Regisztráció Blogot indítok
Adatok
John C. Arvay

131 bejegyzést írt és 218 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
playthegame REVELATIO 2012.08.11 13:59:33
Nézőpontod határozza meg igazságaidat. Tégy csak egy lépést bármely irányba, és meglásd: az igazság véleménnyé válik, s a vélemény igazsággá...
törökgáborelemez 429. Casus 2012.01.12 20:20:00
Schmitt Pál plágiumbotrányához hasonló ügyet – ha igaz, amit a hvg.hu állít - egy köztársasági elnök nem nagyon élhet túl. Akár lemond, akár nem, politikai karrierje halálos sebet kap, működése ellehetetlenül. Meggyőződésem, hogy a magyar államfő számára –…..
John C. Arvay 2012.01.13 12:13:47
Megszereztük Schmitt Pál ellenőrzőjét

Véletlenül a kezembe került a köztársasági elnök egykori elemi iskolai tanító nénijének 1949-ből származó ellenőrző könyvi beírása. Az ügybuzgó tanerő ezen üzenetben figyelmezteti a szülőket azokra a problémákra, amelyek hatását ma minden magyar érzi.

Íme a levél:

Kedves Szülők!

Palika az utóbbi időben furcsán viselkedik az órákon és az óraközi szünetekben. Ha nem figyelünk oda rá, elkezdi gépiesen ráírni a nevét egy papírra, vagy bármire, ami a keze ügyébe esik. Már az iskolapadját is telefirkálta Schmitt Pál feliratokkal. Bármit a kezébe kap, aláírja.

Nem is fordulnék a Kedves Szülőkhöz ezzel a jelentéktelen aprósággal, de újabban súlyosbodott Palika grafomániája, mert már azt írja mindenhová: dr. Schmitt Pál. Tegnaptól ez a szöveg szerepel az Egri csillagok könyvtári példányának fedőlapján is: Irta dr. Schmitt Pál. Gárdonyit kisatírozta.

Megpróbálkoztunk büntetéssel is. Le kellett írnia százszor, hogy „Jó gyerek nem firkálja össze a rábízott holmit.” Ő háromszázszor írta le, de ezt a szöveget: „Lyo gyerek nem fírkájja össze a rábizot holmít. Irta dr. Schmitt Pál” Úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk. Nem tudjuk, hogy ha így megy tovább, viszi-e egyáltalán valamire ez a szegény gyerek. Hiszen a nevén kívül semmit sem tud helyesen leírni. Sokat vívódik ezen a tantestület.

Kérem a Kedves Szülőket, beszélgessenek el a gyermekkel ezekről a dolgokról, hátha sikerül leszoknia a firkálásról.

Addig is kérünk behozni párszáz darab tiszta géppapírt, mert itt már nem találunk olyan felületet, ami ne lenne beschmittpálozva.

Üdvözlettel: Panni tanító néni
playthegame AKTUÁLIS ADY 2011.11.23 13:44:00
 RÁTÓT ÁLLAMFÉRFIA Széll Kálmán úr, a magyar politikai élet Neukomja, eljátszotta immár kis játékait. A hipnózis nehéz álmából ébredni kezd a magyar közvélemény, s a miniszterelnök úr be fogja ide s tova látni, hogy a rátóti tehéngazdálkodás elvei nem válnak…..
Kicsit úgy élem át ezt a mai napot, mintha a világosi fegyverletétel lenne – mondta az IMF-es tárgyalás tényét kommentálva ma este a Hír TV-ben a Magyar Nemzet újságírója. Sem az ellentétes állítások miatt kialakult hitelességi válságról, sem az egyre feltűnőbb…..
John C. Arvay 2011.11.18 16:10:48
@doki'81:

Chuck Norris után szabadon:

