Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DonTintoretto

24 bejegyzést írt és 257 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lilla utazik Milliárdosok otthona 2023.03.10 10:22:07
Gazdagság, csillogás és Forma-1, amelyek mindekinek eszébe jutnak Monacóról. Kár is lenne tagadni, ezek tényleg mind jellemzik a várost, illetve az országot, vagyis a városállamot. Monaco ugyanis a világon működő három független városállamának egyike, a világ második legkisebb országa. Annak…..
Elég sok éve járom a legjobb pékségeket a világban, és talán a legnagyobb kedvencem itthon is elérhető, a párizsi pain des amis!  ..
Nizza azért lett Franciaországon belül „bezzeg város”, mert ott rendelték el először az éjszakai kijárási tilalmat. De vajon hogyan éli meg mindezt egy ottani magyar, Francis?  Oszd meg te is tapasztalataid a hataratkelo@hotmail.com címen!..
DonTintoretto 2020.04.30 06:22:36
@Francis2020: Nizzában van olyan szabály, hogy elvileg csak 1km-en belül vásárolhatsz? Csak mert tudtommal országosan nincs. Az 1km az csak a testmozgásra vonatkozik. A vásárlást illetően csak javaslat, de:

"Si votre commerce de proximité affiche des prix trop chers, vous pouvez vous rendre en voiture dans une autre surface autorisée. "Les gens peuvent aller faire leur course dans un hypermarché un peu plus loin s'ils n'ont pas d'autres solutions", a indiqué le ministre de l'Intérieur"
DonTintoretto 2020.04.30 07:42:22
@Hari Seldon 2: Helyzetfüggő. Nálunk még a posta is 1km-en kívül esik, a postás meg ugye ritkán talál bárkit is otthon. Nem mintha nehezünkre esne annyit sétálni.

Egyébként meg van tömegközlekedés is (legalábbis itt, Antibes-on belül), persze ritka.

Sajnos sokaknak komoly gondot jelent, ha nem juthatnak el a hyperekbe, a kis helyi boltok magas árai miatt. Az már más kérdés, hogy nem is kapsz meg mindent, ami kellhet. Na nem a túléléshez, hanem mondjuk a sulis foglalkozásokhoz.

De persze ez egy nagyobb belvárosban kevésbé probléma.
A hiánygazdaság, az állami propaganda és a dolgozó háziasszonyok is kellettek ahhoz, hogy konzervet egyen a magyar...
DonTintoretto 2020.02.11 13:56:02
@midnightcoder2: Ugyan, már ma is!
Utazó Tódi Észak-Vietnám V. 2019.12.14 06:00:00
A ködös, sáros, hideg és esős Sa Pa után felüdülés volt visszatérni a trópusi klímájú Hanoiba. Viszont nem volt annyira felüdülés visszatérni az őrült, zajos városi létbe. Az utcákat ellepő ezernyi kétütemű robogó recsegése és a folyamatos dudálás egy folyamatos háttérzajjá áll össze, ami csak…..
DonTintoretto 2019.12.29 21:29:23
@UtazóTódi:
"nem szokás arrafelé a borravaló " - tán kevered Japánnal... hányszor hallottam én ott a "tiptiptip" csipogást...
DonTintoretto 2019.12.31 23:22:39
@UtazóTódi: Étteremben, útszéli kifőzdékben én sem. A Grab más tészta, mert ugyanígy, mint az Uberben, utólag van x órád borravalót adni. Készpénz-mentes. Nincs rálátásod.

De akkor így ezen a szép esti órán, amikor már a gyerekek alszanak és az asszony is kidőlt, megosztom a számomra legérdekesebb borravalós történetemet.

A helyszín Tam Coc.

Befizettünk egy csónakázásra. Visszakaptunk a pénztárostól egy halom papírt, és 20k Dongot. Utóbbit nem értettük, hogy miért, de a hölgy gyorsan a lelkünkre kötötte, hogy az nem nekünk van, hanem amikor beszállunk majd a csónakba, adjuk oda az evezősnek tipként/borravalóként.

Fura rendszer, ámde legyen, ha nekik így egyszerűbb.

