Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kergekos

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A levélírónak igaza van, sajnos korántsem egyedi eset, hogy megpróbálja az egyik szülő családja megakadályozni,  hogy a másik szülő láthatási jogával éljen. Persze a gyerek érdekeivel nem tőrödnek. Nem is szólva arról, hogy ez kiskorú veszélyeztetésének is…..
kergekos 2010.07.28 22:08:40
Kedves n.t.!
Amennyiben komolyan gondolod a megegyezést és nem feltétlenül az "erőszakos", vagyis ez esetben a többek által tanácsolt jogi utat választod, akkor erre van lehetőséged. Kapcsolatügyeleti mediációnak hívják és a gyámhivatalban vagy a gyermekjóléti szolgálatoknál kaphatsz felvilágosítást erről. Ott erre speciálisan képzett kapcsolatügyeleti mediátorok végzik ezt a tevékenységet, bátran rájuk bízhatod magad. A mediáció önkéntes, tehát csak akkor fog működni, ha mindkét érintett fél szeretné a konfliktust így rendezni. Azt már bízd a mediátorra, hogy milyen módon győzi meg a élettársadat arról, hogy részt vegyen ebben a folyamatban.
Pénzetekbe így nem fog kerülni, viszont megmarad a lehetőség arra, hogy egy esetleges sikertelen közvetítői eljárás után a hivatalos utat válaszd.
A mediáció egyébként soha nem "sikertelen". Sokszor már az is igen nagy eredmény, hogy a felek egyáltalán le tudnak ülni egy asztalhoz és megpróbálják megbeszélni a dolgokat, a sokszor elhamarkodott és sehova nem vezető csatározások helyett, amiből - lássuk be - igazán jól sose lehet kijönni!

A közvetítői eljárásról, más néven mediációról sokat olvashatsz a neten (tudod: google:-), az irm.gov.hu weblapon pedig megtalálhatod a közvetítők névjegyzékét is.

Mediátor vagyok, nap mint nap látom és tapasztalom, hogy ez mennyire jó dolog, és azt is, hogy mégis milyen kevesen élnek vele:-(

Szóval hajrá, a döntés a te kezedben van!

Üdv!
Úgy látszik egy kis meleg is elég ahhoz, hogy a vicces kedvű Zugügyvéd olvasók hasonló "jogi" kérdésekkel okozzanak vidám perceket: Tisztelt Zugügyvéd! Arra lennék kíváncsi, hogy ha én a végrendeletemben meghagyom, hogy halálom után semmiképp se temessenek…..
kergekos 2010.06.29 17:17:35
Némi analógiával:
Vannak alapvető emberi jogok, amelyekről nem lehet érvényesen lemondani. Ilyen pl. az élethez való jog. Nem kérhetem, hogy valaki öljön meg, mert akkor bűncselekményt követ el. (eutanázia-vita kérdésköre) Aztán van a testi épséghez való jog, amelyről való lemondás csak szigorúan szabályozott körülmények között lehetséges (l.: orvosi beavatkozás)Ilyen tartalma lehet a kegyelethez, a tisztességes eltávozáshoz való jognak is. Felajánlhatom a szerveimet "újrahasznosításra", de a "maradékot" mindenképpen tisztességes körülmények között eltemetik vagy elhamvasztják. Gondoljunk csak bele, mekkora vharokat kavar egy-egy kihantolás vagy újratemetés ügye.

Az emberi méltósághoz való jog szintén abszolut jog és - bár az élő emberhez köthető - az élet méltó befejezése még ennek részét képezi. Ergo: érvényesen nem végrendelkezhetek úgy, hogy halálom után - amikor már megszűnik a rendelkezési képességem - velem (a testemmel) emberi méltóságomat sértő cselekedet elvégzésére utasítsak valakit.

A leköpés jó példa, bár az "csak" a becsületsértés büntetőjogi kategóriája és ez esetben a büntetőjog is azzal ad mérlegelési lehetőséget a sértett fél számára, hogy eldöntheti, kéri-e az elkövető megbüntetését (azaz magánindítványra büntethető). Abszolut kategóriát e tekintetben a törvény (helyesen) nem állít fel.

