Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dávidka22

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Publius Formai okok országa 2012.07.04 09:04:00
Hatalmas hír: az Alkotmánybíróság megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződést szabályozó kormányrendeletet, visszadobta a röghöz kötést, és 110 ezer felvételizőnek adta vissza a reményt, hogy Magyarországon is van értelme…..
Publius Horthy versus Kádár 2012.06.18 18:05:00
Az éledező Horthy-kultusz kapcsán komoly vita alakult ki a magyar társadalomban. „Ha Horthy igen, Kádár miért nem?” – tette föl a kérdés valaki bekiabálásos alapon a baloldalról. A téma így szép lassan egy olyan álvitává vált, amely nagyon szépen rámutat a magyar…..
dávidka22 2012.06.18 21:40:09
@ember100: mi köze volt Horthynak a háborúhoz? Teljesen ide nem tartozó dolgokat írsz. Illetve természetesen írsz egy-két valós felelősséget, amiben teljesen igazad is van. Ha elolvastad, amit írtam, láthatod, hogy egyetértek a poszt tartalmával. Ha kiválasztasz találomra 100 embert, és közé kevered a két tárgyalt állami vezetőt, akkor én mindeketőt, igen, Horthyt is valahova a végére sorolnám emberileg. Amit én állítok, az csak annyi, hogy Horthy mondjuk 87. helye az még így is sokkal jobb, mint Kádár mondjuk 94. helye. Igaza van a posztolónak, mindkettő a végén van. De nem egy szinten.
dávidka22 2012.06.18 21:47:20
@ember100: ööööö... hát ezt én is így látom, hogy keverik, csak szerintem pont fordítva. Horthy egy legitim államfő volt, akihez először egy kiváló korszak fűződik (bethleni konszolid.), majd sajnos elkurvult, nyilván mindenki felfogja, hogy nem jókedvében, hanem külső kényszerre. a másik meg a saját nemzetét gyilkolva, illegitim módon lett vezető, és ezt vitte tovább egy hosszú-hosszú diktatúrában, teljes generációk életét tönkretéve. de figyelj, normális vitázónak tűnsz, nem pedig fröcsögőnek, arra mit mondasz, amit az eredeti kommentemben írtam a kettő közti különbségről? mert szerintem az a nagy lényeg.
Subba Ember, mi van veled? 2012.05.20 16:02:00
Ezért nem szabadna motyóznia a sok idióta hipszternek. Még jó, hogy nem volt a keze ügyében öngyújtó!..
dávidka22 2012.05.21 00:33:13
Publius A köztársaság elnöke 2012.04.24 14:58:00
 Nagy felzúdulás övezte Orbán régebbi kijelentését, mi szerint nem sokon múlott, hogy nem elnöki rendszert vezettek be Magyarországon. Az ellenzék egységesen megkönnyebbülésének adott hangot, és Orbán diktatórikus és sátáni törekvéseinek újabb bizonyítékát látták a…..
dávidka22 2012.04.24 18:38:23
Máté, pontosan ezt az érvet kellene kibontani ér ÉRTELMEZNI egy kicsit, hogy "ellensúly". Az mit jelent? Mert már bocsánat, az NEM ellensúly, hogy visszaküld egy törvényt, majd azt az OGY változtatás NÉLKÜL elfogadja. Ez szokás meg alkotmányjog meg államelmélet meg sokminden még, de ellensúly tuti nem.

És pontosan, el kellene kezdened sorolni a statisztikákat, amikről azt írod, hogy léteznek. Nem ám azt, hogy mit MONDOTT Sólyomlaci vagy Mádlferi, hanem azt, amikor ellenSÚLYként szerepeltek, és valóban változott bármi a kiállásukkal.

