Regisztráció Blogot indítok
Adatok
futótűz

0 bejegyzést írt és 101 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az Elfeledett pécsi nők nyomában... című blog célja, hogy a Pécs város története iránt érdeklődők számára betekintést nyújtson egy eddig méltatlanul elfeledett szférába: a helyi nőtársadalom világába.Nem vállalkozhatom arra, hogy minden részletre kiterjedően…..
futótűz 2012.10.05 20:27:49
T.Cím !
Én véletlenül találtam erre az anyagra
www.artisjus.hu/kutorferenc/konyv/html ( A könyv-re kell kattintani és ott lesz az anyag) Bár -főleg - Kutor Ferenc említődik (kisgyermekként ismertem) de csak-csak említődik felesége neve (tanárnő volt) Kézdi Vásárhelyi Jolán. Üdvözlettel.
„Csak a külsőségeket méltóvá kellene tenni a belső értékekhez.”  Idézet innét: http://www.termeszetvilaga.hu/tv98/tv9806/kincs.html Ezt írtrák 1998-ban a Széchenyi fürdőről és az őt ellátó Szent István kútról. Évek óta felújított és jó állapotban van az…..
A Zsolnay Kulturális Negyed ingyenes Szamárfül Családi Fesztiválján augusztus 25-én és 26-án rengeteg bábszínházi előadás, zenés és táncos program és a legkülönfélébb foglalkozások várják a felnövekvő generációt és családtagjaikat. A Negyed két napig egy…..
futótűz 2012.08.18 07:21:27
  Érdekes bejegyzésre bukkantunk, melynek szerzője Pécsett a Zsolnay Negyedben egy tárlatvezetésen vett részt. Az idegenvezető az írás szerint nagy hatást gyakorolt a szerzőre, akinek megindította a fantáziáját az a téma, hogy hogyan lehetne tovább építkezni a Zsolnay…..
  Az idei nyarat sokkal melegebbnek érzem, mint az eddigieket. Ezért is vagyok kíváncsi, hogy vajon milyen lesz, majd az ezt követő ősz és tél. Közel harminc évvel ezelőtt Szennán jártam, és ott találkoztam az Erzsi nénivel, aki nagyon jó interjú alanynak bizonyult. Szeretett…..
Zengey Ágnes 1921. augusztus 6-án született Pécsett. Tanulmányait az Istenkúti elemit követően, a  Miasszonyunk Női Kanonokrend polgári iskolájában, majd tanítónőképzőjében végezte. Néhány éves pécsi tanítóságát követően a visszacsatolt Baranya-háromszögbe,…..
futótűz 2012.07.14 13:34:15
Ismeretlenül is köszöntöm, véletlenül találtam rá a blogra. Esetleg ajánlom : emu.jpm.hu/iskola/
Belépés után, bal oldalon pl.Iskolatörténetek, Arcképcsarnok, stb.
futótűz 2012.07.23 07:21:54
@Á.T.:
Köszönöm a válaszát !
Ismerjem el, kapkodtam,siettem...és csak a későbbiekben (más helyen) "láttam," hogy (természetesen) ismeri az ajánlott linket ! Ha nem is Önnek, inkább olvasóinak ajánlanám a (facebookon) a Pécs-Története és/vagy a Pécs-Képalbum "közösségi oldalakat!" Bocs' ha ezt beírtam volna. (?) Ígérem, "igyekszem benézni," viszont csak-csak kerülném, hogy "számítógépfüggő" legyek... :-) :-) -mert - valahogy - egyre több időt töltök a "gép mellett." ( Véleményem szerint "értelmes témák" olvasgatásával...de akkor is ! ) További jókat !
Én ugyan fiatalnak érzem magam, de tudomásul kell vennem, hogy minden évben megünneplik a születésnapom. Vannak ennek előnyei is. Idén éppen olyan ajándékot kaptam, amire már régóta vágytam, de magamnak nem engedtem meg. Kaptam egy Zsolnay albumot, méghozzá Budapest Zsolnay…..
Vannak tárgyak, melyek nyomtalanul eltűnnek és semmi sem marad belőlük. A most bemutatott kis falvédő már huszonöt évre eltűnt az életemből, aztán idén januárban megkerült. Kalandos élettörténete van ennek, most megpróbálom röviden elmesélni. A falvédő története, mint sok…..
„Ott repül a kismadár” — Mondták ezt annak idején a fényképész műtermekben a gyerekeknek, hogy jó képek készüljenek. Nem tudom ez a mondás honnét ered, de Mai Manó fényképész egykori műtermének és otthonának legalább száz évvel ezelőtt készült…..
futótűz 2012.05.18 07:59:14
(Nem tudom, ismered-e ?- remélve,sikerül a linket beírnom...)
parisigaleria.worldpress.com/2012/03/07/zsolnay-markajegyek-es-a-muveszek-jelzesei-a-tol-z-ig/
(Tudom, régebben volt "anyagod" erről.)
Én is véletlenül akadtam rá, mert pl. Kaldewey Kelemen egyik pécsi festménye után kutakodtam a neten.
