Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LGB

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szédületes pezsgésen és fejlődésen megy keresztül a legutóbbi néhány év során a Commodore platform (és annak is a közepében természetesen a C64-es világ): pontosan a fordítottját produkálva annak, mintsem ki vagy meg akarna halni. Ezzel az is vele jár, hogy egyre többen fedezik fel, és szerzik be…..
LGB 2016.11.18 20:22:01
@enpera: En meg akkor foleg buzi vagyok, mivel emulatorokat _irok_ (tobbek kozott C65 es Mega65 emulatort is), az mar a bunok netovabbja :) :) :) :) El is megyek szegyelni magam gyorsan :) :) Na, de a viccet felreteve, ertem en ezt az allaspontot is, az biztos, hogy az "erdeti hardware" varazsa azert jelentos szempont, amugy nalam is, csak nalam nem kizaro tenyezo azert. Es ilyen szempontbol, bar a mega65 az igenis hardware es nem emulator, megse "eredeti" Commodore gep, amin nem kell csodalkozni :)
LGB 2016.11.19 21:16:52
@Isten Nyila: Hat igen. Bar, hogy oszinte legyek, nekem a legnagyobb bajom azzal van manapsag is, hogy erdeti C64, Ep-128, akarmi: Szep-szep, de nekem csak egy ("digitalis") monitorom van, helyem sincs ra sajnos mar, hogy egy CRT alapu cucc legyen (egyszeruen nem ferne el ... meg nincs is, az a masik), igy amugy is megy a PC TV-tuner kartyara a video output. Itt meg eleve mar hibadzik az elmelet, bar tudom, ez az en szemelyes problemam :) Digitalis hang kimenetbol is meg mindig konyebb analogot varazsolni, ha kell (lasd pont az emlitett SwinSID, eredendoen ott sem analog a kimenet, csak csinalnak belole). Mondjuk kepnel ez nagyobb problema ... Mondjuk mivel en sose jatszok/jatszottam szamitogeppel (gyerekkoromban sem), se PC-n, se a "8 bites korszakban", a latency gondolom azert nem zavar engem annyira. Ez utobbi meg tipikus emulator betegseg, csomo dolgot nehezebb megcsinalni, mert hat alattad van egy multitask OS, annak retegei miegymas, egy modern pl PC-n futtatva. Ebbol a szempontbol tenyleg jobb egy emulator helyett egy valodi hardware-es "klon" ahogy te mondtad, pl valami FPGA alapu realizacio. Felre ne ertsd, az igazi es megfizethetetlen elmeny az "erdeti cucc" szerintem is, csak vannak ilyen "evilagi" problemak is azert, lasd pl a monitor problemamat :)
LGB 2016.11.20 19:06:24
@enpera: Van vmi tenyleg viszonylag kicsi (helyhiany, mint mondtam, CRT tuti nem fer el, ha eleg kicsi, mas valami talan) konkret ajanlatod? En is ezen gondolkoztam mostanaban, de nem tul nagy a valasztek, ha van is, tul draga, ahhoz kepest, hogy nekem egy "korszaknak megfelelo" kepatloju, nem tul nagy kene, ami lehetoleg olcso, es legyen rajta egy arakas analog videobemenet, tehat composite, S-video, es scart (amin be van kotve az RGB jelek is, ui van olyan "csalas" is, hogy van rajta scard, de RGB jeleket nem vezetik ra ...). Az RGB az viszont kellene mas regi masina szamara :) Szoval tippeket szivesen elfogadok :)
ReTRo Tauta Árok Party 2015 #17 2015.08.21 14:57:48
Nosztalgikus bevezető... A régi szép idők, 80-as évek! Bárkinek volt bármilyen kütyüje, vagy valami új stuff-ja, akkor összegyűltek a haverok. Hétvégenként, szünidőben ültünk a besötétített lakásban. Napestig nyomtuk az Atari 2600-at, Zx Spectrum 48K-t. Pár évvel később,…..
Rendszeres visszatérő kérdés, hogy hogyan is kellene nekikezdeni pl. egy retro számítógép esetén az SMD (azaz felület szerelt) alumínium elektrolit kondenzátorok (képen látszik milyen alkatrészről van szó) cseréjének? Amúgy ez a fajta probléma (mármint az alu elkók elöregedése) bármely háztartásban…..
