Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lehotai

85 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örömmel értesítjük Kedves Olvasóinkat, hogy megjelent a Kosztolányi Kritikai Kiadás sorozatának legújabb kötete! Ezúttal a levelezés első része (1901 és 1907 közötti időszak) látott napvilágot, Buda Attila szerkesztésében, illetve munkatársai, Józan Ildikó és Sárközi…..
Ezúttal Halasi Andor visszaemlékezéseiből idézünk, aki a Baross kávéházban töltött régi szép időkről mesél. A történet színészekről szól: arról, vajon mennyiben pontos a szövegmondásuk… “A Barossban sokáig fenn voltunk. Komolynak látszó művészeti kérdések…..
Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona jegyzetei „Otthon csak azért, mert angyal volt a férjem. Biztosan százszor otthagytam volna mindenki mást. Őt csak csodálni lehetett és szolgálni neki.” „Elfelejtem a családot Mintha nem is volnának már El innen el Aztán mégse mégse. Jön az…..
Koltó‒Nagybánya, 2013. szeptember 27‒29. PROGRAM: Társrendezvény15.00–15.05 Csendes Lajos polgármester köszöntője Koltón15.05–15.40 Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész vezényletével a Teleki-kastély kertjében mintegy 400 diák és érdeklődő együtt…..
Az immár több éves hagyományokkal bíró veszprémi regénykonferenciát idén is megrendezik! Íme a program: Travesztív hagyomány a regényirodalombanÖtödik Veszprémi Regénykollokvium 2013. szeptember 19–21. 2013. szeptember 19. csütörtök 10:30–13:30Megnyitó: Szitár…..
…gondolataiból idézünk! (A Szerk.) "Nekem szerencsém volt, engem nem küldtek táborba, de sohasem késő. Végül is attól függ, az új vezér és tanító miként vélekedik az ember munkájáról. Az én esetemben a zenémről. Valamennyien műpártolók és a kifinomult irodalom…..
Ma, azaz 2013. július 18-án, délután 5 órai kezdettel a NO Kredit Szabadegyetemen (Budapest, VI. ker., Dessewffy u. 21.) előadást tart a Kosztolányi kritikai kiadás két munkatársa, Józan Ildikó és Takács László, "Csak a töltőtollam volt rajtam" - előadás Kosztolányi…..
Immár a macedón olvasóközönség is kezébe veheti Kosztolányi mester remekművét, az Esti Kornélt, s anyanyelvén olvashatja. Az idei évben ugyanis kiadták a regény első macedón nyelvű változatát. A fordítás Zlatko Panzov és Czinege-Panzova Annamária munkáját dicséri, a kötet…..
Ezúttal egy Móricz-monográfia bemutatójára invitáljuk Kedves Olvasóinkat! MEGHÍVÓ "Nem élhetek muzsikaszó nélkül" Időpont: 2013. május 13., 18:00Helyszín: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György u. 4. Szeretettel várunk mindenkit Szilágyi Zsófia Móricz Zsigmond…..
Az új őrület, a slam poetry Kosztolányi mestert is utolérte. A múlt hétvégén három helyszínen -- Szombathelyen, Celldömölkön és Csöngén -- megrendezett konferencia keretében a Hajnali részegség átírt változatát is megismerhették az esemény résztvevői. A 12 legszebb magyar…..
(Grafológiai elemzés Kosztolányi Desiré mester kézírásáról) "Világosan gondolkozó fő, nem töpreng, az élet minden helyzetében átveri magát. Cselekedeteit gyorsan, sokszor túl gyorsan viszi véghez. Elragadtatja magát. Nagyon lágy. A maga útján halad, nem nézve se jobbra, se…..
Végre kiszivárgott az idei Szabadkai Kosztolányi Napok programja! Az események már holnap kezdetüket veszik, így aki siet, talán még odaér… Ahogyan a Magyar Szó összefoglalójából megtudjuk, idén is lesz irodalmi est, melynek résztvevői Pomogáts Béla irodalomtörténész,…..
MEGHÍVÓ! Esti Kornél szerelmei Irodalmi est Kosztolányiról – A korai szabadkai kalandoktól az utolsó föllángolásig. Felolvasásokkal és zenével. – Előadó: Arany Zsuzsanna irodalomtörténész Időpont: 2013. február 13. szerda, 21:00 óra Helyszín: Révay Sörbár (Kis…..
