Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borszódával

0 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP – döntött az éjjel a párt XX. kongresszusa. A hosszas vita után 87:77 arányban meghozott döntéssel az LMP a nehezebb és bátrabb utat választotta, amivel ráadásul a párt egy jelentős része, köztük a lemondását azonnal bejelentő…..
borszódával 2012.11.18 19:31:55
@babarczyeszter: te inkább az alapítványod telefonszámla tartozását rendezd
"A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat" – jelentette be ma délután hivatalosan Douchev-Janics Natasa. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének mától számítva egy hónapon belül lehetősége nyílik…..
borszódával 2012.09.30 08:49:36
@AczélGyuribácsi: a neved kötelez...
Arról már a Délmagyarország és az Index is beszámolt, hogy Natasa a visszautasíthatatlan edzői ajánlatot kapó, bolgár származású férjével, Adrian Douchevvel (Ducsev) Szerbiába költözik, ám az még nem dőlt el, hogy a szerb férjéhez költöző Benedek Dalmához hasonlóan a…..
borszódával 2012.09.23 19:51:34
@Styxx: Arra lennék kíváncsi a teljesen legatyásodott Szerbiában, honnan szerzett pénzt az ex kosaras csávó?
Illetve ha már szerzett, miért egy ott különösebb tradíciókkal nem rendelkező sportágba teszik(?)
Válogathatnánk a veretes okosságok között, ha az elmúlt napok eseményeit akarnánk összefoglalni. Itt van mindjárt az egy üstben nem lehet két fejet főzni kezdetű azeri közmondás, vagy az a Nap előtt nem marad felhő kezdetű örmény bölcsesség. Mégis, az elmúlt napok…..
borszódával 2012.09.02 14:46:19
@tiboru: Mindkettő magyart ölt, nem alku tárgya.
Levitézlett, (katonaviselt) szerb bűnözőt minden második ország fel tud mutatni a világon.
Sztojkát kérték már a románok :)
Amúgy odaadnám nekik, megtanulná hol lakik az Úristen.
borszódával 2012.09.02 15:43:07
@komolytalan samu: Az USA-ban leszarják az örményeket, Obama tett nekik egy gesztust.
Választási évben vagyunk.
Amúgy (ők is) az azeriekre tesznek, az oroszok, és részben Irán miatt.
Egyik olvasónk kérdezte: Nem igazán szoktam kommentelni, de időről időre olvasgatom a Serbia blogot, mert érdekel a téma (magyarországi magyar vagyok). Nem akarom nagyon rabolni az idődet, de van egy téma, ami piszkál engem mostanában, és nem nagyon tudok kinél rákérdezni,…..
borszódával 2012.08.24 12:45:54
@Styxx: "Látsz olyan tendenciákat, amelyek a szandzsáki muzulmánoknak,a Presevo-völgy stb. albánságának, stb. netán föderációs státust, vagy legalább autonómiát biztosítana?"
A szeparatista törekvések erősödésére látok tendenciát, illetve hullámmozgást,(annak függvényeként hogy a nemzetközi politikai mozgások ennek épp menyire kedveznek)
A szerbeknek az a tragédiája hogy demográfiailag produktív közösségekkel vívnak "harcot a szállásterületeikért."
Valamint 25%-os munkanélküliség mellett a kivándorlás pont a reprodukció szempontjából legértékesebb generációkat fogja vészesen apasztani. Az alacsony születésszámmal együtt ebben könnyen megcsúszhat egy társadalom.
Van egy fogadásom hogy 10 év múlva a bosznia-szerbia-albánia-kosovo-makedónia térségnek nem ott lesznek a határai ahol ma.
És nem a szerbek javára fog változni...
Ha cinikus akarok lenni azt is mondhatnám, Szerbia majd akkor lesz homogén nemzetállam, ha eléri a Belgrádi pasalik határait.
borszódával 2012.08.24 14:08:02
@Styxx: oké. 100 éven belül jelentkezem :)
A Beta hírügynökséget értesítette egy 32 éves újvidéki nő, bizonyos Maja Rogić, hogy a Szabadság téri McDonald’s-ba nem akartak beengedni három roma kisgyereket. A kisgyerekek a téren játszottak, amikor is a nő megkérdezte őket, hogy éhesek-e. Mivel igennel válaszoltak,…..
Zdeno Chara ott lesz a világbajnokságon 2012.04.29 13:08 F.Kapus..
borszódával 2012.05.01 10:07:17
@Dukla Trenčín: Miért beszélsz a szlovákokról többes szám harmadik személyben (?!)
Csak nem tévedtél el a szláv birodalomban, enyhe identitászavar, csek-szlovák e vagy (?!)
