Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bence24 (törölt)

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Furcsa elveket vall a szólásszabadságról a baloldal. Nagy-Britanniában egy szakszervezeti vezető, az ilyen témákban igen aktív Brendan Barber homofóbiával vádolja Lancashire katolikus iskoláit, mivel egy ottani katolikus hitvédőnek egy olyan füzetecskéjét terjesztik bennük,…..
Bence24 (törölt) 2012.02.29 11:11:55
@Tilikov:

"Vajon ha eltűnne végleg az mszp és a fidesz, akkor megszűnne végre ez a rém unalmas ballibsi-jobbkonzi ideológiai maszturbálás is?"

Nem tudom, feltűnt-e, de a posztban csak külföldi, nyugat-európai példák vannak megemlítve.
Azt pedig kifejezetten sajnálom, hogy eddig nem tűnt fel: a következő évtizedeknek Nyugaton a 68-as paradigmák meghaladásáról kell, hogy szóljanak. Ha nem így lesz, akkor nem lesz sehogy sem.

"a világ fejlődő része nem kérődzik a libsi-konzi rágógumin, nem egymással marakodik kiüresedett fogalmakon, hanem kőkeményen termel, fejlődik, és adósukká tesz minket."

Ha a világ fejlődő része alatt az EU-t értetted, akkor ahhoz nincs mit hozzáfűznöm. Ha pedig Kelet-Ázsiát, akkor nekik pont az a titkuk, hogy nem az önfeladás, nem a "bocsánat, hogy élek" kultúráját választották. Számukra a fogalmak, amikről te beszélsz, nem kiüresedettek, sőt, bele sem mentek abba, hogy vitát nyissanak róluk.
Ha megpróbáljuk néhány lépés távolságból szemlélni a kormány politikáját, elszakadva a napi indulatoktól és a hírektől, egészen vegyes, összességében azonban nem pozitív képet kapunk. Miközben az előző nyolc év elkúrásának fő eleme a nemcselekvés, illetve a verbális…..
Bence24 (törölt) 2011.11.28 10:49:18
"számtalan kisadó (chips, hipermaket, telekom, stb.) bevezetésével nemcsak az adóterhelést növeli, de az adminisztrációs terheket is. Ez egyébként ellentétes nemcsak az ország érdekeivel, de az EU deklarált céljaival és a józan ésszel is. "

Így igaz, ráadásul valami gyönyörűség hallgatni Matolcsyt, amikor veri a mellét, h "ha nem küldjük el az IMF-et tavaly, ma nincs bankadó, ma nincs multiadó". 1,5 év kormányzás után (az új, önmagában nem felesleges, de válság idején nem elsőrendű fontosságú új alkotmányt leszámítva) a különadók azok a dolgok, amelyekre mint eredményekre szoktak hivatkozni...

1, Valóban ellenkeznek a józan ésszel. Olyan, mintha a személyi jövedelemadózásban külön kulcs vonatkozna mondjuk az ügyvédekre, mert hogy "az utóbbi időben elég jól kerestek, itt az ideje, h valamit vissza is adjanak belőle".
2, Amikor tavaly ezeket bevezették, azt mondtam, oké, el leszünk velük egy ideig, aládúcolják a 2010-11-es költségvetéseket, és addig is lesz idő kigondolni a növekedés útjait, ill. lesz alkalom ezeket az összegeket egy idővel önfenntartóvá váló növekedésbe beleforgatni. De arra nem számítottam, h "lesz idő kivárni, amíg valami talán magától jobb lesz" (ergo ezek kivezetésére még 2013-ra nézve is csak ígérvény van), ill. h a növekedést olyan mélyen kapitalizmusbeli megoldásokkal támogatják meg, mint a vállalkozásoknak kötelezően előírt béremelés (ami ráadásul egyszeri esetből általánosan alkalmazható gyakorlattá látszik "nemesülni"). Az meg egészen hihetetlen, h az ún. Új Növekedési Terv most áll kidolgozás alatt. Egy olyan pártnak, amely a "megszorítások helyett növekedés" mottóra alapozta politikáját, nem kellett volna már 2010-ben ilyennel rendelkeznie, vagy legalább 2010-ben elkezdenie kidolgozni egy ilyet?
Elszoktunk már a rendszeres áramkimaradásoktól, vagy a tőlünk keletebbre esetenként napokig tartó fűtéskimaradásoktól, és nem lenne jó ezt újra megtapasztalni.  Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy július elsejéig megvizsgálja a rezsiköltségek befagyasztásának…..
Bence24 (törölt) 2011.03.04 10:13:58
"Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a külföldi tulajdonú közművektől, akkor azok egészen biztosan egy forintot se fognak befektetni a jelenlegi rendszer fenntartásába, annak a fejlesztéséről nem is beszélve."