Orbán Viktor nem mond le. Az ország mond le Orbán Viktorról ;)
playthegame EGYETLEN KÉRDÉS 2011.10.13 13:42:00
 Régóta gondolkodom valamin és megmondom őszintén, nem jutottam előrébb a megoldással az évek számának növekedésével sem. Hiába telik az idő, hiába tudok egyre többet a világról - legalábbis remélem, hogy ragad rám valami a koszon kívül is -, egyszerűen nem tudok máig…..
playthegame R. I. P. Steve 2011.10.06 16:01:00
                          "a halál a közös úticél, ami elől nincs menekvés. De ez nem baj, mert valószínűleg a halál az élet legnagyszerűbb találmánya. A tudat, hogy egyszer meghalok, segített meghozni az összes…..
playthegame ÉLETMORZSA 2011.08.08 21:27:53
  ...megyek haza (találkozó után autóval) és az Árpád hídi felüljáró alatt megállok a pirosnál (ahol ráfordulsz balra a hídra, Buda felé). Ablak lehúzva, zene bömböl - én együtt az énekessel üvöltöm a szöveget -, csaj a másik sávban a kocsijában…..
Tegnap este megnéztem a Duna tévén az autóversenyzők és a magyar „sztárok” focimeccsét, ahol Szijjártó Péter meglepően lelkes és fáradhatatlan játéka akkor is feltűnt volna, ha a mérkőzést közvetítő riporter legalább ennyire lelkesen és fáradhatatlanul nem…..
playthegame A MESTER SZAVAI 2011.07.27 00:29:00
  ... és akkor kérte az egyik tanítvány a mestert:- Kérlek, beszélj nekünk az igaz szeretetről! És a mester ezt mondta:  - Neki is vannak igazságai - hiszen máshogy nevelkedtetek, más élmények értek, más az előéletetek - és neked is vannak igazságaid.…..
playthegame FREE AS A BIRD - Liana 2011.07.19 20:10:00
 ....az álom egy szempillantás alatt ért véget, ahogy felpattantak a szempillái. A szobában még sötét volt, csak a komódon világítottak a digitális óra számai. 06:12. A függöny mögül a hajnal első fényei kukucskáltak be. Balra nézett, és a homályban a mellette fekvő…..
Douglas MacArthur, az első híresség Ray-Ban-ben   Szia Aviator tipusu napszemuveget vennék, AO Eyewear. Ez tényleg az, vagy csak valami megmarketingelt kínai brand? 17000 Ftért van itt Brnóban a General modelljuk. Fekete lencsével, arany kerettel. Gagyi? Más gyártók aviator…..
John C. Arvay 2011.06.28 01:19:19
@tóninéni: hát... lehet, hogy ray-ban-ből nincs polarizált üveges (nekem csak műanyag lencsésem van), de a randolph is üvegből készíti a polar lencsét. és mondhatom elég jó is. meg aviator is.

shop.repulonap.hu/termek/68/randolph_crewchief.html
törökgáborelemez 377. A hitel 2011.06.26 09:52:56
„A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért”– mondta Orbán Viktor idén április végén. „Nem ismerünk a történelemben példát arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi embert sikerült a…..
John C. Arvay 2011.06.26 12:39:56
Kölcsönös előnyök (és ez szerintem elég sok mindent megmagyaráz):

- a kínai áruk - amennyiben magyar cimkét kapnak - vám nélkül kerülhetnek az Unió piacára.

- a felvásárolt államkötvények árából (amit most szépen félreteszünk) majd 2014-ben lehet osztogatni, úgy téve, mintha Matolcsy úr gazdaságpolitikája (és természetesen a fidesz-kormányzás) bevált volna. Ezzel megetetve/lefizetve a népet és megnyerve a következő választást (magyarul: majd lehet utólag bizonygatni, hogy lám-lám, mégiscsak igazunk volt, mi vagyunk a megváltók; a mi megszorításaink jók, az, hogy bebetonoztuk magunkat, az, hogy erőből politizálunk, az, hogy mindenkit lenyomtunk, meghozta gyümölcsét: nekünk volt igazunk, így kellett tenni).

Ezért nem kell az IMF, ezért nem jó, ha a nyugat belepofázik abba, mire költsük a pénzüket. Kínai testvéreink megvették a beugrót az EU piacra azzal, hogy kvázi kivásárolták az IMF hitelt és megengedik, hogy arra költsük a pénzt, amire akarjuk, nem kell szigorúan beszámolni mindenről. Jó időben megvan a fedezet a 2014-es választás megnyerésére.

Teljesen nyilvánvaló, hogy erre készültek már hónapok óta: lásd a tavalyi kínai körutakat. OV már akkor megegyezett Kínával.

Ja, hogy cserébe egy ici-pici szívességet is kértek: a hallgatásunkat az emberi jogokról...? no meg egy aprócska pálfordulást? Ugyan már (vagy, hogy egy "klasszikust" idézzek: lárifári).

Pénz beszél, kutya ugat...
John C. Arvay 2011.06.26 12:54:39
@figyelmeztetés: kérlek javíts ki: akkor ki mondta?
John C. Arvay 2011.06.26 16:59:41
@xsasha:

miért látszódna?

Képzeld el, hogy az elmúlt években minden hónapban adott apu 200 ft-ot, hogy legyen uzsira. De te nem zsömlét és párizsit vettél, hanem kólát ás bigmac menüt. Hónap közepén már mindig apu nyakán lógtál, hogy kellene még egy kis zsé, mert addigra fölélted a zsebpénzt. Apu pedig mindig adott is. Gondolta, előbb-utóbb csak fölnősz a feladathoz, és különben is, majd, ha felnősz te fogod vezetni a céget. De közben a tesóid is ugyanígy tettek, ezért apunak tele lett a hócipője és megfenyített: ezentúl látni akarja a blokkokat, és csak akkor ad zsebpénzt, ha minden hónapban megtakarítasz egy tizest.

Erre elmész a keresztapához, és panaszkodsz neki: korleóne bácsi, a papa egy igazi zsarnok, mit csináljak?

