Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hebab

0 bejegyzést írt és 253 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Több lap is foglalkozott az ún. ARWU listával.  Ez a lista a világ felsőoktatási intézményeit rangsorolja és idén nem volt magyar egyetem az első ötszázban. Az alábbi táblázat az ARWU metodológiáját mutatja.  Látható, hogy itt  leginkább a csúcsteljesítményeket mérik.…..
Június 1-én a HarperCollins brit kiadó egy új könyvet jelentetett meg, amely j.R.R. Tolkien archívumából került elő. A címe: Beren és Lúthien. A dátum egybeesik a Húrin gyermekei megjelenésének 10., valamint Tolkien írói tevékenysége kezdetének 100. évfordulójával.A A 288…..
In medias res kezdünk, ahogy kell, ha Horatiusnak bejött ugye, akkor Pumped és b. nejjelöltje csak nem fog pampogni érte a Viacomnál. A helyszín a telepi keményemberek és enyhe lófejüket szilikoncsöccsel ellenpontozó macáik egyik természetes élőhelye, azaz egy kozmetikai szalon, ahol most…..
hebab 2017.03.21 16:19:48
@sixx: kösz.
"Nem akartam, hogy sci-fi íróként skatulyázzanak be, ezért töprengeni kezdtem, vajon mit véthettem, hogy nem ismernek el komoly írónak" - Kurt Vonnegut A horrorral ellentétben a sci-fit nem vádolhatjuk azzal, hogy rétegműfaj lenne, és éppen azért, mert hatalmas tömegek rajonganak érte vagyunk…..
hebab 2016.05.29 23:37:10
@danialves: a StarWars miért nem sci-fi? én annak látom. persze nem amiatt, hogy az űrben játszódik, hanem az Erő-téma miatt. mellesleg én pl. Swift Gulliverjét is sci-finek tartom, csak hogy még visszább menjünk időben.
hebab 2016.05.29 23:43:35
@Ződ2000: nemattól lesz valami sci-fi, hogy tanítani akar. a legtöbb sci-fi ponyva, a szó abban az értelmében, hogy pusztán szórakoztat, és irodalmi értéke nincs. aminek van, pl. a Majmok bolygója, az a kevesebb.
hebab 2016.05.29 23:56:22
@Quas!: hát persze. ezért mondom, miért lenne kivétel ez alól a sci-fi?
Három Vasember, kettő Amerika Kapitány, kettő Thor, két Avengers és A galaxis őrzői a mérleg, a maga nemében mindegyik előremozdította a Marvel filmuniverzumának kialakulását és fejlődését. Egy helyben topogni azonban nem lehet, a kérdés pedig adott volt. Hogyan léphet még tovább a sikert sikerre…..
Egy baráti beszélgetésen merült fel a minap, hogy volt-e valaha napjaink Messi-Suarez-Neymar triójához hasonlítható támadósor. Első pillanatban nekem a Puskás féle Real Madrid ugrott be, de az az igazság, hogy rajtuk kívül hirtelen nem tudtam volna felsorolni több olyan támadó szekciót, amely ilyen…..
Mi??? Lassan itt a tavasz, mi meg még mindig egy elmaradt adventi vásár miatt dünnyögünk? Nagyon is! Ugyanis a sztori kb. halotti tort vízionáló lezárása ellenére a benne szereplő utazási iroda él és virul, ontja az aktuális ajánlatokat Velencétől Mohácsig.  Olvasónk lenne a Különösen Szerencsétlen…..
hebab 2016.02.06 12:26:42
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása   A matematika a természettudomány költészete. Ahogy a vers, a számtudomány is alkalmas a valóság jelenségeinek sűrített megragadására és leírására. Amikor tehát a tapasztalati valóságot sehogy sem tudjuk értelmezni, jól tesszük, ha…..
hebab 2016.01.20 23:08:59
@Doomhammer: a példádban a hibát ott követed el, hogy azt feltételezed, aki az emlegetett becsületgyilkosságokat elköveti, az a muszlim kultúrához tartozik. pedig nem, ő ahhoz a kultúrához tartozik, amelyikben van becsületgyilkosság.
teljesen irreleváns, hogy mit mond a saria, ő a saját normái szerint cselekszik.
és nem igaz, hogy nincs olyan etikai rendszer, ami tolerálna ilyet. ha nem lenne ilyen etikai rendszer, akkor tömegesen ilyen sohasem fordulhatna elő. minden, ami tömegméretekben előfordul, arra utal, hogy az bizony egy létező etikai rendszer része.