Megy szépen a csónakázás, majd egyszer csak megközelített minket egy csónakból áruló néne. Mondtuk, hogy semmit nem kérünk. Nagyon erősködőtt, de mondtuk, hogy nem. Majd dühösen mondta, hogy de a csónakosunknak borravalóként vegyünk egy sört. Lófaszt, mama! - hogy klasszikussal éljek.

Persze a végén adtunk némi borravalót, szerintem ő is jobban járt, mint egy sörrel.

Egy másik csónakázás során az idegenvezető előre szólt, hogy nem kötelező, de illik borravalót adni. Mármint nem neki, hanem az evezősnek.

Boldog új évet!
Provence-i beszámolónk első része Bonnieux-ben ért véget, maradjunk is itt még egy kicsit. A Luberon vidék falvairól már mindent leírtak, Gordes és társai a toplisták élén tanyáznak. Nekem mégis egy kopár, sziklás, de ettől függetlenül nagyon izgalmas falu, Lacoste volt a kedvencem...
DonTintoretto 2019.10.29 21:43:52
@hosszan exponálunk: Köszönöm. Igazából azért kérdeztem, hogy mi számotokra Provence, mert a Provence-ról, illetve PACA régióról szerzett ismereteimet, az általad leírtakat nehezen tudtam összerakni azzal, hogy nagyjából lefedtétek az egészet két hét alatt... ("Végül néhány praktikus információ. Két hetet töltöttünk Provence-ban, nagyjából lefedtük az egész területet.")
Emmanuel Macron azzal az ígérettel került az elnöki bársonyszékbe, hogy alapjaiban fogja megváltoztatni Franciaországot, kezdve a munkaerő-piactól, az oktatási- az egészségügyi rendszeren át egészen nyugdíjbiztosításig. A fiatal elnök nem tétovázott sokáig: annak érdekében, hogy kigáncsolja a…..
DonTintoretto 2019.10.04 22:45:02
@Sztenikó Rezső Frigyes.: Szuper, már azt hittem, elnéztem, mikor kell szavazni :D
Nem csak a horvát, az olasz, a spanyol tengerpart létezik, ha nyaralni vágyunk, mehetünk kevésbé népszerű (= kevésbé zsúfolt és drága) helyekre is. De hova? Ebben próbálunk meg segítséget nyújtani pár ezzel foglalkozó blogger segítségével. Bulgáriai tengerpart..
DonTintoretto 2019.07.08 08:23:19
@Zabalint: Na meg Avignon, mint a francia vidék eldugott része... A volt pápai központ, ami a kiindulópont Châteauneuf du Pape pincéinek látogatásához...
Amerikában óriási szenzációként harangozták be a Beyond Meat márkanevő terméket, ami állítólag még a húsnál is jobb. Megkóstoltam, megmondom. Videóteszt. ..
DonTintoretto 2019.02.07 22:16:56
@világevő: Az egyik IT blogon amit olvasok, nagyon sok videós tartalom van, ellenben minden ott van alatta szövegesen is. Duplán több igényt ki lehet elégíteni talán.
Elég durvára sikerült a 2018-as év, sok olyan helyre is sikerült ejutnom, amit már nagyon régóta meg akartam kóstolni, és ezek közül jó pár tényleg lenyűgözően jónak is bizonyult. Megmutatom a legnagyobb kedvenc éttermi élményeimet az idei évből, remélem lesz olyan, akinek ezzel inspirációt adok a…..
DonTintoretto 2019.01.03 22:03:19
@Étteremkritikus: Bár nem én vagyok a szerző, de szerintem szövegértelmezési különbségek vannak. A szerző nem a legjobb menükről készített listát, hanem a legjobb "éttermi élményekről".
DonTintoretto 2019.01.04 17:07:10
@Étteremkritikus: Igen, láttam! Számomra a kettő nem kizáró. Arra gondoltam elsősorban, hogy míg - ha jól tudom, nem vagyok szakértő - például a Michelin csillagok kizárólag az étel minőségét nézik, nem pedig a körítést. Világevő ellenben élményt említett. Persze, hogy az élmény és az étel minősége alapján is előre kerüljön valami, nem lehetetlen. Amint látjuk többszörösen sem :)
Déjà vu érzésünk lehet itt Magyarországon, mert idehaza mi már láttunk ilyet '90-ben a taxisblokád idején. Franciaországot valósággal lángba borították és blokád alá vonták a láthatósági mellényes tüntetők.  Macron francia elnök kormánya — akárcsak annak idején az Antall-kormány — meghátrált: mégsem…..
DonTintoretto 2018.12.06 16:40:08
@kenyérdobáló:

Alapjában véve nem a fővárosiak mentek utcára és nem is a városi tömegközlekedéssel van a nagyobb gond. Oké, lehet, hogy túlterhelt, de van.

