Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trendo+

0 bejegyzést írt és 588 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már sokan és sokszor próbálkoztak ezzel a feladattal kezdeni valamit, de valahogy mindig beletört a bicska. Már nem mai ez a probléma, évtizedek óta húzódik, s egyre csak mélyebbre kerültünk benne. Talán már elértük a mélypontot. Hiszek benne, hogy tavalyelőtt elértük a…..
trendo+ 2015.10.07 19:21:21
Kik képezik a mai magyar futball társadalmi bázisát?
1. A fiatal korosztály aligha. A grundokon késő estig labdát kergető gyerekek világa végleg a múlté. Mai gyerek bőven talál magának egyéb szórakozást, izgalmasabb sportot a futballnál. A családok fiúgyerekei jószerivel csak a domináns apa ambícióinak behódolva kezdenek focizni, míg csak fel nem lázadnak.
2. A meccsekre kijáró szurkolók száma évtizedek óta erodálódik. Lassan a lelátók helyett elég lesz a kispad. A drukkerek átlagtípusa a kanapékon joggingban hentergő, kezében távirányítót és sörösdobozt szorongató pocakos, középkorú családapa. Az ő igényüket szolgálják ki a fölös számú tévécsatornák, ahol futballhoz alig értő szerkesztőknek elég arról gondoskodni, hogy a műsor teli legyen futballmeccsel. Érdekes módon, bár a stadionok nézőszámairól csak-csak van adat, a tévé közvetítések nézettsége államtitoknak számít, nehogy kiderüljön, hányan nézik a főleg ismétlésekből összeollózott "műsort". A téma tabu, mivel a jogdíjakra a kluboknak nagy szüksége van.
3. Állami vállalatok, önkormányzatok vezetői, akik presztízs okokból ragaszkodnak egy-egy klub fenntartásához, ideig-óráig. Magáncég akkor tesz a futballba pénzt, ha cserébe kap valamit... jellemző módon megrendelést, állami támogatást.
4. Semmitérő diplomákkal, vagy még azzal se rendelkező sportszervezők, adminisztrátorok, sehol nem bizonyított edzők, ilyen-olyan "szakemberek", akik azért fizetnek botlábú gyerekeknek milliókat, mert akkor ők is "jogosan" vihetnek haza, értelemszerűen még vastagabb borítékot.
5. Orbán Viktor miniszterelnök úr, Csányi bankelnök úr és baráti körük, akik vagy komolyan úgy gondolják, hogy a lélegeztetőgépen haldokló magyar foci életben tartása valamiféle magyar érdek, vagy cinikusan szórakoznak az adófizetők pénzén.
A kérdés maga jellegzetesen jobboldali istenkáromlás, de ugorjunk most át ezen. (Az, hogy a nacionalizmus legkésőbb száz éve nálunk is bekebelezte Krisztust meg a katholikosz egyházat, és az ilyen kérdések elől nem fut el visítva a nagyérdemű, hanem inkább könnyes szemmel dalol…..
trendo+ 2015.04.05 12:40:24
Mindenkinek boldog Húsvétet kívánok!

Húsvéti kalács

Megjáratta szemét a hozzávalókon,
a liszten, cukron, tojáson és vajon.
(- Vajon elég lesz-e minden? - kérdezte
tűnődve – Mindegy, ha híja van,
az az én bajom…)
Mérgelődött egy sort a pimasz légyen,
mely átsétált a megdarált dión,
de végül leütötte, két darázs kihajtott
s addig tekergetett az ócska rádión,
míg be nem fogott egy régi twistet,
melynek ritmusára átszitált
egy kilónyi réteslisztet.

Aztán tejet langyított, élesztőt morzsolt,
(halk fohászt is mormolt, hogy elég friss legyen,
mert nem fut fel majd jól és itt a hegyen
az utánpótlás nehézkes bizony…)
Pici liszttel híg tésztát kevert vidáman.
Örült, hogy ma nem levert, mint általában,
hisz akkor van áldás a tésztán,
ha szívünk is beletesszük, mint a jó kovászt
nemsokára, majd ha megkelt
a jó meleg helyen, az ágybéli vacokban,
mely őrizte teste melegét, mióta felkelt.

Letelt a terminus hamar, nem jött közbe
semmi nem kívánt zavar, de nem várt ő sem
mannát az égből vagy malasztot, dolgából
semmit el nem mulasztott, hanem minden
belevalót összekevert rendesen, míg olvadt a vaj
(pont úgy, mint tavaly) a tűzhelyen,
és aztán szorgosan dagasztott,
míg a hólyagos tészta a táltól és kezétől
el nem vált csendesen.