:DDDDDDD
borszódával 2012.05.01 15:24:23
@Dukla Trenčín: Sajnálom, de irónia, műveltség, és memória hiányosságok esetén nálam felkészültebb szakemberekre van szükség ;)
További kellemes vasárnapot, remélem Prágában is szép az idő.
  Korábban írtunk már arról, hogy tavaly az összeurópai seregszemle keretében Romániában is megszámolták az istenadta népet. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) múlt csütörtökön ismertette a tavalyi népszámlálás nem végleges adatait. A lényeg: Románia lakossága a…..
borszódával 2012.02.06 19:18:48
@tempetőfi: Néhány kérdésben szívesen venném a véleményed.
Mekkora méretű lehet a számlálási csalás?
Arra gondolok hogy pl. az olaszok szerint náluk van kb. egy-másfél millió román, a románok szerint viszont csak kb. 600 ezer román van külföldön.
Vagyis az ország lakossága legalább egy millióval kevesebb lehet. (a legnagyobb jóindulattal.)
Sokan nem nyilatkoztak, ők kik?
Mekkora arányba kerekíthették lefelé a magyarok számát?
Ha jól tudom a ukránok (feltehetőleg ruszinok) és tatárok száma nőtt. Mi az oka?
Hirtelen ennyi, előre is köszi.
Szívesen vennék egy nagyobb lélegzetű írást, az újkori román exodusról, nem tudom hogy ilyen méretű spontán kivándorlásra van e példa.
Hová futhat ez ki? Teljes elnéptelenedés?
Egyszer egy ukrán statisztikus mondta hogy hazájával kapcsolatban ma már az a kérdés, ki fogja ezt a gazdag földet újra benépesíteni(?) nyilván ez egy figyelemfelhívó kijelentés, de azért elgondolkodtató.
Mandiner blog Az ember és gyermeke 2012.01.13 11:01:00
  Ha már 2012, ha már válság és demográfiai mélypont, ha már Nyugat hanyatlása és kollektív félelmek, ha már népességvákuum és népességtúlnyomás, ha már tudatos aggodalmak és tudat alatti frusztrációk, ha már félrenézés avagy szembenézés, és ha már bízva…..
A komáromi tömegsír   Agent Ungur és Vhailor sorozata   „Szeretnénk innen kérni azokat, akik folyamatosan Csernovát kiáltanak, elsősorban Csehszlovák Kém barátunkat, hogy egy poszt erejéig ugyan szenteljenek figyelmet a csehek és szlovákok által elkövetett…..
  Mindig is nagy szimpátiával tekintettünk a pártok felett átnyúló civil kezdeményezésekre, amelyekre szerintünk nagy szükség van. Különösen mostanában, amikor a fülkeforradalmi kormány nekilátott a Harmadik Köztársaság módszeres szétverésének, az ellenzéki…..
borszódával 2011.10.24 14:33:59
@noreg: Hitvitákat nem folytatok. Az indulataid nem érdekelnek. Főleg ha még más is írja.
Leírom még egyszer mert nem fogtad fel.
A fél Párizst felgyújtó bevándorlóktól a Koppenhágai házfoglalókig sehol nem szokás az őrizeteseket verni!!
Főleg ha munkából hazatérő pincér, metróról leszálló lakberendező az illető, ha mégis előfordul(na) felelősségre vonás, és bocsánatkérés követi.
Na ha ezt az alapvetést magadévá tudtad tenni, kicsit közelebb kerültél a demokráciához.
További szép napot.
borszódával 2011.10.24 15:32:25
@_fű a szénakazalban: te szellemi sérült vagy?
Mert másra nem tudok gondolni, ha valaki nem érti mi a különbség az "őrizeteseket nem verünk" és egy pánikhelyzetben hozott rossz rendőri döntés között.
A londoni közeget valószínűleg nem dicsértek meg, és nem kapott jutalmat a helytállásáért.
Amúgy mintha nem a fidesz gyűlésről távozókról beszéltem volna.
borszódával 2011.10.24 16:11:04
@_fű a szénakazalban: ühüm. értem.
"a munkából hazatérő pincér, metróról leszálló lakberendező"
az kukagyújtogató autóborogató volt,
hát ezt megbeszéltük :)

Na léptem. Van amit nem érdemes erőltetni.
  Megtekintettem tegnap az új retorikai magasiskola egyik első politikai orgazmusát tegnap, a Szabad Sajtó útján. Unalmas, közhely-pufogtató tüntetés volt, alulmúlva talán az eddigi összes demonstrációt, amin jártam. Annyi kiderült: szabad országban élünk, ahol szabad…..