A probléma sokkal komolyabb vidéken, ahol nincs vagy vállalhatatlan a tömegközlekedés. Egy rendezettebb, jómódúbb településen élek, ami mellett van egy nagyobb tech központ. Itt meglepően sokan mentek utcára.

Épp azon nevettünk a feleségemmel, hogy a 10 kilométert az otthonunk és közötte ő lasabban tette meg busszal, mint én a Frankfurt-Nizza távot repülővel.

Valószínűleg a kettő között van összefüggés. Amikor Pesten laktam, nem jártam kocsival, mert ugyannyi, vagy több idő lett volna BKV-val, mint kocsival. Itt a szorzó két- vagy háromszoros - feltéve, hogy van a számodra megfelelő járat.
Ugye te is ismered azt a mondást, hogy minden társasházban van egy hangos szomszéd, ha nálatok nincs, akkor te vagy az? Ha azt akarod, hogy neked ne legyen, akkor bizony neked kell azzá válnod. Összeszedtem 8 olyan cselekvést, amivel biztosan te lehet a leghangosabb a házban. Lehet, hogy már mind…..
A Wizz bejelentett két új útvonalat, arról persze elfelejtettek szólni, hogy kettőt hármat meg bezárnak. Az átlag magyar turista kifejezetten rosszul járt. Két új útvonalat jelentett be örömködve a Wizz Air az elmúlt két hétben, a sajtóközleményük miatt ezt sokan megírták, az viszont szokás szerint…..
Sokfelé dicsekszenek világszerte azzal, hogy az ő steakük a legjobb, de csak egynek lehet igaza. Megmutatom, melyiknek. ..
Barangolás a világban Sinkanszen 2018.07.09 16:26:19
Az 1964-es év nagy jelentőséggel bír Japán történetében: a második világháború borzalmas pusztítását követően az ország nagy részét ekkorra már újjáépítették, a gazdaság szárnyalt, nem mellesleg pedig ebben az évben az ország fővárosa, Tokió adott otthont a soron következő, XVIII. nyári olimpiai…..
Alapvetően nem vagyunk azok a fajta turisták, akik minden helyet lehúznak, mert minden rossz, béna, retkes, büdös és drága. Próbáljuk előre felmérni a lehetőségeket, és ahhoz mérten megítélni az adott helyszínt, várost, látványosságot. Mindig kiborulunk az olyan nyavalygásoktól, hogy tetszett…..
DonTintoretto 2018.06.11 16:01:04
@Fillérné Alsómocholády Turbulencia: Okés. Nem voltam a tisztában a koncepció rövid utazásokra vonatkozó részével.

Majd írok egy kommentet egy egyéb napitervről, de abból már holnap lesz.
DonTintoretto 2018.06.13 23:38:21
@Fillérné Alsómocholády Turbulencia: Gondolkodtam, hova is mennék S-T helyett. Igazából azzal nehéz mit kezdenem, hogy érdemes a Nizza - Menton vonalon maradni, mivel ha elmentetek S-T-ba, ti sem vettétek ezt komolyan.

Íme néhány opció:

- Még mindig Saint-Tropez, de auto helyett hajoval Cannes-ból, ahova pedig vonattal mennék - feltéve, hogy nincs sztrájk. Így elkerülhető a dugó, a csendőrfilmek szerelmesei mégis ugyanúgy eljutnak Lütyő őrmester munkahelyére és még a kilátás is gyönyörű lesz.

- Ha van autónk, akkor egy teljes napos programra irány a Gorge du Verdon. A következő program tapasztalatok alapján belefér:
indulás Antibes-ból vagy Nizzából, Gorge du Verdon déli partja, fürdőzés Aiguines alatt, majd sétahakókázás a kanyonban, visszafelé pedig az északi part. Egy kávéra vagy vacsira megállhatunk Castellane-ban. Húzós nap, de megéri, és nincs közelebb a Riviéra nyugati feléről sem.