Attól a pillanattól fogva viszont, amikor az önrendelkezés képessége megszűnik, a jog mintegy átveszi ezt a szerepet és ezekben az esetekben a határokat nagyon szigorúan jelöli ki.

Nem kevernék viszont össze két dolgot: az emberi méltósághoz való jogot, és azt, hogy e joggal kíván-e élni valaki.
Ahogy Sólyom László nagyon találóan mondta (ha jól emlékszem, akkor a 23/1990 (X.31.) sz. AB határozat indoklásában), hogy az emberi méltósághoz való jog minden embert feltétel nélkül megillet, függetlenül attól, hogy az illető ebből mennyit kíván érvényesíteni! (off: vajon mire is célzott ezzel...)

Szóval: szvsz amíg megvan a lehetőségem (ti. élek), érvényesíthetem magam e jogaimat, amikor pedig erre valamilyen okból kifolyólag már képtelen vagyok, akkor a jog átveszi tőlem ezt a feladatot: következetesen, egységesen és szigorúan.

A ledarálás tehát nemigen menne törvényesen. Egyébként is, ha magamra gondolok: na, de disznók elé gyöngyöt???
A kézbesítési vélelem előnytelen helyzetbe hozza a hatóságokkal szemben az állampolgárt, ez számos esetben kiderült már. Ha komolyabban belegondolunk, tényleg érint néhány alkotmányos alapjogot. Szia Zugügyvéd,Keresem végre azt a „tökös” jogászt aki hajlandó…..
kergekos 2010.06.16 22:57:18
@Pilotax: bocs, entert ütöttem ... szóval így is, úgy is kézbesítettnek minősül, ha látod, mi van benne, ha nem.

Kicsit nagy a felhajtás, szerintem:-)
kergekos 2010.06.16 23:04:34
@Pilotax: Ilyen nincs...ennyire pancser nem lehetek:-)

Leírom még egyszer. Két eset van szerintem.

1. eset: amikor rajta van a tértivevényen, hogy hivatalos iratod érkezett. Eldöntheted, hogy átveszed-e. Ha nem veszed át, akkor így jártál, nem fogod megtudni, pontosan mi volt benne, de úgy látszik, nem is érdekelt igazán:-) Viszont legalább kézbesítettnek minősül, szerintem eléggé el nem ítélhető módon:-)

2. eset: (amire vágynál) ráírják a levélre vagy a tértivevényre, hogy pl. egy végrehajtási okirat van benne, te meg, gondolom, szaladsz az adatvédelmi biztoshoz panasszal, mert hogy van az, hogy ország-világ tudja, hogy ellened végrehajtási (vagy valamilyen más) eljárás folyik:-) Persze, ezzel az erővel azt is megengedhetné a törvény, hogy belenézz, és ha számodra nem tetsző dolog van benne, akkor nem veszed át. Korrektül azonban ekkor is kézbesítettnek minősülne, úgyhogy visszajutunk az első ponthoz:-)

Na, sikerült leírni végre...
Hat éves munkaügyi per miatt érdemes-e Strasbourgban az Emberi Jogi Bíróság előtt  kártérítést kérni? A Zugügyvéd visz egy olyan pert, amely 1992-ben indult, a másodfok most dobta vissza másodszorra. Tisztelt ZUGÜgyvéd Úr! Végtelen elkeseredésemben fordulok Önhöz Van…..
kergekos 2010.05.06 14:03:49
@ynd: Igazad van, ez valóban az Európai Unió Bírósága, viszont itt is van lehetőség kártárítési igény előterjesztésére, vagy rosszul tudom?

"5. Kártérítés iránti kereset

Bármely olyan személy vagy vállalat, amely a Közösségnek vagy személyzetének cselekvése vagy cselekvésének elmulasztása miatt kárt szenvedett, kártérítési keresetet nyújthat be az Elsőfokú Bíróságnál."