Ekkorra már elfáradt rendesen,
hát visszabújt az ágyba egy kis pihenésre
és melegségre vágyva,
a tiszta ruhával takart tálal átölelte
sovány karjával, mint egy kisbabát,
teste melegével viszonozta így a tészta illatát.
(És a tészta hálásan duzzadt, mint anyja testében
a dédelgetett, féltett magzat, kiből csak később lesz
duzzogó, hálátlan gyerek, ki tán meg se érdemelné
a fáradsággal gyúrt kalácsot, házikenyeret.

Az életszagú, mocorgó massza s a tapasztalat
véget vetett a röpke szendergésnek,
dolga támadt a deszkának, no és a késnek,
mellyel a tésztát felnégyelte sebesen
(mint szent Istvánunk tette pár nagyúrral mérgesen,
mert nem fogadták meg a „rokoni tanácsot…)
aztán egyformára sodort minden darabot,
hogy megtekerhesse belőlük az ősi fonatot;
az összetartozás, oldás és kötés szimbólumát,
a húsvéti kalácsot.

A kis kemence duruzsolt csendesen, míg végül
a tojással megkent kalács előkerült piroslón,
pogány pásztorok barna arcszínével ékesen,
és a konyha megtelt az ünnep illatával,
melybe beleszippantott utoljára még, mielőtt
kiszellőztetett, a hűlő tésztára keresztet vetett,
majd foszló, illatos darabjait tűnődő mosollyal
küszöbéről kiszórta a szélbe a kerti madaraknak,
emlékére, szent áldozatként egy régen volt
húsvét vasárnapnak.
A közpénzeket egy részét ellopják, más részét eltőzsdézik, a spájzban legföljebb oroszokat találunk, az emberek tehetetlenül nézik a fosztogatást -- valahogy így beszélne most Orbán ellenzékben a saját kormányzati gyakorlatával szemben. Csak idő kérdése, míg a kormányzati…..
Az 25 éve megalakult MDF-kormány sok nehézségei, kiútkeresése, és gyakorlatlan politizálása után az első Orbán-kormány volt, amely karaktert és súlyt adott a polgári politizálásnak, akár politikai termék volt ez, akár (kezdetben, legalább néhány embertől) elkötelezettség…..
trendo+ 2015.03.23 18:53:59
Közkeletű vélekedés, hogy a nemzeti vagyon elkótyavetyéléséért a "komcsik" (sőt, a titkosszolgálatok) a felelősök. Én viszont másra emlékszem. Éspedig arra, hogy a szocialista rendszer politikai osztályának bukása után a helyüket féltő technokrata vállalati vezetők gyorsan kihúzták magukat és fellélegeztek, hogy se a párt, se a szakszervezet nem korlátozza többé őket. És ez az zömében apolitikus, de a megfelelő műszaki, gazdasági és üzleti ismeretekkel bőven rendelkező réteg jó időben volt jó helyen, kvázi kikerülhetetlen volt. Antallék ugyanúgy támaszkodtak rájuk, mint Hornék. Az első két kormány gazdasági fő bűne az volt, hogy nem hozták meg időben a vám- és devizatörvényeket, és nem akadályozták meg azt, hogy az olajszőkítéssel a szervezett bűnözés anyagi alapja létrejöjjön. A kárpótlási jegyes konstrukció és az E-hitel dilettáns, bár talán jószándékú törekvés volt egyfajta nemzeti tőkés osztály létrehozására, de ebből csak kevesen profitáltak olyanok, akik a kezükbe jutott vagyonnal nem csak sefteltek, hanem sáfárkodni tudtak volna. Belőlük (is) alakult ki a komprádor közvetítők rétege, akik fizetőképes külföldiek strómanjai, ügynökei lettek, első magántulajként csak arra voltak jók, hogy kijátsszák a magyar jogszabályokat, elhárítsák a törvényi akadályokat és aztán külföldi tőkések kezére adják a vagyont. Az összevásárolt vállalatokat, ingatlanokat megtisztítva a ráfizetés tevékenységektől, terhes kötelezettségektől (pl.rekultiváció), szép haszonnal adták túl, míg a kár a magyar gazdaságon ragadt.