Adolf Anderssenről (1818-1879) már esett szó korábban a "Sakk a romantika korszakából" című cikkünkben. Ő volt a sakkozás második nem hivatalos világbajnoka. 1851-ben Anderssen Berlinbe tartott Londonból, amely tetemes távolság volt akkoriban, tekintettel a közlekedési…..
Szép Heléna és Paris szerelmének történetét már számtalanszor hallottuk: a daliás herceg elrabolja világszép szerelmét Spártából, kirobbantva ezzel a trójai háborút. Csakhogy van a sztoriban egy elfeledett szereplő, egy összetört szívű nő: Paris felesége, Oenone, akit a…..
hebab 2015.01.13 18:40:14
@zuiko: miután Neoptolemosz visszahozta őt (és főleg az íját, Héraklész íját) a görögök közé.

egyébként én úgy emlékszem, Héra csak Ázsia feletti hatalmat adott volna Párisznak. de régen volt, és amúgy is rosszul hallottam őket, mert egy bokor mögött bújkáltam, kissé messzebb tőlük.
  Előnyben vannak-e a kortársak egy-egy saját korukban történő esemény értékelésénél vagy úgy forognak az orruk előtt végbemenő események útvesztőiben, mint vajda a labodában? Másként fogalmazva: egy történelmi esemény belülről vagy kívülről érthető meg jobban,…..
hebab 2015.01.11 01:50:24
@Stephanus Nugator: ja, értem. tehát a poszt szövegét úgy kell olvasni, hogy valami más szöveggel kell behelyettesíteni az ott lévőt, és akkor mindjárt helyes (kifejezetten Római Birodalmat írtál, nem Nyugat-rómait). igen, ha ezt az érvet is lehet használni, akkor tök igazad van. ha ezt az érvet esetleg mégsem lehet használni, akkor meg inkább írd át a cikket.

jogilag a bizánci állam a római állam. persze, hogy időközben változik. minden állam változik. de ugye nem azt akarod mondani, hogy pl. a magyar államnak is vége volt valamikor, pusztán azért, mert ma már másképpen élünk, mint István király idején?

mellesleg az antik latin kultúra végét is nehezen lehetne 476-os dátummal meghatározni. minimum Iustinianus még oda tartozik. a római jog akkor éri el a legfejlettebb formáját, mégpedig nem továbbélés keretei között (ami gyakorlatilag egész Európára igaz a középkorban), hanem még a világbirodalomhoz kapcsolódó fejlett árugazdálkodást jelentő formájában.
te magad is írod a kb. VII. századot. 476 ugye még nem a VII. század?
hebab 2015.01.11 02:04:48
@inebhedj - szerintem: mármint úgy érted, ott szűnik meg a központi irányítás, amely területek az idők során kiesnek Bizánc fennhatósága alól. igen, ha egy államnak a területe csökken, akkor a fennhatósága alól kikerülő területeken valóban nem tud államként hatni. és ez mire is érv? megint jövök példával, mint az előző hsz-ben: a magyar állam sem szűnt meg attól, hogy pl. 1920-ban lecsökkent a területe. az elcsatolt területeken a magyar állam valóban nem igazán fejt ki központi irányító, felügyelő, szociális, stb. tevékenységet. de ettől még létezik.
Az 1806-ot meg a poszton kívül senki sem emlegette. Az eleve marhaság, a Szent Római Birodalom - ahogy a nevéből is látszik - jogilag soha nem volt az Imperium Romanumnak még csak jogutódja sem, nemhogy vele azonos állam. (Több szempontból örökösének tekintette magát, de jogfolytonosnak sosem.) Mellesleg a poszt érve a "rómaiság" mellett itt is téves: az igaz, hogy a Szent Római Birodalomnak latin volt a hivatalos nyelve, de (és itt jön a harmadik magyar példa) ennyi erővel akkor a Magyar Királyság is a Római Birodalomnak számít, mert nálunk is hivatalos nyelv volt a latin 1844-ig.
hebab 2015.01.12 17:25:25
@Stephanus Nugator: tudom, tudom, és ez így rendben is van. én csak azt mondtam, amit tulajdonképpen a legtöbb hozzászóló is: hogy a szóhasználat nem jó. ha a Római Birodalom elnevezést használod akár te, akár Boia, akkor az valami másra utal, mint amit a 476-os dátum érint.