Korleóne bácsi pontosan tudja, hogy apunak jól bejáratott kapcsolatai vannak a szomszéd faluban, és ha felnősz, te fogod örökölni a céget, ezért azt mondja: viki fiam, semmi gond, mondd apunak, hogy mától megállsz a magad lábán, és nem kell több zsebpénz. De mást ne mondj neki. Én meg majd adok neked bőven sültkrumplira, amivel nem kell elszámolnod vele, hiszen nem tőle kaptad. Jó lesz így?

Persze korleóne bácsi, nagyon jó!

De fiam, egyet ne felejts: majd egyszer, ha már felnőttél, kérni fogok én is tőled egy apró szívességet.
  lose [lu:z] - (ang) 1. elvesz(í)t, 2. (el)veszteget loser ['lu:ze*] vesztes, szleng: pancser   Régen írtam lúzer sztorit, de nem azért, mintha nem lennének történeteim. Vannak, csak éppen nem akkora jelentőségűek, hogy megörökítésre méltóak lennének, vagy pedig…..
Ez most egy apró munkafüzet az előző bejegyzéshez. Kivételesen nem is írok semmit, csak a bejegyzés végén a megfejtést. Két idézet következik: 1. „A hagyományos jóléti államok kora lejárt. Olyan, jobban működő államra van szükség, ahol az adófizetők forintjaival…..
John C. Arvay 2011.05.25 23:05:50
@6.Lenin:

nos, így már közelebb áll az értelmezésünk :)

a legközelebbi pedig az lenne: ezzel a módszerrel és ezzel a szemlélettel nem szimpatizálok ("kitalálnak valamit....., és annak ha törik, ha szakad úgy kell lennie. Mert ő mindent jobban tud nálunk, egyszerű, bugyuta, félkegyelmű droidoknál")

Itt az "ő"-t bárkivel behelyettesítheted, mert nem a személyen van a hangsúly. Az, hogy most éppen OV alkalmazza, az egy "véletlen" egybeesés (mert az talán egyértelmű, vagy legalábbis erőteljesen vélhető, hogy a politika irányítása jelenleg egyszemélyi, és nem csapatmunka), ugyanezt mondanám, ha teljesen más kezdőbetűk lennének. Tehát nem OV módszereit, hanem A módszert nem kedvelem.

De szerintem már elég kört futottunk, és csak azért offoltam szét a topicot, mert nem szeretem ha a mondandóm nem úgy megy át, ahogyan azt értem. De ez nyilván az én hibám, én nem fogalmaztam kifogástalanul.
John C. Arvay 2011.05.26 00:20:56
@6.Lenin: ok, már épp válaszolni akartam :)

a módszerrel nekem 1 bajom van, mégpedig az, hogy nem őszinte.

abban egyet értünk, hogy nincs idő pöcsölésre.

viszont ezt úgy is lehetne, hogy kiállunk és őszintén elmondjuk, hogy gyerekek ez van. a 2/3-ad birtokában megtehetnék/megtehették volna az igazmondást (de ugye mekkora blama lenne azt mondani, hogy amivel a választások előtt etettük a népet, az nem "teljesen úgy van"), és még attól sem kellene/kellett volna tartani, hogy nagyobb gebasz lenne/lett volna a beismerés miatt. a legkárosabb ebben a fajta kommunikációban, hogy hülyére veszik a Zembereket. mindenki tudja, hogy megszorítások vannak és kellenek. de hogy ezt úgy tálalják, hogy ez tulajdonképpen nem is az... na ez a pofátlanság.

szerintem a Zemberek az őszinteséget jobban tolerálnák mint azt, hogy hülyére veszik őket.

és a nagy okosságok közepette pedig azt látod, hogy ugyan úgy megy a mutyizás, mint eddig, csak épp pepitában. senkinek semmi baja nem lenne a megszorítások miatt, ha azt látná, hogy MINDENKIRE vonatkoznak és nincsenek az egyenlők között még egyenlőbbek. ez lenne a KÖZ-teherviselés. csak amíg az egyik réteg azt látja, hogy - miközben a terheket neki kell cipelnie, addig - a másik vígan éli a világát, addig nehéz lesz "társadalmi támogatást elnyerni".

mert ha neki jár, akkor nekem miért nem...?

ilyenek a Zemberek.

OV és kormánya kivételes lehetőséget kapott, és szomorú, hogy ezt a kegyelmi állapotot a töketlenkedésükkel hagyták erodálódni. minden eszköz és lehetőség a kezükben volt, de a kicsinyességük miatt nem tudtak vele élni. ez a szomorú. és az, hogy eltelt egy elvesztegetett évünk.
John C. Arvay 2011.05.26 00:29:39
@sire-lancelot:

a válaszom ehhez a kommentedhez szólt:

@6.Lenin:
Már csak pár nap, és egy éves lesz a második Orbán-kormány. Nincs is ennél jobb alkalom nagyívű összegzések írására – ettől azonban, miután ez a blog folyamatosan nyomon követte a kabinet működését, én ezen a helyen biztosan eltekintek. Viszont van egy szempont, amiről…..
John C. Arvay 2011.05.20 23:50:57
@subtotal: like :)