Antallék és a kisgazdák rombolása a "ruszkik haza" kampányban csúcsosodott ki. Önként kivonultunk egy olyan piacról, ahová most próbáljuk bekönyörögni magunkat. stb. stb.
trendo+ 2015.03.24 10:56:17
@Arthur Bloch: Zűrzavaros időket élünk és az emberek jelentős része frusztrált, rosszkedvű. Sokan a gőzt indulatos kommenteléssel igyekeznek levezetni, ami lehet, hogy nekik maguknak időleges megkönnyebbülést hoz, de a fölösleges feszültséget csak szítja. A társadalmi megbékéléshez még hosszú út vezet.
trendo+ 2015.03.28 06:55:05
@tamas11: A megbékélésre volt némi esély 2014-ben. Ha akkor Orbán nem az ellentétek további szítására koncentrál, mindig új ellenséget kreálva, akkor lassanként kialakulhatott volna egyfajta "mocskos konszolidáció", melynek fő bázisa az elgyötört tömegek békességre való vágya. A nép lassanként beletörődött volna a demokratikus jogok további csorbításába, ha cserébe odavetnek elé némi, "rezsicsökkentéshez" hasonló koncot. Az opportunisták, megalkuvók és közönyösök tömegét egy szétzilált és vonzó társadalmi vízió híján levő ellenzék nem tudta volna összefogni és a meglevő sérelmeket kanalizálva, kormányváltást eredményező fellépésre ösztönözni.
Így aztán hiába jutnak felszínre újabb és újabb botrányok, balhék, az ezekkel keltett felháborodás nem éri el a társadalmi ingerküszöböt, de ha mégis, az emberek nem látnak maguk előtt kormányzóképes, új erőt. Holott a szocialisták kormánya ennél kisebb ügyeken vérzett el.
Hosszú vajúdás várható még, míg felszínre tör valami vezetőképes csapat és kanalizálni tudja a Fidesz ellenes érzelmeket.
A Fidelitas nevű szervezet frissen beiktatott elnöke úgy próbálta meg felkelteni maga iránt feltehetőleg leginkább a Fidesz elnökének figyelmét, hogy úgynevezett provokátorfigyelő csapat felállítását jelentette be. Egy e-mail címet is létrehoztak volna, ide kérték elküldeni a…..
trendo+ 2015.03.24 13:03:29
@Fuxos (ex bömis): @közösperonos átszállás:
Mivel a kormánypártok morálisan legalább annyira elkorhadtak, mint a szocialisták 2010-re, nem hiszem, hogy a Fidesz-KDNP győzhet a következő választáson. Már túlságosan sok társadalmi rétegnek, csoportnak okoztak durva érdeksérelmet, komoly csalódást. A baloldalban sem látom azt a pezsgést, újraszerveződést, ami győzelemhez elég lehet. Ugyanakkor a magyar szavazók zöme nem tudatosan (programok alapján), hanem zsigerből, megszokásból szavaz. De könnyen lehet, hogy a két szemben álló erő a stabil kemény magon kívül már képtelen az ingadozókat bevonzani. Ezek valószínűleg a Jobbikhoz csapódnak, minimum ideiglenesen. Így könnyen kialakulhat három, egyharmad körüli tömb. Nagy kérdés, hogy a számháború után az elit milyen alkukat fog kötni a nép kontójára. A legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a Fidesz rábírja a Jobbik mérsékeltjeit egy koalícióra, amely azonban több szempontból is végzetes lehet. Egyfelől egy selejtes öntvénybe dermeszti az egymástól nagyon is különböző jobboldali csoportokat. A Jobbik radikálisai nehezen tűrik majd el, hogy velük is az Orbán(Rákosi) féle szalámi taktika végezzen. A Fidesz kénytelen lesz felkínálnia a kialakult infrastruktúráját, sajtóját, pénzforrásainak egy részét közös hasznosításra és megpróbálja korrumpálni vagy apránként lejáratni, kiszorítani a Jobbikos vezetést. Kifelé képtelenek lesznek a kormányzáshoz szükséges egység képét fenntartani. A nemzetközi politikai visszhang is negatív lesz, mint anno Haiderék esetében. Ha emiatt még jobban teret engednek az orosz orientációnak és befolyásnak, az zsákutcába vezet. Annál is inkább, mert az EU előbb-utóbb megunja majd, hogy egy retorikájában és gesztusaiban EU-ellenes kormányzat lyukas hordójába öntse a német adófizetők pénzét.