Ez így igaz. Ha elkötelezett piacpártiként (amilyen alapjáraton vagyok) nézem a kérdést, akkor itt le is zárhatjuk a vitát. Ugyanakkor egy kicsit holisztikusabb, "társadalompolitikai" szemlélettel másként is megfogalmazgatjuk az állítást:

Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a magyar munkavállalóktól és vállalkozóktól, akkor azok egészen biztosan egy forintot se fognak befektetni.

Igaz, hogy a külföldi tulajdonú közműcégek befektetései dobnak a magyar GDP-n, de ha több millió ember többet tud fogyasztani vagy félretenni, és több százezer vállalkozás többet tud termelni, fejleszteni vagy foglalkoztatni, talán az sem dob rajta keveset.

Engem erősen kísért a gondolat, hogy 2006-2010 permanens megszorításai után ideje levegőhöz juttatni a magyar lakosságot és gazdaságot. Hosszú évek óta perspektívátlanságtól szenved a az ország az egyéni fogyasztótól a nagyvállalatig, és ha egy ideig végre nem a napi megélhetés biztosításán, a felszínen maradáson kell aggódnia, akkor talán ismét elkezdhet tervezni, jövőt építeni. Én ezért nem utasítom el csípőből a rezsibefagyasztás amúgy első hallásra szocialisztikusnak és populistának hangzó ötletét.
  Amikor januárban a kormányzati takarékosság várható irányait (no meg az elmaradhatatlan csomag, nemcsomag, megszorítás, nemmegszorítás verbálbűvészkedést) boncolgattuk, a mai bejelentéseknek csak egy részét, a gyógyszerkasszára, a korkedvezményes nyugdíjakra és a…..
Bence24 (törölt) 2011.03.01 15:38:01
Egy kicsit több konkrétummal, sokkal több rizsával és elképesztően gyatrán szerkesztve:
www.mno.hu/upload/docfiles/1103/szellkalmanterv.pdf

Amit hiányolok a programból (és az elmúlt 9 hónapból), az a vállalkozók adminisztrációs terheinek radikális csökkentése, pénz- és időmegtakarításhoz segítésük. Arra számítottam tavasszal, hogy már kész terveik lesznek a felesleges eljárások, elvárások megszüntetésére, tekintve a Fidesz szoros kapcsolatait az Iparkamarával. A korábbi gazdasági minisztérium egyébként is készített már erről egy tervet.
Ehhez képest a két eddigi akciótervből jó, ha 5 pontban volt szó a vállalkozói terhekről. 10 kisadó nyári megszüntetése üdvözlendő lépés volt, de Matolcsy akkor és már előtte is arról beszélt, hogy az 52 adónem negyedét-harmadát megszüntetnék. További lépésekre még sincs utalás.

A Széll-programban "a vállalkozások adósságterhének további csökkentésére" van ígéret, ami szerintem magyarul a körbetartozások visszaszorítását jelenti. Az erre vonatkozó lépések kidolgozásának határideje december 31...