@darmin: Nem kártalanítás, hanem kártérítés. A kártalanítás az más.
Első olvasatra nem egy egetverő problémáról szól az alábbi levél, de a levélíró érveit elolvasva tényleg rendkívül kényelmetlen lehet a lakók döntése. Főleg, hogy egy lakásszövetkezet sokkal bonyolultabb jogi konstrukció mint a társasház.Kedves Zugügyvéd!Az alábbi…..
kergekos 2010.04.23 22:21:57
@negyedikk: Azt hiszem az, ami nálatok megy a lakásszövetkezetben, egyáltalán nem egyedi jelenség ma nálunk. Ahogyan a társadalomban feszültségek vannak, a kisebb-nagyobb közösségek sem tudnak belső békét és konstruktív együttműködést megvalósítani.

Pedig van megoldás. Ezt facilitációnak hívják és arról szól, hogy elmegy 1-2 (általában kettő) szakember arra a bizonyos közgyűlésre és az események az ő közreműködésükkel (irányításukkal - facilitálásukkal) zajlanak. Ennek a lényege az, hogy mindenkinek lehetősége van egy ilyen megbeszélésen megszólalni, elmondani az ő problémáját az adott üggyel kapcsolatban az előre meghatározott és mindenki által elfogadott keretek között. Ily módon a feszültség oldódik és az adott problémára is optimális, mindenki által elfogadott megoldás születhet. Hozzá kell tennem, hogy ez nem biztos, hogy egy lépcsős folyamat. Lehet, hogy többször is össze kell ülni, a végeredmény általában viszont egy hosszú távú és jó kapcsolat, egy élhetőbb és emberibb közösség alapjainak megteremtéséhez vezethet. (Ja, és persze pénzbe kerül:-)

Facilitátort (mediátort) érdemes az IRM névjegyzékéből választani vagy egy szakmai szövetség segítségét kérni ebben. Google pajtás segít:-)

Én ezt csinálom, tudom, miről beszélek.

Egyébként pedig ököljog vagy a per.....melyik a jobb? :-)

Szép estét!
A Zugügyvéd ezt a posztot azért teszi ki leginkább, hogy az alábbi konstrukcióval inkább senki se próbálkozzon, mert nincs olyan jogi biztosíték, ami mindkét felet megvédené. Tisztelt Zugügyvéd!A barátom házát szeretném megvenni,de olyan módon,hogy a házára felvett…..
kergekos 2010.04.23 21:45:19
"A barátom házát szeretném megvenni,de olyan módon,hogy a házára felvett hitelét én fizetném tovább."

Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy te tovább fizetnéd a barátod által felvett "hitelt" (helyesebben: kölcsönt)annak lejártáig, ennek fejében pedig, azt követően tulajdonjogot szereznél az ingatlanon.

A barátod ily módon bebukja a házát és még egy fillérje sem marad, neked meg lesz egy házad a végén (mintha addig lízingelnéd) sokkal olcsóbban. Hiába, ilyen az igaz barátság...:-)

Amennyiben viszont komolyan gondolod a segítséget, van lehetőséged rá: lépj be a jogviszonyba kötelezettként, legyél adóstárs (főkötelezett). Persze az gázos, mert ha valamelyikőtök (jelen esetben te) nem teljesít szerződésszerűen, akkor a bank választása szerint fordulhat teljesítés iránti igényével bármelyikőtök felé. Leginkább attól a kötelezettől fog teljesítést követelni, ahonnan azt biztosabbnak látja. Ha tőled fogja behajtani a tartozás teljes hátralévő összegét, akkor viszont elszámolási kötelezettség keletkezik közted és a barátod között, amelyet - önkéntes közreműködés híján - polgári peres úton rendezhetsz vele. Megvan viszont az esélye ekkor is, hogy mégis inkább a házat árverezné előbb és utána nézne szét, hogy a maradékot kitől tudja eredményesebben behajtani:-)

Beléphetsz kezesként (mellékkötelezettként) is, a helyzet akkor annyiban változik, hogy a bank csak akkor fordulhat feléd teljesítés iránti igényével, ha a másik kötelezettől (főkötelezettttől) nem vagy nem teljes mértékben tudta a tartozás összegét behajtani (ez esetben persze te vagy, aki a részleteket fizeti, tehát rajtad múlik....ha nem fizetsz, megy a ház árverésre...)

