Regisztráció Blogot indítok
Adatok
An-jou

184 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Biográfus Biográfus Műhely 2018.04.10 17:45:07
  Kedves Olvasóim! Mostantól új felületeken jelentkezem a kis színes cikkekkel, életrajzi vonatkozású érdekességekkel, valamint az irodalmi programajánlókkal. Facebook-on a Biográfus Műhely oldalán lehet majd megtalálni, a világhálón pedig a honlapomhoz tartozó blogon. Köszönöm szépen az eddigi…..
Biográfus Meghívó 2018.04.10 17:23:02
Biográfus Meghívó 2018.02.17 10:53:17
A széles érdeklődési köréről híres Kosztolányi Dezső különösen nagy könyvtárral büszkélkedhetett. Felesége összegzése alapján élete folyamán „körülbelül nyolcezer könyvet gyüjtött össze. Francia, angol, német, olasz, spanyol nyelven. De egy-két könyvet olyan nyelven is megőrzött, amelyet nem tudott.…..
Biográfus Meghívó 2018.01.18 17:46:12
  Mindenkit szeretettel várunk 2018. január 24-én, 18:00 órai kezdettel Veszprémbe, az Utas és holdvilág Antikváriumba, ahol a Kosztolányi Dezső élete című kötetről fog beszélgetni a szerzővel, Arany Zsuzsannával Brassai Zoltán irodalomtörténész, az Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei…..
Biográfus A szeretet misztikuma 2017.12.29 18:06:57
1929 folyamán került forgalomba Thornton Wilder amerikai dráma- és regényíró Szent Lajos király hídja (The Bridge of San Luis Rey) című könyve a Révai Könyvkiadó gondozásában. A regény első kiadását Kosztolányi Dezső fordította, bevezetővel pedig Gaál Andor látta el, míg az 1935-ös második kiadás…..
Mindenkit sok szeretettel várunk az Osiris Könyvkiadó rendezvényére,  Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső élete című kötetének bemutatójára! Helyszín: Kossuth Klub (Budapest, Múzeum utca 7.) Időpont: 2017. december 12., kedd, délután 5 óra A kötetet bemutatja: Bónus…..
Szeretettel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe Kosztolányi mester életéről írt könyvemet, mely a közeljövőben (2017. november vége – december eleje) lát napvilágot az Osiris Könyvkiadó gondozásában. Ízelítőül álljon itt az a néhány sor, mely a kiadvány fülszövegén lesz majd olvasható: „Ahogy…..
Kosztolányi élete utolsó éveiben többször meggyónt, a halálos ágyán pedig fölvette az utolsó kenetet. A gyónásról maga is említést tesz ebben az időszakban följegyzett beszélgetőlapjaiban („Nagyon félek, hogy meghalok / Fuldoklom Hivd Pásztort Pásztort / Most tudom, hogy mi a katolicizmus. /…..
Biográfus „Őszi reggeli” 2017.10.22 20:11:31
Ötvenedik születésnapja alkalmából Kosztolányi Dezső egész lírai életművét felölelő reprezentatív gyűjteménnyel jelentkezett. A Révai Testvérek által közreadott összeállításban (Kosztolányi Dezső Összegyűjtött költeményei) 1907 és 1935 közötti alkotások szerepeltek, az önállóan megjelent kötetek…..
Köztudott, hogy a századfordulón a kávéház komoly (kulturális) közéleti fórumnak számított. „Térben a New York-kávéház emelete, vagy az Otthon-Kör, vagy a Bristol, vagy a Nyugat szerkesztősége, vagy az Abbázia – mindegy az: időben mégiscsak az volt az a kor, amikor egyszerre több hires irót láttam…..
1932-ben Budapesten tartották a Nemzetközi PEN Club kongresszusát. Az ülésszaknak – melyre 22 nemzet 245 írója érkezett – a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont. A tárgysorozatban szerepelt „a londoni központ főtitkárának jelentése, a Pen Club világdijának odaitélése, számos neves irónak az…..
Az amerikai születésű Ezra Pound Velencében hunyt el. Először 13 éves korában látogatott az itáliai városba, később 1908-ban – amikor megjelent A Lume Spento (Kialvó fénynél) című verseskötete – járt ott, majd megszakításokkal a húszas és a harmincas években, míg 1962-ben végleg le nem telepedett.…..