"az ember nem lépheti át saját árnyékát"

közhely, de igaz. azért közhely.
A választási rendszerekről szóló óráimat évekkel ezelőtt, a valóságshow műfajának hazai megjelenése idején rendre az akkor futó két sorozat, a Big Brother és a Való Világ eltérő kiválasztási stratégiájának elemzésével kezdtem. A két különböző eljárásban sikeres…..
Bár a politikai szereplők és csatolt részeik hatalmas energiákat mozgósítanak, hogy kizárólag az igazság egyik részéről legyen szó, a pártok támogatottságának alakulása kapcsán (a részletes adatok itt) már megint két állítás egyszerre igaz. A Fidesz valóban nagyon sokat…..
playthegame NAPI MANTRA 2011.05.13 00:49:00
  Bármennyire is foglalkoztatnak a világ dolgai, bármennyire is belemerülsz a hétköznapi szerepedbe, sose feledd honnan jöttél, ki vagy és merre tartasz...
Különös ez a magyar politika: miközben a Fidesz elsöprő, kétharmados sikerét jelentős részben az előző kormánynak köszönhette, jelenleg az ellenzéki MSZP szinte egyetlen reményét ismét a kormányon lévő erők jelentik. Ami azonban 2006 után elég volt, most egyelőre csak a…..
John C. Arvay 2011.05.11 01:53:02
Tudom, nem sokat jelent, de egyetértek.

Nehezen képzelem el jelenleg, hogy az MSZP ki tudna bújni abból a gúnyából, amit felöltött az elmúlt néhány év során. Egyszerűen - és ezt már rengetegen leírták - hiteltelen. Bármit tesz is, annyira kapcsolódnak hozzá az elmúlt időszak ballépései, korrupciós, mutyizós ügyei, hogy széles tömegeket csak esetleg "jobb híján" tudna maga mellé állítani.

Nem nagyon látom sem azt az utat, amit az MSZP ki tudna jelölni magának, sem azokat az embereket, akik hitelesen tudnának szakítani úgy az elmúlt évekkel, hogy az egy szélesebb választói réteg számára vonzó lenne.

Gy. F-et bármennyire is szidjuk, az ötletei - legutóbb az átláthatóságról - annyira azért nem rosszak. De olyan végletesen lejáratta magát, hogy - most legalábbis, és szerintem még hosszú időn keresztül, vagy talán soha már - nem tud hihető, és bizalmat ébresztő alternatívát kínálni. Rajta kívül pedig még a brainstorming szintjéig sem jutott senki a pártján belül. Vagy, ha igen, ennek semmi nyomát nem látjuk a kommunikációjukban.

Talán tényleg jön egy olyan - most még nem ismert - politikai formáció, amely magához tudja vonzani a politikából kiábrándult embereket. Azt gondolom, hogy ez előbb-utóbb törvényszerű lenne, mert jelenleg egészen egyszerűen senki nincs a politikai palettán, aki leváltója/felváltója lehetne a kormánypártoknak. Pedig ha továbbra is ilyen ütemben erodálják az emberek bizalmát, akkor pár éven belül szükség lesz egy vállalható, vonzó alternatívára.
John C. Arvay 2011.05.11 10:56:16
@kvasztics47:

félreértesz. nem első sorban az őszödi beszédre gondoltam.
Hanem azokra az elvesztegetett évekre, amikor az ötletelésen kívül semmi nem történt. Elsősorban persze a beszéd volt az, amivel mindenki azonosítja, de rögtön utána jön a beváltatlan ígérgetések tömkelege, amivel az MSZP nem kezdett semmit.

és ne mondd azt, hogy minden a Fidesz miatt volt, mert ez így nem igaz. persze baromi jól használták ki a helyzetüket, ez tény, de ehhez kellett az az impotencia is, ami az MSZP-t jellemzi. bullshiteket lehet gyártani reggeltől estig, de ha ezekből semmi nem valósul meg - és mindez évek hosszú során keresztül így megy - akkor a bizalmi tőke elvész.

az MSZP a mai állapotában teljesen alkalmatlan lenne a kormányzásra. nem véletlenül nem nő a bázisuk.
Az előző bejegyzés egyik hozzászólása - jegyzője Foeniculum - így szól: "Azért tudod, elkeserítő, hogy ezt a gyönyörűséges zenét - Hacsaturján Spartacus balettszvitjéből a híres Adagio - úgy kell ajánlani, hogy az 'Onedin család…..
John C. Arvay 2011.05.11 01:12:22
nem egyezik a véleményünk.

először is, milyen előítéletek vannak a komolyzenével kapcsolatban a fiatalok körében? ez így nagyon sommás, épp ezért sem vitatkozni, sem egyetérteni nem lehet vele. most ez saját vélemény, és ha igen,akkor mi az alapja?

