Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BundesBlog

215 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mesterséges intelligencia segíti már az ülőlifteket is Az idei szezonban először két alpesi országban, Svájcban és Ausztriában, kezdték meg a mesterséges intelligencia segítségével üzemeltett ülőliftek tesztelését a nagyközönség körében is. Tovább a cikkhez! >> (kép: sielok.hu)..
A felvonók világában ugyanúgy, mint akár a vasút esetében is, elengedhetetlenek a biztonsági berendezések megléte. Ha az ingaüzemű felvonót vesszük, szükség van olyan információkra, mint például: a kabinoknál lezajlott-e az utascsere és készen állnak az indulásra, esetleg menet közben fellépett-e…..
Az idei nyár "kötélpályákban szerényebbnek" bizonyult, ennek ellenére sikerült mégis egy emblematikus siklóval utazni. A lenti videófelvétel főszereplőjéről már készült bejegyzés, amely ide kattintva olvasható el. Röviden bemutatva a Türingiai-erdőben található Oberweißbach-sikló a Schwarza-völgyi…..
Matterhorn: átadták az Alpok két oldalát összekötő felvonót A hétvégén újabb mérföldkőhöz érkezett a Zermatt régió turisztikai fejlesztése. Az utolsó szakasz is elkészült, így mostantól felvonókkal lehet eljutni a svájci Zermatt-ból az olaszországi Cerviniára és vissza. Ezzel a kapcsolattal…..
Schladmingból Alaszkába: a fél világot átutazta a használt sílift Világosan látszik, hogy a tehetős síterepek könnyen megengedhetik maguknak, hogy új sílifteket vásároljanak, illetve gyakori esetekben lecseréljék a régieket. Természetesen a régivel is valamit csinálni kell, gyakran egy másik…..
Törökország legnépesebb városának tömegközlekedési hálózata igen sokszínű: metró-, villamos-, metrobus-  és autóbuszvonalain kívül három földalatti és egy föld-felszíni siklóval, (törökül füniküler) valamint két kabinos felvonóval (teleferik) is rendelkezik, köszönhetően főleg földrajzi…..
BundesBlog 2022.11.25 18:53:18
A japán rizs titka: síliften kell szárítani Az biztos, hogy a japánoknál jobban nem sokan értenek ahhoz, hogyan kell a legjobb minőségű rizst megtermelni vagy elkészíteni. Kevesen gondolnák, hogy létezik olyan rizsfajta, amelynek a szárításához már évek óta sílifteket használnak. Tovább a…..
Tiroli és bajorországi képes nyári beszámolóm főszeplői kizárólag nagykabinos, ingaüzemű felvonók. Befogadó-képességüket tekintve körülbelül 100-120 személyesek, ezek közül kivétel a 25 személyes bajorországi Karwendelbahn, azonban látványos útvonalát tekintve neki sincs semmi szégyenkezni valója az…..
A novemberi őszt egy kis színes rovattal feldobva előtúrtam és beszkenneltem néhány érdekesebb síbérletet a múltból. Amilyen gyorsan telik az idő, néhány már kordokumentumként is megállná a helyét. Az alábbi kártyák többsége mágneses rendszerű, amelynek érvényességét a beléptető rendszer…..
Nemzetközi versenypályázatot hirdettek a prágai sikló új szerelvényeire Több hónapos előkészületi munkák, piaci konzultációk után a Prágai közlekedési Vállalat (DPP) nemzetközi versenypályázatot hirdetett formatervezők számára a prágai sikló új szerelvényeinek beszerzésére. A jelenleg is…..
Cortina d’Ampezzo a Dolomitok, illetve Olaszország kiemelkedő sícentrumaként ismert. E bejegyzésben a patinás üdülőhely egyik nagykabinos liftjére fókuszálunk. A 2101 méter magas Falzarego-hágóról induló felvonó a nyereg fölé tornyosuló, Lagazuoi nevű dolomit-tömb 2742 méter magas teraszára…..
Alpesi sípályák nyári üzeme idején a "klasszikus" kirándulócsoport mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a terep-kerékpárosok célcsoportjának kiszolgálása. A biciklik hatékony szállítására a sílift üzemeltetők és gyártók több megoldást is kitaláltak, mint például az ülőliftekre szerelt tartószerkezet,…..