A "törvényesség őre" funkció egy kirakatfunkció, tartalmilag teljesen üres. Ezért volt átgondolatlan minden erre vonatkozó őrjöngés korábban, mert volt, aki szépen, táblázatosan bemutatta, hogy akárhány elnök akárhány jogszabályt küldött vissza, abból hány változott meg az elnök aggályainak megfelelően. Szerintem kitalálod: a rendszerváltás óta NULLA.

Az AB-hez küldés más kérdés, de oda meg mások is fordulhatnak, tehát az meg nem egy elnökhöz kötődő funkció.

Az államfő Magyarországon soha nem volt a törvényesség őre, vagy bármiféle ellensúly. (Ugye az ilyen-olyan megnyilatkozásokat nem akarjuk ide sorolni? Ennyi erővel Sólyom ma is mondhat bármit, de Te vagy én is, itt a blogon. Ráadásul a megnyilatkozások mindenkor pártkötődés szerint történtek, tehát itt ez irreleváns.)

A magyar köztársasági elnök reprezentálja Magyarországot. Ennyi a dolga. Erre viszont nem az való, aki nem beszél nyelvet, nem az való, aki összeszarja magát egy kamerától és nem az való, akit senki nem ismer.
dávidka22 2012.04.25 12:22:28
@Szalai Ervin: Akkor mást értünk ellensúlyon. Az ellensúly, hogy Lengyelországban nem lép életbe egy törvény, amíg az elnök alá nem írta. Az, hogy Magyarországon EGY KICSIT BESZÉLNEK VALAMIRŐL, mert az elnök visszaküldte, az számomra NEM ellensúly.

Épp a példád, a székházostrom, illetve később, a miniszterelnök nélküli káosz-időszak támasztja alá azt, hogy ez egy üres funkció, hiszen valós hatalom egyik esetben sem párosult. Vártuk, hogy mit mond? Azért ez, meg a "power" az Makó meg Jeruzsálem.

A közvetlen választással is meg a félprezi rendszerrel is egyetértenék. Nem alkotmányjogi, hanem napi politikai tekintetben szerencsésnek érezném viszont, ha ilyesmit kiegyensúlyozott időszakban kezdenénk. Akkor viszont de jure nem lehet. Tehát tárgytalan. De igazából a cikk nem erről szólt.
Elég jól el lehet úgy éldegélni e kies honban, hogy még csak nem is találkozik az ember fia/lánya ilyesmivel. Sőt, a nők úgynevezett hátrányos helyzetét sem kell feltétlen észrevenni. Eddigi egyik munkahelyemen sem kerestem kevesebbet, mint férfikollégáim (bár a rádióban épp a…..
Publius Vérciki 2012.03.06 16:20:00
Orbán Viktor interjút adott a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nevű német konzervatív lapnak - adták hírül a hétfői lapok. Amikor elolvastam, hogy mit is mondott a miniszterelnök úr, teljesen elállt a szavam. Nem baj, reménykedtem, biztos csak a szociálliberális sajtó…..
dávidka22 2012.03.06 21:33:22
Máté, lehet, hogy ennek most nem néztél utána rendesen, vagy igen, csak volt egy prekoncepciód, és ezért nem vettél figyelembe bizonyos körülményeket.

Szóval, az a helyzet, hogy az Európai Unió mögöttes, stratégiai gondolkodásában bizony ezek a témák vannak napirenden. Ezek nem a mindennapos bizottsági hülyeségek, hanem "állam"-filozófiai, politikaelméleti kérdések, amelyek egy-két éve egyre inkább áthatják a középtávú EU-gondolkodást. Megfigyelhető volt ez már az EU-alkotmány tervei idején, de megfigyelhető azóta mindig. Az Európai Unió sokminden miatt komoly bajban van, ha a jövőbe néz az ember. Ezekre a bajokra világnézeti különbözőségek miatt az egyes oldalak különböző válaszokat adnak. E helyen kifejezetten oda kell figyelnetek arra, hogy ti, a Publius, a LiFE meghatároztátok magatokat, mint egy liberális, vagy legalábbis szabadelvű közösség, de attól még (vagy épp ezért) hangsúlyoznotok kellene, hogy más értékek is épp ennyire európaiak, így a keresztény-demokrácia és a szociáldemokrácia is.