Szóval a kérdésem: hol van a radikális adminisztráció-csökkentés?
  „Érdekli Önt a valóság? Tudni akarja, kik a barátai és kik az ellenségei? Olvassa a Magyar Demokratát! Itt minden kiderül!” – ezzel a hibátlan szlogennel hirdeti a szerdai Magyar Hírlap Bencsik András hetilapját. Nehéz szóhoz jutni egy ennyire…..
A Fidesz azokat a tényezőket hagyta figyelmen kívül vagy iktatta ki idehaza, melyek megvédhették volna a sokkal keményebb nemzetközi csapásoktól. Súlyos mulasztások történtek a kormányoldal részéről, mégis elmaradni látszik a felelősségre vonás. (Kép: [origo])…..
Bence24 (törölt) 2011.01.12 12:16:09
@Lord_Valdez:
"Még mindig azt hiszi, hogy a gonosz sajtó miatt vesztett el két választást."

Nem mondasz igazat.

Azt a két választást ugyanis elcsalták. :)

2002-ben az amerikai-izraeli (van ennél rosszabb?) Ron Werber állítólag szavazói listák alapján mozgósított az MSZP-nek. Az nem zavarja a Fideszt, sőt, nagyon is büszkék rá, mint szervezettségük jelére, hogy a magyar történelem legnagyobb választói listája ma már az ő rendelkezésükre áll. Ráadásul, míg az MSZP-féle "csalásra" tudomásom szerint nincs bizonyíték, addig a Fidesz-listák létét általában közvetve nyilvánosan is el szokták ismerni (ld. "totális mozgósítás"), sőt, a Kubatov-hangfelvétel ennek a legnyilvánvalóbb bizonyítéka.

2006 már más tészta, ott lehet azt mondani, hogy a választók nem voltak birtokában a felelős döntéshez szükséges információknak, de azért talán mégsem meríti ki a választási csalás klasszikus definícióját, hogy a kormány egy birtokába került információt nem oszt meg azonnal a néppel. (Az elképesztő kormányzati felelőtlenség és nem túl demokratikus gondolkodásmód definícióját viszont annál inkább.) Ráadásul a Fidesz a kampány alatt végig napirenden tartotta ezt az infót, nevezetesen a hiánytúllépést, tehát, ha Orbán megnyeri a hitelességi versenyt Gyurcsánnyal szemben, akkor megnyeri a választást is.
Bence24 (törölt) 2011.01.12 12:16:20
@Épelméjű:
"Hogy lehetne egy haverom-haverjának-rokonának-rokonával, ismerősöm öccsének haverjával és apósom testvérének haverjával, stb.... dolgozó csoportban bárkit is felelősségre vonni?"

Emlékezzünk, a kampányban szinte egyedüliként értelmesen és világosan fogalmazó (ingatlanadó) Mádi Lászlót azonnal levették a jelöltlistáról, és azóta sem kapott az ég világon semmilyen pozíciót.

Én épp, hogy azon vagyok meglepődve, hogy az a Fidesz, amelyre az ellenzéki évek nagy részében a vállalatszerű, teljesítményelvű működés és a hibák kőkemény megtorlása volt a jellemző (pl. 2006-ban nem lehetett képviselőjelölt az, aki 2002-ben a körzetében nem hozta az országos listás átlagot, minden választókerületi elnöknek lakóövezetekre lebontott "győzelmi tervet" kellett készítenie), ma ennyire amatőrként viselkedik kormányzati pozícióban.
  Talán emlékszünk még Orbán Viktor kijelentésére a választások éjszakáján, miszerint a kétharmados többségnek alázattal kell majd végeznie munkáját. Úgy látszik, ez az alázat jelenleg egyetlen dologra vonatkozik: a népfelség Orbán és Semjén által elképzelt…..
Nem értem, most akkor ő nem olyan, mint a mi politikusaink – mondja és kérdezi az egyik nyugati nagykövetség munkatársa, amikor Orbán Viktor politikájáról beszélünk. Az Economist legújabb számában harcias, összeférhetetlen („pugnacious”) embernek írja le a magyar…..
Bence24 (törölt) 2010.12.18 12:10:18
A bejegyzés utolsó előtti bekezdése pedig leírja, hogy sok, sőt, talán a legtöbb esetben hogyan alakulnak ki a diktatúrák, vagy ha a folyamatok nem tartanak addig, akkor egyszerűen hogyan gyengülnek meg a demokráciák.