Mindkettőt szabályosan szerződésbe lehet foglalni, de azért olyan egyszerűen nem megy, ahogyan azt te elképzelted (a leveled alapján).

Harmadik lehetőség: adj köcsön a barátodnak magánszemélyként (törlesztő)részletekben és kérd meg a bankot, hogy járuljon hozzá a zálogjog őt követő ranghelyen történő bejegyzéséhez.

Hm...?
 Füredi kolléga beküldött egy érdekes adalékot a Bosszúálló bíróság bejegyzéshez, hogy néz ki az ügy bírói szemmel.  Zugikám!Bár magam voltam az, aki többször allergiás rohamot kaptam a szennyvíz-saga újabb és újabb epizódjaitól, remélhetőleg zárásként…..
kergekos 2010.02.15 21:51:38
Ajánlok egy jelmondatot, akár ars poeticának is megfelel: Calumniare audacter, aliquid semper haeret.(1)

Egyben megosztanék némi információt az internet működésével kapcsolatosan. Minden tévhittel ellentétben, amikor valaki egy ilyen bloghoz kommentet ír, nem teheti azt névtelenül. Minden szerver – így az Index szervere is – a puszta szövegen túl egy sereg más adatot is rögzít és tárol. Ezekből az ún. metaadatokból sokminden kiderül. Például az, hogy ki, mikor, milyen IP címről lépett be a rendszerbe, meddig tartózkodott itt, hány karaktert írt be stb. Gondolom, Zuginak sem okozna különösebb nehézséget annak felderítése (akár közzététele), hogy ki rejtőzik a korántsem szikrázó szellemességükről elhíresült, s változatos nickeken idebüfizett szövegfoszlányok mögött. Név, lakcím, esetleg fotó:-) Ennyit egy közepes képességű felhasználó már pár perc alattt kiderít az IP cím alapján.

Más: Audiatur et altera pars!(2) vagyis: nem szép dolog úgy beszélni másról, hogy annak nincs lehetősége védekezni. Még akkor is, ha történetesen tényleg sáros is valamiben. És főleg, ha történetesen bíró.
Soknevű! Meghajlok kitartásod előtt! Ám ajánlom figyelmedbe a Btk. 179.§(1) és (2) a), b), c) pontjait továbbá a 180.§(1) a) és b) pontjait. Szerintem a 180.§ esélyes: egyrészt a sértett munkakörével, mi több, közmegbízatásának teljesítésével kapcsolatos, másrészt pedig nagy nyilvánosság előtt (l.: Btk. 137.§ 12.pont) követed el. És közben apró, kis metaadatokkal szórod körbe magad, amerre jársz…..

Gondolkoztam közben és arra jutottam, minek is szaporítom itt a szót? S te miért írsz a kis kezeiddel, miért beszélsz a kis szájacskáddal? Annyi mindent lehet azokkal csinálni, amiért hálásak lennénk (mi, férfiak)… és tanulható is:-)

(1)Vakmerően kell rágalmazni, valami úgyis ráragad!
(2)Hallgattassék meg a másik fél is!
kergekos 2010.02.22 11:37:15
Az alábbi ügy akár egyértelműnek is tűnhet, bár  a Zugügyvédnek sem tiszta, miért nem lehetett korábban perelni, és miért a mostani ügyvédre próbálják – egyébkén sajnos  megszokott módon – kenni az egészet.Tisztelt Zugügyvéd... Örököltünk egy…..
Az alábbi, banki behajtási módszer azért bizarr, mert ennyi erővel egy ügyvéd, vagy egy közjegyző letéti számlájához is hozzányúlhat a bank, más pénzén végrehajtva az ügyfele tartozását. Tisztelt Zugügyvéd! Lakáshitelt vettünk fel az egyik nagyobbacska banktól,…..
kergekos 2010.01.19 23:20:37
Megjegyzés mindenkihez:
Elsőként néhány alapvető félreértést szeretnék eloszlatni. Nem hangzott el az, hogy a bank követelése nem jogos. Nem látom leírva azt sem, hogy a történetben nincs önhiba. A leírtakból nem tűnik ki azt sem, hogy a posztoló ki akarja játszani, netán hátráltatni egy jogos igény érvényesítését. Érzelmek és indulatok között elveszett a lényeg.