Namost, volt szerencsém jó pár tárgyaláson jelen lenni, melyeken litvánoktól németekig, franciáktól svédekig és lengyelekig minden kereszténydemokrata, jobbközép politikus elmondta, hogy a jelen csatája NEM az EU ellen folyik, nem szabad tehát, hogy a radikális pártok (Jobbik, PiS, Front National, stb) hőzöngése uralja a témát. Nem, ez a csata az EU-n belül, annak égisze alatt, annak jövőjéről folyik, amelyben a felek kölcsönös tiszteletre alapozva kell, hogy meghatározzanak bizonyos alapokat. És az egyes országok szuverenitása bizony egy ilyen alap, ahol tehát a választól a kereszténydemokráciára szavaznak, ott semmiféle Bizottság nem teheti meg, hogy beleszóljon a belpolitikai ügyekbe.

E beszélgetéseken mindig felvetődtek a keresztény értékek (melyek egyértelműen európai, Európát meghatározó értékek) mindig felvetődött a családpolitika, a család intézményének meghatározása, és ezek elismert, mindenki által demokratának tartott jobbközép európai politikusok voltak, nem pedig radikálisok.

Amit tehát mondani szeretnék, az az, hogy lehet velük nem egyetérteni, de leköpni s elsöpörni, vagy középkorinak nevezni a világnézetüket, a jövőképüket, ez a leghatározottabban káros. Mert Máté, ha ilyet teszel, akkor minden vagy, csak szabadelvű nem.

Én benned, bennetek a szabadelvűséget szeretem, ezt szeretem támogatni, olvasni a Publiuson. Vigyázzatok rá.
Kezdjük azzal, hogy gyűlöllek és egy undorító féreg vagy. Nem, nem rád gondolok, aki hirtelen rosszul lesz egy felelőtlen aluljárós büfézés vagy egy pusztakoktélos (Mecseki itóka!) átmulatott éjszaka után, nem. A klozett pontosan azért van ott a munkahelyen, hogy ilyen…..
  Brad Pitt ma ünnepli 48. születésnapját. Emlékeztek rá még a Dallas-ból? Mert ugye ott is előfordult. Boldog szülinapot neki, reméljük, nem viselték meg nagyon a nálunk történt fegyveres összetűzések...Ti melyik filmet kedveltétek tőle? Persze, a Harcosok klubja az…..
Kivételesen gyors leszek. Egy szerdai OVB-határozatban a következő beadványt minősítettek népi kezdeményezésre alkalmasnak:  „Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői…..
dávidka22 2011.11.11 00:06:02
@Szalai Ervin: Ha lehet egy megjegyzésem, az egész beszélgetés egy csúsztatásra épül, ugyanis jelenleg sincs általános választójog, életkor szerinti, értelmi (cselekvőképesség) és bizonyos értelemben vagyoni cenzus is van (utóbbinak vehetjük az állandó lakcím kritériumát, ami eddig létezett, a következő választáson már nem lesz). Innentől kezdve nem minőségi különbségekről beszélgetünk, hanem csak mennyiségi különbségekről. Ezért hamisak azok az érvek, amelyek elvi alapon, csak azért vetik el ezt az ötletet, mert hogy "ilyen egy alkotmányos demokráciában nincs és kész".