azt gondolom, hogy a muzsikusok sohasem gondolták, hogy alanyi jogon jár a közönség. lehet, hogy néhány muzsikus így gondolta, de általában nem hiszem, hogy ez kijelenthető. szintén túl sommásnak tartom ezt a véleményt, mert ugye tényként nem kezelhetjük.

régen (mikor régen?) a középosztály azért vásárolt volna bérletet, mert ez társadalmi beidegződés volt? ezt a tapasztalatot ki erősítette meg, vagy szintén csak egy véleményről van szó?

végül pedig mit jelent az, hogy bele kell hatolni a közösségek szívébe? konkrétan? hogyan? miképpen? bocs a kötözködésért, de ez kb olyan, mintha azt mondanám: legyen mindenkinek munkája. vagy legyen mindenkinek lottóötöse. konkrétum nélkül - persze szép elképzelés - de nem ér semmit, csak egy jól hangzó kis szlogen marad.

a kérdéseimet azért teszem föl, mert ha elindulunk egy úton olyan prekoncepciókat követve, amelyek nem kellőképpen alátámasztottak, akkor elmehetünk egy olyan irányba, aminek aztán végképp semmi köze a valósághoz, és úgy járunk, mint Hofi egyszerű szocialista munkásembere, aki nekiindult a nagy világreformnak: "elindultunk. mentünk. odaéertünk. nem ott vót'!"

tehát először is szeretném tudni, hogy mi támasztja alá a fenti kijelentéseket, vagy pedig azt, hogy csupán a szerző véleményéről van szó.

és, ha vélemény, akkor én is had mondjak egyet:

először is, az elmúlt 20 év alapjaiban változtatta meg a világról kialakult képünket, amit közhely szinten elmondhatunk és azt gondolom nem tévedek ebben nagyon sokat. a rendszerváltás előtt - és bátran idevehetjük az azt megelőző 20-as 30-as évek polgárosodó időszakát is - a komolyzene iránti érdeklődés egyfajta kulturális értékmérőként működött. Aki tehette, zenére taníttatta a gyerekét - nem azért, mert zenészt akart belőle faragni, hanem - mert hozzá tartozott az általános műveltséghez. Mint ahogyan az irodalom, az olvasás, a versek, a nívós heti, havilapok stb. Emlékezzünk csak arra, hányan vásárolták meg "anno" a Világirodalom Remekei c. sorozatot, vagy a Nagy Magyar Lexikont, de túlzás nélkül állítható, hogy szinte mindenkinek volt napilap-előfizetése, vagy járatott valamilyen hetilapot is, mint pl. az Ezermester, Nők lapja, Füles vagy akár a Horgász újság. Nyilván szerepe volt ebben annak is, hogy televíziós csatornából (de úgy általában szórakozási lehetőségekből) az M1-en kívül (ami hétfőnként nem is sugárzott) csak a későbbiekben - délutánonként vetítő - M2 volt fogható. A vágyott nyugati civilizáció vívmányai mégolyan messze voltak, mint Makó Jeruzsálemtől.

A 80-as években aztán valamelyest enyhült a szigor, és amikor tömegesen kezdtünk külföldre utazni, szép lassan beszivárogtak a VHS magnók, a külföldi TV csatornák, lassan elindultak az igazi zenecsatornák, és már nemcsak szombat éjjel lehetett igényes jazz-t hallgatni a Petőfin.

Had ne menjek végig ezen a 20-30 éven, de annyi szerintem mindenki számára világos, hogy a komolyzene a megjelenő vetélytársak mellett (beat-, hippi-korszak, zenei klubok, disco, külföldi zenecsatornák, Music TV, számítógép, internet stb) mindinkább háttérbe szorult, mint szórakoztatás és mint az alapvető műveltség kiegészítője, kelléke. És tegyük hozzá azt is, hogy az általános iskolai zeneoktatás színvonala is folyamatosan gyengült.

Szintén majdnem alapigazság, hogy a zenével nem születik együtt az ember, azt valamikor - kb általános iskolás kortól kezdve - magába szívja. De látensen már akkor is "szocializálódik", amikor a szülei zenei ízlését "tanulja" meg. Később, amikor a csoportszocializáció beindul, a gyerekek már elválnak a szülői ízléstől és egymástól tanulnak. Alapvető a zenei ízlésviláguk alakulásában, hogy fiatalon milyen zenéket kedvelnek meg, mert ez eléggé markánsan fogja befolyásolni a későbbi igényszintjüket. Megfigyelhető, hogy komolyzenét aktívan művelő családokban a gyerekek is jóval többen szeretik a komolyzenét, mint olyan családokban, ahol mondjuk csak zenecsatornákat hallgatnak.