A bank által kötött hitelszerződés egy olyan polgári jogi szerződés, melyben a szerződő felek egyenrangúak. A bank e tekintetben a polgári jogviszony egyik alanya, úgyhogy innentől kezdve tökmindegy, hogy nevezzük, nevezhetjük akár kispistának is. A polgári jogi szerződésekben, ha a Magyar Állam a szerződő fél, akkor sem élvez többletjogosítványokat: ugyanolyan mellérendelt szerepben lesz, mint bárki más.

Nomármost: kötök egy szerződést, melyben mindkét szerződő fél, ismétlem: MINDKÉT FÉL felméri a szerződésben rejlő kockázatokat és eszerint alakítják a szerződés tartalmát. Ha ez mindkét fél számára elfogadható, aláírják a szerződést.
Mi történik, ha az egyik fél – történetesen a kötelezett – nem, vagy csak késve teljesít, esetleg egyáltalán nem teljesít? Szerződésszegés. Nosza, polgári jogi úton történő jogérvényesítés. Annak rendje és módja szerint. Bíróság – végrehajtási záradék – végrehajtás. Eredménnyel vagy eredménytelenül. Ez a HITELEZŐ kockázata. Ennek tudatában kötötte meg a szerződést. És annak tudatában, hogy szerződésszegés esetén milyen lehetőségei vannak a jogérvényesítésre.

Van egy esetkör, amikor ez másként van. Kispista nem fogja elvenni a fizetésemet, mert nem kerül hozzá soha. Ha hozzá kerülne, biztosan megtenné, de – mint tudjuk – nem jogszerűen. Más viszont elveheti. Akár mindet. Mert csinált rá egy belső szabályzatot, amiben ezt megengedi magának.

És hogy ez miért jogsértő?
1. Az Alkotmány által deklarált alapjogokat sért: az emberi méltósághoz való jogot, a személyi biztonsághoz való jogot, a szociális biztonsághoz való jogot korlátozza a tulajdonhoz való jog korlátozásán keresztül, ti. hogy a vagyoni jogok EGY BIZONYOS MÉRTÉKET MEGHALADÓ korlátozása már fenti alapjogok sérelméhez vezethet.
A munkavállaló munkabére az ő tulajdona, amely fölötti rendelkezését a törvény csak kivételes esetekben és megfelelő garanciák biztosítása mellett korlátozhatja: minden esetben BÍRÓSÁGI úton (Vht.), ezen felül az APEH-nek van még joga bírósági végzés nélkül, saját hatáskörben vagyoni jog korlátozására, valamint az önkormányzatoknak az adók módjára behajtható bevételek esetében, ha jól tudom.
Alkotmányunk, azt mondja, hogy vannak alapjogok, amelyek még rendkívüli állapot, szükségállapot vagy vészhelyzet idején sem korlátozhatóak (8.§(4( bek.), fent említett három alapjog ezek között szerepel.
2. Nem másolom be, csak utalok a munkabérből történő levonás szabályaira: Vht.61-65. §§
3. A Hpt. (1996. évi CXII. Tv.) 8.§-a kifejezetten a Ptk. rendelkezéseinek alkalmazását írja elő a pénzügyi intézményekre és pénzforgalmi intézményekre is.

Ezek után ártatlanul megkérdezném: mit szólna az a bankvezető/cégvezető (ismerünk pár ilyent), aki tevékenységével többeknek jelentős anyagi hátrányt okozott, ha az, akinek lenyúlta a pénzét, egyszerűen leemelné a bankszámlájáról, arra való hivatkozással, hogy jogos követelés fejében teszi? Ezt még szerződéses kikötés esetén sem tehetné meg jogszerűen, jogerős bírósági végzés hiányában, ugye?

Ja, és ne azon cikizzük már szerencsétlen posztolót, hogy nem volt elég esze a hitelfelvételkor. Jóhiszeműség, felebarátaim (polgári jogi alapelv)!
Egyébként meg vis maior. Elég baj az önmagában. De ez nem tartozik ide.
kergekos 2010.01.20 16:52:38
@ynd: A posztoló kérdése a következő volt: " "Tehát simán levonhatják akár a teljes munkabéremet is minden hónapban?" - kérdeztem. "Igen" - szólt a válasz. -"Mi a pénz eredetét nem vizsgáljuk, lehet az munkabér vagy bármi."

