Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lingwing

335 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
más nyelvekkel összehasonlítva, stb...
diff between holland and the netherlands: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eE_IUPInEuc unasked questions to Woody Allen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hpniYxRjX3o#!  daddys crisps old commercial:…..
googlebattle.com is http://thecuriousbrain.com/?p=35920 google képekkel is lehet szavakat megérteni..
(fiatal, pályaelhagyó, kényszervállalkozó stb.)..
olvasás közben vagy vizsgán miért kérik, ez nem jó az a jó, ha úgy alakul ki, hogy kapásból nyomjuk a célnyelveken... pl. én sosem írok meg vmit magyarul és aztán angolul. van úgy, persze, hogy egy magyar kifejezést keresek.....
pl. ubiquitous preponderance   sustainable discourse..
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Hamis_bar%C3%A1tok_a_magyart%C3%B3l_elt%C3%A9r%C5%91_nyelvek_k%C3%B6z%C3%B6tt..
A legfontosabb információval kezdem, így akkor is életeket menthetek, ha az olvasó nem jut el a második bekezdésig. Szóval: Hortenzia imádta a used to-szerkezetet - tökegyszerű, gondolta, múltbéli szokás, azt kész. Idővel pedig arra a következtetésre jutott, hogy a used to jelen…..
A szórenddel kapcsolatban megbeszéltük, hogy (szinte) mindig a tárgy követi az állítmányt és az állítmány az alanyt. Kitárgyaltuk a kérdés és a tagadás szórendjét is. Mondhatnánk azt is, hogy idáig térdig érdő vízben lubickoltunk - a neheze, a mélyvíz most jön, a…..
Ha vonattal megyünk, mennyi idő alatt érünk Vácra? - Ó, nagyon hamar. Tudod, jár Vácra ilyen...hogyishívják... vonat, tudod, ami egy bizonyos városig nem áll meg minden bokorban...- Zónázó?- Az! A fenti beszélgetés magyar anyanyelvűek között zajlott, és az egyiküknek nem…..
A témáról szóló első bejegyzésünkben megtárgyaltuk azt az alapvető igazságot, hogy 1. az angol szórend kötött, hogy 2. az alapsorrend: Alany + Ige + Tárgy, és hogy 3. az igei rész milyen részekből állhat a segédigéktől kezdve az igék közé furakodó módosítószókig. Mára…..
lingwing 2013.07.23 20:07:05
@ForrestGump: Ki után vágyakozik Hortenzia?
A magyar nyelvtanulók számára az igeidők okozzák a legtöbb fejtörést. A Present Continuous és Simple még talán rendben van, na de a Present Perfect? Az aztán tényleg mifánterem-kategória. Az alábbi bejegyzésben nem fogunk pontos definíciót adni (ilyen talán nincs is), hanem a…..
lingwing 2013.07.19 23:47:17
@Brigike0315: IGEN!
De az amerikai angolban kicsit máshogy van, a Present Perfect, a cikk a britre vonatkozik.
lingwing 2013.07.19 23:48:12
@Brigike0315: Ha ma még nem frissítetted a blogod: Pres Perf, hiszen a "ma" még tart. De ha másnap mondod, hogy tegnap nem frissítettél, akkor didn't, hiszen a tegnap már lezárult.
A köztársasági elnök tárgyal, felavat, átvág, fogadja a delegációt, felszólal az ENSZ-ben, a cipőjével az asztalt veri. Használhatna tolmácsot, de hitelesebb, őszintébb és sikeresebb, ha egyedül kommunikál. Úgy képzelnénk, hogy az állam- és kormányfők a mai világban…..
Ne ijedjen meg az olvasó, a Lingwing ezentúl is a felnőttek szolgálatában marad, csak arról van szó, hogy nem csak a kicsik számára lehet hasznos a gyerekdalok hallgatása. Hiszen a dallam és a rím miatt sokkal könnyebben rögzül a szöveg, azaz a szavak, kifejezések,  és…..
lingwing 2013.07.13 13:41:52
@Brigike0315: :))). Szemlélet kérdése az egész. Úgy is lehet mondani, hogy a sheep többesszáma sheep. De egyébként még senkinél sem okozott maradandó károsodást, ha sheeps-t mondott :)).
lingwing 2013.07.17 21:58:18
@kikiva: Kedves kikiva, köszönjük a részletek, egyébként tervbe van véve a témáról egy bejegyzés!
