sötét pár lépés után feladja.

Néha végignézem az egész parti elemzését. Azokban a játszmákban, ahonnan ezek a feladványok származnak, kb. 50%-ban nem találták meg a nyerő lépést. Az sem ritka, hogy ha igen, akkor vagy lejáró idő miatt vagy későbbi ellépés miatt a nyerő lépéssel sem lett meg a parti.

Mindezt annak apropóján, hogy hosszú feladvány esetén a döntő fölényt később bizonyítani kell tudni.
Nemrég jelent meg az általam egyébként rendkívül sokra tartott Charaf Hassan, a BME VIK dékánjának interjúja, amelyben azt mondta a dékán úr, hogy: “Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens.” Elsőre ezen igen felhúztam magam, aztán eszembe jutott,…..
Unerwünschter Gast 2021.05.20 22:24:23
@fhdgy: "Ezért lehet nehéz, kockázatos az átírás."

Lehet. De én ebben látok mást is. Valaki fejtegette, hogy a mai világban a programokat folymatosan fejlesztik. Egy vállalatirányítási rendszernél elindulsz a pénzügy felöl, aztán jön a készletgazdálkodás, raktár, stb. Oszt majd kialakul.

Átírásnál meg nagyon nehéz úgy átírni egy rendszert, hogy az ne egyszerre legyen kész. Főként, ha az nem csak átírás, hanem szeretnéd kiszedni belőle az anno elkövetett koncepcionális hibákat.
Unerwünschter Gast 2021.05.21 08:20:54
@fhdgy: "Így gondolod vagy van jobb ötleted? Ha igen, hallgatom!!!"

Én sohasem mondom azt, hogy van jobb ötletem. Legfeljebb azt, hogy erről én máshogy gondolkodom.

Abban a rendszerben az ár annyira változó volt, hogy akár napon belül jöhetett ugyanaz a cucc más áron. Sőt, ugyanaz a cucc ugyanazon a számlán szerepelhetett más áron.

Ezért, ha a te megoldásodat válaszom, akkor is minden tételsorhoz tartozna egy ár, de ha ugyanabba a "tételek" táblában tárolom, akkor megspórolok egy tételenkénti keresést és az ár idősorának karbantartását.

Először tényleg úgy csináltam, hogy mennyiség+ár. De a nullás tételek miatt átírtam a programot mennyiség+értékre.

Ezzel két dolgot tudtam egyszerübbé tenni:
kezelni lehetett az, ha a mennyiség vagy az ár 0, de az érték nem nulla.
Kezelni lehetett azt, amikor a szállító tételenként kerekíti az értéket. Például 3 db-ot az 1000 Ft-ért.

A belső árképzés pedig mérlegelt átlagáron történt, így az "ár" pontos nyilvántartása nem volt annyira fontos.

Lényeges, hogy itt beszerzési árról volt szó, nem eladási.
Unerwünschter Gast 2021.05.21 10:35:20
@Nancsibacsi: Ez a történet még 2000 előtti. Egyébként igazad van, ma már én is 3 értéket tárolnék le. A tetejében nem is lebegőpontosan, hanem karakteresen. De akkor még megpróbáltunk spórolni a hellyel.

Ez egy új történet. Teszteltem egy alkalmazást, ahol a felhasználó 1 illetve 2 tizedesjeggyel rögzít adatokat. Most írtak egy részt, amivel a felhasználó kiexportálhatja az adatokat állományba. Az exportban néhol 7,6 máshol 7,599999 szerepel. Ránézésre az adatokat lebegőpontosan tárolták.

Mindezeket csak azért hoztam fel, hogy ezek a "hibák" nem szigorúan vett programozási hibák, amik abból adódnak, hogy valaki nem tud programozni. Itt kifejezetten a programozandó (szervezendő) terület szakmai kérdéseiről van szó. Ezeken megbukhat egy projekt és ezeket nagyon nehéz utólag javítani. Egy klasszikus programozási hibát sokkal könnyebb.

