Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZEBE

45 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pesti Új Városháza Steindl Imre terve szerint épült 1870 és 1875 között neoreneszánsz stílusban. A Fővárosi Közgyűlés az átadás éve, 1875 óta folyamatosan ebben az épületben ülésezik. Alább az épület külső és belső udvari honlokzatáról, illetve a Steindl tervei…..
HISTORIZMUS ÉS ANTIKVITÁS Schikedanz Albert – Herczog Fülöp Műcsarnok 1895–1896  Schikedanz AlbertSzépművészeti Múzeum 1900–1906     Hittorff, Jacques Ignace Restitution du temple d'Empédocle à Sélinonte, ou l'architecture polychrome…..
Nyikolaj Benois (francia származású orosz építész, 1813–1898) Alekszandr Krakauval (orosz építész, 1817–1888) és Alekszandr Rezanovval (orosz építész, 1817–1887) együtt a szentpétervári Szépművészeti Akadémia ösztöndíjasaként járt Itáliában. A három…..
Még néhány lap Ferdinando Ongania (1842-1911) olasz fotográfus és könyvkiadó alapművéből a velencei Szent Márk-bazilikáról.Ferdinando Ongania: La basilique de Saint-Marc: Venise étudiée au double point de vue de l'art et de l'histoire, sous la direction du prof. Camillo Boito;…..
A kozmateszk díszítés témájában most egy 19. századi forrást ajánlok szintén a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának gyűjteményéből:Ferdinando Ongania: La basilique de Saint-Marc: Venise étudiée au double point de vue de l'art et de l'histoire, sous la direction du prof.…..
Mindig is rajongtam a geometrikus motívumokkal díszített felületekért és fantasztikus élményben volt részem, amikor művészettörténeti tanulmányaim megkezdése előtt meglátogathattam a római San Clemente-bazilikát. A különféle színű márványdarabokból kirakott egységes…..
Blagaj kb. 10 km-re fekszik Mostartól, legfőbb nevezetessége, a 16. században épített dervis kolostor (Tekija) pedig a Buna folyó torkolatánál épült fel. A táncoló dervisek rendje (bektasi) számára emelt épület a folyótorkolat különleges…..
2009 nyarán jártunk Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegroban, ahol több meghatározó élményben volt részünk. Ami az ornamentikát illeti, Mostar, Blagaj és Szarajevo nyújtott meglepetéseket. Mostarban a Biscevic-ház több rétegben lerakott kilimjei…..
Január 24-én a FUGA-ban is véget ért az ornamentika-kiállítás, a mintalapok és a mintakönyvek épségben visszaérkeztek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárába és minden egyes darab lassan visszakerül az eredeti helyére. A mintalapok vissza a mintakönyvekbe és mappákba a…..
2011. január 13-án, csütörtökön délután 4 órakor a FUGA-ban tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora, Katona Júlia.http://www.fuga.org.hu/diszitmenyek-es-ideak-vonzasaban-2Amit ajánlhatok: Díszítőművészet a 19. századi építészek, designerek és…..
Pár évvel ezelőtt, amikor az ornamentikával még sokkal inkább a gyakorlat, semmint az elmélet és a történetiség szempontjából foglalkoztam, terveztem néhány függődíszt. Ezek a dísztárgyak szabályos mértani testek, melyek felületét különféle mintákkal borítottam.Az…..
Az ornamentika-kiállításnak 2010. december 20 és 2011. január 24 között a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad helyet.Megnyitó és beszélgetés: 2010. december 20., hétfő, 18 óra, FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest, Petőfi Sándor u. 5.A kiállítást megnyitja Kőnig…..
„Mert annak, ami szabályos, feltétlen hatalma van a rendetlenség fölött.” – nemrég olvastam puszta kedvtelésből Hamvas Béla Eksztázis (1960, Mérték 1., Medio kiadó, 1996) című esszéjét és ez a mondata többszörösen megerősítette egy korábbi elgondolásomat. E…..
Megintcsak a tárlatvezetések során felmerült egyik gondolatra fókuszálok és gyorsan leírom, mi a helyzet a neten fellelhető mintakönyvekkel mint forrásokkal. Ebben a blogban igyekszem összegyűjteni azokat a linkeket, amelyek egy-egy digitalizált, elsősorban 19. századi mintakönyvre…..
Több tárlatvezetést követően most jut idő ismét arra, hogy itt a blogban is rögzítsem a történéseket. Visszatérésként mellékelek néhány enteriőrképet a Díszítmények és ideák vonzásában című kiállításról.Az első műcsoport az iszlám ornamentikát mutatja be.…..
 A vezetést tartja Katona Júlia, a kiállítás kurátora és a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv szerzőjeIdőpontok:2010. október 25., 12 óra2010. október 28., 17 óra Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula ..
A Díszítmények és ideák vonzásában című könyv bemutatójára és az ebből az alkalomból rendezett kiállítás megnyitójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Aulájában 2010. október 20-án került sor.A kiállítást Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora…..
Végleges formát öltött a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv bemutatójának minden eleme, így egy kis hallgatás után írom az esemény információit.Katona Júlia és György Judit Díszítmények és ideák vonzásában című könyvbemutatójának és az ez…..
A díszítőmotívumok képzése, illetve fordítva: a minták szerkezetének geometriai alapú felfejtése mindig is foglalkoztatott és most, hogy a Publikációs listám összeállítása kapcsán ismét átlapoztam a Kreatív díszítőművészeti mintakönyvet, megint megragadta a fantáziámat…..
Pár éve, még a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának díszítőművészeti könyvgyűjteménye teljes feldolgozása előtt, írtam egy cikket, amiben a 19. századi ornamentikairodalom főbb irányait vázoltam. Most, hogy elkezdtem összeállítani a publikációs listáimat, újra…..
A képrészletek Édouard Lievre Les arts décoratifs à toutes les époques (Paris, A. Morel, 1870) című mintakönyvéből valók.           ..
“Ornamentális szélcsend”, “ornamentális kedv”, “ornamentális inger” – legutóbbi olvasmányaim legértékesebb és legtalálóbb felfedezései ezek a rendhagyó szóösszetételek. Az “ornamentális szélcsend” egy rendkívül eredeti,…..
Készült egy kezdetleges házivideó a könyvről, hogy a megjelenésig is látható legyen:TartalomjegyzékImpresszum  ..
A napokban vettem kézhez a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv első példányát és kissé nosztalgikusan konstatáltam magamban, hogy ismét véget ért egy fontos periódus az életemben és ezzel egyidőben egy újabb indult el. Örülök, hogy eljutottunk idáig,…..