KatPol Blog [KNN] Bevégeztetett? 2011.10.22 06:00:00
A Vezető Testvér haláláról szóló hírek már bejárták a világot, (önjelölt) biztonságpolitikai szakértők annak rendje és módja szerint az elkövetkező hetekben bizonyára terjedelmes cikkeket szentelnek majd életművének, és egyszer természetesen a szajha történetírás is…..
CN & NagyH & Rammjaeger83 Haiti "Haiti is like the big slaughterhouse across the tracks: you kind of know what goes on in there, but you'd rather not think about it." /War Nerd/  Az előző részben Libériáról nem említettem meg, hogy a történelem második fekete köztársaságaként tartják…..
borszódával 2011.10.19 15:59:19
Érdekes post mindkettő.
Bár inkább olvasni szoktam, mint hozzászólni, most teszek egy-két javaslatot.
Merthogy beindul az ember fantáziája :)
Lehetne egy olyan posztot rittyenteni, ami a bukásra esélyeseket venné számba, akár százalékos arányokat is megadva, kinek mekkora az esélye.
Szóval szerény javaslataim:
Moldova: az ország gyakorlatilag nem működik, a vendégmunkások hazautalásaiból él. Ha a nemzetközi helyzet fokozódik, valamelyik szomszédja jó eséllyel fogja lenyelni. Inkább orosz, kevésbé román. Ha ez a következő két-három évtizedben nem következik be, az ország szó szerint ki fog ürülni.
Macedónia, Ukrajna: az előző postben került szóba, a nagyhatalmak görcsös ragaszkodása a 2. világháború utáni etnikai tényeket figyelembe nem vevő területi leosztáshoz. Eme két ország vagy felbomlik, vagy polgárháborúba csúszik. Feltehetőleg az utóbbit fogja követni az előbbi (szerintem).
És egy talán meglepő jelölt, Szerbia. Ha Kosovo itt volt, nekik is itt a helyük. Igaz hogy komoly állami múlttal rendelkezik, de jelenleg éppannyira maffiaállam mint a volt tartománya. (ahol amúgy számarányához képest felülreprezentált a szerb elem az alvilágban).
EU-ra nincs esélye, gyakorlatilag a senki földje, gazdasága legnagyobb jóindulattal is pang. Az orosz testvér a stratégiai ágazatok felvásárlásban partner. Instabil a Szandzsák, és Dél-Szerbia.
Belorussziát nem sorolnám ide, mert szerintem simán betagozódik Oroszországba, csak a mikor, a kérdés.
Na hirtelen ennyi :)
borszódával 2011.10.19 21:07:09
@paraszthajszal: "inkább orosz"-t az erőviszonyokra értettem.
Az IMF irányítás alatt álló Romániát valószínűleg a mélybe rántaná, egy, még a térség viszonyai között is rendkívül elmaradott ország(rész) integrálása.
Fellázadnának a románok ha a "régi" területekről kellene átcsoportosítani pénzt az ottani egészségügyre, oktatásra, infrastruktúrára. Sokkal jobban járnak ha a kivándorlás miatti munkaerőhiányt próbálják meg onnan pótolni.
Az már más kérdés hogy az állampolgárságot kapott moldávok 90%-a azonnal harmadik országba távozik :)
Hogy az oroszoknak mi lehet az üzlet a területben (?) fogalmam sincs, talán csak útba esik nyugat felé.
(vagy mindent vissza alapon állnak)
A fő cél Ukrajna, de ha megvan Odessza, meglesz Moldova is.
borszódával 2011.10.20 19:02:59
@Rammjaeger83: Lehet, de a hatalom nem ismeri (szereti) a légüres teret. Oroszországban meg van néhány régió, amit az ember bottal sem piszkálna meg. :)
De ha mégis, akarom mondani mégsem, akkor első számú bukott jelölt.
  A következőkben Nazar Boyko ukrán elemző Mandiner számára írt elemzését közöljük Julia Timosenkó elítéléséről (a fordítás végén az eredeti, angol nyelvű írást is közöljük):  Október 11-én az elmúlt időszak legdrasztikusabb fordulata következett be…..
  Kétségünk ne legyen: mivel Traian Băsescu államfő eldöntötte, hogy márpedig Verespatakon (románul: Roşia Montana) megnyitják az aranybányát, azt a bányát meg fogják nyitni. Még akkor is megnyitnák, ha valamilyen okból kifolyólag a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)…..
borszódával 2011.08.30 17:15:53
@tempetőfi: Lehet tudni hogy nagyjából hány embernek adna munkát?
Jól értem hogy kb. 10-15 évig működne?

Illetve arról lehet tudni valamit, hogy mi váltotta ki a hirtelen aktivitást?
Nyilván nem az arany árának növekedése, de nem gondolom hogy a következő választásokat (vagy bármit) ezer más helyről ne lehetne megfinanszírozni.