Nagy fába vágjuk a fejszénk: most induló cikksorozatunkban megkíséreljük felgöngyölíteni az angol mondatok szórendjének titkait. Előre szólok, hogy mivel a Lingwinget elsősorban nyelvtanulók olvassák, az egyszerűsítés kedvéért biztosan le fogunk írni tudománytalan…..
Hahó, hát bizony, a Lingwing is ember, és ő is szokott nyáron pihenni. Tehát most 3 hét szünet, legalábbis új posztokban, de keddenként és péntekenként újraolvashattok néhány korábbi bejegyzést. A Facebook pedig nem áll le... Jó nyaralást mindenkinek! ..
Tombol a nyár! (Bár a Lingwing szerzője már júliusban elkezd rettegni attól, hogy mindjárt vége...) És megpróbálunk mi is a nyárhoz méltón könnyedek maradni, azaz kényeztető videókkal jelentkezünk ma. Garantáltan habkönnyű angolozás! Biztosan van néhány olvasó, aki…..
Kevés igazán jó oldal van az interneten angolból (teljesen) kezdők számára, és tény, hogy a Lingwingen is kicsit elhanyagoljuk ezt a témát. Épp ezért nagyon örültem, amikor ráakadtam a magánkezdeményezésnek látszó, nemes egyszerűséggel English for Beginnersnek hívott…..
lingwing 2013.07.05 15:05:36
@Brigike0315: sztem itt az okozza a problémád, hogy még ezek a "nyelvtani szavak" is többjelentésűek... a that pl. jelent azt is jelent, hogy "az', this-that-these-those (ez-az-ezek-azok értelemben. A have is működhet önálló igeként: I have a letter, azaz van egy levelem, de segédigeként is. Ilyenkor ő csak azt jelzi, hogy milyen igeidőben van egy mondat, pl az, hogy I haven't sent you this email az Present Perfect Simple-ben van, amiről egyébként ezen a blogon is olvashatsz...:) lingwing.blog.hu/2012/12/25/best_of_2012_mi_a_banat_az_a_present_perfect_avagy_mi_a_kulonbseg_obama_es_kennedy_elnok_kozott

ezek a dolgok logikátlannak tűnnek, de szerintem egy nyelv mindenképpen logikátlan (meg persze az is kérdés, hogy kinek mi a logikátlan), a magyarral kapcsolatban ugyanilyen logikátlan lehet, hogy a vár lehet főnév és ige is, hogy a fog szó lehet főnév és segédige is (fogok valamit csinálni), és egy külföldi haverom, aki magyarul tanult, egyszer felháborodott, hogy micsoda hülyeség az, hogy JOBBAN fáj, amikor az valójában sokkal rosszabb :).
Mára a kétnyelvűség fontosságáról szóló vicces videót tartogattunk: A részlet a nálunk ismeretlen, I Love Lucy című sorozatból van - és persze mára más összetételű lett a probléma, de azt azért beláthatjuk, hogy nem árt, még az angol anyanyelvű Lucynak sem, ha kéznél…..
Az alábbi infografika érdekes adatokat tartalmaz az ágyban is okostelefonozókról és arról, hogy ez milyen hatással van az egészségre... És tényleg?! Komoly, hogy 3-ból 1 inkább az okostelefonját választaná, mint a szexet? ..
Nemrég vidéken jártam. S bár közhely, hogy a magyar nyelvjárások között nem szükséges hatalmas szakadékokat áthidalnunk, mégis elcsodálkoztam, hogy mennyivel másként beszélnek a fővárostól pár órára. Például nem azt mondják, hogy üres kenyér, hanem azt, hogy csupasz…..
Bár idegennyelv-bolondok vagyunk, azt azért mi is belátjuk, hogy ha valaki lettül tanul, az némiképp magyarázatra szorul. De a Lingwing válasza általában az, hogy miért is ne? Ha már beszélünk egy-két nyelven, bármilyen nyelvet sokkal könnyebben tanulunk és mindenképpen hasznos,…..
lingwing 2013.06.27 13:21:23
@Devourius: pedig én már azt hittem, milliók és milliók beszélik...
Nyár van. Valószínűleg egy számítógép előtt ülsz, kételkedsz munkád gyümölcsöző mivoltában, és naponta többször is eszedbe jut, hogy milyen jó lenne: a hasadat süttetni a tengerparton eperlekvárt főzni úgy tenni, mintha oroszlánokra vadásznál a Szerengeti…..