Rendszeres látogatója vagyok retro rendezvényeknek, viszont Enterprise találkozón most voltam először. Az apropóját az adta, hogy 1985 május 20-án, azaz három évtizeddel ezelőtt került a boltokba az Enterprise 128Kb-os változata! Nagyon rohan az idő... Hihetetlen, hogy lassan…..
Ahogy közeledünk a befejező részhez, egyre izgalmasabbnak találtam a cikket ;-) úgyhogy nem is kíméltem magam és beszerkesztettem a harmadik részt is gyorsan! Az áttörés Andy-vel kapcsolatos beszélgetéseim során jött. Konkrétan egyetlen scannelt oldalon múlt a…..
LGB 2014.03.24 09:27:33
@mioporfeszosz: A felvetes amugy jogos lenne, de nem. Nyilvan, ahhoz, hogy barmi emulaciot irjak, tudnom kell, hova csatlakoznak az egyes "drotok" az emulacio szempontjabol (DAT, CLK, ATN marmint). Mivel ezek a CLCD VIA "normal" labaira, es nem shift (lepteto) regiszeterre, igy ez az eset nem all fenn. Valojaban a CLCD-n hasonlo a C64-hez az IEC busz boketese, persze itt jelen esetben VIA nem CIA a kerdeses perfiferia illeszto IC. Amugy a kerdeses shift register bug - ha jol emlekszem - pont pl a VIA- ban van, tehat elvileg a C64-nel mar lehetne hasznalni, de a CLCD VIA-t hasznal (illetve a floppy drive-okban is gond lenne/lehetne ahol VIA van. Bar nem vagyok vmi nagy IEC szakerto, imho a C128-nal a fast serial uzemmodhoz pont az kell, hogy a szamitogep (c128) oldala mellett a floppy drive is rendelkezzen azzal a kepeseggel, hogy vmi hw-es shift registerre van kotve egyaltalan (azert kell gondolom min 1570 hozza), anelkul a computer oldal hiaba lenne hw-esen implementalt shift cuccos, ha a masik fele nem az :(
Ahogy ígértem, igyekszem mihamarabb beszerkeszteni a kapott anyagot, a Commodore LCD rejtelmeivel foglakozó cikk folytatódik! ;-) Az MMU ismeretlensége természetesen hatalmas probléma volt. Nem csoda, hogy egy ponton soha nem jutott túl az emulációm, BRK opcode-okra került…..
Ma, azaz 2014 február 13-án lett két éves a Retro Tauta Blogom :-D hogy repül az idő!? Anno, két évvel ezelőtt, egy zártkörű Retro fórum oldal folyamatos leállásai miatt döntöttem a saját Retro témájú blog elindítása mellett. Ne kelljen már csendben kuksolnom... ;-) szerintem…..
... anno amikor általános iskola felső tagozatába jártam, felváltva tartották a technika oktatást két gépteremben. :-) Az egyik Videoton TV-Computerekkel volt telezsúfolva, a másikban több Commodore +4, egy kóbor Commodore 16 és "tanári gépnek" egy Commodore 128-as masina volt.…..
Itt az idő, hogy búcsút vegyünk a Presto motortól. A mai napon az Opera Software bejelentette, hogy az Opera felhasználóinak létszáma elérte a 300 milliót. Ezzel egy időben egy már korábban sejthető lépést is hivatalossá tettek, miszerint az Opera hamarosan Presto-ról Webkitre…..
LGB 2013.03.10 02:17:18
@penge™: Új UI és fícsörök

Nem biztos, hogy ertem a commented lenyeget. Miert lenne google a webkit? Eredendoen nem is volt kozuk hozza, most is csak egy fejleszto a webkit-es bagazsban sok mas ceg mellett, raadasul open source is, szoval nem fair osszehasonlitani a closed source, egyetlen ceg altal uralt/hasznalt/irt trident-tel, szerintem. Akkor mar tizmilliardszor inkabb webkit mint trident, termeszetesen!
De ha csak eggyet választhatsz, te valyon melyiket választanád? :D ..
LGB 2013.02.26 15:30:55
... ismét a 80'as években járunk ... Természetesen találkoztam a C=64-el, haveroknál, suliban, folyóiratokban és általában a csapból is az folyt, pedig nem volt akkora durranás ... ;-) Nyugi, csak az irigység beszélt belőlem, anno nekem a Commodore 64, mint állomás sajnos kimaradt. Amúgy egyáltalán…..
