Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Meni

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok szempontból is érdekes a mai poszt, hiszen Csilla és családja több mint három évtizede lépte át a határt, és kötött ki végül Izraelben. A címben feltett kérdésre is megszületett a válasz, méghozzá az első hazalátogatás alkalmával, ami nem volt egy egyszerű…..
Meni 2015.11.19 10:07:41
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: A hadkotelezettseg csak egy bizonyos eletkorig erinti az uj bevandorlokat, es csaladi allapottol is fugg. Illetve ez, hogy be kell vonulni, nem rossz a fiatal bevandorloknak, mert kulon ujbevandorlo egysegbe is bevonulhatnak, ahol kiemelt szintu heberoktatas van, es rengeteget viszik oket kirandulni, hogy megismerjek az orszagot. Ezenkivul letezik a polgari szolgalat fogalma. Szoval csak a felreertesek elkerulese vegett: nem arrol van szo, hogy valaki kimegy 20 evesen, a kezebe nyomnak egy gepfegyvert, es elkuldik a libanoni hatarra jarorozni. A hadsereg kivalo asszimilacios lehetoseg, az orosz es az etiop bevandorlok tobbsege is dicseri. Sokkal jobb rogton egy kozossegben kezdeni, mint egyedul egy alberletben kucorogni es megprobalni feldologzni a kultursokkot.

A terrorveszelyrol: az eros biztonsag az nem rendorallamisag. A rendorallam az, amikor az egyszeru atlagpolgart indoklas nelkul cseszegeti a rendorseg, ellenorzi, dokumentalja es ugy altalaban is, valami roppant negativ fogalom. Az, hogy az utcakon sok a katona, a rendor, sok a fegyver, es mindenhol van biztonsagi ellenorzes, az izraelieket csak megnyugtatja. Ahol ez nincs, ott merenyletek tortennek.

Ez nyilvan sokkolo, es van akinek nehez beemelni (van akinek nem is megy), de mivel Europa is rohamleptekkel errefele tart, nem hiszem hogy ez valami hu de negativ "orszagertekelo" teny lenne.

Ellenben az ingatlanarakkal, ami tenyleg az egekben van, es sajnos tovabbra is emelkedoben :(
Panzej blogja Tortát sütünk 2011.01.15 23:35:00
 Sajttortát. És két ilyen kuktával, nos, az egész csupán gyerekjáték volt! ;-)..
Mami, mikor lesz nekünk kertünk? - néz rám Lackó nagy szemekkel, nekem meg már nyelvemen a válasz, hogy akkor kicsim, amikor majd végre megnyerem a lottót, de aztán rápillantva a gyerek várakozó arcára gyorsan rájövök, hogy ez nem az a "mami, mikor megyünk az…..
Meni 2010.11.22 08:50:45
Ja, es a varostol kulon elesrol is van tapasztalatom. Kisvarosban elunk, Jeruzsalem kocsival negyed ora. Imadtuk, mert csendes, mert nyugodt, mert azert bolt es posta van, meg ovi, de nincs ejszakai elet, es korulottunk gyonyoru a taj.

Megszoktuk, hogy kocsival jarunk dolgozni mindketten, hogy moziert, nagyobb bevasarlasert, szakorvosert, egy jo kaveert be kell jarnunk. DE ket kocsi kell, mert a tomegkozlekedes borzalom es nem is biztonsagos sajnos. Es szinten meg kellett szoknom, hogy a gyerekek meg igy is, kocsival elve, reggel hatkor ebrednek, mert hetre be kell adnom oket, hogy elkeruljem a reggeli dugot. Es bizony negyig ott vannak, mert korabban nem erek haza ertuk. Most mar oke, de bolcsisnek beadni oket egesz napra, az szar volt.

Most meg nagyon szeretnenk bekoltozni a varosba, mert nemsoka iskolaba megy a fiunk, es ami nincs itt, az jo iskola. A megoldas, hogy mi visszuk minden reggel a gyereket a suliba, keresztul a varoson, de ez kb. megoldhatatlan logisztikat jelent. Itt egyet az oviba, egyet a bolcsibe, utana a nagyot a varosba a suliba (reggei csucs), aztan delutan hogyan jon haza, hogyan es hova jar sportolni, este plane nem tud hazajonni egyedul meg hosszu evekig. Ijeszto nagyon, nem is tudom mi lesz, mert a varost ugy tunik nem tudjuk megfizetni, vagy csak nagyon pici lakasba...

Es szar, mert mar megszoktunk itt, vannak barataink, most ujra elolrol kezdeni mindent, megtanulni mi hol van, az nem lesz egy vidam dolog, meg akkor sem, ha sikerul bekoltozni.