Vagyis, a komolyzenét már fiatalkortól kezdve "kellene" megszerettetni a fiatalokkal (és itt nem a tizenévesekre gondolok, mert ők már akkorra kialakították a maguk zenei irányultságát). Igazából a komolyzenével együtt "kellene" felnőni ahhoz, hogy értő és szerető közönség váljon valakiből. Természetesen vannak kivételek, mert a személyes érintettséget soha nem lehet kiszámítani: van, akinek egyszerűen a kivételessége, érdekessége alapján tetszik meg akár egy hangszer, amin aztán meg akar tanulni játszani, vagy pedig bekerül egy olyan környezetbe, ahol aztán "felnő" a komolyzene szeretetéhez. És természetesen millió más eset is lehetséges, de itt most nem ez a lényeges.

És természetesen azt sem szabadna elfelejtenünk, hogy a zeneoktatásban való részvétel nem olcsó mulatság. Ha csak a zeneiskolai tandíjakra gondolok, akkor még igazából a szocializmus szintjén vagyunk, hiszen havi pár száz forint ma már nem tétel. De például egy alapszintű hangszer is többszázezres kiadás lehet (elektromos zongora 150 EFt, fuvolák, klarinétok, rézfúvós hangszerek, hegedűk árai, a gagyi 80-100 Eft-os hangszerektől elkezdve simán több millió forintig elmennek). Ehhez még vegyük hozzá, hogy egy felgyorsult, instant világban napi rendszerességgel lenne illő foglalkozni a hangszerjátékkal (merthogy egyébként nincs értelme - egész egyszerűen nem fog szépen szólni) ahhoz, hogy a gyermeknek sikerélménye legyen. És mindezeket tetézi, hogy az elméleti tárgyakat (pl szolfézs) is olyan óraszámban "erőltetik" a gyerekekre, mint a hangszeres tárgyakat. Mindezt pedig egy olyan környezetben, amikor a gyerekek számára sokkal izgalmasabb dolgok lehetnek vonzóak: rengeteg szakkör, sport, szórakozási lehetőségek, többszáz csatornás televízió, internetről letöltött filmek tömkelege, közösségi média stb, stb. És ami még borzasztóan fontos lenne, a közösségi élmény, ami komolyzenéhez kapcsolódik. Közös koncertek, közös zenélések, zenei táborok stb.

A komolyzene egyszerűen már nem vonzó a fiatalok számára, ha nem ilyen környezetben nőttek fel. Egyszerűen nem értik. Mintha nekünk - komolyzene szerető embereknek - tuc-tuc zenét kellene hallgatnunk.

És bármennyire elkeserítő is, tudomásul kell venni, hogy "Hacsaturján Spartacus balettszvitjéből a híres Adagiot - úgy kell ajánlani, hogy az 'Onedin család főcímzenéje'....." De elkeserítőbb, hogy az Onedin család zenéjére is már csak a mai 30-40-50-esek emlékeznek...

Mindez eddig csupán vélemény volt, de semmi értelme nem lenne a beszélgetésnek, ha csak arról beszélnénk, hogy mi az ami rossz, vagy nem működik. Jómagam inkább a megoldások kedvelője vagyok, de ahhoz, hogy megtaláljuk őket, előbb nem árt a problémákat megnevezni, hiszen akkor tudunk eredményeket elérni, ha őszinték vagyunk magunkhoz, és van bátorságunk változni is.

Azt gondolom, hogy a komolyzene marketingjéhez ma már többre lenne szükség, mint néhány hangzatos címre az index főoldalon. Eleve az, hogy már a komolyzenét marketingelni kell, súlyos problémákról árulkodik. Arról, hogy az életünkből egy érték (már, ha annak nevezzük - és én szívemből hiszem, hogy az) kihalóban van. Éppen ezért gondolom azt, hogy társadalmi szintű változtatásra lenne szükség, nem csupán néhány marketing eszköz bevetésére. A komolyzenész "társadalomnak" kellene felismerni, hogy ha nem nevelnek ki egy értő és a zenét szerető közönséget, akkor saját maguk fognak perifériára szorulni, mert nem lesz vásárlóerő, aki a "termékükre" vevő lenne. Kezdve a zeneiskolai oktatástól az általános iskolai ének oktatáson keresztül a magyarországi kisebb-nagyobb (népi-, fúvós-, vonós-, kamara-, szimfonikus) zenekarokon át egészen az állam által támogatott területekig. Mindenkinek fel kellene ismernie, hogy a hagyományos módszerekkel már nem lehet kellően hatékonyan felvenni a versenyt a korábban már említett "vetélytársakkal". A zeneiskoláknak nem elsősorban hivatásos zenészeket, inkább zenélni tudó, zeneszerető gyerkőcöket kellene képezni. Az általános iskolákban az együtténeklés, együttmuzsikálás örömét kellene a gyerekekben elültetni, mégpedig úgy, hogy a mai zenéből, mintegy visszafelé haladni az időben: a megszokottól haladni a szokatlan, ismeretlen, épp ezért érthetetlen felé. És ha kell, akkor a könnyűzenétől az Onedin Családon keresztül vissza a keringőkön át Mozartig és Bachig, majd tovább és tovább. És ha kell, akkor Richard Claydermann-t hallgatva, vagy a mesefilmek, ifjúsági filmek zenéjén keresztül megismerve a komolyabb műfajokat. A zenekaroknak meg be kellene vonni a kezdő zenészeket is az együtt zenélésbe, hogy megtapasztalják milyen érzés egy 70 fős társaságban egyszerre megszólaltani a hangszereket. És igen, a kisgyerekeket elvinni a MÜPA-ba, és a Operett Színházba Szépség és Szörnyeteg-et nézni. És kísérletezni az index címlapon akár a legelvetemültebb szlogenekkel is, és használni a Facebook-ot, ahogyan teszitek is.