Kérdésem a következő: Jogszerűen jár-e el a bank, ha a tartozás fejében az ügyfél teljes munkabérét levonja? "

Nem munkabért vontak le, de megtették volna, ha éppen munkabér érkezik a számlára, ha jól értelmezem a felvetést.

Erre meg is adtad a választ, miként én is, korábbi hozzászólásomban: 2010.01.19.23:37
Én csak utaltam rá, Te viszont be is másoltad a Vht. ide vonatkozó szakaszait.

Akkor ezek szerint egyetértünk abban, hogy számlára érkező munkabér esetében ez a levonás már jogellenes lenne?
Avagy nem ez volt az üzenete az írásodnak?

"Mi a pénz eredetét nem vizsgáljuk..." ...dehogynem! Tessék csak elolvasni a 2007. évi CXXXVI. törvényt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és
megakadályozásáról. Mindent tudnak: ki, kinek, mikor, mennyit és milyen jogcímen utalt...

A bankszámlára érkező pénz tehát - többek állításával ellentétben - nem válik jogcím nélkülivé az ügyfél számláján történő jóváírás pillanatában. Igenis munkabér marad, amely fölött a bank rendelkezési joga nem korlátlan. Még akkor sem, ha az ügyfélnek történetesen pillanatnyilag (vagy éppen permanensen.....ezt nem tudhatjuk) tartozása áll fenn a bank felé.

Szerintem ez is egy csúnya szakadás amúgy is toldozott-foldozott jogrendünk úri mód viselt, kifordítható gúnyáján.

Szabatosabban fogalmazva: ez egy valódi joghézag, mégpedig indetermencia-hézag, vagyis a jog szabályoz de homályosan vagy nem egyértelműen.

Ezt használják ki a bankok ebben és több más) esetben is.
kergekos 2010.01.20 21:24:41
Drága@Babette:
ó, ezt értettem eddig is:-)
Csak azt fűztem hozzá, hogy jogellenes.
Fentebb ki is fejtettem, hogy szerintem miért.

Ezek szerint a MÁK számfejti a béremet, átutalja a munkáltatómnak és ameddig a munkáltatóm számláján van, addig a Vht. szabályai szerint lehet megterhelni, amikor viszont az ügyintéző lenyomja az entert a számlámra történő utaláshoz, attól kezdve szabad préda a bank számára?

Nekem nagyon ez jön le belőle.

Más: Csannának igaza van abban, hogy ez nem a bank pénze, hanem az enyém, amely rá van bízva. És az is igaz, hogy nem egynemű követelések, így nem számíthatja be, nem vonhatja le, gyakorlatilag nem nyúlhat hozzá egy eset kivételével: ez pedig a bírósági végzés, vagy APEH, önkormányzat által küldött inkasszó (bár e két utóbbi az én értelmezésem szerint már megint kétséges lehet...)
Az alábbi jogi kérdés vissza-visszatér a Zugügyvéd oldalain, mindig más megvilágításban. Kevesen mérik fel társasházi öröklakás vásárlásakor, hogy a tulajdon milyen kötelezettségekkel is járhat.   Tisztelt Címzett!Nem találtam jogesetet sehol az alábbiakra…..
kergekos 2010.01.17 15:38:48
@ghck: 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról (Tht. 2010 január elsejével módosult!)

A hatályos szabályozás szerint:

3.§(3) "A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk – vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték – szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint."

"31. § A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a hátralékos tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának jelzáloggal való megterhelését – a közgyűlés összehívása nélkül – akkor rendelheti el, ha erre őt a szervezeti-működési szabályzat felhatalmazza.

32. § (1) A jelzálogjog bejegyzésének elrendeléséről szóló közgyűlési határozatot, illetőleg a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke rendelkezését közokiratba vagy ügyvéd – jogkörén belül jogtanácsos – által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

(2) A jelzálogjog bejegyzésének elrendelése hat hónapnak megfelelő hátralékonként megismételhető."