Ezt a tervet ettől függetlenül el kell vetni, mert értelmetlen, logikátlan és átgondolatlan. Ez egy szörnyű terv. De NEM azért, mert húha diktatúra épül, hanem csak mert hülyeség. Egy 17 éves, épp érettségiző fiatalnak nincs választójoga, szerintem például ez szörnyű a XXI. században. Nem akarok okoskodni, épp ezért szerintem egy társadalmi vitában lehetne meghatározni a jelen korhoz illő kritériumokat, és hajrá. De a választójog a világon mindenhol korlátozott, annak csak a mértéke különböző. Itt most a mérték a kérdés, nem az alapelvek.
Vigyázat! Eszméletlen ötlet következik! Férfiak! Ha ez beválik, akkor itt a megoldás az összes vásárlás kibekkelésére! Nincs több ácsorgás a női ruhaboltok próbafülkéi előtt, nincs több malmozás a szépségápolási kellékek előtt amíg kedvesünk púdert választ magának,…..
dávidka22 2011.10.12 14:31:27
@Kilgore Trout: teljesen egyértelmű. az meg riszpekt, aki ezt le is írja. bár a nickedet elnézve ezen nem kell meglepődnöm (mármint a normális nyitottság, az abszurdra való érzékenység és az emberi attitűd jelenlétén) :) :) :) :) :)
Így kampányol egy normális politikus, sajnos nem nálunk, hanem lengyel testvéreinknél."Vége az üres beszédnek Elég a hülye háborúkból Világi állam Méltó élet Szabadság Ez az én célom Szavazz okosan!"   ..
Aggódunk itt, hogy csak egy évre volt elég a nyugdíjpénz, hogy fedezze a költségvetést, de mi lesz később... Semmi gond! Jövőre végre eladhatnák a kórházakat és abból is lenne egy kis cash a lyukakba. 2013-ra meg azt találtam ki hogy bevonhatnák az útleveleket, és akkor…..
dávidka22 2011.09.21 14:40:07
@TrueY: nemtom, Spiro mikor talalta ki, de ez igazabol Pablo Escobar szabadalma... ;) bar igaz, o kolumbiai kepviselokent volt jogosult diplomata-utlevelre, ugy jarkalt at Amerikaba. tehat nem teljes az analogia. :)

egyebkent nem mintha barmely diplomata csempeszne, de ha tenne, akkor esze agaban sem lenne "szorongani", ahogy a posztban van, miutan a kozpont es az allomashely kozott de jure senki nem nyulhat hozza a csomagjahoz. se rendor, se hataror, se a romai papa, senki. tehat szorongas helyett lazan szivarozva jonne a cucc. de nem jon. :)
Hajcsatok Lionel a Realban! 2011.08.14 10:09:00
Elképesztő igazolásokat jelentett be a két spanyol szupergárda. A Real Madrid bejelentette, hogy leigazolta a legeslegfrisseb argentin csillagot, Lionel Angel Coirát. A kicsi Lionel példaképe Lionel, mármint Messi a Barcából, és méretileg is nagyjából akkora mint idolja – igaz…..
Subba Schmitt Pálné Bocskaijai 2011.06.30 15:19:00
Szmizsd Pállné Makray Katalin huszonhét színben készült Bocskaija. Hetet megtaláltam. Gyűjtsd össze az összes színt! (Elég Alekoszos dolog huszonhét egyformát.)..
dávidka22 2011.07.01 12:12:43
@nepszavazo.com: :) mellélőttél, barátom, akárki is legyél (s akárki is legyen az említett Petike) :) mindenesetre Petikét sajnálom, ha ilyesmi a munkaköri kötelessége, én jó szívvel, az érintetteket személyesen ismerve írtam :) szép napot! :P
dávidka22 2011.07.04 13:52:40
@Holabög Rém: Hello Rem! Ne hari, en nem fogok veszekedni meg gyulolkodni, elfogadom a velemenyedet, mint mindenkiet. Igen, hallottam az alapitvanyrol, mint ahogy Madl Dalma is sok szepet es jot tett. DE teny, hogy nem voltak igazan a kozelet resze, ami pedig a dolguk. Solyomnerol meg csak nem is hallottam, de ez ram nezve szegyen, mert azert tudnom kellene rola. Makray Kati szerintem nagyon jol, hatalmas energiaval es top szinvonalon vegzi a munkat, azok az emberek a KEH-bol, akik tobb elnokot vegigkisertek, azok is azt mondjak, hogy le a kalappal elotte.