Kik ezek? Ez áll a Kanye West és Paul McCartney közös daláról Facebookra kitett posztunk alatt. Amíg azonban a kommentelőnk viccelt (remélem, hogy viccelt), addig a netet elárasztották azok a twitek, amik Paul McCartney kilétén értetlenkednek. Ilyen az, amikor generációk…..
A jedi-kristály nyomábanA velem egykorú, illetve a picit idősebb sci-fi-rajongók bizonyára emlékeznek még a nyolcvanas évek közepén induló Robur című folyóiratra, mely folytatásokban közölt tudományos-fantasztikus regényeket és novellákat. Az első néhány számhoz pedig többek között egy olyan művet…..
hebab 2014.10.31 12:41:37
@Hoppácska: Lucas az egész történetet TUDTA nagy vonalakban már a Csillagok háborúja idején. Találtam rá egészen elképesztő bizonyítékot. A könyv változatban benne van, hogy (magyar fordítás!) Kenobi a "Clone elleni háború" hőse volt. Nyilvánvaló, hogy a magyar fordító a klón-háborúkat fordította így, hiszen neki Lucassal ellentétben nem volt fogalma a történetről.
Jeles nap a mai: épp 70 éve, 1944. augusztus 1-jén született a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, ifjúkorunk kedvenc akciófilmjeinek producere, Andy Vajna, a Rambo-trilógia, a Terminátor 3, és egy seregnyi másik Stallone- és Schwarzenegger-mozifilm producere.…..
hebab 2014.08.02 01:31:23
@Hefe: az ugye megvan, hogy a skandinávok a germánok egyik ága?
@algi80: hogy érted azt, hogy keretes a szerkezete? hogy narrátorként meséli a történetet?
hebab 2014.08.02 01:34:13
@Fikk a Nick (a kitiltott): mondjuk egy producert leginkább azzal lehet mérni, hogy mennyit hozott a film. ő ugyanis ezért a részért felelős. szóval A miniszter félrelép elég komoly eredménye Vajnának, tekintve, hogy a film durván sikeres lett.
Végre nem csak lesifotókat láthatunk, hanem hivatalos képeket is, melyek egyikén megcsodálhatjátok Ultront és csapatát, bár a főgonosz arcát még nem leplezték le. Most pedig számoljunk lassan jövő májusig. (Reméljük, azért a Comic-Con után hamarosan mutatnak a halandóknak is…..
A reddit, az imgur, a tumblr és még számos más oldal csodálkozott rá izomból tegnap, tegnapelőtt Alexandra Botezre, aki nemcsak pofátlanul fiatal és hozzá még gyönyörű is, hanem Kanada egyik legerősebb sakkozója. A csodálkozás számos remek kommentet és hozzáfűzést is…..
160 éve, 1854. április 24-én kötött házasságot a már hat éve uralkodó, de még mindig csak huszonhárom éves fess Ferenc József a legendásan szép, bajor Wittelsbach Erzsébettel, vagyis a minden nagymama és a magyarok által különösen kedvelt Sisivel. Bemutatást nem igényel a…..
#363 A korai Beatles (1960-62) két szerencsétlen flótása Pete Best és Stuart Sutcliffe volt. Best a zenekar eredeti dobosa volt, aki a rockzene gerincét adó kétnegyedeket elég trén ütötte, ám nagyobb baj volt vele az, hogy a lányok körében sokkal népszerűbb volt, mint a…..
  Tegnap zajlott Erdélyben a Székelyek Nagy Menetelése. A megmozdulás régen nem látott egységet teremtett a romániai magyar szervezetek között: gyakorlatilag mindegyikük támogatta a demonstrációt. Budapesten, Pozsonyban és több magyarországi városban is voltak…..
Az eredeti felvétel alapján bizony nem. De ha nem Darth Vader, akkor ki volt Luke Skywalker igazi apja? Azoknak a szerencséseknek, akik még a IV. epizódnál kapcsolódhattak be a Skywalker család sci-fi köntösbe bújtatott sagajába, valóságos sokkot okozott az akkori második (mai…..
Állásfoglalás a Jobbikról való szabad véleménynyilvánításért Nem szeretnénk olyan országban élni, ahol újságírók tárgyalásra járnak pártokról leírt véleményük miatt. Balavány György még 2011-ben nácinak nevezte Vonát, amikor az a cigányság népszaporulatának…..
hebab 2013.06.14 14:33:55
@Tékás Lacika: ja, hivatkozott a bíró is. csak pont ellenkező előjellel, mint ami miatt te nem akarsz itt élni. éppen azt mondta, hogy azt köteles elviselni.
vagyis konkrétan az egész posztod egy tévedésen alapszik.