Roviden: most ugy gondolom, hogy amik picik voltak a gyerekek, addig idealis volt a kisvaros, de talan mind jobban jartunk volna, ha egybol a varosba probalunk meg bekoltozni...
Panzej blogja Péntek 2010.11.06 00:44:00
Van abban valami báj, amikor épp csak kihúzom a fejemet a vécéből és már a szalonnás rántottát kevergetem. Ham and eggs, rántotta, sajtos tészta megy most per pillanat, minden mennyiségben be és sajnos ki is. Bár most valaki említette a paprikás krumplit, és azóta sem tudom…..
Megvettük. Nemsoká lesz kulcs is, állítólag. Aztán indul a felújítás, mi pedig dokumentáljuk lépésről lépésre, a magunk és mások okulására (nekünk persze már késő bánat addigra). Ha érdekel, itt majd elolvashatod-megnézegetheted...
Az izraeli fővárosban ipari méreteket öltött a kerékpártolvajlás, a bűnüldöző szerveknek azonban azért kellett kreatív akciózásba kezdeni, mert már nehéz lett volna tárolni az egyik ellencsapás eredményét. A Tel Aviv-i rendőrség 2000 eltulajdonított, majd megkerült…..
w Rocket ’n’ Roll 2009.01.28 05:30:00
1944 szeptemberében London lakói arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos épületek minden előjel nélkül felrobbantak. Se német bombázót nem láttak, se a régi, megszokott V-1 lövedékek zúgását nem hallották, csak a robbanást. Churchill kormánya előbb gázrobbanásokról beszélt,…..
Meni 2009.01.28 18:28:39
Azert aki igazan objektiv akar lenni, illetve az probal lenni, az probaljon meg kicsit elvonatkoztatni a szamoktol.

Attol meg, hogy a del-izraeli varosokban az elmult par hetben nem haltak meg sokan, es sebesult is keves volt, nem jelenti azt, hogy ott normalis az elet. Az nem ugy van, hogy Ja, megint jonnek ezek a bena kis hazi rakatak, gyere Slomo, gugoljunk le, aztan mehetunk tovabb...

Az ugy van, hogy miota az izraeliek kivonultak az Ovezetbol, azota az osszes ott lako hosszu napokat toltott ovohelyen. Gyerekek, oregek, betegek, mindenki. Akkor is menni kellett, mikor a gyereknek szulinapja volt, mikor a nagymami torott labbal fekudt otthon, mikor az egyetemi vizsgara kellett volna keszulni. Barmikor megszolalhattak, megszolaltak a szirenak. Vagy rosszabb esetben nem szolaltak meg, csak leesett egy Kassam ket meterre az ovi bejaratatol.

Ja, hogy nem halt meg tul sok ember? Es azok, akik eletre szolo sebeket kaptak a repeszektol, a femgolyoktol es csavaroktol, amikkel teletomik ezeket a szarokat? Es az a tobb szaz ember, aki korhazi kezelest igenylo sulyos sokkot kapott? Az a sok ezer gyerek, akiknek azota is sorozatos remalmaik vannak, sirogorcseik, psziches zavaraik? Az a no, aki azert vesztette el az allasat, mert az elmult par hetben nem merte oviba kuldeni a gyerekeit, mert inkabb o akarta levinni oket az ovohelyre, minthogy az buszrol kelljen leugraniuk, es remenykedni benne, hogy csak melle esik a barkacsolt hazi raketa, es nem ra?

Ok nem szamitanak, mert nem haltak meg???
Először azt hittem egy kellemes júliusi tréfába csöppentem, de aztán hamar rájöttem, a nácivadász honfitársaim halálosan komolyan gondolják szent küldetésüket. Csak azt nem értem, abban az országban, ahol az utolsó hús-vér-igazi nácit 63 évvel ezelőtt agyonlőtték az…..
 „Életem eddigi művészi pályafutása alatt sok ikont készítettem szakrális célokra. Azonban megérett bennem a gondolat, hogy az egyik utolsó nagy magyar, keresztény mártírról is készítek egy szakrális ikont. Ez a magyar mártír Solymosi Eszter.” - írja a…..
Meni 2008.05.02 15:04:23
Plastik02, igazad van, az állandó légiriadók nem északon, hanem délen vannak. Mint Sderot. Nyilván az zavart meg, hogy múlt héten Kiriat Smona-ban jártam, és újra meg kellett állapitanom, hogy milyen szép város, kár hogy a libanoni támadások első célpontja :(

A palesztinoknak állam kell, ebben egyetértünk, de hogy hol és milyen feltételekkel, azon már szivesen vitatkozom bárkivel. Nálam például alapfeltétel, hogy az új államhoz ne Izrael adja a vizet, áramot és benzint. Legalábbis egy minimális türelmi idő letelte után. Szintén kérdéses a "hazatérési" kérdés. És Jeruzsálem soha nem lehet más ország fővárosa, mint Izraelé. De ez már tényleg nagyon OFF itt...

Machiavelli, kedves tőled, hogy véded a haszid zsidókat (AKIK NEM AZONOSAK A CHABADOKKAL, KEDVES DOWNLOAD! Ne keverd a szezont a fazonnal, ha nem értesz valamihez, akkor ne dumálj róla). De irtál egy nagyon nagy butaságot. Már azt is vitatom, hogy izraeli zászlókat égetnének. De hogy palesztin útlevéllel utaznak? Mivel??? Olyan útlevél, hogy palesztin, nincs, mivel nincs palesztin állam. A palesztin állampolgárok többnyire jordán, szir vagy egyiptomi útlevéllel utaznak, már ha utaznak...Esetleg izraelivel...

Imperial, köszi hogy beirtad ide, hogy vannak olyan zsidók is, akik nem értenek egyet Izrael állam politikájával. Ha izraeliek lennének, akkor is joguk lenne ehhez, hát még igy, hogy angolok. És akkor most mi van?