- Ha inkább vonattal mennénk valahova, akkor jó választás lehet a train des merveilles (csodák vonatja) nizzai indulással. Európa egyik legszebb vonatútjáról beszélünk és ráadásul a megállók is érdekesek. Három városban simán meg lehet állni. Tende-ban mindenképpen pár órára, esetleg Breil-sur-Roya és Sospel egy-egy rövidebb (1-2 óra) sétára.

- Egy jó kis beach-hopping túra igénybevéve a nyári 15 eurós SNCF napijegyet. Cap d'Ail, Cap Mala, Eze - Bord Du Mer, Villefranche-sur-mer mind belefér. Szép tengerparti séták, fürdőzés köves és homokos strandokon és még egy városnézés is Villefranche-ban.

Van ennél jóval több ötletem is, de talán nem hosszúhétvégés nyaralásokra. Lehet mondani, hogy nem ezek az első programok, amik az átlagturista eszébe jutnak, de pont ez a lényeg.
A megszállott kovászolók nagy becsben tartják a kovászukat, nem ritka, hogy még nevet is adnak a „gyermeknek”. Sőt, létezik már egy világszintű adatbázis is, ahová bárki regisztrálhatja a kovászát a világ bármely pontjáról! Mitagadás, a kovász egy önálló entitás, benne egy egyedi…..
DonTintoretto 2018.04.07 15:52:16
@Ormós Gabriella: Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni!
A fizetési igény közlésére sokszor az álláspályázatban még nincs szükség, de az álláskeresés folyamatában később biztosan előkerül. Ha már az írásos álláspályázatodban közölted a fizetési igényed, és állásinterjúra eljutottál, az azt jelenti, hogy el tudják képzelni veled a megadott áron a közös…..
DonTintoretto 2017.03.11 08:22:45
@Roadster68: Én értem, amit írsz és lehet hogy a Balaton kapcsán igaz is - ahhoz nem értek. De a Riviéra esetében tévedés.
DonTintoretto 2017.03.11 22:59:15
@Roadster68: Valóban tudom mi a dörgés, ugyanis itt élek a (francia) Riviérán. Bár alig pár perc sétára a parttól, de a következő lakás/ház már feltehetőleg pár településsel beljebb lesz.

Pár kilométerrel beljebb gyönyörű hegyek vannak, az infrastruktúra remek és munka is van (nem csak a turizmusban, hanem a high-tech iparban). Rengeteg gazdag vagy felső-középosztálybéli kifejezetten a tengertől kissé távolabbi helyet keresi, ahol több hely és nyugalom van és nyáron nem az ide áramló millió turistát kell kerülgetni. És mondjuk akár egy olyan domaine-ben lakhatnak, aminek a közepén van egy vár...

De hagylak tovább abban a hitben, hogy az elhelyezkedést csak a víz közelsége határozza meg.
Nem vagyok túl öreg, de emlékszem, mikor még 70 Ft volt a kenyér a kisboltban. Arra is emlékszem, mikor 100-120 Ft lett. Pedig akkor is gyerek voltam még, mégis olyan drágulásnak fogtam fel és hüledeztem, hogy miért ennyi. Most már 300-400 Ft-ba kerül egy közepes minőségű fél kilós kenyér.…..
Ez a poszt kevésbé fog szólni a Mindenki című, új Oscar-díjas rövidfilmről, és sokkal inkább azokról az emlékekről és felismerésekről, amelyeket bennem indukált. És ezzel azt hiszem a film kritikájának javát le is tudtam. Hiszen mi lehet nagyobb elismerése egy műalkotásnak, mint az, ha a valóságra…..
Érdekes, hogy miközben a Ryanair az egyik oldalról behozott az elmúlt pár évben jó néhány utasbarát intézkedést, a pitiáner lehúzások nem értek náluk véget, sőt bejött egy vadi új is. Az, amikor egy két szülő plusz egy gyerek alkotta család csak akkor tud egymás mellé ülni a gépen, ha mindkét szülő…..