"Onagysaga" egyebkent mar joval ezen pozicioja elott "politiko" aktiv volt, tehat biztos lehetsz benne, hogy az marad ezutan is.

Kedves Rem, elfogadom, hogy mast tamogatsz, azt is, hogy esetleg ezt vagy azt nem tartasz alkalmasnak a feladatara, ez oke, errol szol a politika. De kerlek, ne gyulolkodj, ez nem vezet semmire. Take care, udv az esos Lengyelorszagbol.
Az avatatlan szemlélő a lenti képek alapján azt hihetné, hogy a kormánypárti frakció bojkottálja a parlament ülését. Pedig nem. A Fidesz frakciója csupán ilyen figyelemmel kíséri a saját maguk által beadott törvényjavaslatokat. Kétharmados többségben az ellenzék este 9-kor a…..
dávidka22 2011.06.29 11:21:49
Na tehat. Politikai oldaltol fuggetlenul, es mindegyikotok velemenyet tisztelettel elfogadva a kovetkezot mondhatom, mint valaki, aki volt egy adott parlamenti partnak a szakertoje egy adott teruleten:
A frakcioknak kabinetjeik vannak, szakteruletek szerint elosztva. Egy-egy torvenyjavaslatert e kabinetek egy-ket kepviseloje a felelos, mondjunk peldat, tehat egy egeszsegugyi kerdesben az X part egeszsegugyi kabinetjebol Y. kepviselo. O es szakertoi vegzik az elokeszito munkat kulso szakertokkel es a szakmaval (meg lennetek lepve, de tenyleg egyeztetnek), o adja be a javaslatot, o hatarozza meg az altalanos es a reszletes vitaban valo taktikat (ki szol hozza es mit mond), es ami a legfontosabb, a szavazasi nap elott o az, akinek a szava eldonti, hogy utana az egesz frakcio egyhangulag hogyan szavaz.
Ebbol kovetkezik, hogy a part vezetesenek politikai tamogatasat birva az az egy vagy nehany kepviselo is eleg, a tobbinek pedig tenyleg kibaszott sok dolga van, leginkabb a valasztokeruletben, vagy a nagy rakas szakmai talalkozon.
Amikor szavazogeprol beszeltek, az per definitionem igaz, de szerintem igy helyes, hiszen az adott part vegigjarta a szakmai es jogi eljarast, es keszen all a javaslat az elfogadasra.
Az LMP-s poszt pedig nem szakma, hanem politikai mozzanat, ami szinten termeszetes, hiszen politikuskent az a dolga, hogy ilyet tegyen kozze. Ez lehet korrekt vagy nem korrekt, nem foglalok allast, minden politikai szereplo megteszi ezeket a kis szurkalodasokat.
De aki ezert karhoztatja a kepviseloket, az NEM ERTI a Parlament mukodeset.
Ahogy erről már korábbi posztomban is meséltem, Lengyelországban jártam egy konferencián. Az ilyen összejövetelek sok mindenre jók, de a közélet iránt érdeklődő, vagy éppen azt alakító résztvevők közelsége miatt biztosan több információ gyűjthető be az adott ország…..

A debreceni Campus Fesztivál alighanem legmesszebbről érkező és egyben legforróbb hangulatot hozó fellépői az argentín Mendozából induló KARAMELO SANTO. A hatalmas latin-amerikai ország legkelendőbb zenei exportcikkét 1993-ban hozták létre, 8-10 tagú szabadcsapatukkal azóta…..
Az utóbbi idők legeredetibb játéka a The Company of Myself. Azoknak a programoknak a sorát gyarapítja, amikben egy főhős több alteregója csak együtt, összedolgozva tudja megoldani a pályákat (ilyen volt például a tíz kurzoros játék, ugye), de csavar még egyet az ötleten: az…..