Diktátor/autokrata szerintem nem úgy lesz valaki, hogy van egy fix, kidolgozott programja az intézményes korlátok lebontására, a politikai ellenfelek gyengítésére, hogy amikor a miniszterelnöki esküt leteszi, a zsebében már ott lapulnak a sajtószabadságot gyengítő, az alkotmányosságot sutba dobó törvénytervezetek.
Nem, diktátorok akkor születnek, ha (1) a történelmi körülmények folytán alig korlátozott politikai hatalom (lásd most: kétharmad és mamelukpárt) mellé a politikus kompromisszumképtelensége, azzal együtt a kompromisszummal nem "felhígított" álláspontjának tűzön-vízen való keresztülvitelének akarata társul (2). Ekkor pedig beindulhat az a pszichológiai folyamat (3) is, amelyből az következik: ha már ezt megtettem, akkor már nincs visszaút, végig kell menni az úton, ill. ha már ezt megtettem, akkor a következő lépés az előzőhöz képest már nem is olyan nagy.

Az első személyiségfüggő feltétel tehát a "ha így nem, akkor majd úgy" mentalitása.

A mai Magyarországra alkalmazva: Megkérem az EU-t, hadd legyen magasabb a hiány. Nem engedi. Kivetem a bankadót részben az idei hiánycél tartására, részben ígéreteim fedezeteként. Az IMF nem engedi, hogy a saját, megkérdőjelezhető hatékonyságú módszeremmel csökkentsem a hiányt. Kirúgom az IMF-et, holott egyes gazdasági elemzők szerint racionálisabb megállapodni vele. Az EU nem engedi, hogy a jövő évi hiány elszálljon. Megkérem az EU-t, hadd számoljam el virtuálisan a manyup-járulékokat a költségvetésen belül. Úgy néz ki, nem engedi. A nyári eset mintájára újabb, ún. "nem termelő" ágazatokra vetek ki extraadót, mivel "van miből befizessék". Emellett az államháztartás helyzetére hivatkozva nem utalnék 14 hónapi manyup-járulékot, ami indokolható is. (A nyugdíjügy folytatását lásd lentebb.) Ekkor megijedek, hogy - bár az általam korábban vagy a nyáron jelölt személyek vannak benne többségben - az AB elkaszálja ideiglenes bevételnövelő intézkedéseimet. Műbalhét csapva megakadályozom, hogy ezt megtehesse. Bár a Költségvetési Tanács csak szavakkal tesz nekem keresztbe, amikor a költségvetési folyamatok fenntarthatatlanságáról beszél, beszántom őket is. A médiával már volt elég bajom az elmúlt 20 évben, szépen megregulázom azt is: a közszolgálatit és a kereskedelmit, kivétel nélkül.

Itt tartunk most. Az elmúlt fél év folyamatai alapján nem látszik az a korlát, amelyet a cél végrehajtásának ellenszegülő intézmények és legyűrése érdekében ne lépnének át.

A második személyiségfüggő feltétel: "most már nem lehet kiszállni", ill. a jól ismert tétel: kis lépésekkel sokkal könnyebbnek látszik ugyanahhoz a kiinduláskor "nagynak" tűnő célhoz eljutni, mint ha egy nagy, ugrásszerű lépésen törnénk a fejünket.

A mai Magyarországra alkalmazva: 1. 14 hónapig nem utaljuk át a manyup-járulékokat. 2. Soha többé nem utalunk oda járulékokat, megnyitjuk a lehetőséget az állami rendszerbe történő visszalépésre. 3. Adminisztratív eszközök egyoldalú életbe léptetésével "lehetetlenné" tesszük a maradást a pénztárakban.
Így lesz 360 milliárd forint ideiglenes, később kompenzálandó elvételéből majdnem 3 ezer milliárd forint bármifajta valódi kompenzáció nélküli elvétele.

Tehát a bejegyzés nem tudott megnyugtatni afelől, hogy az eddig többé-kevésbé (inkább többé) demokráciának nevezhető Magyarországból nem lesz korlátozott-irányított demokrácia, "esetleges" jogállam azért, mert a vezetőiben nincsenek valódi gátak, és mert a körülöttük lévő valóság gátjait valódi, holisztikus és hosszú távú mérleglés bontják le.
Bence24 (törölt) 2010.12.18 13:14:25
@Várúr: Sem a bankadót, sem az "államosítást" nem kifogásoltam a hozzászólásomban, csak folyamatokat, sémámat írtam le.