Olasz tragédia: emberi mulasztás a háttérben? + Update hír (Sielok.hu / Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico) Frissítés - 2021.05.26 08:30 "A rendőrség a tegnap késő esti és ma hajnali kihallgatások után őrizetbe vette a lifttársaság tulajdonosát és két vezetőjét. A vád…..
Kötélpálya, mint tömegközlekedési rendszer sok előnnyel rendelkezik: légvonalban vezethető útvonal olcsóbb kiépítési költséggel, energiatakarékos működés, nagy szállítási kapacitás. Természetesen a hátrányokról sem lehet megfeledkezni, mint például az útvonal nem ágaztatható szét más, párhuzamos…..
Megoldás vagy látványosság? Drótkötélpálya a közösségi közlekedésben Többnyire sípályák vagy hegyvidéki turista látványosságokhoz viszik-hozzák az embereket de, nem sok hely van a világon, ahol a közösségi közlekedés részét képezik. Igaz, számuk egyre növekszik, főleg Dél-Amerika és Kína…..
A cseh határnál található Oberwiesenthal a második világháború után az újonnan alakult szocialista államban fontos belföldi turisztikai szerepet töltött be. Főként a télisportot kedvelők körében örvendett nagy népszerűségnek, de magaslati gyógyüdülőként is igen ismert volt. Az NDK legmagasabb…..
Emlékezzünk! 20 éve történt a kapruni katasztrófa A 20 éves szomorú évforduló kapcsán a Síelők.hu is megemlékezett a tragikus eseményről: 20 évvel ezelőtt megrázó képek járták be a világ televízióit és újságait. 2000. november 11-én, reggel kilenc óra környékén kigyulladt a kapruni gleccser…..
A svájci Meiringen település és a szomszédban található 300 méter magas reichenbachi vízzuhatag Sherlock Holmes rajongóinak olyannyira emblematikus hely, mint maga a Baker Street. Nem csoda, hogy a Bern kantonbeli kisváros fő attrakciója Sir Arthur Conan Doyle lángelméjű nyomozója: emléktáblák sora,…..
A világ leghosszabb kabinos liftje épült a szerb síterepen A szerbiai Tornik síterepére vezető közel 9 (!) kilométer hosszú kabinos liftet korábban szerették volna megépíteni, de a járvány miatt kicsit késett az átadás. A síterep szerint itt épült a világ leghosszabb kabinos liftje, amely…..
Előzményként ismertető a siklóról: Európa leggyorsabb siklója - a Wurzeralmbahn A felső-ausztriai Spital am Pyhrn 50 km/órás sebességgel száguldó siklója újabb technikai mérföldkőhöz ért: legutoljára a kilencvenes évek közepén korszerűsített, acélkábel-hajtású Wurzeralmbahn új siklójárművet kapott,…..
A pandémiás helyzet okozta utazási korlátozások szerencsére a képzeletünknek nem szabhatnak határt, így ha virtuálisan is, de kiránduljunk egyet Alaszka fővárosának panoráma liftjével. A szövetségi állam Kanadával határos, öblökkel és fjordokkal tagolt, valamint kisebb-nagyobb szigetekkel tarkított…..
A németországi Freiburg közelében működő, 1283 méter magas Schauinsland-hegyre közlekedő felvonó komoly múltra tekinthet vissza, ráadásul típusát tekintve világelsőnek is számított. Az előzményekkel együtt története már több kilencven éves. Kötélpálya egy részlete. (Wikimédia - Andreas…..
Egyetemek campusain közlekedő kötélpályák bemutatása nem ismeretlen ezen blog hasábjain. A lengyelországi Wrocław (magyarul: Boroszló) történelmi város is egy ilyen speciális szállító eszközzel büszkélkedhet: a 2013-ban átadott felvonó az ottani Műszaki- és Tudományegyetem két campusát köti össze,…..
A Türingiai-erdőben található Oberweißbach-sikló a Schwarza-völgyi vasút (Schwarzatalbahn) részét képezi, amelyet azért építettek még az 1923-as években, hogy kapcsolatot teremtsen a fő vasútvonal és a középhegység magasabban fekvő települései között ingázó, helyi érdekű vonat…..
Síliftek: rekordbevételt ért el a Doppelmayr A vorarlbergi gyár lassan közelít az egymilliárd eurós bevételhez, amely 40%-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest. A gyár egyik legjobban fejlődő piaca Dél-Amerika. Itt a városi közlekedésre gyártott és a síterepeken telepített liftek a…..