Amikor az egyetemet valaki informatikát tanul, akkor még nem lehet tudni, hogy hol fog a jövőben programozni ( szvsz 90% sehol). CAD rendszert fog fejleszteni, adatbázist kezelni, képeket feldolgozni, statisztikai számításokat végezni, EKG elemzést csinálni. Ennyiféle területre nem elég a 3-5 év. Sőt még egyre sem.
Kellenek a gondolatok, mert őrület alakul ki a táblán! Világos lép! A ,megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2021.04.07 12:53:36
@yolika77: És ha h4 után nem d3, hanem c4 jön.
Unerwünschter Gast 2021.04.07 14:35:57
@redi1: Csak éppen 1.Bg5 után jöhet 1...,Bc6 is. Valamint 2. g3 után nem feltétlenül kényszerítő a Vxh3.
Unerwünschter Gast 2021.04.07 15:00:19
@redi1: Vh8. Például.

De mindegy is, mert valószinűleg egy nagymesterpartiban Bg5 nyerő lépés lehet. De ez után jöhet még 20-30 lépés, ami alatt pontosan kell játszani. Ha én lennék fehérrel, akkor sötét helyében Bg5 után még nem adnám fel. :-))))
A fenntartói irányítás nem sértheti a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. Tisztelt kuratórium! El tetszettek ezt valaha olvasni? Jelenleg tehát Palkovics László gyakorolja az összes…..
Unerwünschter Gast 2020.09.25 19:23:42
@bankvezér: Az egyikben van egy lopás is. Nem egyforma a két ügy.
De hová soroljuk azokat a szereket, amelyek semmiféle listán nem szerepelnek, ám a hatásuk rettenetes? Ilyen például a drogpiacon néhány hónapja megjelent „Bika” nevű szer, ami rövid idő alatt eddig 11 ember halálát okozta Magyarországon? Ez azonban egy végeláthatatlan folyamat, amelyben mindig a…..
Tisztázzuk rögtön itt az elején, hogy a „kis Lomnici” ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét jelöli, de a hivatalos „ifj.” megjelölés rontotta volna a ritmust. Bár gondolom, a „kis” megjelölés is elegendő arra, hogy senki ne a kedves papára gondoljon, aki ugyan maga sem volt a…..
Unerwünschter Gast 2020.07.29 09:58:53
@apro_marosan_petergabor: "S.Zs. valami susztert s kaptafát emleget, utalva rá, hogy Lomnici nem bölcsész, saját magánál, mint kritikusnál, könnyedén átugrik e tényen."

Valamennyire mindenki "irodalmár". Lomnici viszont Szerb Antalról és még sokakról alkot sommás véleményt, akik hivatásos irodalmárok.

Sándor Zsuzsa viszont nem irodalmárként a nem irodalmár Lomniciről alkot véleményt. És Lomnicivel szemben megmarad azon a kereten belül, ami laikusként is belátható.

Azt például én is meg tudom ítélni, hogy a magyar irodalom világirodalmi jelentősége a Lajtán túl alig mérhető. Ehhez képest Szerb Antal közel 500 oldala igencsak becsülendő.
Unerwünschter Gast 2020.07.29 12:02:48
@apro_marosan_petergabor: "Azért valljuk be, ez nem egy nagy dráma - már csak azért sem, mert a legmodernebb libero-iskolatudósok szerint tulajdonképpen semmit sem kellene megtanulni nyers ismeretként, mert a gondolkodás képessége csak a fontos, a többi elérhető, beszerezhető a neten (a könyvtárakat már meg sem említik - tudjuk, ezekre már Vörösmarty is haragudott)."

Majdnem. Kivéve, hogy a gondolkodás képessége a fontos és nem " gondolkodás képessége csak a fontos".

A tézis az, hogy a gondolkodás képességét konkrét anyagon lehet csak elsajátítani. De az ehhez feltétlenül szükséges lexikális/konkrét anyagon túl nem kell többet tanítani (vagy inkább megkövetelni).