Egyébként, bankadó: Mások, akik bevezetik, nem azért teszik, hogy "megbüntessék" a bankokat, mert hisz "olyan sok pénzük van". A befolyt összeget nem is a folyó kiadásokra költik (normális ember nem költ egyszeri bevételt folyó kiadásokra - olyan, mintha 30 ezres havi részletre, 20 hónapos futamidőre vennél valamit azon az alapon, hogy az első hónapban 30 ezerért eladtad a robogódat), hanem a, csődbe ment banki adósok kisegítésére b, csődbe ment bankok kisegítésére. Nem a költségvetés lyukait fedik vele be, hanem szolidaritási alapon, igazságos módon valódi kockázatközösségé teszik a bankokat, ill. a bankokat és az ügyfeleket.
A kormány komolyan csúsztat akkor, amikor azt mondja, hogy egy az egyben a magyar példán felbuzdulva, azt lemásolva vezetik be máshol a bankadót. Szinte úgy tesz, mintha a bankok eddig nem adóztak volna. De, adóztak: mint bármilyen más, nyereséges gazdasági társaság, fizették a társasági adót.

Manyup: A rendszer szerintem is megkérdőjelezhető, én pl. semmiképp sem így kezelném a demográfiai problémákat. Az meg tényleg nonszensz, hogy öngondoskodásnak volt hívva a kötelező tagság. Egyedül az nem tetszik az ezzel kapcsolatos intézkedésekben, hogy a pénzt, amit az állam egyszer törvénnyel úgymond "odaadott" a járulékból az azt befizetőknek, jövőbeni nyugdíjra, azt egy-két laza mozdulattal elköltik - az új törvény betűje szerint - BÁRMILYEN FOLYÓ kiadásra.
Bence24 (törölt) 2010.12.18 13:34:17
@aszekelyek:
Azért nem lehet közölni, mi másra költik pontosan, mert az van benne a törvényben, hogy államadósság és/vagy nyugdíjak és/vagy bármi más. Még egyszer, ez van a törvényben, és én a "bármi mást" nem tudom kiolvasni a kormány fejéből.
Az meg nem érv, hogy a jelenlegi nyugdíjasokra kell költeni a 3 ezer milliárdot. Mivel a kormány a jövőben nem kíván pénzt utalni a manyupoknak, így MINDEN évben megtakarít 360 milliárdot minimum, az évek elteltével még többet is. Tehát az ÖSSZES folyó járulékbevételt el tudja költeni a folyó nyugdíjakra. Ez hozza egyensúlyba a nyugdíjkasszát, nem a 3 ezer milliárd.
"A Munkáspárti kormány volt az, aki rekordmértékű békeidőbeli adókat hozott. A szocialisták szokásos betegségében szenvednek -  kifogytak más emberek pénzéből" - Margaret ThatcherMár napok óta nyomaszt, sőt frusztrál egy kérdés. Lépni, vagy nem lépni.…..
Azt mondják, az volt a békés átmenet ára, hogy háborítatlanságot kaptak ezek az emberek. Biszku példája is jól mutatja: ők tényleg semmit sem bántak meg. (Fotó: MTI/Kovács Attila) Egy kicsit nehezen veszi be az ember gyomra, ha két héten belül kétszer kerül elő olyan ügy,…..
  Üdvözlet a második forduló nemfideszes győzteseinek:Molnár Oszkár,Szanyi Tibor,Tóth József.  Fideszes színekben bárki győzhetett, nemfideszesként csak hárman (kettő plusz egyen). Riszpekt! p.s.: értesüléseink szerint MSZP-s zászlót égetnek 10 perc…..
Bence24 (törölt) 2010.04.26 08:34:29
@bz249: Ez azt jelenti, hogy ha Szalay mégis megverné Szanyit, a Fidesznek akkor is 263 mandátuma lenne, mert elvesztené a 3. országos listás helyét? És a -1 MSZP 3' Jobbikként jelenne meg?
Bence24 (törölt) 2010.04.26 08:35:07
Bence24 (törölt) 2010.04.26 12:16:12
Az alábbi oldalon az 1. fordulós Gizella utcai szavazóköri eredmények vannak, ide érkeztek a helyi mellett a külföldi szavazatok is:
www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