Szóval mitől a nagy felbuzdulás, szerinted?

Más. A Kanadaiak otthon sem finomkodnak, a világ egyik leg környezetszennyezőbb bányászati ága, az olajhomok.
Nemzetközi környezetvédő szervezeteket kellene rájuk uszítani, akik elég nagy zajt tudnak csapni. A Greenpeace-t egyéb okokból nem kedvelem, de most a hasznos hülyéknek jók lennének.
borszódával 2011.09.01 14:40:19
@tempetőfi: kösz, a választ.
Akkor egyenlőre sötétben tapogatódzunk.

Mivel a románokkal kapcsolatban nem szoktam cinizmusért a szomszédba menni.
Azt tudom mondani hogy néhány száz ember 15 év múlva ott fog vakaródzni, hogy akkor az élete (+ a családjáé) most hogyan tovább (?!)
És mivel abban a régióban 15 év múlva sem lesz semmi, marad az elvándorlás, (kivándorlás).
Az olasz, spanyolországi kitelepülésig nem kéne annyit várni.
Az egészen őszintén tudnék röhögni, ha nem maradna nekünk itt a szar.
„Így odafönn, a híd kapujában, az ég, a folyó és a hegyek között nemzedék nemzedék után megtanulta, hogy ne sajnálja túlságosan azt, amit a zavaros víz elragad magával. Itt költözött beléjük a kasaba tudat alatti bölcsessége: hogy az élet fölfoghatatlan csoda, mert…..
Együttműködések Európában  2011.07.04. 10:06 F. Kapus..
borszódával 2011.07.10 11:56:48
@leonov: Néhány alapvető dolgot tegyünk tisztába.
Mi síkvidéki országként akarunk eredményesek lenni, egy téli sportba. Itt az uszodában áll sorba több száz gyerek, mert vízilabdás akar lenni...
Nekem még sose jutott eszembe (és nem is ismerek ilyen embert)hogy egy szlovákiai vízi/kézilabda blogra felmenjek (ha egyáltalán van ilyen) és kioktassam őket.
Mikor fogtok olimpiát, vagy bármit nyerni pubikáim (?!)
Aztán meg elmagyarázzam nekik, hogy szar lehet középkori eredetű államok gyűrűjében élni (cseh/lengyel/magyar) és beszélgessünk egy kicsit a szlovák lovagkorról/reneszánszról/felvilágosodásról..:DD
A sport, konkrétan egy sportág elég karcsúan kompenzálja mindezt, és még az is lefelé tart.
Úgy tűnik a csehszlovák örökségből csak az egyik utód fog hosszútávon profitálni...
Mondjuk azért jó hogy ide ír,mert legalább a politika iránt kevésbé érdeklődök is szembesülnek a szlovák néplélek fusztrációival. Az ürge tipikus állatorvosi ló :)
Na nem mélyedek jobban bele...;)
  Ma mindannyian monarchisták vagyunk. Hétfőn hajnalban, 98 évesen elhunyt Habsburg Ottó, Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király legidősebb fia. Bajorországban, pöckingi házában érte utol a halál. Hét gyermeket, 27 unokát és két dédunokát hagyott hátra. Még Ferenc…..
borszódával 2011.07.05 19:57:27
@gigabursch: egyetértek. Kell egy szilárd pont.
Javaslom a fiatal Kálnoky grófot, aki néhány éve költözött haza Németországból Erdélybe. Meghívottként részt vett a múltkori Windsor esküvőn mint rokon. Lehetne legitimitást keríteni...
Vagy bármelyik Batthyány, Széchenyi, Eszterházy...leszármazott, elég sokan vannak.
@l60: Ez így van, dolgoznak ők ezen, és ki tudja mi lesz egy-két évtized múlva...
Szóval ha Károly csinál egy szuperuniót a horvátokkal, és hazahozza a ruszinokat felőlem lehet ő is :)
De a politikai dilettáns Gyuri öccse, maradjon a Bokros/Dávid társaságban, és evakuáljon Gyöngyöspatáról...
;)
Néhány napja ért csúfos véget a spliti melegfelvonulás. A horvát média csak a tengerparti Belgrádként emlegette a várost, világos célzást téve a brutális belgrádi felvonulásokra. A horvátok, akárcsak mi magyarok, mindig sokkal felvilágosultabb, kulturálisan felsőbbrendű…..
borszódával 2011.06.18 21:59:18
@Csehszlovák Kém: Szia pubi.
Moderálod még a veled egyet nem értőket a blogodon?
Aztán kijelented hogy senki nem tudott megcáfolni, tehát igazad van.
A kisebbrendűségi komplexus kezelésére, kiváló szakemberek állnak rendelkezésedre ;)