Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Costo

113 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szabó Tünde, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Könyvműves szakjának végzős diákjaként 2008-ban gondolta újra Dévai Bíró Mátyás Orthographia Ungarica című művét. Az eredmény egy egyetlen példányban készült műremek. (Balogh Sándor írása)    …..
Kapolcson különleges programsorozattal vártuk a látogatókat a könyvudvarban, 2010. július 23. és augusztus 1. között. Aki nem volt ott, erről maradt le.             A BOOKFENC POROND programja (20. Művészetek Völgye, Kapolcs, Király-udvar, 2010. július…..
Ashley Naftule négy évig dolgozott a használt könyv kereskedelemben. Személyes tárgyai tekintélyes részét adta el könyvesboltoknak, és több ezer tételt vásárolt saját üzlete számára, különböző úriemberektől – és totálisan ostoba alakoktól. Íme, azok a bűnök,…..
Bookfenc Tudatos határátlépések 2010.08.27 14:24:00
Aleksandar Zograf, szerb képregény-rajzolóval álombéli tájakon barangolva beszélgettünk a Gödör teraszán balkáni válságról, a másik megtapasztalásáról, önmagunk megértéséről, az empátia lehetőségéről és a képregények…..
Lakatos Istvánnal, a Lencsilány szerzőjével a 6. Magyar Képregényfesztiválon találkoztunk, és első kötetéről, a rajzolás nehézségeiről, traumákról, szerelemről, valamint régi és leendő munkákról beszélgettünk.             Ha jól tudom,…..
Bookfenc Szerb napokat látott 2010.08.26 12:26:05
Aleksandar Zograf Pszichonauta című kötetében élve boncolja fel önmagát. Mellkasát felhasítva, fejét levéve, szívét-lelkét – de legfőképpen álmai tudatát – kitárva vált alakot, bújik mások bőrébe, hogy megértsen valamit a körötte lejátszódó eseményekből,…..
Szegedy-Maszák Mihály nemrégiben megjelent Kosztolányi Dezső című monográfiájának előszavát közöljük.               Szegedy-Maszák Mihály: Kosztolányi Dezső (részlet)   1. Előszó „Das, was lebt, ist etwas anderes als das, was…..
Az Egyesült Államok első elnöke két kötetet is elmulasztott visszavinni, amelyet 1789-ben kölcsönzött ki a New York Society Library-ból, így a bírság azóta 300 ezer dollárra emelkedett.     A nemzet alapítója, az angolok legyőzője, istenfélő családos ember: mindent…..
Az Alice kalandjai Csodaországban című mű eredeti kéziratát, amelyet az író egy Alice Liddell nevű kislánynak ajándékozott, és kalandos utat járt be, a British Library tette közzé az interneten. A kötet minden lapjáról fotó készült, így a mese az eredeti, a szerző által…..
Az embernek két lába van, a kutyának négy – biztosnak látszó megkülönböztetés. A kutya ugat, az ember beszél: ezt a tételt is megbízható tapasztalatok támasztják alá. Habár, egyesek állítják: a kutya majd’ megszólal. De ha valóban megszólal, állat-e még, vagy…..
Első ízben tették közzé a Bloomsbury-kör tagjainak bizalmas leveleit, amelyek a közeli hozzátartozók Virginia Woolf öngyilkosságával kapcsolatos félelmeit dokumentálják, és amelyek bepillantást engednek az írónő halálának körülményeibe is.     A Bloomsbury-kör…..
Bookfenc Apánk meztelen 2010.08.25 12:03:00
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kor, éppen itt, errefelé, kádárvilág, így mondják, ahol a krumplileves az volt, ami, és ahol tömegével nőtt a lila virág. Ki is veszett, amikor meghalt a Kádár János.             Köztudott, hogy…..
A Finnegans Wake, James Joyce utolsó regényének javított kiadása rengeteg apró változtatással jelenik meg tavasszal.                 A 1939-ben megjelent mű új változata, amely tipográfiai értelemben először lett helyreállítva, 9 ezer…..