Nincs egyszerű megoldás, aki ebbe a fába vágja a fejszéjét, az kemény küzdelemre számíthat, ahol nem garantált a siker. De szerintem ettől még nem kell kétségbe esni. A világ mindig változott és változni is fog. És lehet, hogy a komolyzene is csak egy lábjegyzet lesz valahol a történelemkönyvek tárgymutatójában. Nekünk valószínűleg fájdalmas, hogy erre haladunk, de a T-Rexnek sem volt kedve kihalni.

Egyébként valószínűleg sokkal hamarabb tönkretesszük a bolygónkat, minthogy a komolyzene eltűnne a sűllyesztőben. Akkor meg már kinek szólna Rachmanyiov II. zongoraversenyének II. tétele? (ami egyébiránt az egyik kedvencem)
Ha visszagondolunk a néhány hónappal ezelőtti politikai vitákra, még élénken emlékezhetünk arra, hogy sokan voltak olyanok, akik ettől a ciklustól valami nagyon mást vártak. Féltek vagy reméltek, de abban egyetértettek, hogy ami most jön, az minőségében lesz más, mint a…..
John C. Arvay 2011.05.08 13:57:55
@Ordnassac: konkrétan egy rövid, határozott idejű ciklusra gondoltam a nem túl távoli múltból.
John C. Arvay 2011.05.08 15:50:04
@xsasha: @vinczej:

pont ezért utópisztikus az elképzelés.

egyet azonban ne felejtsetek el: nagy kataklizmák után ((világ)háború, természeti katasztrófák) az emberek hajlamosak kiegyezni és - ha időlegesen is - felülemelkedni az egyéni érdekeken. ilyenkor van az az egyetlen kiváltságos helyzet, kegyelmi állapot, amikor hajlandóak vagyunk egy célért közösen küzdeni. És erre lett volna kivételes alkalom a 2/3-ad.

valamikor tavaly májusban, a választások előestéjén szintén itt a blogon tettem fel a kérdést: O. V. vajon az elmúlt 8 évben államférfivá érett-e vagy sem. Képes lesz-e túllépni a saját árnyékán, vélt vagy valós sérelmein, képes lesz-e az általa vezetett erő a közjó - és nem a saját, önös hatalmi érdekek - mentén kormányozni.

a politika legnagyobb bűnét abban látom, hogy a hatalom/gazdasági előny megszerzése minden erkölcsi értéket felülír.

ha az elmúlt egy év nem a hatalom bebetonozásáról szólt volna, hanem arról: kezdjünk mindent előlről, tiszta vizet öntve a pohárba, többet nyerhettünk volna mindannyian, mint amit most a politika irányítói gondolnak.

de ehhez az kellett volna, hogy a hatalom az első pillanattól kezdve átlátható, tiszta, világos helyzetet teremt: megoldja a pártfinanszírozást, csírájában elfojt mindenféle korrupciót - még a látszatát is elkerüli annak - kilöki magából azokat a személyeket, akik visszaélnek a hatalmukkal, megszünteti a mutyizást, és nyilvánvalóvá, transzparenssé teszi a "köz"-teherviselést: egyértelművé teszi, hogy a politikus is kiveszi a részét belőle. Nem ad kedvezményeket az urambátyám kapcsolatoknak, nem teszi be mindenhová a haverokat, támogatókat, szakmai alapon hoz döntéseket és nem lojalitás alapján. Párbeszédet folytat, és nem erőből nyomul. Példát mutat, korrekt, kiszámítható és igazságos. a polgárokat partnereknek tekinti, és nem debil alattvalóknak.

ezzel szemben az átlagember azt látja, hogy minden ugyan ott folytatódik, ahol abbamaradt, legfeljebb a zászlónak lett más a színe.

őszintén hiszem, hogy 2010-ben lett volna esély egy valódi, a polgárok nagy többsége által támogatott újrakezdésre. nem hiszem, hogy az emberek szeretnek gyűlölködni, és nem hiszem, hogy az emberek szeretik az intrikát, a pártosodást, a rombolást, a hőzöngést, az egymásra mutogatást, az ellenségeskedést. az emberek szeretnének nyugodtan, békésen, boldogan élni. ha kell, akkor képesek erejükön felül is tenni érte, ha azt látják, mindenki kiveszi a részét a munkából.