LGB 2012.12.05 09:56:46
@Сергей: Hat ha programozonak lehet nevezni :) Az un "bsd" tipusu kabelt, ami ugye a PC parallel csatijat par kozmetikazasnak tekintheto ellenallason at koti ossze az AVR-el, szoval minimalista. Nem vagyok tul regen a dologban benne, igy "normalisabb" programozot nem epitettem vagy vettem, de nekem ez megfelel - a jelenlegi szinten legalabbis. Amugy is, az SD2IEC firmware-nek van bootloader-je, tehat egyszer felprogramozod, akkor onnantol elvileg SD kartyarol tudja "upgradelni magat", akkor mar nem is igazan kell programozo, foleg ha javareszt mar mux, es csak parszor kene frissiteni a stuffot. A soros IEC busz tenyleg nem tul gyors, de a firmware beszeli a "nyelvet" par turbositasnak pl a JiffyDOS stb, ezek kozott - ha jol remlik igy fejbol - van amelyik majdnem 30-szoros sebesseget ad a defaulthoz kepest ugyanazon az IEC buszon! Igaz ehhez akkor elobb be kell tolteni valamit a pl C64-es oldalan, vagy KERNAL-t cserelni ....

Na ami az EP128/EXDOS-t illeti az trukkos. Eloszor is, az EXDOS az EXOS-hoz hasonloan igen modularis (sose ertettem h fecceltek bele ennyi energiat akkor ebbe, ahhoz szinte "tul jo"). Magyaran eleg keves programozassal csinalhatsz olyat, hogy az EXDOS ne a WD1770-at vezerelje, hanem valami tok mast, mivel csak a hw specifikus rutinokat kell ehhez megirni. Ha jol tudom, Zozosoft pont igy csinalta az IDE eillesztot EP-hez: ott is az EXDOS van, es az csak egy kisebb kodreszlet ami a HW-t illeszti a low level EXDOS funkciokhoz (amilyen a blokk iras/olvasas stb). Tehat NEM kell WD1770-et stb emulalni, csinalod ahogy akarod es aztan EXDOS-hoz csak megirod a low level rutinokat, es kesz, ennyi. Ehhez kepest a C64 kokorszak (bar en magam inkabb C64-es vagyok, de el kell ismernem). Ott kb cserelheted le a KERNAL-t egy sajatra, modularitas nem sok van benne. Az EXOS es EXDOS viszont ezt tartalmazza mar eleve.
... ugorjunk vissza az időben 1981-re, ismét a nagy klasszikus a ZX81 javítási kísérlete került terítékre... Háttér történetnek annyit érdemes tudni, megkértek, hogy nézzek rá két ZX81-es gépre, vacak rajtuk a videó jel. Ennek semmi akadálya, a hiba oka az, hogy ISSUE ONE mind a…..
LGB 2012.11.11 15:53:16
@Сергей: koszi a valaszt! Szoval az ULA belso logikaja nem ismert amivel pl egy logikai halozattal implementalja az ember (vagy diszkret logikai IC-kbol; ez kisse bonyi lehet, vagy esetleg CPLD / GAL)? Sajna Sinclair maseneriak kapcsan nem rozsas a helyzet. Erdekes modon arra tippelnek, hogy anno a C64 es pl a ZX Spectrum nepszerusege hasonlo volt. Megis, ma C64-et kb fillerekert lehet kapni, foleg ahhoz kepest, hogy egy Spectrumert mennyit elkernek. Ezt sose ertettem, hogy miert van, igy pl Spectrumom azota sincs, pedig nagyon szeretnek egyet. Gondolom, ZX81 meg ritkabb peldany mint a Spectrum, tehat nem latom sok valoszinuseget, hogy hozzajutok egyhez, meg ha hibas is lehet, es csak az ULA kellene belole ... :(
ReTRo Tauta Motorola 68K család 2012.06.21 13:11:00
... amikor egy-egy AMIGA gépnél (de lehetnem éppenséggel Apple, vagy Atari is porondon) szóba kerül a processzor, akkor folyton különböző számokkal dobálózom itt nektek, 68K, 020, 030, 040, meg 060... Azt nem ígérem, hogy műszaki igényességgel ismertetni fogom a teljes Motorola CPU…..