Még konkrétabban. Ha a 19. századi regényekről tanítanak, akkor lehet választani Jókai Mór, Jósika Miklós, Kemény Zsigmond, stb. között. De akár lehet külföldi is. De nem feltétlenül kell foglalkozni az összessel.
Unerwünschter Gast 2020.07.29 15:23:42
@apro_marosan_petergabor: Igen, abban teljesen egyetértünk, hogy minden kis tudásmorzsa előbbre visz valamivel.

Azonban a nap nekünk is és a gyerekeknek is 24 órából áll. Ebbe bele kellene férnie a tanulásnak, a pihenésnek, a családi életnek, a szórakozásnak, a portnak. A tanuláson belül pedig az irodalmon kívül még sok mindennek.

Meg lehet tanulni, hogy ki volt Petőfi anyja. Ezzel esetleg túl lehet jutni egy vetélkedőben az első fordulón, aminek a végkifejlete úgyis csak a szerencsén múlik majd. De egyébként Petőfi költészetének megértésében, sőt a versek megértésében egyáltalán semmi jelentősége nincs.

Nem azért nem kell a lexikális tudást gyarapítani, mert teljesen haszontalan, hanem azért, mert összességében nem fér bele az időbe és a szükséges képességek elsajátításához nem elengedhetetlen..

Hogy miért nem ismert jobban a magyar irodalom, abban nagyjából egyetértünk.

Amit nem értek, hogyan jön ide Szerb Antal. Ő egy irodalomtudós és író volt. Hogy miről és mennyit írt, az az ő szuverén döntése volt. Ahogy Lomnicinek is meg van a joga, hogy alkotmányjoggal foglalkozzon. Senki nem veti a szemére, hogy nem foglalkozik munkajoggal. Legfeljebb nem őt tanítják munkajogi kurzusokon.

Tudtommal az irodalomtörténetet sem Szerb Antal alapján tanítják. És Szerb Antal sem mint irodalomtörténész, hanem mint író került ki a tantervből.(Ha jól tudom Az utas és a holdvilággal volt benn). Mert az én időben szintén nem volt benne.
A magyar bíróságok függetlenségének kormányzati felszámolása évek óta tart, a folyamatnak vannak jól látható, illetve szándékosan elrejtett elemei. A baj sokkal nagyobb annál, mint ahogy azt a közvélemény érzékeli. Ennek biztosításához az kell, hogy egy államban önálló és független hatalmi ágak –…..
Unerwünschter Gast 2020.07.27 21:48:01
@bankvezér: "A kérdés az, hogyan kellene átalakítani a (i)gazságszolgáltatás, és azon belül a bíróságok munkáját, hogy jogszerű igazságos, tisztességes ítéleteket hozzanak a bírók?
Ugyanis az eddigi munkájukat is súlyos kritikával kénytelen egy békés, polgár illetni."

Ezzel indítottál. Ez viszont magyarul azt jelenti, hogy a bírák nem jogszerű, nem igazságos és nem tisztességes ítéleteket hoznak.

És nem válaszolsz arra, hogy ezt mire is alapozod.
Unerwünschter Gast 2020.07.28 17:13:09
@sas70: Senki sem teljesen független és objektív. Még a hentes sem. Ha szépen mosolyogsz rá vagy egyszerűen emberszámba veszed, akkor kevesebb mócsing lesz a húsban.

De a google már írja a bírósági AI szoftvert. Mindenki beledobja az iratait és majd kidob egy ítéletet.

Viszont törekedni kell az objektivitásra és el kell vetni minden olyan törekvést, ami ez ellen hat.
A mai feladvány szerintem nem a legkönnyebb. Sokat nem fogok tudni hozzászólni, de a megfejtést mindenképpen megadom! Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2020.06.22 18:46:57
@Ouvrez-vous à moi2: Az "aztán kiderül" nem jó, mert bármi, ami nem sakk, arra .... Be1#. Ami rögtön kiderül. :-)
„Egyszer volt, hol nem volt (…) és boldogan éltek, míg meg nem haltak.” Tízből tizenöten rávágják: ez csakis magyar népmese lehet. De mióta Óperenciás a tenger és mikor tűntek el végleg a népmesékből az inasok, gavallérok, és jöttek helyükre a tarisznyás, szerencsepróbáló szegény legények, az agár…..
A mai nap legfontosabb híre a magyar egészségügy jövője szempontjából, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttgyűlése leváltotta Éger Istvánt, aki 16 évig volt a MOK elnöke, és megválasztotta Kincses Gyulát, az „Újratervezés csoport” jelöltjét. Nehéz lenne megjósolni, hogy az új elnök mennyivel…..
Unerwünschter Gast 2019.12.02 10:40:49
@élhetetlen: "Pont ezt a problémát kellett megoldani?"