Szóval ha valaki nem fizet (akár az egész közösség), akkor erre akár már végrehajtást is lehet vezetni. Mármint a tulajdonrészükre.

Elég válasz?
Az alábbi történet egy elég sajátos jogi kérdést vet fel, mi van akkor, ha jelentkezik egy volt örökös egy szabályos hagyatéki végzéssel, és földhivatali hibára hivatkozik? A tulajdonjogi igény nem évül el, de az elbirtoklással talán érdemes próbálkozni, persze csak akkor,…..
kergekos 2010.01.16 15:54:49
Azért érdemes utána nézni a bírói gyakorlatnak is. Google barátunk segítségével szántam rá öt percet (tegyük fel, nincs mindenkinek döntvénytára kéznél). Ezeket találtam:

www.amiotthonunk.hu/plugins/terc/FMVK/jogszabalyok/torveny/011.pdf
A Pk. 4-est érdemes elolvasni, igenis van lehetőség osztatlan közös tulajdon esetén is az elbirtoklásra, csak ebben az esetben a bíróság szigorúbban fogja vizsgálni a törvényi feltételek teljesülését.

www.fovarosi.birosag.hu/bh2000/bh_polgarikoll_1-18.htm
A 13-ast kell megnézni, kicsit analógiás történet.

cegvezetes.cegnet.hu/2007/7/elbirtoklas-tulajdonostarssal-szemben
Ez pedig az elbirtoklásról szépen, összeszedetten.

Nekem az a véleményem, hogy fölösleges itt egymásnak menni, a posztoló saját, jól felfogott érdekében úgyis keres egy ügyvédet, aki bizonyára lelkiismeretesen fogja képviselni ügyfele érdekeit.

Azért van egy érdekessége a történetnek, mégpedig az, hogy úgy az öröklés, mint az elbirtoklás esetében a földhivatali bejegyzés az általánostól eltérően nem konstitutív, hanem csupán deklaratív aktus. Mindkét esetben szükséges viszont valamilyen irat, amely a bejegyzés igényét alátámasztja: öröklés esetén a hagytékátadó végzés, elbirtoklás esetén pedig a bíróság ítélete (elbirtoklási per). Eleddig sem a posztoló, sem a nagybácsi nem sétált be a földhivatalba ezen papírok valamelyikével, hogy a kérdéses tulajdonjogát bejegyeztesse....ugye?

Első fokon nem mindig, de másodfokon gyakori eset az, hogy a polgári jog általános alapelveit hívják segítségül a döntéshez. Esetünkben is érdemes elgondolkozni (szerintem) az általános együttműködési kötelezettségen (Ptk.4.§) és a joggal való visszaélés általános tilalmán (Ptk. 5.§)

@ynd és @ Póniló: azért viszontkereset kellene, hogy a bíróság dönthessen az elbirtoklásról. A földhivatalnak kell az ítélet a tulajdonjog bejegyzéséhez.
kergekos 2010.01.16 22:44:49
@ynd:
ynd:"A bíróság a kereset alapján dönthet az elbirtoklásról." ...jah, amennyiben azt kéri valaki...
A bíróság döntésével a keresetben foglaltakon nem terjeszkedhet túl.

ynd:"Tulajdonjogot bejegyezni sem kell már, mert az alperesek be vannak jegyezve." ...jah, öröklés jogcímén, amit felperes keresetében nyilván vitat, mert őt viszont zavarja. A bíróság tehát ezzel vélhetően érdemben foglalkozni fog.

Viszontkereset hiányában szerinted milyen kérdésekben fog akkor a bíróság döntést hozni???

Mindent kérni kell, még a csillagos eget is, a bíró nem gondolatolvasó és nem is Naszreddin Hodzsa. Egy bíró annál földhözragadtabb (jó értelemben, természetesen:-)

Amúgy kedves dolog, hogy jogértelmezgetünk itt más bőrére, de komolyan kíváncsi lennék, Te hogyan képviselnéd magad a bíróság előtt a posztoló helyében?

