Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BundesBlog

211 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Törökország legnépesebb városának tömegközlekedési hálózata igen sokszínű: metró-, villamos-, metrobus-  és autóbuszvonalain kívül három földalatti és egy föld-felszíni siklóval, (törökül füniküler) valamint két kabinos felvonóval (teleferik) is rendelkezik, köszönhetően főleg földrajzi…..
BundesBlog 2022.11.25 18:53:18
A japán rizs titka: síliften kell szárítani Az biztos, hogy a japánoknál jobban nem sokan értenek ahhoz, hogyan kell a legjobb minőségű rizst megtermelni vagy elkészíteni. Kevesen gondolnák, hogy létezik olyan rizsfajta, amelynek a szárításához már évek óta sílifteket használnak. Tovább a…..
Tiroli és bajorországi képes nyári beszámolóm főszeplői kizárólag nagykabinos, ingaüzemű felvonók. Befogadó-képességüket tekintve körülbelül 100-120 személyesek, ezek közül kivétel a 25 személyes bajorországi Karwendelbahn, azonban látványos útvonalát tekintve neki sincs semmi szégyenkezni valója az…..
A novemberi őszt egy kis színes rovattal feldobva előtúrtam és beszkenneltem néhány érdekesebb síbérletet a múltból. Amilyen gyorsan telik az idő, néhány már kordokumentumként is megállná a helyét. Az alábbi kártyák többsége mágneses rendszerű, amelynek érvényességét a beléptető rendszer…..
Nemzetközi versenypályázatot hirdettek a prágai sikló új szerelvényeire Több hónapos előkészületi munkák, piaci konzultációk után a Prágai közlekedési Vállalat (DPP) nemzetközi versenypályázatot hirdetett formatervezők számára a prágai sikló új szerelvényeinek beszerzésére. A jelenleg is…..
Cortina d’Ampezzo a Dolomitok, illetve Olaszország kiemelkedő sícentrumaként ismert. E bejegyzésben a patinás üdülőhely egyik nagykabinos liftjére fókuszálunk. A 2101 méter magas Falzarego-hágóról induló felvonó a nyereg fölé tornyosuló, Lagazuoi nevű dolomit-tömb 2742 méter magas teraszára…..
Alpesi sípályák nyári üzeme idején a "klasszikus" kirándulócsoport mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a terep-kerékpárosok célcsoportjának kiszolgálása. A biciklik hatékony szállítására a sílift üzemeltetők és gyártók több megoldást is kitaláltak, mint például az ülőliftekre szerelt tartószerkezet,…..
Olasz tragédia: emberi mulasztás a háttérben? + Update hír (Sielok.hu / Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico) Frissítés - 2021.05.26 08:30 "A rendőrség a tegnap késő esti és ma hajnali kihallgatások után őrizetbe vette a lifttársaság tulajdonosát és két vezetőjét. A vád…..
Kötélpálya, mint tömegközlekedési rendszer sok előnnyel rendelkezik: légvonalban vezethető útvonal olcsóbb kiépítési költséggel, energiatakarékos működés, nagy szállítási kapacitás. Természetesen a hátrányokról sem lehet megfeledkezni, mint például az útvonal nem ágaztatható szét más, párhuzamos…..
Megoldás vagy látványosság? Drótkötélpálya a közösségi közlekedésben Többnyire sípályák vagy hegyvidéki turista látványosságokhoz viszik-hozzák az embereket de, nem sok hely van a világon, ahol a közösségi közlekedés részét képezik. Igaz, számuk egyre növekszik, főleg Dél-Amerika és Kína…..
A cseh határnál található Oberwiesenthal a második világháború után az újonnan alakult szocialista államban fontos belföldi turisztikai szerepet töltött be. Főként a télisportot kedvelők körében örvendett nagy népszerűségnek, de magaslati gyógyüdülőként is igen ismert volt. Az NDK legmagasabb…..
Emlékezzünk! 20 éve történt a kapruni katasztrófa A 20 éves szomorú évforduló kapcsán a Síelők.hu is megemlékezett a tragikus eseményről: 20 évvel ezelőtt megrázó képek járták be a világ televízióit és újságait. 2000. november 11-én, reggel kilenc óra környékén kigyulladt a kapruni gleccser…..
Lehmann RigiDuo játék kabinos sílift Retro Játékmúzeum Blog oldal videocsatornáján az itthon is ismert Lehmann RigiDuo kötélpályája került bemutatásra: YouTube videolink Ugrás a Retro Játékmúzeum Blog weboldalára..