A tömeg pedig az első Jobbikos politikushoz köthető korrupciós botránynál hátat fordít, végleg megcsömörlik.
Megéreztem, hogy kell adnom egy lökést az MTVA sajtóosztályának ahhoz, hogy elkészüljön a Tökéletes Sajtóközlemény: sikerült a magyar sajtó jelentős része és a szakemberek által is egyöntetűen bukásnak tekintett március 15-i nézettséget kihozni úgy, hogy a naiv olvasók…..
trendo+ 2015.03.19 01:42:27
@anyo05: Ha Te a Nemzeti Múzeumnál többszázezres tömeget vízionáltál, akkor Rákay Fülöp legjobb tanítványa vagy és nemsokára álláshoz juttatnak a köztévénél, mint nézettség kutató :))))
Az Arbat egy nagyszerű orosz ételkülönlegességeket árusító mini üzletlánc. Nagyszerűsége a választékán kívül, abban rejlik, hogy mikor betesszük a lábunkat a boltba, olyan érzés fog el bennünket, hogy egy kicsit visszalépünk a múltba. A polcokon sorakozó termékek nagy…..
trendo+ 2015.02.28 18:22:37
ködpiszkáló BUÉK 2015! 2014.12.28 19:08:57
Eltelt egy év, újra átnéztem a Google Analyticsen azoknak a keresőszavaknak a listáját, amelyekkel rátaláltak a blogra. A több mint 10 000 tételből álló listán sok érdektelen, sok szomorú (nyilvánvalóan beteg, kétségbeesett emberek keresései), sok szalonképtelen (a…..
A címben olvasható mondat jutott eszembe, amikor megkaptam az alábbi körlevelet. Figyelem, maratoni mélyszántás következik! (Akinek nincs ideje végigolvasni, elárulom: 76 tanácsból 29 ér valamit, a téves javaslatok között pedig több igen súlyos következményekkel is…..
trendo+ 2015.01.26 07:07:42
Az ehhez hasonló viták lényegében a bizalomról ill. annak hiányáról szólnak, olyan dolgokról, melyeket objektíven aligha lehet alátámasztani. A gyógynövényeket azért nevezte el a tudomány gyógynövénynek, mert a korábbi, megszűrt népi tapasztalatokat alátámasztotta a tudományos kontroll. Bizonyos hatóanyagokat aligha fedeztek volna fel, ha nem kezdik a már régóta használt növényeket elemezni, anyagaikat szintetizálni.
Mivel a növényekben nem egyetlen, hanem sokféle anyag rejlik, nagyon nehéz kideríteni, hogy a gyógyító hatás egyetlen vegyületnek köszönhető, vagy több anyag kombinációjának. Tapasztalatom szerint a botanikai ismeretek a köztudatban már alig vannak meg, kikoptak, feledésbe merültek. Az átlagemberek első többsége az úton-útfélen található növényeket fel sem ismeri. Nem beszélve a sok növénycsalád rengeteg alfajának megkülönböztetéséről (pl.menta), mely szakembereknek sem egyszerű. De ugyanannak a fajnak az egyes egyedei is eltérőek lehetnek a termőhelyi adottságoknak megfelelően!
Az ismeretek felületessége jellemző a gyógynövények profi gyűjtőire is, sőt a magukat természetgyógyászoknak nevező csapatra is. A magam részéről erősen kételkedem, hogy a teakeverékekben egyáltalán azok a drogok vannak 100%-osan, amiket ráírnak. Kételyeim vannak a feldolgozás szakszerűségével kapcsolatban is. Szerintem empirikus módon képtelenség a hatóanyag mennyiségét beállítani, így a hatást korrektül megfigyelni.