1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart. Ezúttal az ő géniuszára emlékezünk, Kosztolányi Desiré mester egyik korai költeményével. (A Szerk.) Prológ A szabadkai filharmónikusok első hangversenyére (A prológus beszélni kezd, s a nézőtér lassan sötétedik:a…..
Kosztolányi Dezső édesapja már fiatalkorában is próbálkozott az írással. Az egyetemen járt is külön stílusgyakorlat órákra, illetve írt tárcákat bácskai lapokba, valamint pályamunkákkal nyert némi koronát. Az Érdekes Újság 1924. december 11-i számában például…..
(Az itt következő népköltéssel kívánunkminden Kedves Olvasónknak nagyon boldog új évet! – A Szerk.) Adjon Isten minden jótEz új esztendőben:Jobb üdőt, mint tavaly volt,Ez új esztendőben;Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,Jó termést és jó vásártEz új esztendőben;Adjon Isten…..
"A Kosztolányi ház karácsonyairól csodákat regéltek a városban. Apuska , Anyika s az öregek heteken át, zárt ajtók mögött, hajnalig dolgoztak karácsony előtt. A gimnázium fizikatanára elmés játékokat szerkesztett fiainak. Fúrt-faragott, lombfűrészelt. Anyika, kisnagymama…..
kosztolányidezsőtér NGORONGORO 2012.11.26 13:47:05
– Bogoly József Ágoston verse – A kráterarcú természet Szavannán túl, ahol apiroscsőrű szövőmadárszáll, izzadságcseppekszáradnak a baobab fa kérgén. A lüktető dobütőfelületén elefántfülfeszül. Tingatinga kép,tarka szélén, gazellák csordában járnak…..
(Balatonalmádi–Balatonszárszó, 2012. szeptember 28–30.) Társrendezvény 11.00–11.05 Keszey János polgármester köszönti a Nagy Versmondás résztvevőit Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet ligetben (a Balaton-parton) 11.05–11.45 Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész…..
Megjelent a Kosztolányi–Kalligram, azaz a Kalligram folyóirat összevont, nyári száma, melynek az első 51 oldalát egy Kosztolányi Desiré mesternek szentelt blokk teszi ki. Ízelítőül itt közöljük a lap tartalomjegyzékét: KOSZTOLÁNYI- Csont nélkül: Kosztolányi…..
„Csuka Zoltán a Képes Vasárnap 1929. május 19-i számának Nagytakarítás rovatában Joe Pardy ausztráliai író Berlinben meghalt című hosszabb közleményében könyörtelenül leleplezi a Bácsmegyei Napló melléfogásait, a közvélemény felelőtlen tájékoztatásán botránkozik…..
"Az OIK 2012 márciusában az NKA támogatásával elindította irodalmi programsorozatát »Nincs módunk középszerűnek lenni« címmel. A rendezvénysorozat záró alkalma 2012. június 6-án, szerdán lesz, 17.30-tól, mely során Kosztolányi Dezső betegségének és…..
kosztolányidezsőtér Meghívó! 2012.04.27 08:25:00
 A Kalligram Kiadó és az MTA-ELTE Hálózati Kritikai Szövegkiadás Kutatócsoport meghívja Önt a Kosztolányi Dezső Összes Művei (kritikai kiadás) legújabb kötetének bemutatójára 2012. május 2-án, 17 órakor. Helyszín: ELTE Tanári Klub (1056 Budapest, Szerb utca 21-23. I. em.…..
A vén cigány-konferencia (Székesfehérvár–Kápolnásnyék, 2012. április 20–22.) ÁPRILIS 20-a, PÉNTEK  TÁRSRENDEZVÉNYEK 09.30–10.15 JORDÁN TAMÁS Kossuth-díjas színművész vezényletével Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Parkban (Fő u. 28.) több száz diák és…..
kosztolányidezsőtér "Zsebtigris" 2012.04.17 10:38:00
 (Szerb Antal Kosztolányiról)„A kutya a nyárspolgárok kedvence, alkalmazkodik, hűséges, barátságos, szolgalelkű, nagyképű és anyagias, mint [a] gazdája. A macska nem alkalmazkodik, egy darab őserdő az ember lakásában, »zsebtigris«, ahogy Kosztolányi…..