A svájci Meiringen település és a szomszédban található 300 méter magas reichenbachi vízzuhatag Sherlock Holmes rajongóinak olyannyira emblematikus hely, mint maga a Baker Street. Nem csoda, hogy a Bern kantonbeli kisváros fő attrakciója Sir Arthur Conan Doyle lángelméjű nyomozója: emléktáblák sora,…..
A világ leghosszabb kabinos liftje épült a szerb síterepen A szerbiai Tornik síterepére vezető közel 9 (!) kilométer hosszú kabinos liftet korábban szerették volna megépíteni, de a járvány miatt kicsit késett az átadás. A síterep szerint itt épült a világ leghosszabb kabinos liftje, amely…..
Előzményként ismertető a siklóról: Európa leggyorsabb siklója - a Wurzeralmbahn A felső-ausztriai Spital am Pyhrn 50 km/órás sebességgel száguldó siklója újabb technikai mérföldkőhöz ért: legutoljára a kilencvenes évek közepén korszerűsített, acélkábel-hajtású Wurzeralmbahn új siklójárművet kapott,…..
A pandémiás helyzet okozta utazási korlátozások szerencsére a képzeletünknek nem szabhatnak határt, így ha virtuálisan is, de kiránduljunk egyet Alaszka fővárosának panoráma liftjével. A szövetségi állam Kanadával határos, öblökkel és fjordokkal tagolt, valamint kisebb-nagyobb szigetekkel tarkított…..
A németországi Freiburg közelében működő, 1283 méter magas Schauinsland-hegyre közlekedő felvonó komoly múltra tekinthet vissza, ráadásul típusát tekintve világelsőnek is számított. Az előzményekkel együtt története már több kilencven éves. Kötélpálya egy részlete. (Wikimédia - Andreas…..
Egyetemek campusain közlekedő kötélpályák bemutatása nem ismeretlen ezen blog hasábjain. A lengyelországi Wrocław (magyarul: Boroszló) történelmi város is egy ilyen speciális szállító eszközzel büszkélkedhet: a 2013-ban átadott felvonó az ottani Műszaki- és Tudományegyetem két campusát köti össze,…..
A Türingiai erdőben található Oberweißbach-sikló a Schwarza-völgyi vasút (Schwarzatalbahn) részét képezi, amelyet azért építettek még az 1923-as években, hogy kapcsolatot teremtsen a fő vasútvonal és a középhegység magasabban fekvő települései között ingázó, helyi érdekű vonat…..
Síliftek: rekordbevételt ért el a Doppelmayr A vorarlbergi gyár lassan közelít az egymilliárd eurós bevételhez, amely 40%-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest. A gyár egyik legjobban fejlődő piaca Dél-Amerika. Itt a városi közlekedésre gyártott és a síterepeken telepített liftek a…..
A gyártó Doppelmayr/Garaventa cég egy rövidebb videóban összegezte a svájci Stoos-sikló építését és beüzemelését, amely 2017 decemberében került átadásra. A jármű szokatlan - öt darab, fokozatosan dönthető, henger alakú személy/teherszállító egységet alkotó - kialakítását az indokolja, hogy a pálya…..
Mariazell történetében nemrég egy korszak zárult le, amikor is az eredetileg 1928-ban átadott ingaüzemű nagykabinos liftet 90 év elteltével elbontották, helyére pedig egy új, gondola-rendszerű felvonót helyeztek üzembe 2019. december 7-én. Stájerország búcsújáró helye, valamint patinás múltra…..
Az előző, lengyelországi hajószállító siklórámpa bejegyzéshez számos érdekes témajavaslat érkezett. Így most emeljük a tétet: az alábbi kötélpályás siklóberendezések nemcsak egyetlen hajó szállítására alkalmasak, mivel egy komplett, vízzel teli medencét vontatnak fel- és…..
Az észak-lengyelországi Ostróda - Elbląg csatorna (lengyelül: Kanał Elbląski / németül: Oberländischer Kanal) története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. A terület 19. században Kelet-Poroszország részeként fontos szerephez jutott a faanyagok Balti-tengerig történő elszállítását illetően. Az…..
BundesBlog 2019.10.22 11:27:57
@Ződ2000: Köszönöm a tippeket, utána nézek! Főleg a "kád-siklónak", ami izgalmasnak tűnik és beleillik a blog tematikájába.