Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Deziré

74 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kosztolányidezsőtér Hitvallás 2013.11.11 23:09:15
"Mindaddig, amíg az emberek külön-külön rá nem ocsúdnak arra, hogy milyen ragadozó kegyetlenség lakozik bennük, mindaddig, míg magukat csak valamivel is jobbnak tartják, mint másokat, mindaddig, míg az önismeret által lassanként ki nem gyógyulnak eredendő hibájukból, illetve…..
"A nyári politika: ez az, amit szeretek. Mert valamint a nyári újságíró nem újságíró, a nyári szenzáció nem szenzáció, és a nyári szerelem nem szerelem, a nyári politikának is megvan az a jó oldala, hogy minden, csak nem politika. De jól van ez így, és a magam részéről…..
Basho: Majom (Fordította: Kosztolányi Dezső)Zúg a hideg zápor. Te meg se 
látod.De a majom bőg.Szegény, szeretne egy esőkabátot. Kosztolányi Dezső: Állatok beszéde. Majom – Titokban jössz meglátogatni, mint gazdag rokon a szegény rokont, aki szükséglakásban él…..
(Mert Nőnap van… – A Szerk.) Reám hajolt a szőke Szomorúság,és rámvetette rózsakoszorúját,bús szőke asszonyok néztek szemembe,és biztatgattak csendesen merengve: "Véres játéka voltál a gonosznak,mindíg fekete ördögök kinoztak,éjfélhajú, éjfélszemű leányok,de…..
Cc Miért a kokain?Megvannak okaim. Comprendre c’est tout pardonner Csodálkozol a kokainistán,s nem érted?Gondolkozzál az okain is tán –s megérted! Finomkodás Ne mondd te: morfinista.Mondd inkább franciásan,mondd finoman:morphinomane! (Bejegyzésünk kizárólag irodalmi…..
Minap egy társaságban azzal szórakoztunk, hogy kinek-kinek meg kellett említeni azt az öt képet, mely először jut eszébe, azt az öt remekművű festményt, mely nyilván maradandó nyomot hagyott életében. De a tetejében beszélni is kellett róluk, szakkifejezések nélkül, tehát…..
kosztolányidezsőtér Világ vége 2012.12.17 21:45:04
(Szerkesztőségünket már nem éri váratlanul a bűvös maja dátum: 2012. december 21.) – Szoktál-e te álmodni a világ végéről? – kérdezte tőlem Esti Kornél. – Szóval te is szoktál. Én évenként ötször-hatszor véget vetek a világnak álmomban, megsemmisítem a…..
(Fordította Kosztolányi Dezső) Úgy lángol a hold most, hogy egy bagolykáprázva az eresz alá bújts ott silbakol. ..
kosztolányidezsőtér Gyilkosok 2012.11.28 13:47:38
Állnak komor homlokkal, egy csoportba,mint elfogott, nemes vadállatok,s birkóznak a valóval vicsorogva,és szájukon vad fájdalom dadog. Szemükben égő, olthatatlan örvény,arcuk fakó, de nem könnyharmatos,s mellükre Themis en-jóvolta örvénhízott, fehér lábával rátapos. Dicső…..
kosztolányidezsőtér 76 2012.11.03 17:32:57
esztendővel ezelőtt, 1936. november 3-án, délelőtt 11 óra 6 perckor hunyt el Kosztolányi Dezső. Összeállításunkkal rá emlékezünk. (A Szerk.) "- Mi a cél?- A megsemmisülés.- Azt hiszed?- Nem hiszem, hanem minden elmúló napommal jobban és jobban tudom.- Eszerint a halál a…..
kosztolányidezsőtér Halottak 2012.11.01 12:13:51
Volt emberek.Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.Nem téve semmit, nem akarva semmit,hatnak tovább.Futók között titokzatos megállók.A mély sötét vizekbe néma, lassúhálók.Képek,már megmeredtek és örökreszépek.Nem-élők,mindent felejtő, mindent porba ejtőhenyélők,kiknek…..
(Ezúttal a Zsivajgó természet darabjaiból szemezgettünk… – A Szerk.) OROSZLÁN - Csak pár percnyi időm van. Hajdan az állatok királya, ma csak köztársasági elnöke az állatoknak, meggyőződéses demokrata, aki halad a változott időkkel. Mindenki meggyőződéses demokrata, ha…..
Hölgyeim és Uraim,
 mindenekelőtt egy vallomással kezdem.