Bookfenc Kádár János kalandjai 2010.08.25 11:12:00
Kádár János kertjében „kis lila virágok nyíltak a fű közt. Kádár János városban nőtt föl, nem ismerte a virágok fajtáit, de most valahogy nagyon szerette volna megtudni, mi ennek a virágnak a neve.” El is indul, hogy kiderítse… Részlet Csaplár Vilmos…..
Pontosabban a hedonista szélhámos mindennapjai érdekelnek. Csábításai, evési szokásai, ruhatára kialakítása, utazásai, vélekedése a világról, benne önmagáról. Trüffel Milán ugyanis művészként tekint önmagára, a másnak mutatás, az átejtés, a csalás művészeként…..
Az Üljük körül az asztalt mindössze 2200 példányban jelent meg 1968-ban. Sall Fanni újraálmodta az eredeti egészvászon kötést, és gyönyörű, egyedi bőrbe öltöztette Kassák Lajos verseskötetét.       A Kassák halála után egy évvel megjelent kötet Bevezető…..
Első alkalommal jelenik meg Szép Ernő Emberszag című regénye franciául, a Cambourakis kiadó gondozásában, Marc Martin fordításában.                 Szép Ernő 1945-ben született önéletrajzi ihletésű regénye, az Emberszag a második…..
Bookfenc Persona non grata 2010.08.23 12:09:00
„...középiskolás koromban már csak azért is belenéztem Kosztolányi köteteibe, mert nem ajánlották az olvasásukat. Mit mondjak? Valószínűleg tiltás nélkül sem igen szerettem volna meg őket: az ilyenfajta költészetet akkoriban nőiesnek, naivnak, infantilisan gyermekdednek…..
Bookfenc Ötszáz év múlva 2010.08.23 11:55:30
„Ha szélsőséges helyzetben meg kéne menteni a Kosztolányi-örökséget, és mondjuk egy palackba kéne egyetlen művét begyömöszölnöm, és a Dunába hajítanom, akkor az a Hajnali részegség lenne, és megpróbálnám még mellérejteni Az utolsó felolvasást” –…..
„Kosztolányi aranybánya a magyar írónak. Kosztolányit még az is olvassa, aki nem Kosztolányit olvassa. Felbukkan egy-egy versben, esszében, vagy regényben. De jó, hogy Esterházy Péternek jó ízlése van!” – írja Rapai Ágnes…..
  „...ha azt kérdezik, szeretek-e játszani, azt mondom, nagyon. S ha asszociálnom kell, a játék szóról először talán Kosztolányi jut eszembe.” – vallja Jenei Gyula, aki a Hajnali részegség versformájával és Kosztolányi tíz szavával is…..
„A huszadik század közepe tájától kezdve mindannyian úgy találkozunk Kosztolányi Dezsővel, mint az óvodával. Kötelező óvodába járni, hogy iskolába mehess! Én nem szerettem az óvodát.” – Szávai Géza válaszol.        1. Mikor…..
Bookfenc A legszuperebb Boeing 747 2010.08.23 11:43:00
Rövid részlet Richard Dawkins tavaly ősszel újra kiadott Isteni téveszme című provokatív könyvéből, amelyben a vallásellenes szerző a valószínűtlenségen alapuló elven keresztül támad.               Richard Dawkins: Isteni téveszme (részlet)…..
Bookfenc Bónus Tibor válaszlevele 2010.08.23 11:38:00
  "Közismert, hogy Kosztolányinál különös súlyt és egyedi fényt kap az udvariasság. Nehezen tudtam eldönteni, melyik nagyobb udvariatlanság. Ha visszautasítom a felkérést, vagy ha megjegyzéseket fűzök a kérdésekhez, s válaszomban hangot adok fenntartásaimnak magával…..
Bookfenc Ismerős Kosztolányi 2010.08.23 11:37:23
Mesterházi Mónika költő, műfordító esete a málnás krémessel.             1. Mikor találkozott életében először Kosztolányival, és mire emlékszik ebből a találkozásból? Az Így írtok ti-ben. De ez persze Karinthyval kapcsolatos élmény. Ehhez…..