Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pfejer

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Álszentfazék Géza nem érti 2012.10.31 20:56:55
Bizonyára sokak előtt ismeretes az a botrány, ami a minap robbant ki a mi nagyszerű oslói nagykövetünk, Jeszenszky Géza tudományos tevékenysége kapcsán. Röviden, a mi Gézánk azt találta leírni az egyetemi előadása segédanyagában: „Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg…..
pfejer 2012.11.02 11:06:07
@peetmaster: "ami asszimetrikus az nem működhet". Ez egy elég korlátozott, földhözragadt látásmód, de persze értem.
Az Emberi Jogok nyilatkozata két szinten működik. Egyrészt államok aláírták és elkötelezték magukat, hogy ehhez tartják magukat. Innentől kezdve ezen államok állampolgárai számára ez már kötelező érvényű. Minden állampolgárra. Nem csak én nem különböztetem meg negatívan a cigányokat származásuk miatt, de a cigányoktól is elvárhatom, hogy ők se különböztessenek meg engem negatívan. És el is várom. Mint ahogy a törvények betartását is elvárom.
A másik szintje a személyes szint. Én a magam részéről fontosnak tartom ezt a nyilatkozatot, és ezért MINDEN embertársam felé így viszonyulok, függetlenül attól, hogy olyan jogállamból származik-e ahol ezeket elismerik, vagy sem, illetve függetlenül attól, hogy az illető tudja-e egyáltalán, mi a jog.
Tudom, azt gondolod, hogy idealista vagyok, és ezzel nem megyek semmire. Én meg azt gondolom, hogy túlzottan gyakorlatias vagy, és végső soron ezzel nem mész semmire. De bármikor, bármelyikünk megváltozhat... :-)
pfejer 2012.11.02 11:14:42
@¿Qué tapas hay?: igen, a beidézett három bekezdést is elfogadom és fontosnak tartom. Nem egyszerű szöveg, igazából meg kellene nézni, hogy mindketten ugyanazt értjük-e alatta, de a rövid válaszom az, hogy az államok azt vállalták, hogy egyre inkább igyekeznek ezt megvalósítani, és ebben a tekintetben Magyarország szerintem egyáltalán nem áll rosszul. Mindenesetre fényévekkel jobban áll, mint az deklarációt követő évtizedek diktatúrái alatt...
És lenne hova fejlődni, elsősorban abban a tekintetben, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni a lakosság tájékoztatásának, felvilágosításának. Az iskolában még mindig túl kevés idő jut a politikai-jogi-gazdasági rendszerünk megismerésére, megértésére. Például szerintem a másodfokú egyenlet megoldóképleténél fontosabb annak az ismerete, hogy mi a három hatalmi ág, miért azok, és melyiket kik képviselik. De ez messze vezet.
pfejer 2012.11.02 11:23:03
@Fermentátor: "Ha valaki úgy gondolja, hogy ma, Magyarországon a cigányság körében magasabb a bűnelkövetési ráta, mint a nem cigányoknál az rasszista?"
Ezt nem állítottam. De tény, hogy nagyon kevesen szokták a bűnelkövetési statisztikákat olvasgatni. És még ha ezt is teszik, azt nem objektíven teszik. Kérlek a kedvemért, ha van hozzáférésed ilyen adatokhoz, akkor nézd meg, hogy a cigányok vs. nemcigányok által elkövetett törvénysértések esetében ha nem a darabszámot, hanem az okozott kárt nézzük, akkor vajon milyen eredmények jönnek ki. Nincs Magyarországon annyi bicikli, amennyit el kéne lopni ahhoz, hogy az összérték felérjen egy ügyes könyvelő sikkasztásához...
"Miért nem feltételezed azt, hogy valaki esetleg ez a vélt vagy valós helyzetet kulturális és szociális okokkal próbálja indokolni?"
Azért mert akkor nem a cigány szót használná. Itt is volt rá utalás a kommentekben, hogy a cignyság nem egységes kulturálisan, tehát, ha kulturális okokkal magyarázol valamit, akkor a cigányságon belül (vagy kívül) az adott kultúrkörre kellene hivatkozz. Ha pedig szociális okokkal magyarázod, akkor pedig olyan fogalmak kellenének, hogy előjöjjenek, mint "átlagon alul kereső", "szegény", "tartósan munkanélküli", "vidéken élő", "iskolázatlan", "szakképesítés nélküli", stb. Minden ilyen jelző igaz cigányokra és nemcigányokra egyaránt.
Nem meglepő, ami a Gödörrel mint klubbal történt: láttunk mi már Mumust Szimplán hónaljtáskás picsogássá válni. Normális folyamat, mely során egy-egy szubkultúra által teremtett értéket az addigi viszolygásból átváltva elkezdi használni a mainstream. Olyan, mint a graffiti…..
pfejer 2012.06.21 09:24:25
@Rodolfo63: "nekem nem tetszik, ami most ott van - azzal, hogy ennyire "befalazták" a teret, elvettek valamit a hangulatból - eddig egy hatalmas belátható terület volt az egész gödör felszín, ahol az embereket lehetett érzékelni - most tényleg egy zsibvásár, ahogy pavilonok közé vannak a vásárlátogatók zsúfolva - valami nagyon elveszett onnét"

