Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kommentáz Károly

20 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
John W. Pelley és Edward F. Goljan könyvéről nem azt állítom, hogy a legjobb biokémia könyv, ami valaha is megjelent, amit viszont ki merek jelenti, hogy a legjobbak egyike és a legpraktikusabb a magyar piacon. Nos, természetesen vannak témák, amit nem lehet és nem is szabad…..
Nemrég a Genomika Blogon olvastam, hogy az NCBI megszünteti a Sequence Read Archive genomi szekvenciaadatokat kiszolgáló adatbázisát. Az NCBI nem indokol, inkább ajánl helyette 5 másik adatbázist.A Genomika Blogon viszont azt olvashatjuk, hogy az NCBI esetleg nem tudott elég…..
A személyre szabott genetika/genomika témában természetesen Meskó Berci blogját ajánlom, viszont ezúttal nekem is sikerült előpecázni valamit az internet susnyásából, ami érdekes lehet mindenkinek, aki egy kicsit kíváncsi rá, hogy milyen betegségekre számíthat későbbi élete…..
Érkezik, amit legalább hónapok óta szinte biztosra lehetett tudni – a Facebook e-mail szolgáltatással áll elő. Na, hogy precíz legyek: fél-SMTP-szolgáltatással. Azért fontos kiemelni ezt, mert ahogy azon már korábban kihőbörögtem magam, jegyezzük meg: a RajVIP-en,…..
Szép dolog is a biokémia. A probléma csak az vele, hogy ha valaki nem kimondottan valamelyik biokémiai folyamattal foglalkozik, garantáltan el fogja felejteni azt, amit annak idején a középiskolában vagy az egyetemen tudnia kellett. A lényeg persze nem is ebben áll, hanem abban, hogy a…..
Kommentáz Károly 2010.10.05 19:51:04
@Nórcsi88: majd tarhálok Neked egyet, ha legközelebb felénk jár a Roche vagy valamelyik nagy, amelyik ilyen dögös posztereket ad promóciós céllal, persze szép nagy betűkkel rá van ütve az aljára a cég neve.

Egyébként pont ez a poszter megvan nálunk is, nem túlzok, legalább 1,5x3 méter kinyomtatva. Jah, és itt még csak a makromolekulák építőkövei vannak feltüntetve!
Már napokkal ezelőtt elhatároztam, hogy dobok egy posztot korunk egyik népbetegségéről, a daganatos megbetegedésekről. Onkológus ugyan nem vagyok, az már előre látszott, hogy nem leszek könnyű helyzetben, ha erről olyan posztot szeretnék írni, amiben a tumoros megbetegedések…..
Gyakran találkozni azzal a véleménnyel, hogy programozni, na meg új informatikai technológiákat megtanulni könyvből nem lehet. Ami viszont legalább ilyen fontos: könyv nélkül normálisan pláne nem. Nincs mese tehát, sokkal jobban járok, ha egy-egy témában inkább megrendelem a…..
Nemrég a Nature hozott le egy cikket arról, hogy egy vérszegénységben szenvedő fiút sikerült olyan génterápiában részesítenie egy francia és amerikai kutatókból álló csoportnak, aminek köszönhetően a beteg már rendszeres vértranszfúzió nélkül is teljes életet…..
Az előző posztban tisztáztam a klónozás fogalmát, alternatív céljait és eloszlattam néhány ezzel kapcsolatos tévhitet, most pedig a szomatikus sejt-alapú klónozás technikai részleteiről írok röviden. Ezzel a módszerrel az első, így legismertebb sikeresen klónozott emlős…..
Klónozás. A téma annyira snassznak-kommersznek tűnik, hogy már-már cikivé válik írni róla ismeretterjesztő anyagot, olyan szempontból pedig nem vagyok egyszerű helyzetben, hogy ez egyáltalán nem területem. Mégis, a minap szóba került egy beszélgetés közben a klónozás témája…..
Ma végülis nem volt erőm megszülni egy megfelelő minőségű cikket az olyan praenatalis diagnosztikai módszerek érdekességeiről, mint az amniocentesis vagy a chorion-boholy mintavétel, viszont kaptok helyette egy saját gyártmányú, háztáji bulvár bullshitet.    Valami…..
Eredetileg a http://karcsi.molbiolonline.com–ra írtam egy posztot a webhelyek látogatottságmérésével kapcsolatban, amit aztán gyorsan töröltem is. Itt pedig már nincs poszt két napja, most is galád módon egy informatikai témájú írással foglak büntetni benneteket. …..
Az elmúlt néhány napban bemutatott hypeok molbiolos fricskázása után kénytelenek lesztek beérni egy kis szájbarágóval. Igen. Algák, gyógyszermellékhatások és az evolúció. Mi köze van ezeknek egymáshoz?  Talán már középiskolában is volt róla szó, hogy a sejtek…..
Mint sok más, globális egészségügyi probléma területén, az AIDS gyógyításával kapcsolatban is rendre röppennek fel hírek azzal kapcsolatban, hogy megtalálták a betegség ellenszerét. Kezdeném azzal, hogy maga a kialakult betegség, az AIDS a tünetegyüttest jelenti, ami a…..
Bizony a molekuláris genetikai folyamatok közt is találunk olyat, amire metaforaként azt a legtalálóbb mondani: a fagyi visszanyal. Jól ismert, hogy a különböző hatásmechanizmusú antibiotikumok elterjedésével a baktériumok ezekre a hatóanyagokra egyre inkább ellenállóvá,…..
Nem tudom eldönteni, hogy itt valaki most nagyon nagyot akart villantani és ennek érdekében a kutatás valamelyik pontján egyszerűen "meghekkelte a rendszert" (l. alább), esetleg nagyobb szenzációként lett kikommunikálva a tömegsajtóba a hír, ha igaz, differenciálódott,…..
Növények. A magasabb rendűek közt gyakorlatilag nincs, amelyik képes lenne megváltoztatni a helyét, ezért az evolúcióban kénytelenek voltak menekülés helyett más védekezési stratégiákat kialakítani ellenségeik, a növényevő állatok ellen. Pont ez az oka a…..
A D-vitamin jelentősége jól ismert. Az viszont jórészt ismeretlen volt, hogy molekuláris szinten hogyan hat a D-vitamin, hogyan is befolyásolja az élettani folyamatokat. Körülbelül mostanáig.Nemrég jelent meg egy cikk a Genome Researchben, amiben egy nemzetközi staff kutatói arról…..
Amerika egy perfetisiszta ország, ezt tudjuk jól. Valóságos kultúrája van annak, hogy mindenki perel mindenkit minden szarért. Igazából nem is az a legrémisztőbb, hogy egyesek azért perelnek, hogy megmogyorózzák a konkurenciát, kártérítést csikarjanak ki vagy hasonló financiális…..
Nemrég a PLoS Biologyn közölték le, hogy a trippert okozó baktérium fertőzési stratégiája trükkösebb, mint ahogyan azt korábban sejteni lehetett volna.A húgyivari szervek gyulladását okozó Neisseria gonorrhoeae baktérium fehérjefonalaival a gazdasejt membránjához horgonyozza…..