Minden problémát meg kell oldani, amit lehet. Ha például rákos vagy, attól még ki kell cserélni a kiégett izzót, meg kell javítani a csöpögő csapot, kell tízórait csomagolni a gyereknek. Mindemellett, hogy tényleg az első probléma megoldása a legfontosabb. Illetve lenne, ha egyáltalán megoldható lenne.
Unerwünschter Gast 2019.12.02 10:46:53
@röf: "Például elkezdődik a rendelés és a munka az osztályokon legkésőbb nyolc órakor"

Van egy mondás: A hazának tökéletesen elegendő, ha mindenki végzi a maga dolgát.

A fenti nem elsősorban a MOK problémája, hanem a kórházigazgatóé. Neki kell megoldania, mert ő akart igazgató lenni.
A diákoknak alapvető hiányosságaik vannak. Az alapszakos hallgatók magyarságtudata kognitív szinten 15-21. A Z generáció tagjai „nemcsak nem tudják, hol van Szentes vagy Gyula, de Tokajt Eger, Pannonhalmát pedig Balatonfüred helyére jelölik be egy vaktérképen". Száz hallgató közül egy sem ismeri fel…..
Unerwünschter Gast 2019.11.15 14:59:16
@Tangooo: " Ezt jelzi, hogy a műszaki egyetem rektora nem is olyan rég azt nyilatkozta, hogy az e g y e t e m i tanulmányok első két éve arra megy, hogy a diákok megtanulják a g i m n á z i u m i matematika tananyagot."

Ami persze nem (így) igaz. Sőt az a baj, hogy az egyetem igazán nem is tudja pótolni az elmaradást.

A gond az, hogy a gimnáziumban túl sokat akarnak megtanítani, nem jut idő a tényleges megértésre, az anyag készségszintű elsajátítására. (De ez igaz az aló-felső-gimnázium átmenetre is.)

Ugyan az egyetem tesz kisérletet az anyag pótlására, de ez csak pótcselekvés, kevés sikerrel. Az egyetem alatt a legtöbben csak kinlódnak a hiányzó alapok miatt.

A gináziumban vagy kevesebbet kéne tanítani, de azt alaposabban. Vagy korábban kezdeni a specializációt (reál vs. humán osztály).

Például az integrál, differenciálszámítást, halmazelméletet, valószinűségszámítást nyugodtan ki lehetne hagyni.
Unerwünschter Gast 2019.11.15 21:23:15
@luis5: "Sose tudni előre mi hasznos."

Valóban. De törekedni kell arra, hogy amit tényleg meg kell tanulni, annak nagyobb valószinüséggel haszna is legyen.