és ha azt látják, hogy ez jó, akkor azt a vezetést támogatni fogják mindenféle adminisztrációs trükkök nélkül is.

de sajnos politikusaink még mindig a saját csökött gondolkodásuk rabjai: egyféleképpen tudják csak elképzelni a világot. semmi új világrend, semmi új politika nincs itt, és amíg a gondolkodásuk nem változik, addig nem is lesz. legfeljebb ugyan azt a sz@rt fogják más és más csomagolásba burkolni.

jó lenne, ha néhány "vezetőnk" komolyan venné ezt a néhány sort:

Élj úgy,
hogy soha ne szégyelld,
ha a világ megtudja,
mit teszel,
mit mondasz,
még akkor is, ha nem igaz,
amit a világ
megtudott.
(Richard Bach: Illúziók)
Ma Siófokon jártam, a Media Hungary konferencián, ahol a média, a politika és a gazdaság sajátos kapcsolatát megvitató beszélgetésben vettem részt. Az ilyen rendezvények egyik tanulságos jellemzője, hogy az igazán érdekes beszélgetések a folyosón hangzanak el, a pódiumon…..
John C. Arvay 2011.05.03 23:04:38
@xsasha:

gyanítom, hogy ez a polgárosodás egy végtelen folyamat. vagy végtelen folyamattá teszik. nézz körül "fejlettebb" demokráciákban: mindenütt ugyanúgy irányítják őket is, és ehhez semmi mást nem kell tenni, mint folyamatos szűkösség-érzetet kelteni.

Minden csak viszonyítás kérdése: mi a megélhetés? nálunk a munkahely, a napi betevő, máshol az hogy legyen második/harmadik autó/lakás/nyaralás, még másholabb a második/harmadik cég/yacht/sziget stb. a lényeg, hogy mindig elvonja valami a figyelmedet a léteden, értelmeden, világon, politikán, környezeten stb. való gondolkodásról és erre semmi nem jobb, mint a fogyasztói társadalom által kialakított kényszeres halmozás reflexszé tétele (régebben ez volt a kenyér és cirkusz).

ezért nem érünk soha a végére a polgárosodásnak, és ezért nem lesz soha valódi demokrácia. mert nem a közjó érdekében cselekednek a véleményvezérek (média, poltikus stb), hanem elterelik a figyelmedet, funkcionális "butaságizmusban" tartanak, hogy ne legyenek saját gondolataid és utána kényük-kedvüknek megfelelően befolyásolnak. Néhány kivételtől eltekintve aztán a korrumpált többség oda húzza az X-et, ahonnan a nagyobb kedvezményt reméli.

(mi is a választási kampány? a legerősebb érdekérvényesítő erővel rendelkező célcsoport(ok) kedvezményekkel való hitegetése. ha politikai/gazdasági előnyért cserébe ellenértéket ajánlanak föl, korrupciónak hívják. ha ez intézményesített szinten megy, akkor meg országgyűlési választásoknak. nem vicces?)
John C. Arvay 2011.05.03 23:20:30
@xsasha:

akkor Te még hiszel a csodákban :)

én csak reménykedem, hogy egyszer valaki tényleg a közjó érdekében cselekszik.

de nem hiszek benne.
John C. Arvay 2011.05.04 19:36:56
@sárkányfő:

csak az a probléma, hogy ezt ők (mármint a századvég) elemzésnek hívja. erre mondtam azt, hogy a szakma/hivatás megbecstelenítése.

és a lényeg, hogy az ÁTLAGEMBER/ÁTLAGMAGYAR nem tudja (a poszt pedig ezt a kérdéskört feszegeti), hogy a századvéget ki pénzeli.

akkor lenne tisztességes, hogy ilyen "elemzések" napvilágot látnak, ha a cikk felső sarkában ott lenne egy "(X)" jel. (fizetett hirdetés)
Holnap, húsvéthétfőn Schmitt Pál aláírja az új alkotmányt, s ezzel lezárul egy fontos és kritikus szakasz a második Orbán-kormány életében. Az alkotmányozással kapcsolatos korábbi szövegeimet nem ismételem meg, most már érdemes arra figyelni, hogy miképpen alakul a dokumentum…..
Annyi vélt és valós felmondásról hallottunk, hát itt egy sokkal örömtelibb lehetőség: Woz azt állította a Reutersnek, hogy megfontolná, visszamenjen-e az Apple-höz. Persze azzal együtt, hogy Woz egy szerethető kütyümániás és tehetséges mérnök, aki Segway-jel megy vécére is,…..
John C. Arvay 2011.04.11 10:29:39
@orient: azért az sem igaz, hogy nem fagy. kétségtelen, hogy kevesebbszer, mint windows, de azért maradjunk a tényeknél.
John C. Arvay 2011.04.11 10:49:17
@orient: lehet, hogy te szemetet teszel a gépedre, én legfeljebb programokat szoktam. és képzeld, a saját mac-es alkalmazások is szoktak fagyni. de nem mennék ebbe bele, mert nem ugyan arról beszélünk.