A 20. század első évtizedeiben nagy népszerűségnek örvendett Bicsérdy Béla egészségtudatos fölfogása, aki a természetes életmódhoz való visszatérés elve alapján a hústól és a főtt ételektől való teljes tartózkodást hirdette. „Bicsérdisták vagyunk. Én kezdtem. Valamit ki kell találni, valami…..
A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, 2017. április 21-én (péntek) 17 órai kezdettel mutatják be Lovas Ildikó Rózsaketrec című új kötetét, mely az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot.A szerzővel a szerkesztő, Brenner Jánosés az utószó írója, Arany Zsuzsanna…..
A Stílgyakorlatok címen futó szemináriumi félévek sorozata – egyetemi évei és irodalmi indulása szempontjából egyaránt – meghatározó fórumot jelentett Kosztolányi Dezső és pályatársai számára. A Négyesy László professzor által vezetett foglalkozások nem pusztán egyetemi órák voltak, hanem…..
Bár Kosztolányi mester lefordította Rudolf Lothar A fenevad című színművét, darabjaitól nem volt elragadtatva. Az akkori kritika szerint egyébként A fenevadon is sokat segített, hogy Kosztolányi ültette át magyarra, mert amúgy nézhetetlen volt. A Budapesti Hírlap konzervatív munkatársa például így…..
Biográfus Morfin Őfelsége… 2017.03.08 11:51:16
„Kis, hegyes tű. Behatol a bőr alá. Belevág az izmok, idegek rostjai közé és ottfelejt pár csepp folyadékot. Azután egy kis halk mámor, idegzsongitó, jólesően kábitó. Megelégedettség. Tettvágy. Csodálatos tervek, pompázva kibontakozó álmok. Rózsaszínű ködfátyolban úszik az egész rohanó világ.…..
Biográfus Antik és modern… 2016.11.29 11:04:51
A Koszolányi és Karinthy által szerkesztett Esztendő című havilap 1918. áprilisi számában interjút olvashatunk Ferenczi Sándorral. A világháborús időszakban Kosztolányit erőteljesebben foglalkoztatta a freudizmus, amit többek között az is igazol, hogy 1918. szeptember 28–29-én részt vett az MTA…..
Desiré kalandjai Könyvbemutató A Szabadkai Városi Könyvtár és a Kossa János Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub tisztelettel és szeretettel meghívja Arany Zsuzsanna Desiré kalandjai. Nicolas Sztavrogin életrajza című kötetének bemutatójára, 2016. november 24-én (csütörtök) 18 órára, a…..
Biográfus Egy író halálára 2016.11.01 09:25:59
„Valami mélyen tragikus van egy igazi író halálában. Nemcsak egy ember hal meg, hanem még valami. Egy kedély alszik ki, egy sajátosan egyéni látás veszik el, egy világ szűnik meg mindörökre. Nincs mód pótolni. Az író univerzum és Jules Renard is az. A vére lüktetése, az idegei bizsergése, az…..
„Kosztolányi Dezső nem vállalt ugyan politikai szerepet az őszirózsás forradalomban – sőt, nem igazán ragadta magával az euforikus hangulat sem –, újságírói minőségében azonban jelen volt, és cikkeivel a haladó szellemű és a változásokat üdvözlő orgánumokban szerepelt. A diadalmas forradalom…..
Biográfus Temetőben 2016.08.29 21:09:49
Az én keresztjeimetnem lehet visszaadnisenkinek.Tán csak Istennek,ám Neki meg minek… Az én keresztjeimgyökerükkel a földbe nyúlnak.Alattuk halottak alszanak,kik folyton arra hívnak:írjak, írjak, írjak. S eközben a varjakfülembe kárognak,és csőrükkelhátamba szúrnak.Ám célba nem…..
Biográfus Esti és a spanyol 2016.08.12 18:35:41
Az őszirózsás forradalom időszakában Károlyi Mihály a spanyolnátha-járvány miatt elővigyázatosságból bezárt kávéházakat és egyéb más közösségi/kulturális tereket újból kinyittatta. „Nagymértékben akadályozták a járvány elfojtására irányuló intézkedések végrehajtását, a betegek ellátását az október…..
„Kortársunk, Kosztolányi" – ezzel a címmel közölt nemrég cikket Sándor Zsuzsanna a 168 Óra könyvheti számában. A címet mottóként veszem kölcsön. Ezúttal a Nero, a véres költő (első kiadásban: A véres költő) című regény egyik párbeszédét idézem, Kosztolányi Dezső meglátásainak „örökérvényűségét”…..