Én végignéztem a videót, amiben beszél a tesztről. A kérdés "Kinek az ükunokája volt Koppány vezér?" Itt jött 4 lehetséges név. Nem sorolom fel, mert nem emlékszem rá. De elképzelni sem tudom, hogy ennek mi haszna lehetne. Azon kívül, ha ez lenne egy kvízműsorban a főnyereményt hozó utolsó kérdés.
Unerwünschter Gast 2019.11.15 21:31:51
@Unerwünschter Gast: Újra megnéztem. Nem 4 név volt, hanem 5.
Sakkozz mindennap! Váratlan matt! 2019.05.28 01:02:53
Igazi meglepetés következik. Sötét lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Tegnap azért egy kicsit kiakadtam. Általában nem kezelem érzelmi kérdésként, ha valamit nem mond el a tanár, mert például nehezen érthető a levezetés vagy az adott információ ismerete nem ad hozzá többet a módszer gyakorlati alkalmazhatóságához. De olyannal még nem találkoztam, hogy egy adott…..
Unerwünschter Gast 2019.05.18 22:16:10
@Túl sok felhasználó: Ezt őszintén nem nagyon értem. Én világéletemben a "pq Formelt" használtam és a gyerekek matek érettségijére készülve tanultam meg (újra) az abc képletet (mert ugyan imertem, de nem azt használtam.). De eszembe sem jutott annak a vizsgálata, hogy az egyik jobb vagy a másik. Ha ugyanis valakit megtanítottak a matematikára és nem csak magoltattak vele, akkor megértette és gond nélkül át tudja számolni egyiket a másikra. Sőt, a "pq Formel" már bevezetés a különböző transzformációk világába.
Ma délután (04.26) a diákok tüntetést tartottak a Kossuth-téren, amelynek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet, hogy a diákoknak milyen követelményekkel lesz lehetősége jövő évtől felsőoktatási tanulmányokat folytatni. A követelmények nem egy bonyolult rendszert rajzolnak…..
Unerwünschter Gast 2019.04.28 15:59:32
Unerwünschter Gast 2019.04.28 16:13:38
@teéjesenmindegy: "Megint más. Jelentkezik 2 ember, az egyiknek van 6 általánosa, a másiknak érettségije. A pénztárgépet elvileg mindkettő tudja kezelni, hiszen a számokat ismeri. Melyiket veszed fel? "

Amelyiknek nagyobb a melle! :-))))
 forrás: Wikipédia A német tank probléma a nevét egy a II. Világháború idején felmerült problémára alkalmazott megoldás után kapta. A szövetséges haderők számára nagyon fontos lett volna ismerni, hogy a németek mennyi Panzer V („Panther” azaz párduc) típusú tankot gyártottak a háború évei alatt. A…..
Unerwünschter Gast 2019.03.12 22:09:38
@herkaloin: Ugyan a típust 4 gyár gyártotta, a sebességváltókat a ZF Friedrichshafen készítette. Valószinüleg ez volt az egyik alkatrész, amit csak egy helyen készült.
E rovat egyik olvasója kajánul kérdi, miként vélekedem a Párbeszéd-politikus furcsa kalandjáról. Azt is hozzáfűzte, hogy ha már írtam Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes csüggesztő megnyilvánulásáról, akkor Karácsony Gergely esetében kíváncsi arra, vállalom-e az ellenzéki politikusok totális…..
JogÁsz A képembe hazudott a TV2 2019.02.08 13:28:03
Megtisztelő meghívást kaptam a Német-, Dán és Izraeli Nagykövetség által szervezett megemlékezésre és dokumentumfilm vetítésre. Az asztalnál (balról jobbra)az izraeli nagykövet, PhD Molnár Judit, Jonatan Jerichow filmrendező, a dán és a német nagykövet A megemlékezés és a dokumentumfilm azokról…..
Szilveszter éjjel szívinfarktust kapott az egyik nagyon kedves ismerősöm.Csak úgy, minden átmenet nélkül. Csak vásárolgatott, s közben szorítani kezdett a mellkasa.Alig több, mint 40 éves...
Ez a támadás elsöprő lesz. Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Unerwünschter Gast 2019.01.07 21:11:46
@General Ludd: Nem maradt ki valami? Fehér Be5 nekem nem jön össze. A két bástya f3,f4-en áll.
Unerwünschter Gast 2019.01.08 14:52:10
@General Ludd: De én egy 5-6 lépéses mattot kerestem. :-) Vigasztaljatok meg, hogy nincs is ilyen.
„Na, ne! Tuti, hogy nekem jön! Csak figyel! Ez nem! A jó istenit neki!” Gyorsan rükvercbe teszem a sebességváltót és a gázra taposok. Az utolsó pillanatban tolatok hátra, egy centin múlik, hogy nem jön nekem. Egy ötvenes, holt nyugodt nőről van szó, aki a bevásárlóközpont egyik parkolóhelyéről…..