LGB 2012.11.05 10:12:48
@Сергей: Btw, erre sehol nem talaltam valaszt, hatha akkor te :) Van a Freescale Coldfire nevu CPU-ja ami alapveto 68K-"szeru" CPU-nak indult, de nem teljesen kompatibilis vele (annal "egyszerubb", bar van koze hozza, szoval kb 1 reszhalmaza csak, talan). Viszont - allitolag, es sajnos mar nem remlik hol lattam ezt a hirt, es nem is talalom azota ... - a ColdFire legujabb generacioja sw szinten 68K compatible mar, viszont sokkal nagyobb teljesitmennyel es orajellel mint a 060. Te tudsz errol vmit? Az is lehet am, hogy csak almodtam, mert tenyleg sehol nem talalom ... Wikipedian pl van rola cikk, de sehol nem irjak, hogy full (vagy kozel full) sw 68K compatible lenne akarcsak a legujabb verzioja is. Ha errol van infod: koszi elore is!
Úgy két-három hete figyeltem fel egy hirdetésre: "Eladó primo számítógép tápegységgel, 20 éve nem volt bekapcsolva. Ára 19.000 Ft. " Pfffffffffff......... Kőbányán vettem egy primo "A" gépet (zöld érintőbillentyűs), azt a lomis odaadta 200 Ft-ért, gondolom azt hitte valami…..
Már vártam a hét végi lomtalanítást a XVI. kerületi Centenárium lakótelepnél. Sok négyszintes panelház, nem kell sokat bandukolni, hogy találjak valamit: régi számítógépes cuccokat, újságokat, retró társas játékokat stb. Szerencsére jó helyen parkoltam le, mert a…..
LGB 2012.08.09 20:11:12
@leonsio: Igazabol volt egy almom nemreg, amikor orultem volna, ha vehetek ilyen helyen valamit :) Egy Commodore 65-rol volt szo, aminek kb szo szerint aranyara van, es 2 eHUF-ert adta a csavo, rolam meg patakokban folyt a fiz, hogy a korulottem levo emberek kozul valaki ra ne jojjon, hogy ez mennyivel tobbet er. Hat kockanak kocka alom jut ... :)
Tegnap reggel az expressz.hu-n találtam egy hirdetést:"Eladó a képen látható commodore 64 - üzemképes - könyvekkel floppykkal joystic stb".Ár: 10 Ft (!!). Mivel két hete adták fel, sok reményt nem fűztem hozzá hogy még nem csapott le rá senki.Gondoltam, vagy elfelejtették azóta…..
Első hallásra fülemüle-pernek tűnhet a nemzetközi sajtóban Bikram Battle-ként emlegetett jógacsatározás, de az ügy azért messzebbre mutat, mint puszta jogi adok-kapok. (Meg a millió dolláros tétje.) "A Bloomberg beszámolója szerint a Bikram Yoga központ alapítója…..
Sűrű és tapasztalatokkal teli év áll mögöttünk: mögöttem legalábbis, de ahogy elnézem a környezetemet, mindenkinek volt valami tanulnivalója a Zélettől 2011-ben. Ami 2012-t illeti, jellemző módon megint lecsaphatatlan optimizmussal viseltetem iránta: és akármennyire is…..
A kortizollal, közismertebb nicknevén stresszhormonnal találkoztunk már anno a sportolás és teljesítmény kapcsán. A stressz, mint terhelés eredeti és hétköznapi értelemben hozzátartozik az életünkhöz - sőt életmentő, gondoljunk vissza a kardfogú tigris példájára -, és…..
Nem tanultam közgazdaságtant, s noha életem során összefutottam számos közgazdásszal, sosem hagytam magam általuk megfertőzni. A mezőgazdasághoz nincs semmi közöm, és anno megboldogult fiatal koromban nem traktorral jártam (se ekével, se a nélkül) a discoba, mégis sokszor…..
Továbbra is tartom, hogy DVD-re otthon tornázni unalmas, egysíkú, esetenként veszélyes, de Noéminél olvastam Leslie Sansone gyaloglós videóiról, és gondoltam, a helybenjárást annyira nem lehet elrontani rossz technikával, így kipróbáltam az Ötmérföldes Zsírégető Sétát.5…..
LGB 2011.08.29 17:06:00
@S. Annyi: Nem tudom igaz-e, de anno valahol olvastam, hogy ez se feltetlen egeszseges, mert a levego por koncentracioja kb ott tetozik (nem en talaltam ki, ne kerdezzetek miert). Az oke, hogy novenyzet - miegymas -, segit nemileg normalisabb levego osszetetelt varazsolni oda, amde a poron nem nagyon tud segiteni, es ilyen helyen vegzett aktiv fizikai munka (mint a futas) meg tobbet is arthat idonkent, mint amit hasznal. Persze lehet, hogy ez csak kacsa, nem tudom.