A lényeg:
1. 300-200-ra nyert Szanyi.
2. 170 jogosultból 110 szavazott külföldön

Tehát a helyiek szimpátiája is inkább Szanyié, és jelen állás szerint még ha az összes, kb. 110 külföldi szavazatot is megkapná Szalay, akkor is lenne egy 10 szavazatnyi előnye Szanyinak.

Ez a mandátum paraszthajszállal az MSZP-é.
Az LMP nem is akkora rejtély: egyszerűen arról van szó, hogy megérkezett Magyarországra a régióban először és elsőként a nyugat-európai baloldal. (Kép: lehetmas.hu) Az első forduló nagy talánya az LMP volt. Azóta mindenki azt találgatja, vajon mi is ez a párt. Ők a zöldek?…..
Lokális klímaváltozás 7,44 2010.04.12 13:15:00
Megtörtént a csoda, országosan 7,44 %-ot kapott az LMP. Öt mandátumot szereztünk a területi listákról. Budapesten harmadik pártként végeztünk, és 13 jelöltünk maradt állva a második fordulóra. Addig is, amíg összeszedjük magunkat a nagy ünneplés után, nézzétek meg Schiffer…..
Akik - hozzám hasonlóan - már nagyon várják a vasárnap estét, amikor végre elindul az adatok özöne, és értelmét veszti minden korábbi ködszurkálás, azok számára a napközbeni részvételi jelentések is értékes információnak számítanak. Önmagukban azonban ezek a…..
Már többször ajánlottam az olvasók figyelmébe ezt a szép elemzést, amely az 1990 és 2006 közötti választási előrejelzéseket vizsgálta. Az írásból több minden kiderül, de leginkább az, hogy az egyébként jelentősnek érzékelt tévedések összességében nem is voltak olyan…..
Mandiner blog Te kire szavazol? 2010.04.06 07:01:00
  Tegnap a tumblr-közösségben már végigszaladt a mém Bede kérdése nyomán, miszerint ki kire szavaz vasárnap?  A magunk részéről kíváncsian várjuk a Mandiner olvasóinak válaszait is a kérdésre: kire szavaztok egyéniben, illetve listán - és miért? (S másokra miért…..
Az országos listák benyújtásával ma végre lezárul a jelöltállítási szakasz, érdemes tehát egy gyors összegzésben megnézni, az egyes pártok mennyire voltak sikeresek a nulladik fordulóban, illetve mekkora támogatottságra lenne szükségük ahhoz, hogy április 11-én listás…..
Most már egyértelmű, amiről azért a kampány elején is lehetett tudni: az LMP és az MDF nem csupán a küszöb átlépésével, de egymással is küzd majd ezen a választáson. Miközben a két párt programja jelentősen különbözik, többé-kevésbé mégis van átfedés a megcélzott…..
Bence24 (törölt) 2010.03.16 22:21:55
@Lucilius: Azért nem árt a Facebookos rajongótábort (meg az iwiweset is) a helyén kezelni. Rákattintottam néhány "LMP-rajongóra". Többségük 50-200 dologért rajong, tehát ez nem feltétlen egy komoly "beágyazottság". Sőt, még én is "rajongója" vagyok az LMP-nek FB-n, mivel csak így tudok hozzászólni a wall postjaikhoz. Pedig nem valószínű, hogy szavaznék rájuk.
5 választókerületben kiemelten szükségünk van segítségre, mert az adott választókerületen múlik, hogy a megyében választható lesz-e az LMP. Az összes többi megyében már be van biztosítva a megyei lista, csak az a kérdés, hogy hány képviselőjelöltünknek gyűlik össze a 750…..
Bence24 (törölt) 2010.03.16 11:41:00