A gyógyszeriparnak is sok van a rovásán, mivel a profithajsza szempontjai sok józan megfontolást felülírnak. DE! A természetgyógyász készítmények zömét ma már nem tea, vagy tinktúra formájában, hanem a gyógyszerekhez megtévesztésig hasonló pirulák, tabletták, kenőcsök stb. formában jutunk hozzá. Ezeket legalábbis a vegyészeti eljárásokban jártas emberek készítik el. Őbennük megbízunk, miközben az orvosok, gyógyszerészek munkáját gyanakvás kíséri? Egy ki tudja honnan szalajtott, magát szakértőnek kinevező embernek jobban hiszünk, mint egy egyetemet végzett patikusnak?
Sok más megjegyzésem volna még, de már ennyivel is alaposan visszaéltem a csodaváró, vakbuzgó "hívők" türelmével. Vágyukat a gyógyulásra mélyen megértem és jó egészséget kívánok nekik. Beleértve elméjük egészségét is :)
A Bors csütörtökön még atombombaként robbantotta a hírt: a nagy köztévés átalakítás közepette megszűnhet Fábry talkshaw-ja az M1-en. Pénteken viszont már arról írtak, nem kirúgásról, csak átmeneti zavarról van szó, és ezt az értesülést a szombati Népszabadság is…..
Orbán Viktor megint dörzsölheti a tenyerét otthon a mai tüntetés után. Egy újabb céltalan és mindenféle vezetés nélküli tömeg vonult a József nádor tértől a Parlamentig. Jelzésértékű, hogy a dulakodás első sorában egy 81(!) éves ember volt. Magyarország jövőjéért csak…..
bircahang Népszavazás 2014.12.03 07:07:00
Itt az idő Orbán számára, hogy lépjen. Ha ezt elszalasztja, vége van. S a jövő történelemkönyvei csak jelentéktelen figuraként fognak írni róla. Az USA-ból egyre több jel érkezik, hogy a süllyedő Negyedik Birodalom készen áll egy véres háborúra, élettere zuhanásának…..
A Vasárnapi Híreknek van egy munkatársa, akinek adok a véleményére. Bálint Orsolyának hívják, felkészült kulturális újságíró, aki érdekesen írja meg az élményeit. Ezúttal a Story4 nevű Sanoma-televízió Hír24 című adásáról tűnődött. Az új vállalkozást a…..
Izgalmas politikai játszmába kezdett a volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerdán azt mondta, hogy a baloldali összefogás választási győzelme esetén nem vállal kormánytagságot, tehát nem lesz miniszter, de még frakcióvezető sem. A Vakkomondor kérdésére ugyanakkor Gyurcsány…..
1988.01.01 - Kimberley Conrad 1988.02.01 - Kari Kennell 1988.03.01 - Susie Owens 1988.04.01 - Eloise Broady 1988.05.01 - Diana Lee 1988.06.01 - Emily Arth 1988.07.01 - Terri Lynn Doss 1988.08.01 - Helle Michaelsen 1988.09.01 - Laura Richmond 1988.10.01 - Shannon Long 1988.11.01 - Pia…..
A Dezeen nevű - az egyik legismertebb és leglátogatottabb - építészeti és dizájn oldalon jelent meg újra egy magyar ingatlan. A Hideg-háznak keresztelt, skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó, kőszegi hétvégi házat a Béres Építésziroda tervezte egy párnak. Képek a…..
Azért mentünk bele a közös listába (meg abba, hogy az MSZP jelöljön miniszterelnököt), mert a teljes ellenzéki összefogáson kívül ma már nincs más eszköz arra, hogy Orbán Viktort leválthassuk. Az ellenzéki összefogás kényszer, amit a Fidesz teremtett nekünk. De az…..
A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára nemrégiben elmesélte hogyan fog alapjaiban átalakulni a fejlesztési források elosztásának intézményrendszere, és hogyan szüntetik meg a korrupciót.   Felszámolják a Nemzeti Fejlesztési…..
trendo+ 2014.01.09 21:10:46
@conmorientes: És rengeteg dúsgazdag zárgondnok! :)
"Tegnap még senki sem akart együtműködni fletóval, ma reggel meg egymás sarkát tapossa bajnai és mesterházy, hogy melyikük csókoljon előbb kezet a keresztapának..." Bajnaiék fantompártjainak megállíthatatlan gyengülésével és Fletóék sikeres ámokfutásával átrajzolódott…..
trendo+ 2014.01.07 12:51:47
@Akciós Áron: Normális ember nem marad otthon, hanem elmegy szavazni a legjobb meggyőződése szerint. Mert aki nem megy el, az sunyin, lapítva arra tesz, hogy a majdani győztes mellé álljon, akárki lesz is az.

Birkanép.
Posztsorozatunk előző két részét itt és itt találják. JÚLIUS A Showtime bemutatta a Ray Donovant, szerettük, a magyar nézők júniusban meg a TV2-t szerették, azt viszont már korántsem, hogy VV Éva lejáratta az országot. Negyedik évadot kapott a Falling Skies, nem kell a…..
Az MMonline infói szerint Fiala János hamarosan az ATV műsorvezetője lesz. Fialának legutóbb a Rádió Q-ban volt műsora, most egy csütötök esténkén 20:45-től jelentkező, "A messziről jött ember" című műsorral jelentkezik, amiben elemi kérdésekre ad választ úgy, ahogy…..