Ezzel nem foglalok állást és nem kötelezem el magam egyik fél igaza mellett sem. Ahhoz még mindig nem elég az információ. Ennyiből nem lehet megmondani, hogy mi a fekete és mi a fehér. Azt a bíró viszont meg fogja tenni. Felek kereseti kérelmeinek korlátai között, természetesen.
kergekos 2010.01.17 15:03:11
@ynd: Azért olvasom ezt a fórumot - teszem hozzá: örömmel - mert lehetőség arra, hogy egy jogi problémát számomra új, ismeretlen megvilágításban is szemügyre vehessek. Nagyon jó ötletek, érdekes, sokszor meglepő megoldások születnek olykor, s ez szerintem mindannyiunk épülését szogálja.

Azért írok ebbe a fórumba, mert szeretném én is hozzátenni azt a picit, ami tőlem telik. Az sem utolsó szempont, hogy valóban szakmai vita is zajlik itt, bár nekem az a véleményem, hogy egy hozzászólás értékét nem feltétlen annak szakmai színvonala adja, hiszen ide nem csak szakmabeliek írhatnak (ill. írnak).

Jogi tanácsot pedig ezen a fórumon a magam részéről nem kívánok adni sem most, sem a későbbiekben. Egy aktuálisan felvetett jogi problémát értékelünk itt közösen - ez aztán vagy segít valamit a posztolón, vagy nem. Több olyan beküldött eset van, ami viszont tényleg csak odavetett konc, amin jól el tudunk rágódni. De ez a jó benne :-)

Ami a hsz.-okat illeti: nem vagyok sértődékeny, emellett viszont nem célom más megbántása vagy cikizése sem.

Üdv: kergekos
Anyánk, az Index által feltárt bizarr vállasztott bíróságos sztori mindenképp megér egy Zugügyvéd posztot. Az ELTE AJK Polgári Jogi tanszékéről verbuválódott bírók a Zugügyvéd szerint is elég sajátos ítéletet hoztak, de a szóban forgó bíróságon szerzett személyes…..
kergekos 2010.01.14 14:29:02
@Füredi 2.0: Mea culpa! "Az Alkotmánybíróság megítélése szerint a választottbíróságok nem tartoznak az állami bíróságok által alkotott igazságszolgáltatási szervezetrendszerbe..." (95/B/2001.ABH)
Ugyaitt: "A választottbíráskodás a felek vitájának a felek egyező akaratával létrehozott szervezetben és a felek által megállapított szabályok szerinti eldöntése." Azért érdemes elgondolkodni ezen a mondaton, főleg ami a felek által alkotott szabályokat illeti (akkor mégsem Ptk?). Az is érdekes, hogy a kérdésben az AB-nak is állást kellett foglalnia. Úgy látszik, másnak sem volt egyértelmű.
Hiába: hosszan ír az, akinek nincs ideje röviden írni:-)Legközelebb igyekszem pontosan foglamazni.
kergekos 2010.01.14 14:46:01
@Hufnágel Istvánné:
Kergekos: "a 83 kommentből azonban egy sem volt, amelyben szó esett volna a kárkötelem szerkezetéről"
Hufnágel Istvánné:"Csak jelezni szeretném, hogy a 83 kommentből nem egy foglalkozott kifejezetten a kártérítési felelősség alapjainak hiányával az adott ügyben"

A kárkötelem szerkezete és a kártérítési felelősség alapjainak hiánya nem ugyanazt takarja. Előbbi tágabb fogalom.

Igazad van: az olvasás általános iskolai elsős tananyag. A szövegértés viszont későbbi:-)

Amúgy kösz, a lényeg ezek szerint mégis átment: egyről beszélünk szerintem, csak különböző hangsúlyokkal.
kergekos 2010.01.14 15:50:19
@Hufnágel Istvánné:

Korábbira: Az alkalmazandó anyagi jog tekintetében kétségeim vannak. A választottbírák nem bírók ugyebár, hanem az adott szakterület szakemberei?

Későbbire: Én kérek bocsánatot. Affenét akartam én kioktatni bárkit is. Hogy is jönnék ahhoz. Legfeljebb hamari vagyok kissé (dehát ezért kergekos:-)