tökéletesen egyetértek! régen szerettem ott üldögélni, ma meg már nem. ennyi változott csak.
pfejer 2012.06.21 09:42:38
Szerintem probléma felismerve. A Gödör már nem az, ami volt. Pedig ott jobbára spontán módon létrejött egy olyan tér, mely igazi főtérként kezdett működni egy olyan városban, ahol addig nem volt főtér. (Azért nem volt, mert azokon a helyeken, amik központiak voltak, ahol az emberek összefutottak, nem volt hely üldögélni, kötetlenül időt tölteni: a Vörösmarty tér kicsi, az Oktogon még kisebb, a Liszt Ferenc téren már levegőt se lehet venni ezer ft alatt, a Blahán viszont folyamatosan büdös van.)
Mi lehet a megoldás? A Gödör/Akvárium nem, mert a tulajdonviszonyai és kezelési jogai olyan kuszák, hogy nem várható el, hogy bármilyen közösség (pl Bp lakosainak közössége) hatással lehessen arra, ami ott történik.
De lehet ilyen teret csinálni máshol is, csak néhány okos embernek le kellene szűrnie a tanulságokat a Gödör sikeréből (pl meg lehet kérdezni a Gödör üzemeltetőit is, meg pár városszociológust, meg néhány deszkás srácot...), és amit lehet belőle, azt lemásolni máshol.
Kell továbbá találni egy helyet, ami valamelyik önkormányzaté, és nem állami tulajdon, és megcsinálni rendes főtérnek. Helyszínlehetőség több is van:
(1) Károly körút és városháza közötti jelenleg jobbára rendezetlen placc,
(2) a Lánchíd forgalomcsillapításával összekötve a Roosvelt tér [új nevét most hirtelen nem tudom, ahogy a google-maps se (kedves illetékes átnevezős bácsik, a google-nek érdemes lenne szólni, ingyen kijavítják ugyanis)],
(3) Szabadság tér (ami persze most is szép zöld tér, de nem működik igazi találkatérként, agoraként).
.
 A szondás ipsék  írta Budai Hella, a Hölgyek öröme vezéregyénisége   Állítólag Amerikában léteznek annyira távoktatásban működő főiskolák is , hogy elég befizetni a tandíjat, levelezni velük, aztán párezer dollárral szegényebben ugyan, de az ember…..
pfejer 2012.06.08 12:47:39
@nagyon_buta: ahhoz, hogy az állampolgárok felelősen tudjanak véleményt nyilvánítani közügyekről (AKA politikai kérdésekről), ahhoz sok tanulás szükséges. ezt egyszer el kellene kezdeni. az aktuális kérdőív jobbára demagóg, kisebbrészt pedig bicskanyitogatóan dühítő, de van néhány olyan kérdés köztük, ami az aktuálpolitikai helyzettől függetlenül társadalmi egyeztetést, vitát érdemel. szerintem ilyen a nyugdíjaskorúak járuléka, a minimálbér ügye, a víz, villany stb szolgáltatók államosítása és a szelektív áfa. ezekről a kérdésekről minden érettségivel rendelkezőnek kellene legyen valamilyen véleménye. ha nem is határozott álláspontja, de némi fogalma az érvekről és ellenérvekről.
te, én, mi - mit tudunk tenni, hogy fejlődjön a környezetünkben az emberek politikai érdeklődése?
Minden segítő szakmában dolgozó ember számára, legyen terapeuta, csoportvezető, tréner, coach, lelkész-lelkigondozó munkájában eljön egy pont, amikor el kell döntenie, hogy mit gondol szakmájának központi kérdéséről: az emberi életről. Mit gondol az emberről, mint gondol az…..
pfejer 2012.06.06 14:14:15
@bocskakrisztina: szerintem nem az a lényeg itt, hogy a fejlődés ideája melyik századhoz vagy emberhez kötődik, hanem az, hogy a segítő szakmabeli nézőpontja óhatatlanul befolyásolja azt, akit segít. nincs olyan, hogy "semleges vagyok minden tekintetben". és a fő kérdés az, hogy tudom-e nyugodt szívvel és teljes mellszélességgel vállalni azt a nézőpontot, amit képviselek, vagy csak azért képviselem azt, mert "mások mondták", vagy mert "ezt kellett megtanulni az egyetemen".

én például meggyőződéssel szoktam kiállni a fejlődés előtérbe helyezése ellen. ez az én nézőpontom, szeretem és büszke vagyok rá :-)
A BKV kikötőt fejleszt a Dunán. A 444.086.066 forintból megvalósuló beruházásról nem sokat tudni, sem a BKV, sem a BKK, sem az NFÜ weboldalán nem találtam információt a fejlesztésről. A BKV-nál és a BKK-nál e-mailben érdeklődtem a beruházás irányáról, de választ még nem…..
pfejer 2011.12.01 12:42:29
@Gera: San Franciscoban a Golden Gate híd tehermentesitésére üzemeltetnek hajókat. Távoli elővárosokból lehet a város szívébe érkezni, tele van ingázókkal. A mostani hajók 66 km/h sebességre képesek, és így sokkal gyorsabbak, mint az autó vagy a buszozás.
Igaz ott ezekben az irányokban nincs kötött pályás közlekedés (mint a Duna mellett Bp-nél szinte mindenhol).