[Mivel facebookozol is (?) - esetleg ajánlom a Pécs Története és a Pécs Képalbumot ( néha elég sok "érdekességet" ott is lehet olvasni ? ) - meg a régi fotók ! ] -
Nem kisebbítve az előttem szóló "terveit" - igen sok "városnéző túra" van Bp.-en ! Igaz, "Zsolnay-túráról" még nem hallottam,- de pl. Bauhausról és másokról igen. [Főleg a XIII.ker.jár ebben az élen ? ](facebook oldaluk : Pozsonyi Piknik ?... pontosítandó) ?-)na, de ne egy "vidéki" "ossza az észt"... a távolból ! :-) :-)
futótűz 2012.05.18 08:06:43
Természetesen, nem sikerült...
talán így :
parisigaleria.wordpress.com/2012/03/07/zsolnay-markajegyek-es-a-muveszek-jelzesei-a-tol-z-ig/
ismerjem el, 2 napja (?) sikerült eljutnom a könyvtárba... és "1000-el olvasok" (olvasnék) - megjegyzem még : ledöbbentem, (?)hogy ismét találtam 2 könyvet (Pécsről) ami a PEK 2010 idején (?) került kiadásra,- de már... "letettem arról," hogy "mindent tudni akarjak!" (!)- és főleg arról, hogy "könyvet birtokoljak" (vegyek)
A város középső harmada a TV-toronyból. Magyarországon és Európában is több város van (Egertől Drezdáig), amikre a környező dombokról, kisebb hegyekről, mint egy magas toronyból, szépen rá lehet látni. Olyan település viszont jóval kevesebb akad (többnyire az Alpok…..
„Steindl Imre által tervezett épületegyüttes a belvárosban, Róth Miksa üvegablakokkal és Zsolnay kerámiadíszítéssel. Nem másutt, mint a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán.”  (Olvastam itt:…..
futótűz 2012.04.22 08:32:16
Állítólag 37 db. állatfejes oszlop van.
www.unive.hu/sc1/static/intro_hu.php
(Magyar mentalitáshoz... ne bonyolítsam, de pl. lásd a festékárakat ! :-) - meg pl. az elbocsátásokat... stb. )
futótűz 2012.04.22 08:33:26
Váratlan fordulatnak vélt dolog történt illetve tulajdonképpen nem történt meg a hétvégi, pécsi Kolin koncertes balhéval kapcsolatban. Mint azt már számos helyen kivesézték, a zenekar énekesét valaki arcon ütötte, mire az előadó hivatalos közleményben…..
Kedves Barátaim, Olvasóim, Látogatóim ! A blogon a mai naptól egy hetes Húsvéti szünetet tartok. Nem leszek internet közelben, így se a leveleket, se a kommenteket nem fogom olvasni és reagálni sem tudok. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok…..
futótűz 2012.04.09 16:36:07
Egy tipp (a közeljövőre)
nol.hu/kult/20120407-zene__piknik__pogacsa
Ismerősöm említette,hogy a XIII.ker. Visegrádi u. 29. sz. ház is készül "ünnepelni."
A Lövölde téren jártam. A lábam alá nézek rendületlenül ezen a környéken is, mert nem lehet tudni mibe lép bele az ember fia. Most szerencsére nem kutyapiszok került a lábam elé, hanem a magyar távbeszélő történelem egy évszázada. Figyeljétek meg az alábbi képek mindegyike…..
Leveleket kaptam, aggódnak, hogy miért nincs tartalomfrissítés a blogomon. Köszönöm, jólesik, hogy többen figyelemmel kísérik a blog sorsát, és várják az újabb posztokat. Én  írnék is újabbakat, ha lenne rá időm. Első a munka, aztán jöhet a szórakozás. Még legalább…..
  Pont ma debütált az új, szókimondó Tankcsapda klip a Lángoló Gitárok blogon, amit ismét az a pécsi Dr. Százados Miklós rendezett, aki már 2009-es Minden jót album Új nap vár című számának videóját is készítette. Százados repertoárjából a pécsieknek leginkább a…..
Érdekes információra bukkantam a minap Zsolnay Vilmossal kapcsolatban, aki leginkább az általa felvirágoztatott gyár kapcsán híresült el. Vilmos lelkes támogatója volt a városi kezdeményezéseknek, többek között a 19. század végi pécsi sportegyesületek egyikének, a Pécsi…..
Néha talál az ember meglepő dolgokat ott, ahol azt nem is várja. Erre a kártyacsomagra is egy véletlen folytán találtam rá. Nem tudni miért, de elkezdett foglalkoztatni a kártyacsomag, és az, hogy hogyan használták. A Kártyadobozon nem volt jelölés, de aztán minden kártyalapon van…..
A Városháza előtt "virágrács", Breuer Marcell egyik homlokzatterve alapján készült. Pécs főtere (a 2010-es EKF-évadhoz képest kicsit megkésve) látványos megújuláson esett át. Ennek során átalakították az országban szinte mindenki által ismert, Körmendy Nándor…..