 Még soha életemben nem éreztem magam ily biztonságban, mint ebben a pillanatban, hogy a dobogóra lépek. Körültekintek a teremben, s látom, hogy hallgatóim között sok orvos ül, a gyógyító tudomány megannyi…..
Karinthy Frigyesnek, úri-magának, az embernyi embernek,De kicsit talán a Kálomistának is küldöm, azzal azInstanciával, hogy ne átallaná elolvasni ezt a nekem-kedvesPoémát, minden irányban. Nyár,A régi vágyam egyre jobbanLobban,De vár még, egyre vár.KárÍgy…..
Azon az éjjelaz órák összevissza vertek.Azon az éjjelholdfényben úsztak mind a kertek.Azon az éjjelkocsik robogtak a kapunk alatt.Azon az éjjelkönnyben vergődtek a fülledt szavak.Azon az éjjelégett szobánkba gyertya, lámpa.Azon az éjjelféltünk a borzasztó homályba.Azon az…..
(Most értesültünk róla, hogy Desiré mester újabb verse – versvázlata – került elő. Az információk egy árverési katalógusban szerepelnek, s Veres András és Bíró-Balogh Tamás nyilatkoztak róla a HVG és a Népszabadság hasábjain. Szerkesztőségünk úgy ítélte meg,…..
 Az ember szeme most idegen bolygók felé szegződik. Onnan várja a mentő gondolatot, amely majd újra összerakja az összetört kultúra cserepeit. Arról álmodozunk, hogy valamely éjjelen – csoda folytán – egy idegen csillagból okos, tiszta, jóságos, eddig ismeretlen…..
 (fordította Kosztolányi Dezső) Egyszer elmult régen éjfél, ültem álmos lámpafénynél Régi, bűvös foliánson tétovázott a kezem, S hogy nehéz fejem lehajtom, észrevétlen koppan ajtóm, Roppan félve és sóhajtón, zaj motoz a reteszen, "Éji vándor - így susogtam - az…..
(A Húsvétot, a Feltámadást és a Tavaszt köszöntjük Desiré mester virágkarneváljával! - A Szerk.) Rózsa - Hódolj, mint királynénak szokás. Aztán majd megengedem, hogy ajkaiddal illesd ruhám szegélyét. Muskátli - Piros bokorugró szoknyámban virítok falusi ablakokban,…..
Kopott ruhába, lomha kedvvelfekete ünnepet ülünk.A getsemáni kertben éj van...S a budapesti kabarébanszivarfüst szállong körülünk.A szenvedések kelyhe megtelt,a kabaré oly szomorú.Fáradt szánk fanyar élcre torzul,olykor kortyintunk még a borbul.Sebez a rózsakoszorú.A nagyhét…..
Nem tudtam én dalolni nektek az újról, csak a régiről,nem tudtam én dalolni nektek a földről, csak az égiről,mert ami elmúlt, az csodásan kísért az én dalomba még,mert aki meghalt az időben, úgy van fölöttem, mint az ég.Húsz éves voltam hajdanában, sápadt és vézna…..
(A Nőnap előtt tisztelgünk Desiré mester e korai költeményével! – A Szerk.)A szeme zöld,s sárgára festi a haját.Ha rád tekint, megölte csillogó, szines agát,e villogó, bűvös agát.A szeme zöld,s sárgára festi a haját.A csókja tűz,titokzatos, vérforraló,kacaja a…..
Nekem mindig érthetetlennek tetszett, hogy ebben a farsangoló, bálteremszerű városban az élet megy a maga útján, hogy a villákban, melyek alját a lagúna hervadt vize nyaldossa, szabóműhelyek, sajtkereskedések, kórházak vannak, hogy az emberek nemcsak mutatványos, festői,…..
kosztolányidezsőtér Nők 2012.02.14 09:13:00
 (Idén ezzel a költeménnyel tisztelgünk a Valentin-nap előtt, ünnepelve a szeretetet és a szerelmet! – A Szerk.)Nem kamasz-szerelem kis hevületébenbeszélek.Az élet közepén, megkoszorúzva női karoktólvallok,nők, rokonaim.Most már elmondhatom, hogy oly közel voltatok…..
 (A Farsang időszakát olyan fontosnak tartja szerkesztőségünk, hogy többször is áldozni fogunk a Tél Halálának és a Tavaszi Újjászületésnek az oltárán! Ím, az első! – A Szerk.) Hajnalban, farsangkor az ember megáll a hideg kályha mellett, frakkban, izzadt gallérban,…..